• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.1. Deney ve Kontrol Gruplarının BaĢarı Puanlarına ĠliĢkin Bulgular ve Yorum

4.1.1. Deney ve Kontrol Gruplarının Öntest BaĢarı Puanlarına ĠliĢkin Bulgular

Web Tasarımı dersi baĢarı puanları gözlenen öğrencilerden LKS‟ye göre tasarlanmıĢ öğrenme ortamında öğrenim gören deney grubu öğrencileriyle, geleneksel öğrenme ortamında öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesindeki Web Tasarımı dersi baĢarı puan ortalamaları karĢılaĢtırılıp elde edilen veriler Tablo 9‟da verilmiĢtir.

Tablo 9. Deney ve Kontrol Gruplarının Öntest BaĢarı Puanlarına ĠliĢkin Bağımsız Gruplar t Testi Sonucu

Gruplar / Test N X SS sd F Levene testi p t t testi p

Deney Grubu Öntest 33 9,69 6,48

64 0,131 0,719 -1,859 0,068

Deney ve kontrol gruplarının öntestleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını anlamak için bağımsız gruplar için t testi uygulanmıĢtır. p değeri (0,068), araĢtırma için belirlenen güven düzeyi olan p = 0,05 ten büyük olduğu için gruplar arasında anlamlı bir fark yoktur. Bu da her iki grubun öğretimden önce benzer seviyede olduklarını göstermektedir.

Öğretimden önce, deney ve kontrol grubundaki tüm öğrencilere web tasarımını bilip bilmediği Ģeklinde de sorulduğunda öğrenciler bilmedikleri yönünde yanıt verdiklerinden, her iki grubun da baĢlangıçta denk olması ve aynı zamanda öğretimin öncesinde öğrencilerin, birinci dönem BĠT dersi puan ortalamalarının da yansızlık ölçütlerinden birisi olarak kullanılarak deney ve kontrol grubuna atanmasından dolayı öntestleri arasında anlamlı fark çıkmaması beklenmektedir.

4.1.2. Deney ve Kontrol Gruplarının Sontest BaĢarı Puanlarına ĠliĢkin Bulgular

Web Tasarımı dersi baĢarı puanları gözlenen öğrencilerden LKS‟ye göre tasarlanmıĢ öğrenme ortamında öğrenim gören deney grubu öğrencileriyle, geleneksel öğrenme ortamında öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin 6 haftalık uygulama sonrasındaki Web Tasarımı dersi baĢarı puanlarına iliĢkin Bağımsız Gruplar t Testi sonuçları Tablo 10‟da verilmiĢtir.

Tablo 10. Deney ve Kontrol Gruplarının Sontest BaĢarı Puanlarına ĠliĢkin Bağımsız Gruplar t Testi Sonucu

Gruplar / Test N X SS sd F Levene testi p t t testi p

Deney Grubu Sontest 33 85,51 8,06

64 0,006 0,938 -2,978 0,004*

Kontrol Grubu Sontest 33 79,54 8,22

*p < 0.05 anlamlı

Deney ve kontrol gruplarının son testleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını anlamak için bağımsız gruplar için t testi uygulanmıĢtır. Gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu belirlenmiĢtir, (t(64) = -2,978, p<0.05). Her iki grubun elde ettiği baĢarı puan ortalamaları incelendiğinde deney grubunun öğrenim gördüğü LKS ile düzenlenen öğrenme ortamının, normal öğrenme ortamına göre daha baĢarılı olduğunu

görülmüĢtür.

LKS öğrencilerin bireysel öğrenmelerine Ģans vererek olumlu yönde etkilediği gözlemlemiĢtir. Bu sonuç, Hope (2010: 233) tarafından LKS‟nin öğrenme sürecini iyileĢtirmek için tasarladığını belirtmesi ile desteklenmektedir. Aynı zamanda Janes ve diğerlerinin (2007) ile Rawat ve diğerlerinin(2008) araĢtırma verileri ile bu noktada paralellik göstermektedir. Yıldırım (2009)‟un yaptığı çalıĢmada bilgisayar eğitiminde her ne kadar aktif öğrenme ortamında baĢarı anlamlı düzeyde çıkmasa da bu araĢtırmada LKS ile oluĢturulan aktif öğrenme ortamının baĢarıyı etkilediği gözlemlenmiĢtir.

