• Sonuç bulunamadı

YARGI KARARLARI

Belgede KURUMLAR VERG‹S‹ KANUNU (sayfa 22-27)

Dan›fltay ‹çtihad› Birlefltirme Genel Kurulu E. 1992/2 K. 1994/2 T. 16.6.1994 5422 say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri karfl›s›nda, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun, Türkiye`ye geçici olarak gelen tafl›tlar›n trip-tik belgelerini düzenlemek, Türkiye`den geçici olarak ç›kar›lan tafl›tlar›n gümrük ç›k›fl karnelerini vermek suretiyle ücret karfl›l›¤› yapt›¤› hizmetlerin, yabanc› dil kurslar› dü-zenleyen ve bununla ilgili kitap sat›fl› yapan derneklerin bu faaliyetlerinin, bir spor ku-lübünün iflletti¤i kafeterya, büfe, dü¤ün salonu ve foto¤rafç›l›k faaliyetlerinin iktisadi ifl-letme say›lmas› ve bu nedenle elde ettikleri gelirlerinden dolay› Kurumlar Vergisi mü-kellefi olmalar› gerekir (Karar oy çoklu¤u ile verilmifltir)

ÖZELGELER

Bursa Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.16.16.01.KV.06.24/2880 say› ve 27.7.2006 tarihli Özelgesi

Dilekçenizde, kooperatife ait ortak alanlar› (s›¤mak, kap›c› dairesi vb.) tasarrufunda bulunduranlardan ecri misil al›nmas› durumunda kurumlar vergisi, gelir vergisi tevkifa-t› yükümlülükleri konusunda bilgi talebinde bulunulmufltur.

Konut Yap› Kooperatifi'nin sahibi bulundu¤u gayrimenkullerini, Gelir Vergisi Kanu-nu'nun 94'üncü maddesinde say›lan ve vergi kesintisi yapmak zorunda olan gerçek ya da tüzel kiflilere kiraya vermesi halinde, kiralayanlarca ödemelerin brüt tutar› üzerinden ay-n› maddenin 5/c bendi uyar›nca %22 oraay-n›nda gelir vergisi kesintisi yap›lmas›, ancak tevkif edilen vergi nihai vergi olaca¤›ndan, bu gelirler için kurumlar vergisi beyanname-si verilmemebeyanname-si; söz konusu gayrimenkullerin gelir vergibeyanname-si kebeyanname-sintibeyanname-si yapma mecburiyeti olmayan kiflilere kiralanmas› halinde ise kooperatifin kurumlar vergisi mükellefiyetinin

tesis edilerek kira gelirlerinin kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerek-mektedir. Ayr›ca; gayrimenkul kira geliri d›fl›nda gelir elde eden kooperatifler kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olduklar›ndan, kira gelirlerini de dahil ederek be-yannamede gösterilen kazançlar üzerinden Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 34'üncü mad-desi uyar›nca kayna¤›nda kesilmifl olan vergiler, beyanname üzerinden hesaplanan ku-rumlar vergisinden mahsup edilecektir.

Adana Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.01.16.01/2283 / 2283 say› ve 17.8.2006 tarihli Özelgesi

Derne¤inizin sosyal faaliyetlerini finanse edebilmek için üyelerinizin ürettikleri ürün-leri sergilemek ve satmak amac›yla bir vergilendirme döneminde birden fazla kermes düzenlenmesi ve bu faaliyetlerden dolay› gelir elde edilmesi halinde derneklere ait ikti-sadi bir iflletme oluflaca¤›ndan, söz konusu iktiikti-sadi iflletmenin kurumlar vergisine tabi olmas› gerekmektedir.

Adana Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.01.16.01/3119 / 3119 say› ve 20.11.2006 tarihli Özelgesi

5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 2/ 5 maddesi uyar›nca dernekler, kurum-lar vergisinin mükellefleri d›fl›nda b›rak›lm›fl, ancak bunkurum-lara ait veya ba¤l› olan ve faaliyetleri devaml› bulunan iktisadi iflletmeler kurumlar vergisinin mükellefleri aras›nda say›lm›flt›r. Kermes, piyes, konferans ve e¤lence programlar›n› halka ücretli olarak göstermek ve lokal açmak gibi faaliyetlerin birden fazla ve ücret karfl›l›¤›nda yap›lmas› halinde derne¤inize ait bir iktisadi iflletme oluflaca¤›ndan, söz konusu iktisadi iflletme kurumlar vergisi mükellefi olacak ve kazançlar› kurumlar vergisine tabi ola-cakt›r.

