• Sonuç bulunamadı

Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara isabet eden giderlerin di¤er kazançlardan indirilememesi

Belgede KURUMLAR VERG‹S‹ KANUNU (sayfa 114-124)

f) Bankalara borçlar› nedeniyle kanunî takibe al›nm›fl veya Tasar- Tasar-ruf Mevduat› Sigorta Fonuna borçlu durumda olan kurumlar ile

2) Kazançlar›n elde edildi¤i hesap dönemine iliflkin y›ll›k kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye

5.13. Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara isabet eden giderlerin di¤er kazançlardan indirilememesi

Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin üçüncü f›kras›nda, ifltirak hissesi al›-m›yla ilgili finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumlar›n kurumlar vergisinden is-tisna edilen kazançlar›na iliflkin giderlerinin veya isis-tisna kapsam›ndaki faaliyetlerinden do¤an zararlar›n›n, istisna d›fl› kurum kazanc›ndan indirilmesinin kabul edilmeyece¤i hükmü yer almaktad›r.

Maddenin üçüncü f›kras› hakk›nda, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen de¤ifliklik önergesinin gerekçesinde, “…Kurumlar vergisinden istisna edilen kazançla-r›n elde edilmesi s›ras›nda zarar do¤mas› halinde bu zararlar gider fazlal›¤›ndan kaynak-land›¤› için istisna kapsam›ndaki faaliyetlerden do¤an zararlar›n da giderlerde oldu¤u gibi kurum kazanc›ndan indirilmemesi gerekir. Dolay›s›yla, kurumlar vergisinden

istis-na edilen kazanc›n elde edilmesi s›ras›nda giderlerin yan› s›ra gider fazlal›¤›ndan do¤an zararlar da ayn› kapsamda de¤erlendirilerek konuya iliflkin düzenleme önerilmektedir.”

denilmifltir.

Dolay›s›yla, söz konusu hüküm Kurumlar Vergisi Kanunu ile özel kanunlarda yer alan kurumlar vergisinden müstesna kazançlar› kapsamaktad›r. ‹fltirak hisseleri al›m›yla ilgi-li finansman giderleri hariç olmak üzere, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançla-ra iliflkin giderlerin kanunen kabul edilmeyen gider olakazançla-rak de¤erlendirilmesi gerekmek-tedir. Ayn› flekilde, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlar›n elde edilmesi s›ra-s›nda zarar do¤mas› halinde bu zararlar›n da istisna kapsam› d›fl›ndaki gelirlerden indi-rilmemesi gerekmektedir.

Kanunun an›lan hükmü, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlara iliflkin olarak ya-p›lan giderlerin, kurumun vergiye tabi di¤er kazanç tutar›n›n tespitinde kurum kazanc›-n› azalt›c› veya kurum zararl› ise bu zarar› art›r›c› bir unsur olarak indirim konusu yap›-lamayaca¤›n› ifade etmektedir. Bu nedenle, bu gelirlerin elde edilmesi için yap›lan gi-derlerin sadece kurumlar vergisinden istisna edilen söz konusu kazançlar›n tespitinde in-dirim konusu yap›laca¤› tabiidir.

Örnek 1:(A) Limited fiirketinin 2006 y›l› konfeksiyon imalât› ve sat›fl› faaliyetinden sa¤lad›¤› has›lat tutar› 20.000.-YTL, buna iliflkin giderleri ise 12.000.-YTL olarak ger-çekleflmifltir.

Bu kurum, ayn› y›lda serbest bölgede bulunan flubeden 10.000.-YTL has›lat elde etmifl olup bu faaliyetin elde edilmesi için 4.000.-YTL gider yap›lm›flt›r.

Bu durumda, an›lan kurumun ödeyece¤i kurumlar vergisi afla¤›daki flekilde hesaplana-cakt›r.

