• Sonuç bulunamadı

İKİNCİ BÖLÜM Disiplin Suçları

ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ

İKİNCİ BÖLÜM Disiplin Suçları

Cezaları 5. Öğrencilere; suçlarının, ağırlık derecesine, suçun hangi koşullarda işlenmiş olduğuna, ilgilinin o andaki ruhsal durumu ile Disiplin Kuru-lunun takdirine göre aşağıdaki cezalardan birisi uygulanır.

(a) Uyarma (b) Kınama

(c) Üniversiteden kısa süreli uzaklaştırma (d) Üniversiteden orta ve uzun süreli uzaklaştırma (e) Üniversiteden sürekli uzaklaştırma

İKİNCİ BÖLÜM Disiplin Suçları ve Cezaları

97

98

Cezaların Tanımları 6. Bu Yönetmeliğin 5. Maddesinde belirtilen cezaların anlam ve nitelik-leri şunlardır.

(a) Uyarma:

Davranışın doğru olmadığı ve böyle davranışlardan kaçınması gerek-tiği konusunda öğrencinin yazılı olarak uyarılmasıdır.

Uyarma cezasını gerektiren eylem ve davranışlar şunlardır:

(i) Üniversite adını kullanarak, kamuoyu veya basında Üniversite tarafından yapıldığı izlenimi verecek her türlü toplantıya katılmak.

(ii) Üniversitenin her kademedeki yöneticileri veya görevlileri tarafın-dan yapılan yazılı duyuruları, grogramları ve diğer belgeleri kar-alamak, yırtmak, değiştirmek veya herhangi bir şekilde bozmak.

(iii) Arkadaşlarına karşı kaba dil kullanmak, sövmek.

(iv) Üniversiteye ait her türlü bina, araç gereç ve benzeri mal ve malzemeyi kötü kullanmak. Bu hallerde Üniversiteye ait herhangi bir taşınır veya taşınmaz mala yapılan hasar, zararı yapan öğren-cilerden, tazmin edilir. Ancak, büyük zarar verme halleri uyarma cezasının ötesinde cezayı gerektirir ve Disiplin Kurulunun takdirine bağlıdır.

(v) Disiplin Kurulu tarafından bilgisine başvurulduğu zaman bilgi ver-mekten kaçınmak.

(vi) Disiplin cezasını gerektiren herhangi bir eylem veya davranışa tanık olduğu halde Üniversite yetkililerine bu durumu bildirmemek veya yetkililerden olayı gizlemeye çalışmak.

(b) Kınama:

Disipline aykırı davranışlardan dolayı öğrencinin yazılı olarak kınan-masıdır. Kınama cezasını gerektiren eylem ve davranışlar şunlardır:

i. Üniversite yetkililerince istenen bilgileri eksik veya yanlış bildirmek veya hiç bildirmemek.

ii. Kumar oynamak veya oynatmak veya kumar oynatmakta kul-lanılan araç ve gereçleri bulundurmak.

iii. Üniversite Rektörlüğünün yazılı izni olmadan Üniversite adını kul-lanarak kamuoyu veya basında Üniversite tarafından yapıldığı izlenimi verecek, Üniversite içinde veya dışında her türlü toplantı, konferans, müsamere, açık oturum, konferans vb. etkinlikler düzenlemek veya düzenlemeye katkıda bulunmak.

iv. Üniversite içinde veya dışında DAÜ Öğrencileri ile ilgili konularda dernek, birlik, sendika vb. kuruluşların düzenleyeceği yasa dışı eylemlere katılmak ve öğrencileri katılmaya teşvik etmek.

v. Daha önce uyarma cezası aldığı halde ikinci kez uyarma cezasını gerektiren bir davranışta bulunmak.

vi. Yerleşke (Kampüs Alanı) içerisinde trafik kurallarına uymamayı, aşırı hız ve/veya tehlikeli sürüş yapmayı, yanlış veya park yasağı olan yere park etmeyi, ve/veya Üniversite trafik görevlilerinin uyarılarını dikkate almamayı alışkanlık haline getirmek.

vii. Herhangi bir Üniversite yetkilisine, menfaat sağlama amacı güden yalan beyanda bulunmak.

