• Sonuç bulunamadı

DOKTORA İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

ÇALIŞMA ESASLARI TÜZÜĞÜ

III. DOKTORA İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

122

Akademik

Danışman, Tez Yöneticisi 12.(1) Bir doktora programına kabul edilmiş öğrencilere bölüm/

program başkanının onayı ile öğretim üyeleri arasından kayıt yaptığı dönem içinde bir tez danışmanı atanır. Ancak, öğrencinin tez yöneticisini belirlememiş olması durumunda bir akademik danışman atanır. İlgili form doldurularak Enstitü Müdürlüğü bilgilendirilir. Gerekli görülen durumlarda, tez yöneticisine araştırma konularında katkıda bulunmak üzere üniversite içinden veya dışından eş tez yöneticisi (co-supervisor) atanabilir. Eş tez yöneticisi atama gerekçeleri ile her iki tez yöneticisinin kendi alanlarında yapması beklenen katkı oranları ilgili atama formunda belirtilir.

(2) Doktora öğrencilerine, eğer daha once belirlenmemişse, en geç programa kayıt oldukları üçüncü dönemin ders ekleme bırakma tarihi sonuna kadar öğrencinin tercihi ve ilgili öğretim üyesinin kabulü doğrultusunda 12(1) maddesindeki usule göre bir tez yö-neticisi atanır. Öğrenci tez çalışmasına kaydolur ve tez konusuyla ilgili ön çalışmalarına başlar. İlgili form doldurularak Enstitü Müdürlüğü bilgilendirilir. Öğrenci, izleyen dönemlerde tez çalışmasına aralıksız kaydolur ve tez önerisini savunacağı döneme kadar geçen süre içinde tez çalışmasıyla ilgili ön hazır-lıklarını tamamlar. Tez yöneticisi, öğrencinin dönem sonu tez no-tunu “Yeterli (TP)” veya “Yetersiz (TU)” olarak verir.

(3) Bir doktora öğrencisinin tez yöneticisi ve/veya tez konusu lisan-süstü eğitim komitesinin ve bölüm/program başkanının onayı ile değiştirilebilir ve ilgili form doldurularak Enstitü Müdürlüğü bil-gilendirilir.

(4) Tez yöneticisinin Üniversiteden belli bir süre için veya sürekli ayrılması durumunda tez yöneticisi ile öğrencinin kabulü ve ve lisansüstü eğitim komitesinin bölüm/program başkanının on-ayıyla tez yöneticisinin görevi devam eder. Ancak, öğrenciye Üniversite öğretim üyeleri arasından bir akademik danışman atanır. Enstitü Müdürlüğü ilgili formlar doldurularak bilgilendirilir.

Dersler, Sınavlar

ve Değerlendirmeler 13.(1) Öğrenci alacağı dersleri akademik danışman veya tez yöneticisi ile görüşerek saptar ve kaydını yaptırır. Kayıtta öğrencinin, akademik danışman veya tez yöneticisinin ve bölüm/program başkanının onayları bulunur.

(2) Öğrencinin alacağı dersler, daha önce alınmamış lisansüstü der-slerinden seçilir. Öğrenci, başka bir üniversitede verilmekte olan lisansüstü derslerden en çok iki dersi ,tercihen DAÜ’de kayıtlı bulunduğu programın yürütüldüğü dilde olması koşuluyla , tez yöneticisinin önerisi, bölüm lisansüstü eğitim komitesinin uygun görmesi ve Enstitü Müdürü’nün onayıyla alınabilir. Alınan not-ların ders saydırma için yeterlikleri bölüm lisansüstü eğitim komitesi ve Enstitü Müdürlüğü’nce belirlenir.

(3) Öğrencilerin aldıkları her ders için dönem notu Tablo 1’de ver-ildiği gibidir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az "B" notu almış olması gerekir.

(4) Herhangi bir dersten "B"den düşük not alarak başarısız olan öğrenci, zorunlu dersleri tekrar açıldığı dönemde alır. Başarısız olduğu seçmeli dersin yerine aynı dersi veya akademik danış-manın veya tez yöneticisinin onayıyla, yeni bir ders alır.

(5) Öğrencilerin aynı kodlu dersten iki kez veya herhangi bir za-manda almış olduğu toplam iki dersten başarısız olması duru-munda (ikinci alışında geçtiğine bakılmaksızın) Enstitü ile ilişiği kesilir.