Bu durumun sebepleri Ģu Ģekilde değerlendirilmiĢtir: Geleneksel öğrenme ortamında projeksiyon yardımıyla görüntü perdeye ya da duvara yansıtılarak öğrencilerin dersi o alana yönelerek takip etmesi sağlanır. Öğretmen anlatır ve öğrenciler de pasif bir Ģekilde dinlerler. Her ne kadar soru-cevap gibi dersi hareketlendirecek yöntem ve teknikler kullanılacak olsa da kısa zamanda dersi tamamlamak ve sonrasında öğrencilerin etkinlik yapmaları için vakit kalması gerektiğinden öğrenciler öğrenme sürecine olumlu yönde müdahale edememektedirler. Öğrenme sürecinde konu anlatımı yapıldıktan sonra geriye kalan kısıtlı zamandan dolayı öğrencilerin etkinlikleri tam ve doğru bir Ģekilde yapıp yapamadıkları gözlemlenemez. Bundan dolayı öğrencilere birebir geribildirim verilemediği için öğrenciler eksikliklerini görüp tamamlayamaz. Fakat LKS ile düzenlenen öğrenme ortamında öğretmen, kendi ekranını tüm öğrencilerin önlerindeki ekranlara yansıtır. Öğretmen istediği öğrencinin ekranını, yani o öğrencinin yaptıklarını tüm öğrencilerin önlerinde bulunan ekranlara yansıtarak öğrencinin yaptıklarını diğer arkadaĢlarına gösterir. Bu durumda diğer öğrenciler de motive olmaktadır.

Aynı zamanda öğrencilere liderlik görevi verilmesiyle aktif öğrenme ortamları oluĢturularak onların derse daha çok katılmaları sağlanmaktadır. Bunlara ek olarak, BT Laboratuvar ortamları, normal ders görülen ortamlara göre daha dikkat dağıtıcıdır. Bunun sebebi ortamda bilgisayar, Internet gibi uyaranların fazla olmasıdır. LKS yazılımıyla öğrencilerin baĢka Ģeylerle ilgilenmesi de engellenir ve öğrenciler derse daha rahat odaklanarak baĢarı elde edilmesi geleneksel ortama göre daha kolay olmaktadır.

4.1.3. Deney ve Kontrol Gruplarının EriĢi BaĢarı Puan Ortalamalarına ĠliĢkin Bulgular

Web Tasarımı dersi baĢarı puanları gözlenen öğrencilerden LKS‟ye göre tasarlanmıĢ öğrenme ortamında öğrenim gören deney grubu öğrencileriyle, geleneksel öğrenme ortamında öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinin eriĢi baĢarı puan ortalamaları arasındaki farklılığın araĢtırılması için uygulanan t testi sonuçları Tablo 11‟e yansıtılmıĢtır.

Tablo 11. Deney ve Kontrol Gruplarının EriĢi BaĢarı Puan Ortalamalarına ĠliĢkin Bağımsız Gruplar t Testi Sonucu

Gruplar / Test N X SS sd F Levene testi p t t testi p

Deney Grubu EriĢi BaĢarı 33 77,93 8,65

64 0,890 0,349 3,350 0,001*

Kontrol Grubu EriĢi BaĢarı 33 71,33 7,30

*p < 0.05 anlamlı

Her iki gruptaki öğrencilerin sontest puanlarından öntest puanları çıkarılarak, “eriĢi puanları” bulunmuĢ ve gruptaki öğrencilerin eriĢi puanları ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı, bağımsız gruplar t testi ile sınanmıĢtır. Deney ve kontrol gruplarının baĢarı eriĢi puan ortalamaları arasında p< 0.05 düzeyinde anlamlı bir farklılık vardır. Her iki grubun elde ettiği eriĢi baĢarı puan ortalamaları incelendiğinde deney grubunun öğrenim gördüğü LKS ile düzenlenen öğrenme ortamının, normal öğrenme ortamına göre daha baĢarılı olduğu görülmüĢtür.

Deney ve kontrol gruplarının eriĢi puan ortalamalarından çıkan sonuç, deney ve kontrol gruplarının sontest baĢarı puanları arasında anlamlı fark çıkmasını destekler niteliktedir. Bu da LKS ile oluĢturulan öğrenme ortamının etkililiğini göstermektedir. Atıcı (2007)‟nın da belirttiği gibi, bir ortamın etkililiğinin sınanmasında eriĢi puanlarının öğrencinin ulaĢtığı baĢarı düzeyini yansıtması açısından daha ayırıcı sonuçlar verdiği söylenebilir. Bu anlamda LKS ile düzenlenen öğrenme ortamı öğrencilerin baĢarı düzeyine olumlu yönde etki etmektedir. Aynı zamanda Thai ( 2008: 78)‟nin vurguladığı gibi, LKS öğretmen – arkadaĢlarıyla çözüm önerilerini

paylaĢmalarına platform oluĢturarak öğrencileri daha zengin üretime yönlendirmeyi sağlar. Üreten bireyler sorgulama yaparak daha baĢarılı olurlar (Kalem ve Fer, 2003).