• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

4.2. Öneriler

4.2.2. Yapılacak Araştırmalara Yönelik Öneriler

1. Bağlanma stilleriyle ilgili yapılacak olan çalışmalarda, evli bireylerin

çift olarak araştırmaya dahil edilebilmesi, bağlanma stillerinin etkisinin çiftlerin evlilik doyumuna olan etkisine yönelik verilere ulaşılmasını sağlayabilir.

2. Evlilik doyumu araştırmalarında, Evlilik Yaşam Ölçeği yerine

cinsellik, iletişim, birlikte paylaşım ve benzeri alt boyutları olan ölçekler tercih edilebilir.

3. Evlilik doyumu ve duygusal zekâ arasındaki ilişki incelenirken, deneysel yöntemlere başvurarak, duygusal zekânın geliştirebilir olduğu çalışmalara yer verilebilir.

4. Araştırmada kullanılan ölçek maddelerinin çok fazla sayıda olmasının,

araştırmaya katılımı olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Yapılacak çalışmalarda kullanılacak ölçekler tespit edilirken bu durumu göz önünde bulundurulması faydalı olabilir.

5. Araştırmamızın katılımcılar, en az ön lisans mezunu olan evli

öğretmenlerden oluşmaktadır. Yapılacak diğer çalışmalarda, eğitim düzey aralığının ilkokul ve ortaokul seviyelerine kadar genişletilmesi, bulgular açısından anlamlı ve çalışma açısından faydalı olabilir.

6. Araştırmamızda YIYE envanterinden elde edilen bağlanma boyutları

iki alt boyutta incelenip kümeleme analizi yapılarak dörtlü modele dönüştürülerek de değerlendirilmiştir. Yapılacak olan araştırmalarda da dörtlü bağlanma modeline dönüştürülebilir.

KAYNAKÇA

 Acar, F. T.(2001) Duygusal Zekâ Yeteneklerinin Göreve Yönelik ve İnsana Yönelik Liderlik Davranışları ile İlişkisi, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

 Açık, Ö. (2008). Evlilik Uyumu ve Bağlanma Stilleri Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

 Akın, M. (2004). İşletmelerde Duygusal Zekânın Üst Kademe Yöneticiler İle Astları Arasındaki Çatışmalar Üzerindeki Etkileri, Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

 Anar, B. (2011). Evli ve Çalışan Yetişkinlerin Toplumsal Cinsiyet Rolleri ile Evlilik Doyumu ve İş Doyumu İlişkisinin İncelenmesi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

 Arslan, E. (2008). Bağlanma Stilleri Açısından Ergenlerde Erikson’un Psikososyal Gelişim Dönemleri ve Ego Kimlik Süreçlerinin İncelenmesi, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

 Aslan, Ş.(2013). Duygusal Zekâ Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik (2. Baskı). Konya: Eğitim Yayınevi.

 Balkan Kaya, İ. (2009). Bağlanma Stillerinin Evlilik İlişkisi Üzerindeki Etkisi,Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul

 Baltaş, Z. (2006). İnsanın Dünyasını Aydınlatan ve İşine Yansıyan Işık:

Duygusal Zekâ. İstanbul: Remzi Kitabevi.

 Baymur, B.F. (2004). Genel Psikoloji (18. Baskı). İstanbul: İnkılap Kitabevi.  Boran, F. (2003). Aşk ve evlilik. İstanbul: Epsilon.

 Bowlby, J. (2012). Bağlanma. (Çeviren: Tuğrul Veli Soylu). İstanbul, Pinhan Yayıncılık.

 Budak, S. (2000). Psikoloji Sözlüğü (5. Baskı). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınevi.

 Bümen, N. T. (2005). Okulda Çoklu Zekâ Kuramı (3. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

 Büyükşahin, A. (2006). Yakın İlişkilerde Bağlanım: Yatırım Modelinin Bağlanma Stilleri ve Bazı İlişkisel Değişkenler Yönünden İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Ankara.  Cingisiz, N. (2010). Ortaöğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin

Duygusal Zekâları İle Evlilik Doyumları Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.

