• Sonuç bulunamadı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM VE SINAV TÜZÜĞÜ

(Madde 4(2) altında Yönetmelik)

Bu Yönetmelik, “DAÜ Giriş Sınavları ve Öğrenci Kabul Yönetmeliği (Değişiklik No.1/94 – 1/99) de kapsamaktadır.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, “Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim ve Sınav Tüzüğü”nün 4(2) maddesi uyarınca Doğu Akdeniz Üniversitesi Senatosunun onayı ile aşağıdaki Yönetmeliği yapar.

I. GENEL HÜKÜMLER Kısa İsim

R.G. 27.05.94 EK III A.E.280 S95/139-11

S96/146-4 S96/150-7

R.G.18.10.99 EK III A.E. 640

1. Bu Yönetmelik, "Doğu Akdeniz Üniversitesi Giriş Sınavları ve Öğrenci Kabul Yönetmeliği" olarak isimlendirilir.

Kapsam

Lise Mezuniyeti 3. Öğrencilerin DAÜ’ye kabul edilmeleri için lise veya dengi bir orta öğretim kurumundan mezun olması koşuldur.

2. Bu Yönetmelik Doğu Akdeniz Üniversitesi (aşağıda kısaca DAÜ olarak anılacaktır) birimlerine alınacak öğrenciler için uygulanacak Giriş Sınavı, Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu ve birinci sınıflara kabul koşullarını ve esaslarını kapsar.

II. ESAS HÜKÜMLER

TC Uyruklu Öğrencilerin Kabul Koşulları

S96/150-7

S96/150-7

4. Türkiye Cumhuriyeti (TC) uyruklu öğrenciler belirlenen kontenjanlar çerçevesinde aşağıdaki usullerden biri ile DAÜ’ye kabul edilir.

(1) Dört yıllık programlar için TC Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) ile DAÜ dört yıllık programlarına yerleştirilmiş olmak;

(2) İki yıllık programlar için YÖK Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) puanına göre ön kayıt ile iki yıllık bir programa yerleştirilmiş olmak;

(3) ÖSS puanına göre iki veya dört yıllık bir programa ön kayıtla kabul edilmiş olmak;

(4) ÖYS veya ÖSS puanına göre herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırma hakkı elde etmiş olup, ön kayıtla DAÜ’deki iki veya dört yıllık bir programa kabul edilmiş olmak.

KKTC

Uyruklu Öğrencilerin Kabul Koşulları S95/139-11

R.G.18.10.99 EK III A.E. 640

5. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu öğrenciler belirlenen kontenjanlar çerçevesinde aşağıdaki usullerden biri ile de DAÜ’ye kabul edilirler.

(1) Dört yıllık programlar için DAÜ tarafından düzenlenen giriş sı-navı ile dört yıllık bir programa yerleştirilmiş olmak;

(2) İki yıllık programlar için DAÜ giriş sınavındaki puanlarına veya ÖSS puanına göre ön kayıt sistemi ile iki yıllık bir programa yer-leştirilmiş olmak;

(3) İngilizce orta öğretim sisteminde ilgili dallarda en az 5 GCE O level veya eşdeğer sınavlarda başarılı olup bu tür öğrenciler için belirlenen kontenjanlar çerçevesinde bir programa ön kayıt ile yerleştirilmiş olmak.

(4) KKTC’deki ticaret ve meslek liselerinin, başvurdukları bölümle il-gili bir bölümden mezun olup bu tür öğrenciler için belirlenen kontenjanlar çerçevesinde iki yıllık bir programa ön kayıtla yer-leştirilmiş olmak.

61

62

Üçüncü Ülke Öğrencilerin Kabul Koşulları

6. KKTC veya TC uyruklular dışındaki öğrenciler, belirlenen Üçüncü Ülke öğrenci kontenjanları çerçevesinde, orta öğretimdeki başarıları esas alınarak, üniversiteye kabul edilebilirler. 1

Orta Öğrenimlerini Üçüncü Ülkelerde Tamamlayan KKTC Uyruklu Öğrencilerin Kabul Koşulları

7 Orta Öğrenimlerini KKTC ve TC dışında tamamlamış olan KKTC uyruklu öğrenciler, Üçüncü Ülkelerden gelecek öğrenciler için ayrılan kontenjanlar çerçevesinde Üniversiteye kabul edilmek için başvuruda bulunabilirler. Ancak kabul edilmeleri halinde öğrenim ücreti bakımından üçüncü ülkelerden gelecek öğrencilere uygu-lanan öğrenim ücreti kıstaslarına tabi olurlar.

