• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Disiplin Soruşturması

ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Disiplin Soruşturması

Soruşturma Yaptırmaya

Yetkili Amir 7. Disiplin soruşturmasını yaptırmaya yetkili amirler;

a) Fakülte öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı dekan,

b) Enstitü öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı enstitü müdürü,

c) Yüksekokul öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı yüksekokul müdürüdür.

Fakülte ve Yüksekokulları disiplin kurulunda temsil eden üyeler aynı zamanda kendi akademik birimlerinde soruşturmacı görevini de üstlenirler.

S99/175-12

101

Soruşturmanın Süresi 8. Disiplin soruşturmasına olayın öğrenilmesini müteakip ilk mesai gününde başlanır. Soruşturmanın; soruşturmacı tayini suretiyle yapılması halinde soruşturma kararı geciktirilmeden soruşturmacıya bildirilir. Soruşturma, onay tarihinden itibaren en geç, onbeş gün içinde sonuçlandırılır. Soruşturmanın bu süre içerisinde bitir-ilmemesi halinde soruşturmacı gerekçeli olarak bir kereye mahsus olmak üzere onbeş gün ek süre verilmesi talebinde bulunabilir.

Soruşturmanın Yapılış Şekli

9. Soruşturmacı tanık dinler, keşif yapabilir ve bilirkişiye başvurabile-ceği gibi bunları gerektiğinde istinabe süretiyle de yaptırabilir. Her soruşturma işlemi bir tutanakla tesbit olunur. Tutanak; işlemin nerede ve ne zaman yapıldığı, işlemin mahiyeti, kimlerin katıldığı, ifade alınmış ise, soruları ve cevapları belirtecek şekilde düzenlenir ve soruşturmacı, katip ile ifade sahibi veya keşif sırasında hazır bu-lundurulanlar veya belge sorumlularınca imzalanır. İstinabe tali-matında şahidin kimliği, adresi ve benzeri açıklayıcı bilgiler açık ve tam olarak belirtilir. Tanığa usulüne uygun olarak yemin ettirilir ve yaptırılan yeminin şekli de yazılır.

Üniversitenin bütün personeli, soruşturmacıların istedikleri her türlü bilgi, dosya ve başka belgeleri hiçbir geçikmeye mahal bırakmak-sızın vermeye ve istenecek yardımları yerine getirmeye mecbur-durlar.

Savunma Hakkı 10.

(a) Hakkında Disiplin Soruşturması açılan öğrenciye atfedilen suçun neden ibaret olduğu, savunmasını yapacağı tarihten en az üç gün önce yazılı olarak bildirilir. Bu yazıda; öğrenciden belirtilen gün, saat ve yerde savunmasını yapmak üzere hazır bulunması istenilir. Tebli-gat yapılmasının mümkün olmadığı hallerde öğrencinin savun-masını yapmak üzere soruşturmacıya başvurması hususu, öğrencisi bulunduğu Fakülte veya Yüksekokulun belirli yerlerinde ilân olunur.

(b) Öğrenciye yollanacak davetiyede; çağrıya özürsüz olduğu halde uy-madığı veya özürünü zamanında bildirmediği takdirde, savun-madan vaz geçmiş sayılacağı ve diğer delillere dayanılmak suretiyle hakkında gerekli kararın verileceği kaydolunur.

(c) Geçerli ve kabul edilebilir bir özür bildiren veya mücbir sebep dolayısıyla davete uymadığı anlaşılan öğrenciye yeniden uygun bir süre verilir veya belirtilecek bir süre içinde yazılı savunmasını dermesi istenir. Tutuklu öğrencilere savunmalarını yazılı olarak gön-derebileceği duyurulur.

(d) Soruşturma; öğrencinin kendini gereği gibi savunmasına imkan verecek şekilde yürütülür. Ancak savunma bahanesiyle soruştur-manın uzatılmasına imkan verilmez.

Soruşturma Raporu 11.Soruşturma sonuçlandığında bir rapor düzenlenir. Raporda; soruş-turma onayı, soruşsoruş-turmaya başlama tarihi, soruşturulanın kimliği, isnad edilen suç konuları, soruşturmanın safhaları, deliller, alınan savunma özetlenir. İsnad edilen her suç maddesi ayrı ayrı tahlil edil-erek delillere göre suçun sabit olup olmadığı tartışılır, uygulanacak disiplin cezası teklif edilir. Varsa belgelerin asıl veya suretleri bir dizi pusulasına bağlanarak rapora eklenir. Soruşturma raporu, dosya ile birlikte soruşturmayı açan merciye tevdi edilir.