 Cooper, R.K. & Sawaf, A. (2003). Liderlikte Duygusal Zekâ. (Çeviren: Zelal Bedriye Ayman ve Banu Sancar). İstanbul: Sistem Yayıncılık.

 Çağ, P ve Yıldırım İ. (2013). Evlilik Doyumunu Yordayan İlişkisel ve Kişisel Değişkenler. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4 (39), 13-23.  Çağ, P. (2011). Evli Bireylerde Eş Desteği Ve Evlilik Doyumu, Yüksek Lisans

Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

 Çakar, U. ve Arbak, Y. (2004). Modern Yaklaşımlar Işığında Değişen Duygu- Zekâ İlişkisi ve Duygusal Zekâ. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü Dergisi, 6(3):23-48.

 Çapkın, M. (2012). Romantik Kıskançlığın, Bağlanma Stilleri, Benlik Saygısı, Kişilik Özellikleri Ve Evlilik Doyumu Açısından Yordanması, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

 Çelik, M. (2006). Evlilik Doyum Ölçeği Geliştirme Çalışması, Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

 Çelik, M. ve Tümkaya, S. (2012). Öğretim Elemanlarının Evlilik Uyumu ve Yaşam Doyumlarının İş Değişkenleri ile İlişkisi, Ahi Evran Üniversitesi

Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 11 , Sayı:1, 223-238.

 Çınar, L. (2008). Evlilik Doyumu: Cinsiyet Rolleri ve Yardım Arama Tutumu, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.  Dilmaç, B., Hamarta, E. ve Arslan, C. (2009). Üniversite Öğrencilerinin

Sürekli Kaygı ve Denetim Odaklarının Bağlanma Stilleri Açısından İncelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 9 (1), 127-159.

 Doğan, H. (2010). Evli Bireylerin Sosyotropik-Otonomik Kişilik Özellikleriyle Evliliklerinde Çatışma Yaşama Durumları Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.  Durmuş, E. ve Baba, E. (2014). Evli Çiftlerin Duygusal Zekâ Düzeyleri ile Evlilik Uyumlarının Karşılaştırılması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü Dergisi, Cilt 23, Sayı 1, 352-369.

 Eken, A. (2010). Ergenlerin Anne-Babaya Bağlanma Biçimleri İle Öznel İyi Oluş Durumların Sosyal Yetkinlik Beklentileriyle İlişkileri, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.  Erdoğan, S.(2007). Evlilik Uyumu İle Psikiyatrik Rahatsızlıklar, Bağlanma

Stilleri Ve Mizaç Ve Karakter Özellikleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

 Erginsoy, D. (2002). Duygusal Zekâ Ve Kişilerarası İlişkiler Tarzları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

 Erkuş, A. (1999). Zekâ Konusundaki Son Gelişmeler–1: Yaşam Boyu Öğrenme ve Başarıda Zekânın Rolü. Türk Psikoloji Bülteni, Sayı:12, 42-42.  Erözkan, A. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Bağlanma Stilleri ve Karar

Stratejileri. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:2, Sayı:3s: (60- 74).

 Ersanlı, E. (2003). Üniversite Öğretim Elemanlarının Duygusal Zekâ Düzeyleri, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun.

 Ersanlı, K. Ve Kalkan, M. (2008). Evlilik ilişkilerini geliştirme kuram ve

uygulama (1. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

 Erten Y, Öztep S (2005) “Araöznellik" (Intersubjectivity) –“Aranesnellik"

(Interobjectivity) http://www.ercankesal.com/makaleler-

sunumlar/araoznellik-intersubjectivity-aranesnellik-interobjectivity (Erişim

 Eryorulmaz, A. (2012). Evlilik Ve Boşanma Sürecinde Bağlanma. (Editör: Tarık Solmuş). Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi (2. Basım). İstanbul: Sistem Yayıncılık, 296-307.

 Eskin, M. (2012). Evlilik Terapisi İçin Başvuran Çiftlerin Evlilik Doyumu ve Evlilik Terapisiyle Hakkındaki Görüşleriyle İlişkili Etmenler. Klinik

Psikiyatri, 15, 226-237

 Fışıloglu, H. (1992). Lisansüstü Öğrencilerinin Evlilik Uyumu. Psikoloji

Dergisi, 7, 16–23.