Kurumun 2006 y›l› has›lat›n›n toplam tutar›... 30.000.- YTL - Konfeksiyon imalât ve sat›fl has›lat› ... 20.000.- YTL - Serbest bölgeden elde edilen gelir ... 10.000.- YTL Giderler ... (-) 16.000.- YTL - Konfeksiyon imalat ve sat›fl› ile ilgili giderler ... 12.000.- YTL - Serbest bölge gelirinin elde edilmesi için yap›lan gid... 4.000.- YTL Ticari bilanço kâr› ... 14.000.- YTL - Konfeksiyon imalat ve sat›fl kâr› (20.000-12.000=)... 8.000.- YTL - Serbest bölge kâr› (10.000-4.000=) ... 6.000.- YTL

‹stisna kazanç indirimi (serbest bölge kazanc›) ... (-) 6.000.- YTL Kurumlar vergisi matrah› ... 8.000.- YTL Kurumlar vergisi ... 1.600.- YTL (8.000 x %20 =)

Görüldü¤ü gibi, kurumlar vergisinden istisna olan serbest bölgeden elde edilen gelirle-rin elde edilmesi için yap›lan 4.000.- YTL gider, bölge d›fl› faaliyetlerle iliflkilendirilme-mifl ve kurumlar vergisine tabi di¤er kazançlardan indirim konusu yap›lmam›flt›r.

‹stisna kazançlar ile di¤er faaliyetlerden do¤an kazançlar›n, iflletme kay›tlar›nda ayr›m›-n›n yap›lmas› ve istisna kazançlara iliflkin maliyet ve gider unsurlar›ayr›m›-n›n, di¤er faaliyet-lerden elde edilen kazançlarla iliflkilendirilmemesi gerekmektedir.

Di¤er taraftan, istisna kapsam›ndaki faaliyetlerin zararla sonuçlanmas› halinde, zarar tu-tar› “kanunen kabul edilmeyen gider” olarak dikkate al›nacakt›r.

Örnek 2:ODTÜ Teknoloji Gelifltirme Bölgesinde faaliyet gösteren (B) A.fi.’nin 2006 y›l›nda bu bölgedeki istisna kapsam›ndaki faaliyeti 15.000.- YTL zararla sonuçlanm›fl-t›r. Bu kurumun ayn› y›lda bölge d›fl›ndaki faaliyetleri nedeniyle 20.000.- YTL kazanc›

bulunmaktad›r.

Bu durumda, an›lan kurumun ödeyece¤i kurumlar vergisi afla¤›daki flekilde hesaplana-cakt›r.

Teknoloji gelifltirme bölgesi d›fl›ndaki kazanc› ... 20.000.- YTL Teknoloji gelifltirme bölgesinde oluflan zarar ... (15.000).- YTL Ticari bilanço kâr› ... 5.000.- YTL Kanunen kabul edilmeyen giderler ... 15.000.- YTL - Teknoloji gelifltirme bölgesinde oluflan zarar ... (15.000).- YTL Kurumlar vergisi matrah› ... 20.000.- YTL - Ticari bilanço kâr› ... 5.000.- YTL - Kanunen kabul edilmeyen giderler ... 15.000.- YTL Hesaplanan kurumlar vergisi ... 4.000.- YTL (20.000 x %20)

Örnek 3:ODTÜ Teknoloji Gelifltirme Bölgesinde faaliyet gösteren (C) Limited fiirke-ti, 2006 y›l›nda bu bölgedeki istisna kapsam›ndaki faaliyeti dolay›s›yla 15.000.- YTL gi-der yapm›fl ancak henüz bir has›lat gerçekleflmemifltir. Bu kurumun ayn› y›lda bölge d›-fl›ndaki faaliyetleri nedeniyle 25.000.- YTL has›lat› ve bu has›lat›n elde edilmesine yö-nelik 5.000.- YTL gideri bulunmaktad›r.

Bu durumda, an›lan kurumun ödeyece¤i kurumlar vergisi afla¤›daki flekilde hesaplana-cakt›r.