Soruşturma Sırasında Tedbir

12.Soruşturmacılar; zaruri gördükleri takdirde soruşturma süresince, sanık öğrencilerin Üniversite binalarına girmesinin yasaklanması husunda karar verilmesini disiplin soruşturmasını yaptırmaya yetkili merciden isteyebilirler. Yetkili mercinin kararı uygulanır. Öğrencinin, disiplin suçunu işledikten sonra üniversite

102

Soruşturmanın Sonuçlandırılması

13.(a) Soruşturma raporu ve dosyası fakültelerdeki dekan, enstitü ve yüksekokullarda müdür tarafından incelenerek ya doğrudan sonuç-landırılır veya yetkili disiplin kuruluna derhal verilir.

(b) Soruşturma dosyasını inceleyen dekan, müdür veya disiplin kurulu, gerekli görürse noksan saydığı belirli soruşturma işlemlerinin tamamlanmasını aynı soruşturmacıdan isteyebilir.

Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir ve Kurullar

14.Uyarma ve kınama cezaları doğrudan doğruya ilgili fakülte dekanı, enstitü veya yüksekokul müdürünce, kısa, orta, uzun ve sürekli uza-klaştırma cezaları ise disiplin kurulunca verilir.

Ceza Verme Yetkisi

15.Disiplin cezaları DAÜ Disiplin Kurulu tarafından verilir. Madde 6.’da açıkça belirtilmeyen, ancak bu maddede tanımlanan disiplinsizlik eylem ve davranışların benzeri olan durumlarda Disiplin Kurulunun takdir yetkisi saklıdır.

Disiplin Kurulunun Oluşumu

16.Disiplin Kurulu, Üniversitedeki Fakülteler Yüksekokul ve Hazırlık Okulunun her birini temsilen, Üniversite Senatosunca açık oyla seçilen bir asil ve bir yedek üye, Öğrenci İşleri Müdürlüğünden bir yetkili ile Üniversite Öğrenci Temsilciliğinin seçeceği bir asil bir de yedek üyeden oluşur. Fakülte Dekanları, Yüksekokul ve Hazırlık Okulu Müdürleri, kendi öğretim üyeleri arasından seçecekleri, en az 2 kurul adayını Senatoya yazılı olarak önerir. Disiplin Kurulunda ayrıca Lisansüstü Eğitim Öğretim Araştırma Enstitüsü, Müdür tarafından temsil edilir.

Öğrenci Temsilciliği adayının geçmişte disiplin suçu işlememiş ol-ması gerekir. Disiplin Kurulu üyesi iken herhangi bir disiplin cezası gerektiren eylem veya davranışta bulunan veya bunları teşvik eden öğrencilerin Kurul üyelikleri düşer. Sanık durumunda olan üye öğrenci Kurul toplantılarına katılamaz. Bunların yerine yenileri seçilir. Öğrenci üyenin oy hakkı yoktur, oylama sırasında salonda bulunmaz.

Disiplin Kurulunun Akademik Personel üyeleri iki yıllığına, öğrenci üyeler bir yıllığına seçilirler. Görev süresi biten üyeler yeniden seçilebilirler.

Yeni oluşan Disiplin Kurulu, Rektör veya vekilinin başkanlığında ya-pacağı ilk toplantısında üyeler arasından bir başkan ve bir de as-başkan seçer.

Disiplin Kurulunun Görevleri S99/175-12

9. Disiplin Kurulunun görevleri şunlardır:

(a) Soruşturma raporu ışığında ve sanık öğrencinin dinlenmesine de imkan verdikten sonra bulguları değerlendirmek ve ceza gerektiren hallerde, verilecek cezaları suç duyurusu yapanın Disiplin Kurulu üyesi olması halinde oy hakkı olmaksızın, karara bağlamak.

(b) Bazı cezaları bağışlamak veya bu konularda ara kararlar almak.

(c) Alınan kararları Rektörlüğe yazılı olarak bildirmek.

(d) Rektörlük veya Senato tarafından yeniden görüşülmek istemi ile gönderilen Disiplin Kurulu kararlarını inceleyerek alınan karar ve gerekçelerini Rektörlüğe iletmek.

(e) Her sömestr başında toplanarak, Üniversitenin genel disiplin du-rumunu gözden geçirmek ve alınacak önlemler konusunda Sen-atoya önerilerde bulunmak.

(f) Uygulamada görülecek aksaklıkların düzeltilmesi yönünde Disi-plin Yönetmeliğinde değişiklik önerilerinde bulunmak. Gerek-tiğinde Üniversite disiplini hakkında görüş bildirmek.

içinde yer değiştirmesi veya üniversiteyi değiştirmiş bulunması veya üniversiteden her ne sebeple olursa olsun ayrılmış olması, soruş-turma açılmasına, devamına ve gerekli kararların alınmasına engel teşkil etmez.