123

Doktora Yeterlik

Sınavı 14.(1) Madde 11(1)’de belirtilen en az ders yükümlülüklerini tamamlayan öğrenciler bir sonraki dönemin kayıt süresinde

“Doktora Yeterlik Sınavı”na kayıt yaptırır. “Doktora Yeterlik Sınavı”nın amacı öğrencinin temel konularda ve doktora çalışması ile ilgili konulardaki bilgisini, becerisini, ve araştırma yeterliliğini belirlemektir.

(2) “Doktora Yeterlik Sınavı” bölüm/program başkanı tarafından ilgili form doldurularak önerilen ve Enstitü Müdürü tarafından onay-lanan üç veya beş kişilik bir Doktora Yeterlik Komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Doktora Yeterlik Sınavının merkezi yapıldığı durumlarda ilgili bölümün lisansüstü eğitim komitesi Doktora Yeterlik Komitesi olarak görevlendirilebilir. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla Enstitü Müdürlüğü onayıyla sınav jürileri kurabilir. İlgili form doldurularak Enstitü Müdürlüğü bilgilendirilir.

(3) Doktora Yeterlik Komitesi üyeleri ve sınav jürisi üyeleri öğretim üyeleri arasından seçilir.

(4) “Doktora Yeterlik Sınavı”, her dönemin ders kesiminden önceki 15 gün içinde bölüm/program başkanınca belirlenen tarihlerde yapılır.

(5) “Doktora Yeterlik Sınavı” yazılı ve sözlü olarak yapılır.

(6) Doktora Yeterlik Komitesi, öğrenciyi "Başarılı" (QS) veya

"Başarısız" (QU) olarak değerlendirir ve Enstitü Müdürlüğü’nü bilgilendirir. Doktora Yeterlik Komitesi’nin, komite üyeleri dışında öğretim üyelerinden oluşan sınav jürisi/jürileri kurmuş olması halinde değerlendirme bu üyelerin de dahil edildiği genişletilmiş komisyon tarafından yapılır ve öğrenci "Başarılı" (QS) veya

"Başarısız" (QU) olarak değerlendirlerek Enstitü Müdürlüğü’nü bilgilendirir.

(7) Başarısız olan öğrenci “Doktora Yeterlik Sınavı”na bir sonraki dönemde tekrar kayıt yaptırır. Doktora yeterlik jürisi 14(2) mad-desine göre, mümkünse aynı üyelerden oluşacak şekilde, tekrar atanır.

(8) Doktora Yeterlik Sınavında iki kez başarısız olan öğrencinin En-stitü ile ilişiği kesilir.

Tez İzleme Komitesi 15.(1) Doktora yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci için, tez yöneticisinin görüşleri doğrultusunda, bölüm/program başkanının önerisi ve Enstitü Müdürlüğü’nün onayı ile doktora yeterlik sınavını izleyen dönemin ders ekleme/bırakma tarihine kadar bir tez izleme komitesi oluşturulur.

(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez yöneticisinden başka ilgili bölüm içinden ve mümkünse dışından birer üye yer alır. Eş tez yöneticisinin olması durumunda, eş tez yöneticisi dilerse komite toplantılarına katılabilir ancak oy kul-lanamaz.

(3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili bölüm başkanlığının önerisi ve Enstitü Müdürlüğü’nün onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

Tez Önerisinin Onayı 16.

(1) Öğrenci, tez izleme komitesinin oluşturulmasını izleyen en geç bir ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini hazırlar ve tez yöneti-cisinin onayı ile bir dilekçe ekinde yeterli sayıda kopyası ile bir-likte bölüm başkanlığına ileterek tez önerisini sözlü savunma isteğinde bulunur. Bölüm başkanlığı en geç on beş gün içinde sözlü savunma tarihini saptayarak bölümde duyurur ve öğrencinin tez önerisini sözlü savunma tarihinden en az on beş

124

gün önce tez izleme komitesi üyelerine iletir. Öğrenci belirlenen tarihte tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Tez önerisini savunma süreci dinleyicilere açıktır ve yal-nızca tez izleme komitesi üyeleri soru sorabilir. Bu sürecin tamamlanmasından sonra, tez izleme komitesi tez önerisine il-işkin kararını dinleyicilere kapalı olarak verir.

(2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabulüne veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, ilgili

bölüm/program başkanının onayını da içeren bir form ile Enstitü Müdürlüğü’ne bildirilir. Tez yöneticisi, öğrencinin dönem sonu tez notunu, bu karar doğrultusunda “Yeterli (TP)” veya “Yetersiz (TU)” olarak verir.