Teknoloji gelifltirme bölgesi d›fl›ndaki has›lat› ... 25.000.-YTL Bu kazanca iliflkin yap›lan gider toplam› ... (5.000).- YTL Teknoloji gelifltirme bölgesi d›fl›ndaki kazanc› ... 20.000.- YTL Teknoloji gelifltirme bölgesi has›lat› ... 0.- YTL Teknoloji gelifltirme bölgesinde oluflan zarar (gider) ... (15.000).- YTL Ticari bilanço kâr› ... 5.000.- YTL - Teknoloji gelifltirme bölgesi d›fl›ndaki kazanc› ... 20.000.- YTL - Teknoloji gelifltirme bölgesinde oluflan zarar ... (15.000).- YTL Kanunen kabul edilmeyen giderler ... 15.000.- YTL -Teknoloji gelifltirme bölgesinde oluflan zarar ... (15.000).- YTL Kurumlar vergisi matrah› ... 20.000.- YTL - Ticari bilanço kâr› ... 5.000.- YTL - Kanunen kabul edilmeyen giderler ... 15.000.- YTL Hesaplanan kurumlar vergisi ... 4.000.- YTL (20.000 x %20)

ÖZELGELER

Adana Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.01.16.01/2556 say› ve 14.9.2006 tarihli Özelgesi

Özel müessese ve flah›slar hesab›na Türkiye’de tahsilde bulunan ö¤rencilere iafle (yi-yecek), ibate (bar›nma) ve tahsil gideri ile burs olarak yap›lan ödemelerin; bursun iflle ilgili olmas› yani burs verilen kiflilerin okulu bitirdikten sonra iflletmede yükümlülükle-ri nedeniyle çal›flacaklar›n› gösteren bir sözleflme düzenlenmesi ve bu durumun herhan-gi bir inceleme an›nda inceleme eleman›na kan›tlanmas›, burs verilecek kiflilerin, Türki-ye’nin her taraf›ndan e¤itim gören ö¤rencilerin kat›labilece¤i bir yar›flma s›nav› sonun-da s›nav› kazanabilen kiflilerden olmas› ve verilen burs miktar›n›n iflin ehemmiyeti ve geniflli¤i ile orant›l› olmas› halinde, gelecekteki hizmet yükümlülü¤ü nedeniyle yap›lan ve ücret niteli¤inde bulunan bu ödemeler gelir vergisinden istisna olacak ve kurum ka-zanc›n›n tespitinde gider olarak has›lattan indirilebilecektir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK/13-7267 / 20505 say› ve 20.10.2007 tarihli Özelgesi

‹stanbul Trakya Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren flirketinizin 2002 ve 2003 tak-vim y›llar›nda elde etmifl oldu¤u menkul sermaye irad› gelirleri Serbest Bölge d›fl›nda faaliyette bulunan di¤er bir ifadeyle merkezi yurtd›fl›nda bulunan bankan›n (…………

A.fi.) Türkiye’deki flubesi nezdinde aç›lan mevduat hesaplar›ndan elde edilen bir kazanç oldu¤undan bu kazançlar muafiyet kapsam›nda olmay›p kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan› gerekmektedir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-6-7186 /15732 sa-y› ve 14.8.2006 tarihli Özelgesi

‹lgide kay›tl› dilekçenizde; 10.09.2001 bafllang›ç tarihli faaliyet ruhsat›na sahip

………… Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren flirketinizin deniz araçlar› ve yedek par-çalar› al›m-sat›m›n› yaparak faaliyetini sürdürmekte oldu¤u, serbest bölgeden yurtd›fl›na satm›fl oldu¤unuz mallar›n bedellerinin serbest bölgede bulunan banka flubesine Dolar veya Euro olarak geldi¤i, bedeli gelen paralarla Al›c›lar Cari Hesab›n›n kapat›ld›¤›, ban-kadaki döviz baz›nda vadesiz hesapta duran dövizlerin geçici vergi dönemlerinde yap›-lan de¤erlemelerde lehte veya aleyhte kur farklar› meydana geldi¤i belirtilerek, oluflan kur fark› gelirinin serbest bölgede elde edilen kazançlarla ilgili olarak istisna kapsam›n-da de¤erlendirilip de¤erlendirilmeyece¤i ile al›c› borcunun tamam›n›n ödenmifl olmas›

nedeniyle, bankadaki mevcut dövizin de¤erlendirilmesi sonucunda oluflan lehte kur far-k›n›n serbest bölgede yürütülen faaliyetlerden do¤an alacaklara iliflkin kur fark› geliri olarak istisna kapsam›nda de¤erlendirilip de¤erlendirilmeyece¤i, oluflan kur fark› geliri-nin geçici vergi matrah›n› oluflturup oluflturmad›¤› hususlar› sorulmaktad›r.