Adana Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.01.16.01/2140 / 2140 say›l› ve 4.8.2006 tarihli Özelgesi

Köyler, KVK.’n›n 2’nci Maddesinin (3)’üncü F›kras›nda tan›mlanan iktisadi kamu kurulufllar›n›n tan›m› içinde yer alan “di¤er kamu idareleri” kapsam›na girmekle birlik-te; köy tüzel kiflili¤ince 6831 say›l› Orman Kanununun 1’inci maddesi ve 25.03.1957 günlü Bakanl›k oluru ile yürürlü¤ü giren “Ormanlar›n Korunmas›nda Muhtar ve ‹htiyar Kurullar›n›n Görevlerine ait Talimatname” hükümlerine göre sözleflme yapmak suretiyle bedel karfl›l›¤›nda orman sahalar›n› koruma iflinin yapmas› ticari faaliyet olarak nitelendirilemez. Dolay›s›yla bu faaliyet köy tüzel kiflili¤ine ait bir iktisadi iflletme de oluflturmaz. Bu durumda, köy tüzel kiflili¤ince orman koruma iflinden sa¤lanacak kazançlar›n vergilendirilmesi söz konusu de¤ildir.

Bursa Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.16.16.01.KV.06.25 / 2879 say› ve 27.7.2006 tarihli Özelgesi

Kurumlar Vergisi Kanunu'nda kamu idare ve kurulufllar› tüzel kiflilikleri itibariyle vergi d›fl›nda tutulmufl, ancak bunlara ait veya ba¤l› olup faaliyetleri devaml› bulunan ve

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 4'üncü maddesinde yaz›l› iflletmeler d›fl›ndaki iktisadi ifl-letmeleri vergi kapsam›na al›nm›flt›r. Kamu kurulufllar›na ait veya tabi iktisadi iflletme-lerin vergilendirilmesindeki temel neden rekabet eflitli¤inin korunmas› oldu¤undan, ifl-letme bünyesinde mal ve hizmet arz› sadece kurum mensuplar›na da yap›lsa vergileme yap›lmaktad›r. Gerçeklefltirilen faaliyetin ücret al›nmaks›z›n üye aidatlar› veya üyelerin ba¤›fllar› ile karfl›lan›yor olmas› tedavül ekonomisine ifltirak edildi¤inin bir göstergesi oldu¤undan vergileme zorunlu bulunmaktad›r. (…) Vergi Dairesi Müdürlü¤ü'nce tan-zim edilen fiflinde; an›lan tesisin, voleybol, tenis kortu, aç›k alan bahçesi ile mutfak, ye-mekhane, mini bar› olan teras ve bodrum kat› bulunan bir adet binadan olufltu¤u, bina ve bahçesinde, 38 adet masa, 154 adet sandalye ile (…) Belediyesi ve (…) personeli ile personelin referans›nda gelen kiflilere hizmet verildi¤i, ayr›ca tesislerde al›nan ücretle-rin tahsilat makbuzu ile belgelendirildi¤i tespit edilmifltir. Buna göre, sosyal tesislerde verilen hizmetler, devaml›l›k unsuru tafl›mas› ve ticari bir organizasyon içinde yap›lma-s› nedeniyle, (…) Belediyesi (…) Genel Müdürlü¤ü'ne ba¤l› iktisadi iflletmeyi olufltur-du¤undan, söz konusu iflletmenin faaliyetine bafllad›¤› tarih itibariyle kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.