Çift Uyruklu ve KKTC Uyruğuna Sonradan Geçen Öğrencilerin Kabul Koşulları S96/146-4

8. ÖSYS, ÖSS, veya Üçüncü Ülke öğrencileri için ayrılan kontenjanlar çerçevesinde DAÜ’ye kabul edilen çift uyruklu öğrenciler ile KKTC uyruğuna sonradan geçen TC veya Üçüncü Ülke uyruklu öğrenciler, öğrenim süreleri boyunca TC veya Üçüncü Ülke öğrencilerine uygu-lanan öğrenim ücreti kıstaslarına tabi olurlar.

Diğer Kabul Şekilleri 9. Bu Yönetmelikte belirtilen usuller dışındaki öğrenci kabulleri, Rek-törlük önerisi ve Senato Kararı ile gerçekleştirilir. 2

Bölüm Programlarına Geçiş

10.Doğu Akdeniz Üniversitesine kabul edilen öğrenciler Senato’nun onayladığı İngilizce Hazırlık Okulu’nun akademik takviminde belir-lenen tarihlerde açılacak İngilizce Yeterlik Sınavında başarılı olduk-ları takdirde kabul edildikleri programolduk-larına devam etme hakkını kazanırlar. İngilizce Yeterlik Sınavında başarısız olan öğrenciler gilizce Hazırlık Okulu Programlarını almakla yükümlüdürler. İn-gilizce Hazırlık Okulundan üst programlara geçiş Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim ve Sınav Tüzüğünün 17. ve 18. maddeleri ile belirlenen esaslara göre yapılır.

Yatay ve Dikey Geçiş Yoluyla Kabul

(1) ÜNİVERSİTE DIŞINDAN YATAY GEÇİŞLER:

Herhangi bir Üniversite veya dengi bir Yüksek Öğrenim Kurumu’na en az bir dönem devam etmiş bir öğrenci Doğu Akdeniz Üniversite-si’ne yatay geçiş için başvurabilir. Bu şekildeki bir başvurunun kabul edilebilmesi için öğrencinin:

(a) İngilizce bilgisinin yeterli olması;

(b) Bir Üniversite veya Yüksek Öğrenim Kurumu’ndan çıkarılmamış olması ve;

(c) Yatay geçiş müracaatının 2., 3., 4. veya 5. Akademik Döneme yapılmış olması şarttır.

Durumları yukarıdaki şartlara uygun olan adayların başvuruları ilgili Bölüm Kurulunun görüşü alındıktan sonra, Fakülte Kurulu

193/109-6 ve 09.09. 1993 tarihli ÜYK Kararı: Üniversite öncesi öğrenimlerinin sözlerinden or-taöğrenimin son üç yılının ( lise 1,lise 2,lise 3)anlaşılmasına karar verilmiştir.

297/152-6 Sayılı ÜYK kararı: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olduğu gibi İngiltere’de de ilkj ve orta eğitim en az 11 yıl olduğu dikkate alınarak, ilk ve orta eğitimlerini tümüyle İngiltere’de veya İngiliz sistemini takip eden bir yabancı ülkede tamamlayan Türk öğrencilerin, en az 5 GCE veya dengi sınavda başarılı olmaları halinde, almış oldukları eğitimin lise eğitimine denk sayılmasına karar verilmiştir.

99/175-13 Sayılı ÜYK kararı : DAÜ Giriş Sınavları ve Öğrenci Kabul Yönetmeliği’nin 9. maddesi uyarınca, ilgili Fakülte/Yüksek Okul Kurullarının belirleyeceği kurallar ve bu tür öğrenciler için be-lirlenecek kontenjanlar çerçevesinde SAT (Scholastic Aptitude Test) ve İnternational Baccalaure-ate derecesi ile 3. Ülkelerden KKTC uyruklu öğrenci kabul edilmesine karar verilmiştir.

(5) Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarda ilgili pro-gramın öğretim elemanlarının değerlendireceği mülakat ve/veya portfolyo değerlendirmelerinde başarılı olmak.

S09-10/313

63

veya Yüksek Okul Kurulu’nca, Bölümlerin önceden belirlediği kontenjanlar çerçevesinde, kesin karara bağlanır.

(2) ÜNİVERSİTE İÇİ YATAY GEÇİŞLER:

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde İngilizce Hazırlık Okulu hariç, en az bir dönem öğrenim görmüş öğrencilere Üniversite’deki öğrenim süreleri boyunca bir defaya mahsus olmak üzere Bölümlerin önceden belirlediği kontenjanlar çerçevesinde bölüm değiştirme olanağı verilebilir. Bu müracaatlar ilgili Bölüm Ku-rulu’nun görüşü alındıktan sonra Fakülte Kurulu veya Yüksek Okul Kurulu tarafından kesin karara bağlanır.