3218 say›l› Serbest Bölgeler Kanununun 5084 say›l› Kanunla eklenen Geçici 3. mad-desinde düzenlenen istisna, sadece faaliyet ruhsatlar›nda belirtilen süre ile s›n›rl› olmak üzere serbest bölgelerde yürütülen faaliyetlerden elde edilen kazançlara iliflkindir. Dola-y›s›yla, serbest bölgelerde flubesi bulunan mükellefler ile iflyeri, kanuni ya da ifl merke-zi serbest bölgelerde olan mükelleflerin, bölgeler d›fl›nda yürüttükleri faaliyetlerden el-de ettikleri kazançlar istisna kapsam›nda el-de¤ildir. Di¤er taraftan, sözü edilen istisna best bölgelerde yürütülen faaliyetlerden elde edilen kazançlara iliflkin oldu¤undan, ser-best bölgelerde elde edilmifl olsa dahi faiz, repo ve benzeri faaliyet d›fl› gelirlere teflmil edilebilmesi mümkün de¤ildir. Bununla birlikte, serbest bölgelerde yürütülen faaliyet-lerden do¤an alacaklara iliflkin kur fark› ve vade fark› gelirleri istisna kapsam›nda de¤er-lendirilecektir.” aç›klamalar› yer almaktad›r. Bu nedenle 06.02.2004 tarihi öncesinde (10.09.2001) faaliyet ruhsat› alm›fl olan flirketinizin, al›c›lardan olan alaca¤›n›n tamam›-n›n tahsil edilmesinden sonra, bankadaki mevcut dövizin de¤erlendirilmesi sonucunda oluflan lehte kur fark› gelirinin, istisna kapsam›nda de¤erlendirilmesi mümkün de¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-5/1-h-7274 / 20081 say› ve 16.10.2006 tarihli Özelgesi

‹lgide kay›tl› dilekçenizde, ‹stanbul Büyükflehir Belediyesi taraf›ndan ihalesi yap›lan Bulgaristan’daki bir Camiin restorasyon inflaat ifli yapmakta oldu¤unuzu, ihale bedelinin

‹stanbul Büyükflehir Belediyesi taraf›ndan ödenece¤ini belirterek, Kurumlar Vergisi aç›-s›ndan durumunuzun ne olaca¤›n› sormaktas›n›z.

Ödemeler ‹stanbul Büyükflehir Belediyesi taraf›ndan yap›lacak olsa dahi, yurt d›fl›n-da yap›lan inflaat onar›m iflleri nedeniyle oluflan kar veya zarar Türk vergi mevzuat›na göre de¤il, taahhüt iflinin yap›ld›¤› ülkenin vergi mevzuat›na göre tespit edilece¤inden ve ilgili ülke vergi mevzuat›na göre elde edilen kazanç Türkiye’deki genel netice

hesap-lar›na intikal ettirilmesi halinde, söz konusu cami onar›m ve inflaat ifli nedeniyle elde edilecek kurum kazanc›n›n Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-h maddesinde yer alan is-tisnadan faydalanmas› mümkündür.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-5/1-e-7223-17064 say› ve 7.9.2006 tarihli Özelgesi

4562 say›l› Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nun 18/3. maddesinin üçüncü f›kra-s›nda kat›l›mc›lara tahsis veya sat›fl› yap›lan arsalar›n hiçbir flekilde tahsis amac› d›fl›n-da kullan›lmayaca¤›, bu arsalar›n kat›l›mc›lar› ve mirasç›lar› taraf›nd›fl›n-dan borcun tamam›