(…) Genel Müdürlü¤ü'nün Osmangazi ilçesinde 01.05.2006 tarihinden itibaren iflletilmekte olan (basketbol, tenis kortu ve yemekli-içkili restaurant) sosyal tesislerde (…) Belediyesi ve (…) personeli ile personelin referans›nda gelen kiflilere ücret karfl›l›¤›

hizmet verilmesi ve al›nan ücretlerin tahsilat makbuzu ile belgelendirmesi halinde, sosyal tesislerde verilen hizmetlerin, devaml›l›k unsuru tafl›mas› ve ticari bir organiza-syon içinde yap›lmas› nedeniyle, (…) Belediyesi (…) Genel Müdürlü¤ü'ne ba¤l› iktisa-di iflletmeyi oluflur ve söz konusu iflletmenin faaliyetine bafllad›¤› 01.05.2006 tarihi itibariyle kurumlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n 15.2.2007 B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-2-7458 / 2773 say› ve tarihli Özelgesi

12/1/2007 tarihinden itibaren faaliyet göstermek üzere kurulan (…) Adi ‹fl

Ortakl›-¤›’n›n ana sözleflmesine istinaden K.D.V. ve stopaj yönünden mükellefiyetinin tesis edildi¤ini, adi ifl ortakl›¤›n›n ortaklar›ndan (…) flirketinin merkezinin Amerika Birleflik Devletleri’nde kay›tl› oldu¤unu ve (…)’in flirketin Türkiye’deki temsilcisi oldu¤u belir-terek söz konusu flirketin Kurumlar Vergisi mükellefiyeti ve ne flekilde vergilendirilme-si gerekece¤i hususlar›n› sormaktas›n›z. Ad› geçen ifl ortakl›¤›n›n adi ortakl›k fleklinde vergilendirilmesi gerekmekte olup, Türkiye’de daimi temsilcisi bulunan Amerika Birle-flik Devletleri’nde mukim flirketin ifl ortakl›¤› nedeniyle Türkiye’de elde etti¤i/edece¤i kazanc›ndan dolay› dar mükellef kapsam›nda vergilendirilmesi gerekmektedir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-2 7451 / 2435 sa-y› ve 14.2.2007 tarihli Özelgesi

Mükellefi oldu¤u Vergi Dairesine 13.10.2006 tarihinde baflvurularak, (…) Genel

Mü-dürlü¤ü ile yap›lan sözleflme uyar›nca (s›k›flt›r›lm›fl do¤algazl›) otobüsler için do¤algaz dolum istasyonu yap›m iflinin 08.08.2006 tarihinde teslim al›nmas›, yap›lan sözleflmede iflin 90 gün içinde geçici kabule haz›r hale getirilmesinin öngörülmüfl olmas› ve dolay›-s›yla iflin 2006 y›l›nda bafllan›p bitirilmesinin söz konusu olmas› sebebiyle ifl ortakl›¤›

mükellefiyeti tesis ettirilmesine karfl›l›k, iflin geçici kabulünün 2007 Ocak ay›na sarkma-s› durumunda, ifle iliflkin geçici kabul tutana¤›n›n 2007 y›l›nda onaylanacak olmasarkma-s› ne-deniyle, söz konusu ifl birden fazla y›la sirayet eden ifl niteli¤ini haiz olacak olmas›ndan dolay›, bu ifl için tercihinize göre, kurulan ifl ortakl›¤› ad›na kurumlar vergisi mükellefi-yeti tesis edilebilece¤i gibi adi ortakl›k mükellefimükellefi-yeti de tesis edilebilecektir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.4.DEF.0.34.11/KVK-2/7329 say› ve 22470 say› ve 7.12.2006 tarihli Özelgesi

Çeflitli sanatç›lar taraf›ndan derne¤e ba¤›fllanan tablolar›n düzenlenecek bir gecede aç›k artt›rma yolu ile sat›lmas› faaliyetinin sadece bir defaya mahsus olarak yap›lmas›

halinde, bu faaliyet için devaml›l›k unsuru oluflmayaca¤›ndan, bu faaliyet nedeniyle derne¤e ba¤l› bir iktisadi iflletmenin varl›¤›ndan söz edilemez ve sa¤lanacak kazanç dolay›s›yla Kurumlar vergisi Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre bir vergilendirme yap›lamaz.

Belgede KURUMLAR VERG‹S‹ KANUNU (sayfa 22-27)