103

Disiplin Kurulu’nun

Toplanması 18.Disiplin Kurulu, Başkan veya vekilinin çağrısı üzerine ve salt çoğun-lukla toplanır ve çoğunçoğun-lukla karar verir. Çekimser oy kullanılmaz.

Oyların eşit olması halinde, Başkanın oyu iki sayılır. Başkanın bu-lunmadığı hallerde oturuma As-Başkan başkanlık eder. Madde 17 (b) ile ilgili kararların oybirliği ile alınması şartı aranır.

Disiplin Kurulu Kararları

S99/175-12 19.

(a) Disiplin Kurulu, Kurula havale edilen konuları en geç 45 gün içerisinde sonuçlandırarak karara bağlar. Ancak, dönem sonu ders kesimine iki hafta kala veya final sınavları süresi içinde veya sonrasında disiplin kuruluna havale edilen disiplin dosyaları, Disiplin Kurulu Kararı ile, bir sonraki döneme erte-lenebilir. Bu şekilde ertelenen disiplin konuları ertelendiği döne-min ders başlama tarihinden itibaren 45 gün içerisinde görüşülerek karara bağlanır.

(b) Disiplin Kurulu; soruşturma raporunda önerilen cezayı kabul edip etmemekte muhtardır, gerekçelerini göstermek kayıt ve şartıyla lehe veya aleyhe başka bir disiplin cezası da verebilir.

(c) Toplu olarak işlenen disiplin suçlarında, suçluların münferiden tesbit edilemediği hallerde, topluluğu oluşturan öğrencilerin her birine yetkili amir veya kurullarca uygun görülecek cezalar verilir.

(d) Aynı olaydan dolayı, öğrenci hakkında ceza kovuşturmasının başlamış olması, disiplin kovuşturmasını geciktirmez.

Sanığın ceza kanununa göre mahkum olması veya olmaması disi-plin cezasının uygulanmasına engel teşkil etmez.

Kamu davasından tutuklu bulunan veya cezalandırılan öğrenciler bu sırada yapılan sınavlara alınmazlar ve bu kayıplarından dolayı herhangi bir hak iddia edemezler.

Sanığın Savunma Hakkı S99/175-12

20.Disiplin Kurulu kovuşturması tamamlananan öğrenci hakkında karar vermeden önce, bu öğrenciye Disiplin Kurulu önünde savunmasını yapmak hakkını tanımakla yükümlüdür. Ancak, Disiplin Kurulu’na çağrılan öğrenci geçerli ve kabul edilebilir bir mazereti yokken Disi-plin Kurulu toplantısına gelmezse, DisiDisi-plin Kurulu öğrencinin yok-luğunda (gıyabında) karar verebilir.

Kararların Yazılması 21.Kararlar gerekçeli olarak yazılır, deliller özet halinde açıklanır;

dayanılan yasa, tüzük, yönetmelik ve genelge maddeleri belirtilir ve karar toplantısına katılan üyelerce imzalanır; olumsuz oy verenler bunun nedenlerini karar metnine geçirterek ayrıca imzalarlar. Karar-ların yazdırılmasında, imzalanıp saklanmasında ve diğer yazışma işlerinde Kurul Başkanı sorumludur.

Kararların Kesinleşmesi 22.Disiplin Kurulu kararları aşağıda belirtilen şekilde kesinleşir:

(a) ‘Üniversiteden Sürekli Uzaklaştırma' cezası dışında bütün cezalar Rektörlüğün, Disiplin Kurulu kararı tarihinden itibaren en geç 7 gün içerisinde, onayı ile kesinleşir.

(b) ‘Üniversiteden Sürekli Uzaklaştırma' cezasının kesinleşmesi, Rektörün onayından sonra, Senatonun onayını da gerektirir. Bu işlem Disiplin Kurulu Karar tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde yapılır.

(c) Rektör veya Senato onaylarına sunulan Disiplin Kurulu Karar-larını ve/veya verilen cezayı uygun görmez, veya usul yönünden aykırı bulur ise, gerekçelerini de belirterek konunun yeniden in-celenmesini en geç 7 gün içerisinde Disiplin Kurulundan ister.

Disiplin Kurulunun ikinci inceleme sonucu yeni bir karara varma-ması halinde, Üniversiteden 'sürekli uzaklaştırma' kararı hariç, eski karar geçerli ve nihai olur. Sürekli Uzaklaştırma cezalarında ise Senatonun vereceği karar nihaidir.

104

Disiplin Konularının Duyurulması S99/175-12

23.

(a) Suç duyurusu, sanık veya tanık olarak Disiplin Kurulu’na çağrılma gibi disiplin konularının öğrenciye duyurulması, bir kopyası ilgili Okul Müdürlüğüne veya Bölüm Başkanlığına da gönderilen ve aslı Öğrenci Disiplin Duyuru Panosu’na asılan ilanlar yolu ile gerçekleştirilir. Öğrenci Disiplin Duyuru Panosu ve ilgili birimin ilan panolarında yer alan disiplin duyuruları

öğrencinin bilgisine getirilmiş kabul edilir.