ödenmeden ve tesis üretime geçmeden sat›lamayaca¤›, devredilemeyece¤i ve temlik edi-lemeyece¤i ile bu hususun da tapuya flerh edilmesi gerekti¤i belirtilmifltir. Bu nedenle Organize Sanayi Bölgesi’nde, fiirketiniz ad›na tahsis ifllemi yap›lm›fl bulunan arsan›n, 4562 say›l› Kanun uyar›nca gerekli flartlar yerine getirilmedi¤i müddetçe sat›lmas›

mümkün olmad›¤›ndan ve iki y›ldan fazla süredir flirketin aktifinde kay›tl› olsa dahi he-nüz flirket ad›na tapuda tescil ifllemi yap›lmad›¤›ndan söz konusu gayrimenkulün sat›fl›n-dan do¤an kazançtan dolay› 5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-e maddesi kapsam›ndaki istisnadan yararlan›lmas› mümkün de¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.l6.01/KVK-5/1.e-7191 / 20718 say› 31.10.2007 tarihli özelgesi

17.05.1996 tarihinde iktisap etmifl oldu¤unuz ve tapuda fiirketiniz ad›na arsa olarak kay›tl› olan gayrimenkulün 4562 say›l› Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun sat›fl›na mani teflkil etmemesi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan di¤er flartlara da haiz olman›z halinde bu sat›fl›ndan elde edilen kazanc›n Sermayeye ilave edi-len k›sm›n›n %75 inin kurumlar vergisinden müstesna tutulmas›, %25’lik k›sm›n ise ku-rumlar vergisine tabi olmas› gerekmektedir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-5/(1)-e-7225 / 17158 say› ve 8.9.2006 tarihli Özelgesi

Türk Medeni Kanuna göre kurumun ad›na, tapu siciline kaydedilmeyen maden ifllet-me hakk› tafl›nmaz niteli¤inde olmad›¤›ndan bu hakk›n sat›lmas› sonucu elde edilecek kazanç nedeniyle Kurumlar Vergisi Kanunun 5/1. maddesinin e bendinde yer alan istis-nadan yararlanmas› mümkün de¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-5/1-e-7271-20023 say› ve 13.10.2006 Özelgesi

Dilekçenizde; fiirketinizce 02/07/2004 tarihinde ‹stanbul Defterdarl›¤› Milli Emlak Müdürlü¤ünden aç›k artt›rmayla sat›fla sunulan Hazineye ait gayrimenkulün vadeli sat›n al›nd›¤›, flirket ad›na tapuya tescil ifllemi ise 03/03/2005 tarihinde gerçekleflti¤inden söz konusu gayrimenkulün sat›lmas› halinde 5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-e madd5/1-esi kapsam›ndaki istisnadan yararlan›l›p yararlan›lamayaca¤› hususu sorulmak-tad›r.

Kurumlar Vergisi kanununun 5/1-e maddesinin gerekçesinde; “‹stisnaya konu olan tafl›nmazlar, Türk Medeni Kanununda yer alan "Tafl›nmaz" olarak tan›mlanan, esas ni-teli¤i bak›m›ndan bir yerden baflka bir yere tafl›nmas› mümkün olmayan, dolay›s›yla ye-rinde sabit olan mallard›r. Bunlar Türk Medeni Kanununun 704 üncü maddesinde, ara-zi, tapu siciline ayr› sayfaya kaydedilen ba¤›ms›z ve sürekli haklar, kat mülkiyeti

kütü-¤üne kay›tl› ba¤›ms›z bölümler, olarak say›lm›flt›r. Tafl›nmazlar›n bu istisnaya konu edi-lebilmesi için Medeni Kanunun 705 inci maddesi gere¤ince kurum ad›na tapuya tescil edilmifl olmalar› gerekmektedir.”ifadelerine yer verilmifltir.