 Fidanoğlu, O. (2006). Evlilik Uyumu, Mizah Tarzı ve Kaygı Düzeyi Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

 Glenn, N. D. (1990). Quantitative Research On Marital Quality In The 1980s: A Critical Review. Journal of Marriage and The Family. C.52, SS. 818-831.  Goleman, D. (2009). Duygusal Zekâ-Neden IQ'dan Daha Önemli. (Çeviren:

Banu Seçkin Yüksek). İstanbul: Varlık Yayınları

 Goleman, D.(2000) Duyusal Zekâ Neden IQ’dan Daha Önemlidir?,(Çeviren: Banu Seçkin Yüksel). İstanbul : Varlık Yayınları.

 Gökmen, A. (2001). Evli Eşlerin Birbirlerine Yönelik Kontrolcülük ve Bağımlılık Algılarının Evlilik Doyumu Üzerindeki Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

 Güleç, G. (2012). Aile ve Evlilik. (Editör: Çınar Yenilmez). Aile Yapısı ve

İlişkileri (1. Basım). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Web-Ofset tesisleri, 62-

80.

 Gültekin, Z. (2012). Bağlanma ve Aile İşlevleri Açısından Anne-Baba-Çocuk İlişkileri. (Editör: Tarık Solmuş). Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi (2. Basım). İstanbul: Sistem Yayıncılık, 125-142.

 Gündoğdu, A.E. (2010). Görücü Usulü Ve Aşk Evliliklerinde Bağlanma Figürü Aktarımı, Bakım Verme Stilleri Ve Evlilik Doyumu, Yüksek Lisans Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

 Gündoğdu, F. (1995). Otistik ve Normal Çocuğu olan Anne Babaların Evlilik Uyumlarını Algılamaları ve Bazı Değişkenler Bakımından Karşılaştırılması,

Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

 Güngör, H. C. (2007). Evlilik Doyumunu Açıklamaya Yönelik Bir Model Geliştirme, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

 Güven, N. (2005). İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar Ve Evlilikte Problem Çözme Becerilerinin Evlilik Doyumu İle İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

 Gürbüz, S. ve Yüksel, M. (2008). Çalışma Ortamında Duygusal Zeka: İş Performansı, İş Tatmini, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Bazı Demografik Özelliklerle İlişkisi. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9 (2) 2008, 174-190.

 Güvenir, T. (2007). Bağlanma Kuramı. (Editörler: Ayla Soykan Aysev, Yasemen Işık Taner). Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Golden Print, 41-53.

 Hamarta, E. (2004). Bağlanma Teorisi. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Dergisi, 14(1), 53-66.

 Harma, M. (2012). Bağlanma, Evlilik Doyumu Ve Çatışma. (Editör: Tarık Solmuş). Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi (2. Basım). İstanbul: Sistem Yayıncılık, 307-318.

 Hazan, C. ve Shaver, P. (1987). Romantic Love Conceptualized As An Attachment Process. Journal of Personality and Social Psychology,52, 511– 524.

 Hortaçsu, N. (1997). İnsan ilişkileri (4. Basım). Ankara: İmge Kitabevi.  Hovardaoğlu, S. (1996). Sosyal Mübadele: Evlilikle İlgili Değerlendirmelere

Etkisi. Türk Psikoloji Dergisi, 11(36), 12-24.

 Işınsu, M. (2003). İkili İlişki Biçimi ve Süresi ile Bağlanma Stilleri Arasındaki Bağlantılar, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi.