(b) Kesinleşen cezaların duyurulması Rektörlük tarafından yapılır.

Cezalar Disiplin Kurulu Kararı’nın Rektörlüğe iletilmesini takip eden 5 iş günü içerisinde bir kopyası ilgili öğrenciye veya öğren-cilere iletilmek üzere ilgili Dekanlık kanalı ile Bölüm Başkanlığına veya ilgili Müdürlüğe ve öğrencinin dosyasına girmek üzere Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne yazılı olarak iletilir. Ayrıca bir kopy-ası bilgi için Öğrenci Duyuru Panosu’na kopy-asılır ve kesinleşen cezalar Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından öğrencinin ana veya babasına, yoklukları halinde, öğrencinin göstermiş bulunduğu en yakın aile mensubuna bildirilir.

(c) Kesinleşen disiplin cezalarının, Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca uygulanmasından ilgili Dekanlık veya Müdürlük sorumludur. Gerekli görüldüğü hallerde, ceza duyurularının bir kopyası Üniversite Güvenlik Birimi’ne de iletilir.

(d) Yetkili merci veya kurul, kararlarında hangi tarihten itibaren uygulanacağı hususunu belirtmedikçe, disiplin cezaları öğren-ciye tebliğ edildiği tarihten itibaren uygulanır. Cezaların uygulan-masında takvim günü esas alınır.

Cezalara İtiraz

24.“Uyarma” ve “Kınama” cezalarına itiraz edilemez. Diğer cezalarda, duyuru tarihini izleyen ilk 3 gün içinde, Üniversite Rektörlüğüne yazılı olarak itiraz edilebilir. Disiplin Kurulu kararına itiraz eden öğrenci hakkında karar kesinleşinceye kadar, ders, sınav, laboratu-var gibi eğitim çalışmalarına veya Üniversiteyi temsil eden herhangi bir faaliyete katılamaz.

Üniversiteden kısa, orta ve uzun süreli uzaklaştırma cezalarına öğrenci itirazları üzerine Rektör tarafından uygun görüldüğü takdirde, yürütme geçici olarak durdurulur ve gerekçeleri ile birlikte yeniden Disiplin Kurulu’nun incelemesine sunulur. Disiplin Kurulu konuyu bir hafta içerisinde yeniden karara bağlar. İnceleme sonucu karar değişmezse, ceza aynen uygulanır. Kararın değişmesi halinde, bu Yönetmeliğin 22. maddesi hükümlerine uygun olarak işlem yapılır. Öğrenci ile ilgili karar kesinleşinceye kadar, yukarıda belirtilen işlemler nedeni ile geçen süreler, ceza süresinden düşürülür.

Üniversiteden Sürekli Uzaklaştırma cezalarına yapılan öğrenci itira-zlarını Rektör Senatoya iletir. Senato uygun gördüğü takdirde yürüt-meyi geçici olarak durdurur, konuyu inceler, öğrenciye yeniden savunma hakkı tanır. Gerekirse Disiplin Kurulundan ve/veya öğren-ciden yazılı olarak ek bilgi ister ve başvurunun iletildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde karar verir. Senatonun itiraz hususunda verdiği karar nihaidir.

105

Cezaların Bağışlanması 25.

(a) Siciline işlenmiş cezasını çektikten sonra, en az bir yıl süre ile iyi hal ve davranışları saptanır ise ilgili öğrencinin başvurusu üz-erine;

(b) Siciline işlenmiş cezasını çektikten sonra öğrencinin mezu-niyetine bir yıldan az bir süre kalması halinde bu süre içinde öğrencinin iyi hal ve davranışları saptanır ise ilgili öğrencinin başvurusu üzerine;

Kınamadan ağır cezalarda, ilgili Dekan veya Müdürün önerisi ve Üniversite Senatosunun kararı ile bağışlanabilir. Bu durumda ceza, öğrenciye verilen belgelere işlenmez. Ancak çekilen ceza nedeni ile uğranılan kayıplar telafi edilmez.

Yönetsel Önlem

26.Dekan veya Okul Müdürü, Rektörlüğün onayı ile öğrenciyi Disiplin Kuruluna sevk ederken, sevkten önce veya sonra disiplin kovuştur-masının tamamlanmasını beklemeden ivedi bir yönetsel önlem olarak ve geçici bir süre için, Üniversiteden uzaklaştırma ya da ders, lâboratuar, atölye ve sınavlara girmekten alıkoymaya yetkilidir.

Yürürlük 27.Bu Yönetmelik Senato tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme 28.Bu Yönetmeliği Üniversite Rektörü yürütür.