Bu hüküm ve aç›klamalara göre, ad› geçen flirketçe vadeli olarak al›nan gayrimenkul iki y›ldan fazla süredir flirketin aktifinde kay›tl› olsa dahi flirket ad›na tapuda tescil iflle-mi 03/03/2005 tarihinde yap›ld›¤›ndan, bu tarihten itibaren en az iki tam y›l geçmeden, (bu ay içinde) sat›lmas› halinde, sat›fltan elde edilen kazançtan dolay› 5520 say›l› Ku-rumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-e maddesi kapsam›ndaki istisnadan yararlan›lmas›

mümkün de¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-5-1/h-7174 / 15496 say› ve 8.8.2006 tarihli Özelgesi

Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-h maddesinde an›lan teknik hizmetler genel olarak;

etüd, proje, tamir, bak›m ve montaj fleklinde ifa edilebilecektir. Ayr›ca, yurt d›fl›nda ve-rilen teknik hizmetler kapsam›nda elde edilen kazançlar›n kurumlar vergisinden müstes-na tutulabilmesi için gerekli flartlardan bir tanesi, bu tür faaliyetlerin yabanc› bir ülkede yap›lm›fl olmas›d›r. Yurt d›fl›ndaki bu tür faaliyetlerin, Türkiye’de bir kamu kurum ve-ya kurulufluna ve-yahutta Türkiye’de mukim bir firman›n yurt d›fl›ndaki bir flubesine ve-ya da herhangi bir yabanc› ülke firmas›na taahhüt edilmifl olmas›, sözü edilen faaliyetten elde edilecek kazanc›n kurumlar vergisinden istisna tutulmas›na engel teflkil etmeyecektir.

‹stisna uygulamas›nda gerekli di¤er bir flart ise, yabanc› bir ülkede verilen teknik hiz-metlerden elde edilen kazanc›n, Türkiye’de genel netice hesaplar›na intikal ettirilmifl ol-mas›d›r. Türkiye’de kurumun genel netice hesaplar›na aktard›¤› kazanç k›sm› için istis-na uygulaistis-nabilecektir.

fiirketinizce, yurtd›fl›nda bulunan firmalara yurtd›fl›ndaki inflaat iflleri için proje çizi-mi fleklinde yurtd›fl›nda verilen teknik hizmetlerin, “yurt d›fl›nda yap›lan inflaat , montaj iflleri ve teknik hizmetler” kapsam›nda de¤erlendirilmesi mümkün olup, bu hizmetler karfl›l›¤›nda sa¤lad›¤›n›z kazançlar›n›z› Türkiye’de genel netice hesaplar›n›za intikal et-tirmeniz halinde söz konusu istisna hükmünden yararlanman›z mümkündür.

Di¤er taraftan, yurtd›fl›nda vermifl oldu¤unuz söz konusu teknik hizmetlerin, yurt d›-fl› mükellefiyet kayd› bulunan Türkiye’de mukim bir firman›n yurt d›d›-fl›ndaki bir flubesi-ne veriliyor olmas›, kazanc›n›z›n kurumlar vergisinden müstesna tutulmas›na engel tefl-kil etmez. Ancak, flirketinizce bu ifllere iliflkin olarak düzenlenecek faturalarda, fatura-n›n yurt d›fl›nda yap›lan bir ifl için düzenlendi¤ine iliflkin flerh konulmas› gerekmektedir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-5/1-h-7237 / 17684 say› ve 18.9.2006 tarihli Özelgesi