 Kansız M. ve Arkar H. (2011) Mizaç ve Karakter Özelliklerinin Evlilik

 Kara, N. (2013). Çiftlerde Yükleme Biçimleri, Çatışma Çözme Stilleri ve Eşin Duygu Dışavurum Tarzları İle Çift Uyumu Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

 Kaplan, B. (2012). Ergenlerde Bağlanma ve Saldırganlık Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

 Kart, N.M. (2002). Yetişkin Bağlanma Stillerinin Bazı Bilişsel Süreçlerle Bağlantısı: Sağlık Personeliyle Yapılan Bir Çalışma, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

 Kılıç, E. (2017). Bağlanma Biçimlerinin Evlilik Doyumu İle İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

 Kılıçarslan, S. (2009). İlköğretim 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Akılcı Olmayan İnançları ile Saldırganlık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.

 Konyalıoğlu, A. P. (2002). Üniversite Öğrencilerinin Duygusal İlişki Bağlanma Tarzları İle Kişilik Tipleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.  Kubat, D.E. (2012) Evli Bireylerde Aldatma Eğilimi ve Evlilik Doyumu

İlişkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

 Kulaksızoğlu, A. (2007). Ergen Psikolojisi (9.Basım). İstanbul: Remzi Kitabevi

 Kuzgun, Y. (2004). Meslek Rehberliği ve Danışmanlığına Giriş (2. Baskı). Ankara: Nobel Yayın

 Mamacı, M. (2012). Bağlanma, Bipolar Bozukluk Ve Bipolar Bozukluğun Aile İlişkileri Üzerindeki İzdüşümü. (Editör: Tarık Solmuş). Bağlanma, Evlilik ve

Aile Psikolojisi (2. Basım). İstanbul: Sistem Yayıncılık, 159-173.

 Mayer, J.D. & Coob, C.B. (2000) “Educational Policy on Emotional Intelligence:Does It Make Sense?”, Educational Psychology Review, Vol:12, No:2, p.p.267-298

 Morsünbül Ü. (2005). Ergenlikte Kimlik Statülerinin Bağlanma Stilleri, Cinsiyete ve Eğitim Düzeyi Açısından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

 Morsünbül, Ü. ve Çok, F. (2011). Bağlanma ve İlişkili Değişkenler. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry, 3(3):553- 570.

 Mumcuoğlu, Ö. (2002). Bar-On Duygusal Zekâ Testi’nin Türkçe Dilsel Eşdeğerlik, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

 Nazlı, S. (2001). Aile danışmanlığı (2.Baskı) Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.  Onur, B. (2017). Gelişim psikolojisi (11. Baskı). Ankara: İmge Kitabevi.  Ödemiş, H. (2008). İlköğretim Öğretmenlerinin İş Tatminleri ile Evlilik

Uyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

 Özcan, S. (2014) Evli Bireylerin Cinsiyete Göre Aldatma Eğilimleri, Evlilik Doyum Düzeyleri Ve Cinsel Doyum Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

 Özgüven, İ.E. (2000). Evlilik ve Aile Terapisi (1.baskı) Ankara: PDREM Yayınları.

 Özkalp E. (2013). Davranış bilimleri-1 (3.baskı). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Web-ofset Tesisleri.

 Özteke, H.İ. (2015). Bağlanma, Eş Seçiminde Sınırlandırıcı İnançlar Ve Beden İmgesi Baş Etme Stratejilerinin Romantik İlişkilerde Mükemmeliyetçiliği Yordaması, Doktora Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

 Öztekin, Ö.E. (2012). Eş Seçiminde ve Evlilik Uyumunda Bağlanmanın Rolü. (Editör: Tarık Solmuş). Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi (2. Basım). İstanbul: Sistem Yayıncılık, 319-326.

 Pehlivantürk, B. (2004). Otistik Çocuğu Olanlarda Bağlanma. Türk Psikiyatri

 Sardoğan, M. E. ve Karahan, T. F. (2005). Evli Bireylere Yönelik Bir İnsan İlişkileri Beceri Eğitimi Programının Evli Bireylerin Evlilik Uyum Düzeylerine Etkisi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38(2), 89-102.

 Saymaz, İ. (2003). Üniversite Öğrencilerinin Kişilerarası İlişkileri ve Bağlanma Stilleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

 Selçuk, E., Günaydın,G., Sümer, N. ve Uysal, A. (2005). Yetişkin Bağlanma Boyutları İçin Yeni Bir Ölçüm: Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II’nin Türk Örnekleminde Psikometrik Açıdan Değerlendirilmesi. Türk Psikoloji

Yazıları, 8(16), 1-11

 Sığırcı, A. (2010). Evli Bireylerde Bağlanma Biçimleri ve Evliliğe Dair İnançların Evlilik Doyumu İle İlişkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.