(c) Üniversiteden Kısa Süreli Uzaklaştırma:

Ceza süresi içinde ders, sınav, laboratuvar ve atölye çalışmalarından yoksun bırakılmak suretiyle öğrencinin 1 günden 30 güne kadar Üniversiteden uzaklaştırılmasıdır. Öğrencinin siciline işlenir ve öğre-tim kurumlarına verilecek belgelerde gösterilir. Öğrencinin belirtilen süre içinde Üniversitenin bina, bahçe, eklenti ve tesislerine girmesi yasaklanır.

S99/175-12

S99/175-12

S99/175-12 S99/175-12

99

Üniversiteden kısa süreli uzaklaştırma cezasını gerektiren eylem ve davranışlar şunlardır:

i. Üniversite içinde alkollü içki kullanmak, satmak, bulundurmak veya kullanımını teşvik etmek.

ii. Üniversite içerisinde, tek başına veya toplu olarak, siyasi akımlar ve partiler paralelinde, bilimsel tartışmalar dışına taşan propa-ganda yapmak veya eylemde bulunmak.

iii. VYK başkan ve/veya üyelerine, herhangi bir Üniversite persone-line veya bunların misafirlerine, Üniversite içinde veya dışında, saygısızca veya küçün düşürücü davranışlarda bulunmak, söz veya yazı ile hakaret etmek, böyle davranışlara ön ayak olmak veya katılmak,

iv. Üniversitenin dirlik ve düzenini bozacak herhangi bir davranışta bulunmak. Üniversite içinde veya dışında görevlerin yürütülme-sine engel olmak.

v. Başka bir öğrenciyi veya öğrencileri sözle veya yazılı olarak tehdit etmek, döğüşmek, sövüşmek, veya kasıtlı zarar vermek veya kasıtlı zarar vermeye teşebbüs etmek, darb etmek.

vi. Sınavlarda kopya çekmeye veya vermeye teşebbüs etmek.

vii. Üniversite yerleşkesinde (kampüs alanı) açık ve kapalı yerlerde, çağdaş ölçülere, Atatürk İlke ve Devrimlerine aykırı ve özellikle herhangi bir ideolojik ve siyasi görüşün simgesi haline gelmiş kılık kıyafetle dolaşmak.

(d) Üniversiteden Orta ve Uzun Süreli Uzaklaştırma:

Ceza süresi içinde ders, sınav, laboratuvar ve atölye çalışmalarından yoksun bırakılmak suretiyle öğrencinin 31 günden bir sömestre kadar Üniversiteden uzaklaştırılmasıdır.

Öğrencinin siciline işlenir ve Üniversite tarafından verilecek belgel-erde gösterilir. Bu cezaya çarptırılan öğrencinin, ceza süresince Üniversite yurtları ile ilişkisi kesilir.

Öğrencinin belirtilen süre içinde Üniversitenin bina, bahçe, eklenti ve tesislerine girmesi yasaklanır.

Üniversiteden orta ve uzun süreli uzaklaştırma cezasını gerektiren eylem ve davranışlar şunlardır:

i. Sınav sonuçlarını etkileyecek kopya çekmek veya kopya vermek dahil, her türlü hileli davranışlarda bulunmak, başkasının yerine sınava girmek veya başkasının kendi yerine sınava girmesini sağlamak; veya bir dersin değerlendirilmesine esas teşkil eden bir proje veya herhangi bir çalışmada, başkaları tarafından yapılan bir proje veya yazılı eserden veya bir metinden, kısmen veya tamamen alıntı yaparak bunları kendi ürünü imiş gibi sunmak (aşırma/intihal suçu işlemiş olmak).