(3) Tez önerisi reddedilen öğrenci yeni bir tez yöneticisi ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi oluşturulabilir. Programa aynı tez yöneticisi ile devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, tez yöneticisi ve tez konusu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi sözlü savunmasına alınır. Tez önerisi bu son savunmada da reddedilen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

(4) Tez izleme komitesi, tez önerisi kabul edilen doktora adayı için, her dönemde bir kez toplanarak doktora adayının tez çalış-masının gelişimini izler. Doktora adayı, toplantı tarihinden en az on beş gün önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu ra-porda, o ana kadar tez ile ilgili yapılan çalışmalar, ulusal ve ulus-lararası yayınların listesi ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Tez izleme komitesi, doktora adayının tez çalışmasını “Başarılı” veya “Başarısız” olarak değerlendirir. Tez yöneticisi, doktora adayının dönem sonu tez notunu, bu karar doğrultusunda “Yeterli (TP)” veya “Yetersiz (TU)” olarak verir.

Doktora Tezi 17.(1) Doktora tezinde;

(a) Bilime yenilik getirme

(b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme

(c) Bilinen bir yöntemi, yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birinin yerine getirilmiş olması hususu aranır.

(2) Tez çalışmalarının belirli bir süresi fakülte kurulu onayıyla bir başka Üniversite veya araştırma kurumunda gerçekleştirilebilir.

(3) Tez yöneticisi, her dönem sonunda doktora adayının tez çalış-masını 16(4) maddesinde belirtildiği gibi Yeterli (TP) veya Yeter-siz (TU) olarak değerlendirir. Doktora adayının, tez

çalışmasından (TU) notu aldığı dönemin ardından, ara dönemde izin alıp almadığına bakılmaksızın, kayıt olduğu ilk dönemde tez çalışmasından tekrar (TU) notu alması durumunda veya aralıklı olarak üç kez tez çalışmasından başarısız bulunması halinde Enstitü ile ilişiği kesilir.

(4) Tez, Enstitü Müdürlüğü tarafından belirlenen lisansüstü tez yazma kılavuzuna uygun olarak yazılmış olmalıdır. 18(2) mad-desinde belirtilen jüri üyelerinin (yedek üye dahil) toplam sayısı kadar tamamlanmış tez nüshası bölüm başkanlığı kanalıyla En-stitü Müdürlüğü’ne teslim edilir.

125

Tez Jürisi ve Değerlendirme

18.(1) Tez jürisinin atanabilmesi için adayın Akademik Değerlendirme Kıstaslarında tanımlanan toplam bilimsel etkinlikler ve özel koşulları (SCI, SCI-expanded, SSCI, AHCI ve/veya uluslararası tanınmış endeksler tarafından taranan bir dergide tezi ile ilgili yayımlanmış veya yayımlanmak üzere kabul edilmiş en az bir makale) sağlaması gerekir.

(2) Tezin tamamlanarak Enstitü Müdürlüğü’ne tesliminden en geç bir hafta sonra, Enstitü Müdürü ilgili bölüm/program başkanının görüşünü de alarak içinde tez yöneticisinin de bulunduğu ve en az birinin Üniversite dışından seçileceği, en az üç, en çok beş asil ve bir yedek öğretim üyesinden oluşan bir tez jürisi atar ve jüri üyelerine tezden birer kopya gönderir. Eş tez yöneticisi (co-supervisor) bulunan tezlerde jüri 5 kişiden oluşur.

(3) Tez jürisi, Enstitü Müdürü’nün onaylayacağı bir tarihte toplanır ve aralarından tez yöneticisi/yöneticileri dışında birini jüri başkanı seçer.

(4) Aday tezini toplanan tez jürisi önünde savunur. Tez jürisi, yazılı tezi ve adayın savunmasını değerlendirerek "Kabul (TS)",

“Düzeltilerek Kabul (TI)", "Tez Savunmasının Yinelenmesi (TR)"

veya "Ret (TU)" kararlarından birini oy çokluğu ile verebilir. Karar sözlü olarak adaya, yazılı olarak da gerekçeleriyle Enstitü Müdürlüğü’ne bildirilir. Tezi doğrudan "Ret" edilmiş doktora adaylarının Enstitü ile ilişiği kesilir. Tez jürisi tarafından verilen

“Düzeltilerek Kabul” ve “Tez Savunmasının Yinelenmesi” karar-larına bağlı olarak verilen süreler, bu yönetmelikte belirlenen tüm öğretim sürelerine ek olarak verilir; bu durumda olan doktora adayları programa kayıt olmaya devam ederler.

(5) ‘Yayın Bekleme’ statüsünde olup bu yönetmeliğin 18(1) madde-sine göre tez savunmasına hak kazanan doktora adayına, tez savunmasını yaptığı dönem için, bu yönetmelikte belirlenen tüm öğrenim sürelerine ek olarak bir dönem kayıt hakkı verilir. Dok-tora adayı, en geç tez savunması hakkını elde ettiği tarihi izleyen ilk akademik dönemde tez kaydı yaptırarak tez savun-masını yapar.

(6) "Düzeltilerek Kabul" kararı verilmiş tezler, en geç üç ay içinde düzeltildikten sonra tez jürisi üyelerine gönderilir. Tez jürisi üyelerinin, istenen düzeltmelerin yapıldığını ve kabul edildiğini yazılı olarak bölüm başkanlığı aracılığıyla Enstitü Müdürlüğü’ne bildirmeleriyle tez, "Kabul" edilmiş olur.

(7) "Tez savunmasının yinelenmesi" istenen aday, en geç altı ay içinde bir kez daha tez savunmasına girebilir. İkinci kez tez savunmasına giren adayın tez jürisi, mümkünse aynı üyelerden oluşur ve 8(1) maddesindeki esaslara uygun olarak kurulur.

Adayın ikinci kez de başarısız olması halinde Enstitü ile ilişiği ke-silir.

(8) Tezi kabul edilmiş olan doktora adayı, Enstitü Müdürlüğü’nce be-lirlenen sayıda ciltlenmiş tezi Enstitü Müdürlüğü’ne iletilmek üzere bölüm başkanlığına teslim eder.

(9) Bölüm başkanlığı ciltlenmiş tezleri mezuniyet yazısı ile birlikte Enstitü’ye iletir. Doktora adayının mezuniyeti Rektörlük onayın-dan sonra kesinleşir.

126

İtirazlar 19.(1) Öğrenci, aşağıda verilen durumlara itiraz edebilir:

(1) ara sınav veya dönem sonu sınav sonuçları, (2) akademik başarısızlık nedeniyle kaydının silinmesi, (3) kendisiyle ilgili alınan akademik veya idari kararlar nedeniyle

kayıtlı olduğu programın gereklerini yerine getirmemiş olduğu sonucunun doğarak ilerlemesinin engellenmesi.

(2) İtirazlar aşağıdaki gerekçelere dayandırılabilir:

(1) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde maddi hata yapılmış olması,

(2) akademik veya idari personel tarafından uygulama hataları (idari hatalar) yapılmış olması,

(3) değerlendirmenin akademik olmayan kriterlere göre yapılmış olması,

(4) değerlendirmenin etik kurallara uymayan kriterlere göre yapılmış olması,

(5) değerlendirme yapılırken öğrencinin kontrolü dışındaki en-gelleyici faktörlerin gözönüne alınmamış olması,

(3) Akademik kurullar/jüriler tarafından yapılan sınav ve değer-lendirme sonuçlarına akademik nedenlerle itiraz edilemez.

Kurul kararlarına itiraz ancak idari ve usül yönünden olabilir.

(4) İtirazlar aşağıdaki yöntemle işleme konulur:

(1) Öğrenci ara sınav ve dönem sonu sınav sonuçlarının ilan edilmesinden itibaren üç gün içinde Bölüm/Program Başkan-lığına bir dilekçe ile başvurarak sınav kağıtlarının ve başarı notunun maddi hata yönünden yeniden incelenmesini ister.

(2) Maddi hata yönünden yapılan itirazları değerlendirmek için Bölüm/Program başkanı ilgili öğretim üyeleri arasından bir komisyon kurar. Komisyon sınav kağıtlarını inceleyerek her-hangi bir maddi hata bulunup bulunmadığını araştırır ve kesin kararını Bölüm Başkanlığına bildirir. Verilen karar, başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde öğrenciye ve Enstitü’ye bildirilir.

(3) İtiraza konu olan öğretim üyesinin bölüm/program başkanı ol-ması durumunda itiraz süreci Enstitü Müdürü tarafından yönetilir. Enstitü Müdürü’nün itiraza konu olması durumunda ise süreç Akademik İşlerden sorumlu Rektör Yardımcısı tarafından yönetilir.

(4) Bu yönetmeliğin 19(2) (2)-(5) maddelerine dayandırılarak yapılan itirazlar, itiraz konusu sonuç ilan edildikten sonra en geç üç gün içinde, Enstitü Müdürlüğüne yapılır ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından incelenerek başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde sonuçlandırılır. Enstitü Yönetim Kurulu nihai kararı verebilmek için gerekli durumlarda araştırma komiteleri kurabilir.

127