 Solmuş, T. (2003). Romantik bağlanma (II) İlişkisel değişkenler ve ilişki süreci. Türk Psikoloji Bülteni, 9 (28-29), 99-208.

 Somuncuoğlu, D. (2005). Duygusal Zekâ Yeterliliklerinin Kuramsal Çerçevesi ve Eğitimdeki Rolü. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 11, 269- 293.

 Soysal, A.Ş. ve İşeri, E. (2012). Bebeklikte Bağlanmanın Gelişimi Ve Belirlenmesi /Değerlendirilmesi. (Editör: Tarık Solmuş). Bağlanma, Evlilik ve

Aile Psikolojisi (2. Basım). İstanbul: Sistem Yayıncılık, 26-35.

 Sümer, N. (2006). Yetişkin Bağlanma Ölçeklerinin Kategoriler ve Boyutlar Düzeyinde Karşılaştırılması. Türk Psikoloji Dergisi, 21 (57), 1-22.

 Sümer, N. ve Güngör D. (1999). Yetişkin Bağlanma Stilleri Ölçeklerinin Türk Örneklemi Üzerinde Psikometrik Değerlendirmesi ve Kültürlerarası Bir Karşılaştırma. Türk Psikoloji Dergisi, 14(43) 71-106.

 Sümer, N. ve Güngör, D. (1999a). Çocuk Yetiştirme Stillerinin Bağlanma Stilleri, Benlik Değerlendirmeleri Ve Yakın İlişkiler Üzerindeki Etkisi. Türk

 Sümer, N. ve Şendağ, M. (2009). Orta Çocukluk Döneminde Ebeveynlere Bağlanma, Benlik Algısı ve Kaygı. Türk Psikoloji Dergisi, 24(63), 86-101.  Şendil, G. ve Kızıldağ, Ö. (2005), Evlilik Çatışması ve Çocuk (1.Baskı),

İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

 Tarhan, N. (2006). Evlilik psikolojisi (7. Baskı). İstanbul: Timaş Yayınları.  Tatar, A., Tok, S. ve Saltukoğlu, G. (2011). Gözden Geçirilmiş Schutte

Duygusal Zekâ Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi. Klinik Psikofarmakoloji Bülteni, Cilt: 21, Sayı: 4, 325-338

 Tolan, Ç. Ö. (2015). Evlilik Uyumunun Kişilik Özellikleri, İlişkiye Dair İnançlar ve Çatışma Çözüm Stilleri Bağlamında Yordanması (Diyarbakır İli Örneği), Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.  Tolan, Ö.Ç. ve Soygüt, G. (2002). Üniversite Öğrencilerinde Kaygı Belirtileri

ve Bağlanma Biçimleri ile Kişilerarası Şemalar Arasındaki İlişkiler. XII. Ulusal Psikoloji Kongresi, ODTÜ, Ankara.

 Tufan, Ş. (2011). Geliştirilen Duygusal Zeka Eğitimi Programının Ortaöğretim Dokuzuncu Sınıf Öğrencilerinin Duygusal Zeka Düzeylerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara.

 Tuğrul, C. (1999). Duygusal Zekâ. Klinik Psikiyatri Dergisi. Bahar Dönemi, 12-20.

 Tura, S.M. (2003) İngiliz Nesne İlişkileri Okulu ve Şizoidi, In: Şizoid Görüngü, Nesne ilişkileri ve kendilik, H Guntrip. Metis Yayınları İstanbul s. 7-9

 Tutarel-Kışlak, S. (1995), Cinsiyet, Evlilik Uyumu, Depresyon ile Nedensel ve Sorumluluk Yüklemeleri Arası İlişkiler Üzerine Bir Çalışma, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

 Tutarel-Kışlak, S. (1999), Evlilikte Uyum Ölçeği’nin Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. 3P Dergisi, 7 (1), 50-56.