(3) ÜNİVERSİTE İÇİ DİKEY GEÇİŞLER:

(a) Lisans programına devam etme hakkına sahip olan veya Lisans programlarından akademik başarısızlık sonucu çıkarılmış öğrenci, Yüksek Okul Kurulu kararı ile Yüksek Okul Programı’na geçebilir.

(b) Doğu Akdeniz Üniversitesi 2 yıllık programlarından mezun öğrenciler ilgili Fakülte Kurulu veya Okul Kurulu’nun kararı ile 4 yıllık programlara alınabilirler.

(4) ÜNİVERSİTE DIŞINDAN DİKEY TRANSFERLER:

Bir yüksek öğrenim kurumunun 2 yıllık programlarından mezun olan öğrenciler ilgili Fakülte veya Okul Kurulu’nun kararı ile 4 yıl-lık programlara alınabilirler.

TC uyruklu öğrencilerin dikey geçiş yapabilmeleri için 1998 yılında KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ile TC Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca imzalanan Protokol gereği ÖSYM tarafın-dan yapılan, Merkezi Dikey Geçiş Sınavı sonucuna göre Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde bir programa yerleştirilmiş olmaları gerekir. Bu öğrencilere yerleştirildikleri programlara kayıtlarında uygulanacak koşullar “Doğu Akdeniz Üniversitesi Dikey Geçiş Lisans Öğrenimi Hazırlık Programı Uygulama Yönetmeliği”nde düzenlenir.

(5) TRANSFER ÖĞRENCİLERİN MUAFİYETLERİ:

Transfer öğrenciye tanınacak muafiyetler ve takip edeceği ders programı, ilgili Bölüm Kurulu tarafından saptanır.

DAÜ’den veya Herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan Uzaklaştırılan Öğrencilerin Yeniden Kabul Koşulları

12.Doğu Akdeniz Üniversitesi veya herhangi bir yükseköğretim kurumu ile ilişkisi kesilen öğrenciler bu Yönetmeliğin 4., 5. veya 6. mad-delerindeki koşulları yerine getirdikleri takdirde Üniversiteye yeniden kabul edilebilirler. Bu yöntemle yeniden kabul edilen öğren-cilerin ilişkileri kesilmezden önce aldıkları derslere muafiyet talep-leri, Bölüm Kurulu tarafından veya Yüksek Okul Kurulu tarafından karara bağlanır. Ancak, disiplin cezası ile sürekli uzaklaştırılarak, il-işkisi kesilenler, bu Madde kapsamı dışındadır.

Giriş Sınavları 13.Doğu Akdeniz Üniversitesine alınacak KKTC uyruklu öğrencilere, programlara yerleştirilmek amacıyla, Üniversite tarafından Giriş Sı-navları düzenlenir. Sınavlar Üniversitenin çeşitli birimlerinin gerek-tirdiği ihtisas konuları göz önünde tutularak hazırlanır.

Giriş Sınavlarına Başvuru

14.Giriş Sınavlarına başvuru Doğu Akdeniz Üniversitesinde Öğrenci İş-lerinden sorumlu Müdürlüğe ve belirlenen süre içerisinde yapılır.

Giriş Sınavı amaçları için lise veya dengi okul mezuniyet belgesi ibrazı koşul değildir. Başvurular Üniversitenin resmi formları ile yapılır. Başvuru ile beraber belirtilen sınav harcının ödenmesi zorunludur. Yukarıdaki koşulları yerine getirmeyen başvurular geçerli sayılmaz.

Kayıtların İptali 17.Üniversiteye kabul edilen öğrencilerin belgelerinde noksanlık veya tahrifat olanların ve Doğu Akdeniz Üniversitesi veya başka bir Yük-sek Öğretim Kurumundan disiplin cezası ile atılmış olanların kayıt-ları yapılmış olsa bile iptal edilir ve herhangi bir hak iddiasında bulunamazlar.

III. ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Yürütme Yetkisi 18.Bu Yönetmelik, Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğünce yürütülür.

IV. SON HÜKÜMLER

Yürürlükten Kaldırma 19.Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 236/89 sayılı DAÜ Giriş Sınavları ve Öğrenci Kabul Yönetmeliği yürürlükten kaldırılır.

Yürürlük 20.Bu Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Sınavlarda Kullanılacak Dil

15.Sınavlar Türkçe ve/veya İngilizce dillerinde yapılır.

Sınav Yeri ve Tarihi

16.Sınavlar Üniversite Senatosu tarafından saptanan ve Rektörlükçe ilan edilen yer ve tarihlerde yapılır.

64