ii. Üniversiteden aldığı kendine hak sağlayan bir belgeyi başkasına vererek kullandırmak veya üniversiteden alınan başkasına ait bir belgeyi kullanmak.

iii. Dil, ırk, din ve mezhep açısından kutuplaşmalara yol açıcı faaliyetlerde bulunmak.

iv. Üniversite binalarına girmeleri yasak olduğu halde, bu karara itaatsizlik etmek veya yetkili organlarca kapatılmış olan binalara girmek, zarar vermek veya tahrip etmek,

v. Derslere girilmesine veya ders yapılmasına herhangi bir şekilde engel olmaya çalışmak veya engel olmak, ders görmekte olan öğrencileri dışarı çıkmaya zorlamak; boykot veya işgale yol açan her türlü teşvik ve davranışlarda bulunmak.

S99/175-12

S99/175-12

100

vi. VYK Başkan ve/veya üyelerini, herhangi bir Üniversite personelini veya onların aile bireylerini Üniversite içinde veya dışında, sözlü veya yazılı olarak tehdit etmek; sözü edilen personelin taşınır veya taşınmaz mallarına kasıtlı olarak zarar vermek veya verm-eye teşebbüs etmek, böyle davranışlara ön-ayak olmak veya katılmak (zarar ayrıca ödetilir).

vii. Silah veya yaralayıcı alet bulundurmak veya kullanmaya teşeb-büs etmek.

viii.Bir akademik yıl içerisinde Üniversiteden kısa süreli uzaklaştırma cezası aldıktan sonra, ayni cezayı gerektiren eylem ve

davranışlarda bulunmak.

ix. Hırsızlık veya yüz kızartıcı bir suç işlemek veya işlemeye teşeb-büs etmek.

x. Sınav sorularını sınavdan önce temin etmeye çalışmak veya temin etmek; bu amaçla öğretim elemanı odasına veya Bilgi İşlem Ağı’na girmek.

(e) Üniversiteden Sürekli Uzaklaştırma:

Öğrencinin Üniversite ile olan bütün ilişkilerinin kesin olarak kesilmesi suretiyle Üniversiteden çıkarılması için verilen cezadır. Öğrencinin si-ciline işlenir ve Üniversite tarafından verilecek belgelerde gösterilir.

Bu şekilde ilişkisi kesilen öğrenciler hiçbir surette Üniversiteye yeniden alınmazlar.

Üniversiteden sürekli uzaklaştırmayı gerektiren eylem ve davranışlar şunlardır:

i. Üniversite tarafından verilen her türlü belgeyi değiştirmek, değiştirilmiş veya sahte belgeler kullanmak.

ii. Bir kimseyi veya grubu, tehditle suç sayılan bir eylemi düzenlem-eye veya böyle bir eyleme katılmaya yahut yalan beyanda bulun-maya veya sahte delil göstermeye veya suçu yüklenmeye zorlamak,

iii. Disiplin kovuşturmasıyla ilgili işleri veya disiplin kurulunun çalış-masını zor kullanarak veya tehditle engellemek,

iv. Irza tecavüz etmek,

v. Bir kişiye veya bir gruba her ne sebeple olursa olsun işkence yap-mak veya yaptıryap-mak,

vi. Üniversite içinde uyuşturucu veya sağlığa zararlı maddeler kullan-mak, satkullan-mak, bulundurmak veya kullanımını teşvik etmek.

vii. Üniversitenin herhangi bir personelini veya onların aile bireylerini, Üniversite içinde veya dışında, darbetmek veya darba teşebbüs etmek.

viii.Bir akademik yıl içerisinde Üniversiteden orta ve uzun süreli uzak-laştırma cezası almış olduğu halde ayni cezayı gerektiren eylem ve davranışları tekrarlamış olmak.

ix. Üniversite içerisinde silah veya yaralayıcı alet kullanmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM