• Sonuç bulunamadı

2.6. Ġlgili AraĢtırmalar

2.6.1. Yurt DıĢında Yapılan AraĢtırmalar

Communication News (2001) tarafından yapılan "Remote training - CrossTec NetOp School 2.0 classroom management software - Brief Article - Product Announcement" adlı araĢtırmada Netop School gibi LKS programlarının öğrencilerin birbirleri ile ve öğretmenle öğrenciler arasında uzaktan iĢbirliğini sağladığına, öğrencileri uzaktan yönetimi kolaylaĢtırdığına, öğretmenlerin öğrencileri birebir kontrol ettiğine ve izlediğine değinilmiĢtir.

Briner, Roberts ve Worthy (2005) tarafından yapılan “Teaching Computer Science at a Small University” adlı araĢtırmada küçük üniversitelerin imkanlarının ve ödeneklerinin az olduğuna dikkat çekerek, ders ortamlarının daha ekonomik bir Ģekilde düzenlenmesi gerektiğinden bahsetmiĢlerdir. Bu anlamda da LKS‟nin sistemde ağ kurarak, laboratuvarların yönetiminde düĢük maliyetle yapılabileceği söz konusu olmuĢtur. Aynı zamanda sistem sayesinde öğrencilerin istenmeyen sitelere girmesinin de engellendiğine değinilmiĢtir. Bu sisteme ek olarak yönetimi kolaylaĢtıran, birden çok iĢletim sistemini bir bilgisayara kurmaya yarayan sistemlerden de bahsedilmiĢtir.

Simpson, Crews, Rydl ve Roge (2005) tarafından yapılan “Teaching Programming Classes Using Net Support School” adlı araĢtırmalarında LKS öğrencinin derse odaklanması için önemli olduğuna değinmiĢlerdir. LKS ile düzenlenen ders ortamlarının maliyeti ucuz ve öğretmen – öğrenci tarafından kullanımının kolay olduğundan bahsetmiĢlerdir.

Moor (2006) tarafından yapılan “Case Study: Renovating a Computer Teaching Laboratory for Active and Cooperative Learning” adlı araĢtırmasında geleneksel bilgisayar laboratuvarı ortamında öğrencilerin projeksiyonda gösterilen dersteki alıĢtırmaları görmekte zorluk çektiklerini, yan yana dizilmiĢ bilgisayarların öğrencilerin iĢbirlikçi öğrenim görmelerini engellediğini, öğretmenin de öğrencilerin neler yaptığını görmediği için sınıfa hakimiyet sağlayamadığını geleneksel laboratuvar ortamında bilgisayar masalarının diziliĢlerinin ve birbirleri arasındaki mesafeyi düzenledikten ve alıĢtırma yapmaya çalıĢtıktan sonra belirtmiĢtir. Bu nedenle de maliyet tablosu çıkararak bu aksaklıkların bilgisayar ağı oluĢturarak ve LKS kullanılarak çözüleceğini belirtmiĢtir. Fakat araĢtırma bu sistemi kullanmadan öneri niteliğinde kalmıĢtır.

Richards ve Mantey (2006) tarafından yapılan “Large Classroom Experience with an Interactive Tiled Display Mural” adlı araĢtırmalarında 4x1 projeksiyon sisteminin iĢbirlikçi ortam oluĢturmada ve etkili etkileĢimde bulunmadaki katkılarını incelemiĢler. Bu sistemi LKS‟ye benzetmiĢlerdir. Öğrencinin kullandığı ekranın duvara ya da perdeye yansıtılarak paylaĢılmasının öğrencilerin kendilerine özgü materyal oluĢturmalarına teĢvik ettiğini belirtmiĢlerdir.

Jones, Peters ve Shields (2007) tarafından yapılan “Transform Your Training: Practical Approaches to Interactive Information Literacy Teaching” adlı araĢtırmalarında NetSupport School gibi LKS programlarının öğrencilerin kendi öğrenme alanında bireysel öğrenmelerine Ģans verdiğini belirtmiĢlerdir. Bu sistem sayesinde online sınav yapmanın da kolay olduğundan bahsetmiĢlerdir.

Nicholson, Nicholson ve Valacich (2007) tarafından yapılan “Computer- Mediated Learning: Leveraging Technology Attributes” adlı araĢtırmalarında öğrencilerin bilgisayarlarını LKS‟ye bağlayarak Excel programıyla ilgili soruları cevaplamaları istenmiĢ. Excel‟ de yapılan uygulamalar dosyalar halinde öğretmen bilgisayarına gönderilmiĢtir. Yani ağ sistemine olan etkisi incelenmiĢ. AraĢtırmacılar da LKS‟nin sadece ağ sistemine ya da bilgisayar etkileĢimlerini incelmekten öte, sistemin öğrenci baĢarısına ve tutumlarına etkisinin incelenmesini önermiĢlerdir.

Sigle, Critcher ve Agarwal (2007) tarafından yapılan “Experience with a Fully Colloborative Classroom” adlı araĢtırmalarında tam donanımlı iĢbirlikçi laboratuvar

ortamının oluĢması için LKS önerilmektedir. Bu kontrol sistemlerinin nasıl kurulacağından, hangi teknik ekipmanlara ihtiyaç olduğundan bahsedilmiĢtir.

Thai, Abdel-Hadi, Eiteman (2007) tarafından yapılan “Developing a Collaborative Teaching & Learning Enviroment for Tablet PCs” adlı araĢtırmalarında tablet bilgisayarların LKS ile birlikte iĢbirlikçi eğitime etkisini belirtmiĢlerdir. Etkili ve iĢbirlikçi eğitim için model önerilerinde bulunmuĢtur.

Business Wire (2008) tarafından yapılan "Washington County Public Schools Increase Use of NetOp School Software for More Effective Student Instruction" adlı araĢtırmada NetOP School LKS programının Chicago‟da 42 okulda kullanıldığı tespit edilmiĢtir. Öğretmenlerin görüĢleri alınmıĢ. Alınan görüĢler LKS‟nin büyük bir geliĢme olduğu yönünde olmuĢtur. Öğretmenin bu sistemler sayesinde tüm sınıfa hakimiyet kurduğu belirtilmiĢ. Öğrenmeyi ve öğretmeyi kolay kıldığına değinilmiĢtir.

Rawat, Elahi ve Massiha (2008) tarafından yapılan “A Pilot Project in Evaluating the Use of Tablet –PCs and Supporting Technologies in Sophomere Electronic Technology Courses” adlı araĢtırmalarında, Elektronik Mühendisliğindeki Teknoloji derslerinde tablet bilgisayar kullanımının etkisini ölçülmüĢtür. Bununla ilgili olarak iki ders yarıyılı boyunca 20-30 dakikalık süreler boyunca sınıfta ve laboratuvarda tablet bilgisayarları laboratuvar kontrol sistemine bağlı olarak kullanılmıĢtır. Tablet bilgisayar kullanıldığı zaman daha etkili sonuçlar alındığı görülmüĢtür. Bunun yanı sıra LKS öğrenciler için mesajlaĢma aracı ve sınav aracı olarak kullanılmıĢtır.

Maharjan ve Falla (2009) tarafından yapılan “The Ethical Application of Technology in Student Decision-Making” adlı araĢtırmada LKS programı olarak kullanılan NetSupport School‟un bilgisayar üzerinde sınav ya da uygulama yapılırken kopya çekmeyi azaltacağını, laboratuvarda ders iĢlenirken zaman kaybını önleyeceğini belirtmiĢtir. Aynı zamanda kullanılan eğitim merkezlerinde akademik desteğin ve teĢviğin verilmesi gerektiğine değinmiĢtir

Thilakarathna, Keppitiyagama, Zoysa, Jasinghe ve Hansson (2010) tarafından yapılan “Design and Evaluation of an Application Software for Informal Peer Group Learning” adlı araĢtırmada öğrencilere LKS üzerinden birbirlerine mesaj atarak

informal iĢbirliği sağlanmıĢtır. Informal iĢbirliğinde de etkili olduğu görülmüĢtür. AraĢtırmada LKS‟nin öğrencilere informal iĢbirliğine ve grup tartıĢmalarına faydalı olup olmadığı hakkında sorular sorulmuĢ, olumlu yanıtlar alınılmıĢ.