• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.2. Nitel Bulgular

4.2.2. Araştırmanın Amacına Yönelik Bulgular

4.2.2.3. Gelecek Planlaması ve Beklentilerle İlgili Bulgular

4.2.2.3.4. Yardımların Dağılımı

Görüşme yapılan Türk velilerin ve öğrencilerin yabancılara yönelik yapılan sosyal yardımlar noktasında özellikle Suriyelilere çok daha fazla olanak sunulduğunu düşündükleri ve bundan rahatsızlık duydukları görülmüştür. Katılımcılar rahatsızlıklarını daha çok çalışmadan maaş alma, tüm yabancılara eşit muamele, sağlık ve sosyal

yardımlardan eşit faydalanma, eğitim ve iş imkânı konuları çerçevesinde dile

getirmişlerdir.

“Şöyle bir şey vardı benim taa bundan seneler önce söyliyim. İlk Suriyeliler buraya gelmeye başladığında böyle bir şey başlamıştı, Suriyeli ailelere yardım. Benim apartmanımda da birkaç kişi geldi, komşum bana. İşte Sibel atacağın ya da evde lazım olmayan şeyleri alıyoruz, böyle böyle ailelere götüreceğiz. Dedim ki ben, yani yanlış olma

112

ihtimali yüksek ama o sırada öyle dedim, istemedim. Varsa yardım edebileceğimiz bir Türk, hiçbir şeyi yok, bir sürü şey verebilirim ama bir daha bir Suriyeli için bana gelmeyin dedim. Vermedim gerçekten hiçbir şey. Yani benim ülkemin sokakta yatan insanlarına çok mu yardım ediyorum ki ben, benim ülkeme sığınana… İlk önce kendi vatandaşıma yapmadığım şeyi başkasına (duraksıyor) yapmadım yani.” (TV 2)

“Yani ben maaş olayına paranın dışardan gelip gelmemesinden bağımsız olarak rahatsızım zaten. Emek olarak bu kadar bir şey yapılmadan yani maaştı şuydu buydu, çünkü gerçekten bizler çok zor şartlardayız. Ama dışarıda kalmış bir millet, ülkesi darma dağın olmuş bir millet bu şekilde yani ülkemize sığınmışsa da çok da gaddarlaşmak istemiyorum. Olayın boyutları bakış açısına göre değişir. Bir de hani onların yaşayacağı yerleri yok burda yaşasınlar tamam ama çalışsınlar bedavadan maaş verilmesin.” (TV

3)

“Yani kalkıp da Suriye’den buraya gelip kucak açtık tamam ama onlara maaş verilmesine karşıyım. Ha iş imkânı tanındı mı tanındı şu anda. Hatta işte “aynı işi yapıyoruz niye az maaş alıyoruz” diye isyan edenler de var içlerinde. Bu Türk Cumhuriyetinden gelenler de olsa, Pakistan, Afganistan’dan gelenler de olsa, Suriyeli de olsa fark etmiyor. Eşit muamele görmeliler, kesinlikle ekstradan hiç çalışmadan maaş almamalılar. Devletin ödeyeceği bir para olmamalı.” (TV 4)

“Onlara bahşedilen nimetleri değerlendirip arsızlığa vurmamalılar. Türk olmalılar bizim gibi. Bir hastaneye gitti mi Türk sırasını bekliyor, onlar arsızlık yapıp öne geçiyor. Bu çok fazla var ve beni rahatsız ediyor. Eşit olacak yani, madem ezilmesinden yana değiliz ama eşit olacak.” (TV 6)

“Yani çok çok fazla yapıldığını düşünmemekle birlikte özellikle sosyal yardım noktasında kendi vatandaşlarımızdan daha fazla destek verildiği bir gerçek.” (TV 7)

“Dolayısıyla evet misafir edilebilir ama çok uzun bir zamandır misafirler ve bize tanınan imkânlardan yani Türk vatandaşlarına tanınan imkânlardan çok daha iyi imkânlar sağlanıyor. Biz bakkala gittiğimizde cebimizdeki paraya göre alışveriş yaparken onlar kendilerine bahşedilen bağışlarla, bağış demiyim devlet tarafından onlara hibe edilen paralarla alışveriş yapıyorlar. Benim arkadaşım sigortası olmadığı için tedavi olamayıp hastaneden geri dönerken hemen yanında hemen akabinde bir Suriyelinin bir kart göstererek içeri alınıp tedavi edilmesi kabul edilir bir şey değil. Dolayısıyla kıymetsizleştirilmekten açıkçası ötekileştirilmek oluyor bu benim nazarımda. Bundan

113

inanılmaz rahatsızız. Türkler ötekileştiriliyor, yani ne diyim yabancı düşmanı olarak algılanıyoruz bizim gibi düşünenler. Vicdansız, merhametsiz olarak algılanıyoruz.” (TV

9)

“Diğer yabancılardan da öncelikleri var, Türklerden de öncelikleri var. Mesela bir Suriyeliye tanınan imtiyaz Türkmenistanlıya tanınmıyor, Afganistanlıya tanınmıyor. Mesela ben hiçbir Afganistanlının devletten destek aldığını, yardım aldığını görmedim. Afganlılar, Türkmenler ama Suriyeliler valla bankamatik kuyruklarında yardım paraları için bekliyorlar ya gerçekten (gülüyor) kendi gözlerimle gördüm bunları. Bunlar olmayan şeyler değil yani.” (TV 10)