 Tutarel-Kışlak, Ş. ve Çabukça, F. (2002). Empati ve Demografik

Değişkenlerin Evlilik Uyumu ile İlişkisi. Aile ve Toplum. Eğitim-Kültür ve

 Tutarel-Kışlak, Ş. ve Çavuşoğlu, Ş. (2006). Evlilik Uyumu, Bağlanma Stilleri, Yüklemeler ve Benlik Saygısı Arasındaki İlişkiler. Aile ve Toplum

Dergisi, 3(9), 61- 68.

 Tuyan S. ve Beceren E. (2004). Duygusal Zeka ve Özgüven. Personal Excellence

Dergisi, Rota Yayınları, ss.8-9.

 TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu). (2018). Bölgelere göre İstatistikler – Demografik değişkenler. https://biruni.tuik.gov.tr/bolgeselistatistik/ (Erişim tarihi 14.04.2019)

 Tüzün, O. ve Sayar, K. (2006). Bağlanma Kuramı ve Psikopatoloji. Düşünen

Adam Dergisi, 19(1): 24-39.

 Uluyol, F.M. (2014). Bağlanma Örüntüleri, Eşe Yönelik Kişilerarası Şemalar ve Evlilik Sorunlarıyla Başa Çıkabilme Düzeyleri Arasındaki İlişkiler, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

 Üncü S. (2007). Duygusal Zekâ ve Evlilik Doyumu İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

 Yaylacı Ö.,G. (2006). Kariyer Planlama Ve Gelişiminde Duygusal Zekâ Faktörü. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:21, 73- 86.

 Yaylacı, G.Ö. (2006). Kariyer Yaşamında Duygusal Zekâ ve İletişim Yeteneği (1. Baskı). İstanbul: Hayat Yayıncılık.

 Yedikardaşlar, C. (2009). Hemşirelerin Çatışma Yönetimi Stratejilerinde Duygusal Zekânın Rolü, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

 Yeşilyaprak, B. (2001). Duygusal Zekâ Ve Eğitim Açısından Doğurguları.

Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi. Yıl:7, Sayı:25, 139-146.

 Yıldız, S. (2005). Depresyon ve Anksiyete Tanısı Almış Çocuklar İle Kontrol Grubunun Anne Babalarının Bağlanma Stillerine Göre Evlilik Uyumlarının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bursa.

 Yılmaz R.(2003), Duygusal Zekâ ve Din Öğretimi, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

 Yılmaz, A (2001). Eşler Arasındaki Uyum: Kuramsal Yaklaşımlar ve Görgül Çalışmalar. Aile ve Toplum Eğitim Kültür ve Araştırma Dergisi, Cilt: 1 Sayı: 4  Yılmaz, S. (2007). Duygusal Zekâ Ve Akademik Başarı Arasındaki İlişki,

Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.  Yoraz, D.A. (2012). Yalnızlık ve Bağlanma. (Editör: Tarık Solmuş).

Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi (2. Basım). İstanbul: Sistem Yayıncılık,

423-430.

 Yüksel, M. (2006). Duygusal Zekâ ve Performans İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

 Zeytinoğlu, E. (2013). Evli Bireylerin Benlik Saygısı , Kıskançlık Düzeyi , Evlilikteki Çatışmalar Ve Evlilik Doyumu Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

EKLER Ek1: Kişisel Bilgi Formu

Değerli Katılımcılar, Bu anket Evlilik Doyumu ile ilgili yüksek lisans tezim için bilgi toplamak amacıyla hazırlanmıştır. Ankette bu amaçla hazırlanmış 24 soru bulunmaktadır. Lütfen her soruyu dikkatle okuyup size uygun seçeneğin başındaki parantezin içine belirgin olarak bir çarpı (X) işareti koyunuz. Arka sayfalardaki soruları cevaplandırmayı unutmayınız. Anket sorularına içinizden geldiği gibi ve doğru olarak cevap vermeniz bu araştırma için çok önemlidir. Vereceğiniz tüm bilgiler gizli kalacaktır. Duyarlılığınız için teşekkür ederim.