Türkiye’de mukim firmalara verilen yurtiçi hizmetleri yan›nda, yurtd›fl›nda ayr›ca bir iflyeri veya daimi temsilci bulundurmadan yurtd›fl›ndaki inflaat firmalar›na statik proje çizimi ve bu projelerin uygulamalar›n›n yurtd›fl›nda inflaat alan›nda hizmetlerinin veril-mesi ifllerini de yapan fiirketin, bu hizmetlerin faturalar›n› yurtd›fl›na keserek bedelleri-ni yurtd›fl›ndan banka kanal› ile döviz olarak Türkiye’deki hesaplara intikal ettirilmesi durumunda dahi, bu tür kazançlar›n Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-h maddesindeki istisna kapsam›nda de¤erlendirmesi mümkün de¤ildir. Çünkü söz konusu istisna hükmü, kurumlar›n yurtd›fl›nda uluslararas› ihalelere kat›lmalar›n› teflvik etmek amac›yla getiril-mifltir. fiirketinizce verilen hizmetlerin ise, yurtd›fl›nda ayr›ca iflyeri veya daimi temsilci bulundurmadan yurtd›fl›nda inflaat alan›nda gerçekleflmesi nedeniyle, “yurtd›fl›nda yap›-lan teknik hizmetler” kapsam›nda de¤erlendirilemez.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-5/h-6479 say› ve 14.7.2006 tarihli Özelgesi

fiirketinizce yurt d›fl›nda inflaat ifli kapsam›nda tafleron olarak gerçeklefltirilecek me-kanik tesisat iflleri her ne kadar inflaat onarma, montaj iflleri kapsam›nda yer alsa da yurt d›fl›nda al›nan söz konusu inflaat ifli flirketinizce taahhüt edilmedi¤inden ve söz konusu istisnadan as›l yüklenici firman›n yararlanmas› gerekti¤inden flirketinizin yüklendi¤i ifl-ler kapsam›nda elde edece¤i kazanc›n›z›n Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/h bendinde yer alan istisna hükmünden yararlanmas› mümkün de¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-35/6051 / 18943 say› ve 2.10.2006 tarihli Özelgesi

5520 say›l› Kanunun yürürlü¤ünden önce (21.06.2006) kurumlar vergisine iliflkin olarak baflka kanunlarda yer alan muafiyet, istisna ve indirimler bak›m›ndan 35. madde hükmünün uygulanmayaca¤› hükmüne yer verilmifltir. Dolay›s›yla, 5520 say›l› Kurum-lar Vergisi Kanununun yürürlü¤ünden önce, 21.12.1999 tarih ve 23913 say›l› Resmi Ga-zete’de yay›mlanarak yürürlü¤e giren 4490 say›l› Türk Uluslararas› Gemi Sicili Kanu-nunun Türk Uluslararas› Gemi Siciline kay›tl› gemilerin iflletilmesinden elde edilen ka-zançlar›n gelir ve kurumlar vergilerinden istisna edilece¤ine iliflkin hükümlere yer veril-mesi nedeniyle, 1/1/2007 tarihinden önce veya sonra olsun bu hükümlere göre gerçek veya tüzel kiflilerce elde edilen kazançlar›n gelir ve kurumlar vergilerinden istisna edil-mesine devam olunacakt›r.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-6-7168 /15260 sa-y› ve 4.8.2006 tarihli Özelgesi

4490 say›l› Uluslararas› Gemi Sicili Kanununun 12. maddesinde düzenlenen istisna, sadece 4490 say›l› Kanun uyar›nca oluflturulan Türk Uluslararas› Gemi Siciline kay›tl›

gemilerin ve yatlar›n iflletilmesinden ve devrinden elde edilen kazançlar için geçerli

ol-du¤undan, Türk Uluslararas› Gemi Siciline kay›tl› olsa bile, k›lavuz botlar›n›n 4490 sa-y›l› Kanunun 2. maddesinde tan›mlanmam›fl olmas› nedeniyle, söz konusu botlar›n›n ifl-letilmesinden elde edilen kazançlar›n kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün

de-¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1 .G‹B.4.34.l6.01/KVK-6-7257 / 19047 say› ve 3.10.2006 tarihli Özelgesi

fiirketinizce, tam mükellef bir tüzel kiflili¤in hisselerinin al›m›n›n dövize endeksli kredi ile finanse edilmesi nedeniyle, söz konusu özel hesap döneminin sonunda ve takip eden dönemlerde, dövize endeksli krediden kaynaklanan kur fark› giderleri ve kredi fa-izlerinin maliyete eklenmeyip ilgili olduklar› dönemlerde dönem giderlerine intikal etti-rilmesi gerekmektedir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK.5/e-7495 /3615 say› ve 28.2.2007 tarihli Özelgesi