“Evet, bence öyle. Bir de yabancılar arasında da eşit muamele yapılmadığını düşünüyorum ben mesela. Birçok Afrika’dan gelen göçmenler de var, mülteciler de var ama onların en fazla saat sattığını görebiliyoruz ama Suriyelilere mesela çok daha fazla yardım edildiğini düşünüyorum bu konuda. Üniversite imkânı olsun, liseyi okuma imkânı olsun, çalışma imkânı olsun.” (TÖ 6)

“Ama halkın çoğunun düşündüğü gibi ülkede o kadar işsiz varken onlara iş verilmesine karşıyım. Çünkü önce Türk vatandaşı sonra yabancılar.” (TÖ 3)

Görüşme yapılan yabancı velilerin tamamının ülkeye gelen yabancılara belirli konularda yardım yapılması gerektiği noktasında hemfikir oldukları görülmüştür. Ancak katılımcı tüm yabancılar devletin yapılan yardımlar noktasında eşitlik ilkesine uygun davranmadığını, Suriyelilere yönelik yardımların yine Türk katılımcıların değindiği başlıklar çerçevesinde çok daha fazla yapıldığını ve bu durumdan oldukça rahatsızlık duyduklarını dile getirmişlerdir.

“Ha, onlara çok yardım yapılıyormuş, aylık maaş veriyorlarmış, çalışma imkânı veriyorlarmış onları hep duydum ama ben napayım ki artık.” (YV 3)

“Tabii ki bu nefis istiyor ama öyle bakmıyorum yani. Bu nefse dersen çok şey de istiyor ama bana ben öyle misal veriyorum bugün hastane (duraksıyor) yok yani böyle bakmak lazım. Yani Türkiye Cumhuriyeti bunu ayıramıyor yani. Nasıl ayırsın? Misal veriyorum yani şimdi ben gelmişim buraya yaşamaya. Nereliyim Tacikistanlıyım ben burda yaşıyorum yani. Peki, Suriyeliler gelmiş buraya. Onun için hastane bedava ama benim için ücretli. Nasıl hem de ücretli, turist olarak sayıyor ve pahalı bir ücret alıyor yani. Devlet hastanesinden bahsediyorum yani, özelde herkesin kendine göre bi fiyatı var o

114

ayrı bişey yani. Ama şimdi Suriyeliye bedava benim için ücretli. Şimdi benim de nefsim istiyor ki benim için de ücretsiz olsun.” (YV 4)

“Ben biraz şey düşünüyor, ben burda yaşadı 10 yıl. Benim burda şimdi eş var. Ben düşünüyor şimdi Suriyeliler geldi ama ben iki yılda bir vize alıyor. Gidiyor Göç İdaresine ve orda beni rahatsız yapıyor Suriyeli insan. Suriyeli insan geldi oraya geldi biz bekliyor sıra, o geliyor burda memleket gibi onun olmuş. Onu her zaman yardım yapıyor, onu her zaman kimlik de veriyor hemen, ona işlemde öncelik veriyor. Ben 10 yıldır burda yaşıyorum ama bana burda başka bakıyor. Devlet daha seviyor Suriyelileri, anlıyorsunuz. Ben biraz bunun için üzüntü duyuyorum. Yani o da yabancı ben de yabancı ama ben bakıyor ona daha iyi, ayrı davranılıyor bana kötü bakılıyor ben öyle düşünüyorum.” (YV 5)

“Yani onlar da savaştan kaçıp gelmişler, o yüzden onların da yaşadıkları zor durumlar. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin. Ama onların buradaki şartları biraz bizden iyi gibi (gülüyor). Eee, şimdi onlara devlet maaş veriyormuş diyorlar, hastanelerde bakıyorlar ama biz öyle yapamıyoruz. Biz hastalanırsak hastanede bize bakmıyorlar. Yani, devletten Allah razı olsun bizi açıkta bırakmadı ama biz de ülkemizdeki kötü koşullardan kaçıp geldik hani en azından onlara tanınan imkânların birazı da bize verilebilir yani.” (YV 8) “Evet, evet çok fazlasına maaş veriyormuş mesela devlet çalışmadan. Mesela ben evlenince kurtuldum (gülüyor), ama önceden hastanede filan çok sıkıntı çekiyordum ben yabancı olduğum için mesela. Ama Suriyeliler gelip hemen bakılıp gidiyorlardı mesela. Onlara hiç yabancı gibi davranılmıyor. Onlara şimdi vatandaşlık da veriliyor. Bizim vatandaşlık almak için evlenmemiz gerek ama onlara hemen veriliyor yani.” (YV 9) “Türkiye’deki sıkıntı bence şu; vatandaş olmayan ev, arsa, toprak alamamalı. Avusturya da ben vatandaş olmazsam asla alamam. Karadeniz’de bugün toprakların çoğunu Araplar almış durumda ve bu çok saçma. Antalya Almanların Karadeniz de Arapların. Mesela asla vizesiz giriş çıkış yapılmamalı. Özgürce herkes girip çıkıyor ve asıl bu sıkıntı oluşturuyor. Mesela ben bile o kadar rahat oturum aldım ki hiç sorgulanmadım. Kurallar biraz daha sıkılaşmalı. Çoğu mülteciye zaten vatandaşlık verildi, göndermeye niyeti olan vatandaşlık vermez.” (YV 6)

“Benim ihityacım yok çok şükür ama evet yani Suriyelilere çok fazla yardım edildiği de doğrudur yani.” (YV 10)

115