Psikolojik Danışman

1. Cinsiyetiniz : Kadın ( ) Erkek ( )

2. Kaç yaşındasınız?...

3. Kaç yaşında evlendiniz?...

4. Kaç aylık/ yıllık evisiniz?...

5. Çocuğunuz var mı? Varsa kaç tane?...

6. Şu anki eğitim düzeyiniz nedir? ( ) Önlisans ( ) Lisans ( ) Lisans üstü 7. Eşinizin eğitim düzeyi nedir? ( ) Okuryazar değil ( ) Okur-yazar ( ) İlkokul ( ) Ortaokul ( ) Lise ( ) Lisans ( ) Lisans üstü 8. Eşiniz çalışıyor mu? Evet ise mesleği nedir?...

9. Kaçıncı evliliğinizi yaptınız? ( ) İlk evliliğim ( ) 2 ( ) 3 ( ) 4 ve daha fazla 10. Aylık toplam geliriniz nedir? (Eşiniz çalışıyorsa eşinizin kazancıyla birlikte) Lütfen belitriniz?...

11. Aileniz evliliğinizi onayladı mı?

( ) Evet ( ) Hayır ( ) İlk önce itiraz etti ama sonra onayladı 12. Arkadaş çevreniz evliliğinizi onayladı mı?

( ) Evet ( ) Hayır ( ) İlk önce itiraz etti ama sonra onayladı 13. Kendi kendinize evlenmeniz gerektiği konusunda sürekli baskı hissettiniz mi?

( ) Evet ( ) Hayır ( )Kısmen

14. Eşinizle memleket, gelenek ve görenekler açısından baktığımızda aynı yada benzer bir kültüre sahip misiniz?

( ) Evet ( ) Hayır ( )Kısmen

15. Kardeşleriniz arasında kaçıncı çocuksunuz? (Doğum sıranız) ( )İlk çocuk ( ) Ortanca- ortalarda ( ) Son çocuk

16. Evliliğinizdeki mutluluğunuzu düşündüğünüzde, lütfen size en uygun seçeneği işaretleyiniz? ( ) Hiç mutlu değil

( ) Mutlu değil ( )Kararsızım ( ) Mutlu

( ) Oldukça mutlu

17. Ebeveyninizin evliliğini nasıl tanımlarsınız? (Birden çok seçenek işaretleyebilirsiniz.) ( ) Mutlu

( ) Mutsuz ( ) Stresli ( ) Sevgi dolu ( ) Sıradan ( ) Diğer

18. Eşinizle nasıl evlendiniz? ( birden çok işaretleyebilirsiniz) ( ) Görücü usulü

( ) Aşk evliliği

( ) Arkadaş ortamında tanışarak ( ) İnternet ortamında tanışarak ( ) Akraba Evliliği

( ) Diğer

19. Eşinizle günlük konuşma süreniz ne kadardır? (Telefon konuşmaları dahil) Lütfen saat olarak belirtiniz?...

20. Sizce evlilikte en önemli paylaşım nedir?

...

21. Cinsel yönden eşinizle kendinizi ne derecede uyumlu görüyorsunuz? ( ) Hiç uyumlu değiliz

( ) Uyumlu değiliz ( ) Karasızım ( ) Uyumluyuz

( ) Oldukça uyumluyuz

22. Eşim evliliğimizde yeterince açık ve dürüst davranmaktadır?( ) Evet ( )Kısmen ( ) Hayır 23. Eşiniz sizin istek ve ihtiyaçlarınıza ne derece duyarlıdır?

( ) Duyarsızdır

( ) Belli konularda duyarlıdır

( ) Bütün istek ve ihtiyaçlarıma duyarlıdır ve ihtiyaçlarımı karşılayabilir

24. Duygusal fiziksel ve cinsel ihtiyaçlar bazında baktığımızda, evliliğinizde sizin ihtiyaçlarınızın ne düzeyde karşılandığını düşünüyorsunuz?

( ) Hiçbiri karşılanmıyor ( ) Kısmen karşılanıyor