5520 say›l› Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-e maddesinde yaz›l› istisnan›n uygu-lanabilmesi için tafl›nmazlar›n kurumun aktifinde kay›tl› olmas› ile birlikte bu tafl›nma-zlar›n sat›lmas› ve bu ifllemden bir kazanç elde edilerek, satan kurumun mali yap›s›nda bir iyileflmenin olmas› gerekmektedir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK.5/1-h – 7300 / 21311 say› ve 7.12.2006 tarihli Özelgesi

Yurt d›fl›nda yerleflik bir firman›n alm›fl oldu¤u Savunma Bakanl›¤› binas›n›n komple tadilat ifli için ilgili firmaya tadilat, onar›m, montaj, tefrifl iflleri ile mimari hizmetler karfl›l›¤› sa¤lanan kazançlar, Türkiye’de genel netice hesaplar›na intikal ettirilmesi kofluluyla Kanunun 5/1-h maddesinde yer alan istisna hükmünden yararlan›r. Di¤er yan-dan, yurt d›fl›nda verilen teknik hizmetlerin, yurt d›fl› mükellefiyet kayd› bulunan Türkiye’de mukim bir firman›n yurt d›fl›ndaki bir flubesine veriliyor olmas›, kazanc›n kurumlar vergisinden istisna edilmesine engel de¤ildir. Ancak bu iflere iliflkin olarak düzenlenecek faturalara, yurt d›fl›nda yap›lan ifl için düzenlendi¤ine dair bir flerh konul-mas› gerekmektedir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK.5(1) –e-7313 / 21951 say› ve 16.11.2006 tarihli Özelgesi

‹stanbul Deri Organize Sanayi Bölgesinde flirket ad›na tahsisi yap›lm›fl arsan›n, 4562 say›l› kanunda yaz›l› flartlar yerine getirilmedikçe sat›lmas› mümkün olmad›¤›mdan ve iki y›ldan fazla süredir flirket aktifinde kay›tl› olsa dahi henüz flirket ad›na tapuda tescil ifllemi yap›lmad›¤›ndan söz konusu gayrimenkulün sat›fl›ndan do¤an kazançtan dolay›, Kanunun 5/1-e maddesinde yaz›l› istisnadan yararlanmak mümkün de¤ildir.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-5-7337 / 23281 say› ve 4.12.2006 tarihli Özelgesi

Yap›m›na bafllanan ve Nisan 2007 tarihinde tamamlanarak Türk Uluslar aras› Gemi Siciline tescil ettirilecek olan geminin inflas› için kullan›lan krediler ile bankadaki ve kasan›zdaki nakitlerinizden do¤an olumlu kur farklar›n›n 4490 say›l› Kanun kapsam›nda istisnaya konu edilmesi mümkün de¤ildir. Ancak söz konusu geminin tamamlanmas›n›

ve an›lan sicile tescilini takiben geminin iflletilmesinden elde edilecek kazançlar›n›zdan do¤acak olumlu kur farklar›n›n istisna kapsam›nda de¤erlendirilmesi mümkündür.

‹stanbul Vergi Dairesi Baflkanl›¤›’n›n B.07.1.G‹B.4.34.16.01/KVK-10- 7408 / 893 say› ve 18.1.2007 tarihli Özelgesi

4691 say›l› Teknoloji Bölgeleri Kanunu Geçici 2. maddesi uyar›nca, yönetici flirket-lerin bu Kanun uygulamas› kapsam›nda elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhas›ran bu bölgedeki yaz›l›m ve

4691 say›l› Teknoloji Bölgeleri Kanunu Geçici 2. maddesi uyar›nca, yönetici flirket-lerin bu Kanun uygulamas› kapsam›nda elde ettikleri kazançlar ile bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhas›ran bu bölgedeki yaz›l›m ve

Belgede KURUMLAR VERG‹S‹ KANUNU (sayfa 114-124)