• Sonuç bulunamadı

Yabancı dil öğretmenlerinin BEP hakkındaki bilgilerini belirlemek için “BEP hakkında bilginiz var mı? Hiç BEP hazırladınız mı?” sorusu yöneltilmiştir. Görüşme yapılan İngilizce Öğretmenlerinin bu soruya verdikleri yanıtlar ve frekans dağılımları Tablo 4.8’de gösterilmiştir.

Tablo 4.8

Yabancı dil öğretmenlerinin BEP hakkındaki bilgileri

Yabancı dil öğretmenlerinin BEP hakkındaki bilgileri f

Bilgim yok 5

Duydum ama hazırlamadım 13

Hazırladım ama uygulamadım 2

Toplam 20

Tablo 4.8’de görüldüğü gibi, İngilizce öğretmenlerinin 5’i kaynaştırma öğrencilerine yönelik hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hakkında bilgiye sahip olmadıklarını, 13’ü duyduklarını ancak hazırlamadıkları ve 2’si hazırladıklarını ancak pratikte uygulamadıkları üzerine görüş belirtmişlerdir. Bu

53

konuda Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8, Ö9, Ö10, Ö12, Ö16, Ö19 ve Ö20 rumuzlu öğretmenlerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Ö1: Hayır. Ne olduğunu ilk defa sizden duydum. Aslında biraz

Yanılmıyorsam özel eğitim merkezleri hazırlıyor. Bana hiç gelmedi.

Ö4: Hayır. Siz söyleyinceye kadar açılımını bırakın kısaltasını bile duymadım diyebilirim.

Ö5: Hayır ne olduğunu bilmiyorum. Ama galiba daha önce bahsettiğiniz kaynaştırma öğrencileri için bir program. Aslında pek mantıklı da gelmiyor. Yani normal planlar elimizdeki kitaba ve müfredata göre hazırlanıyor. Çoğu zaman yıllık planlar bile hazır geliyor. Şimdi bu çocuklara uygun kitap yok ki neye göre BEP hazırlansın. Ayrı kitap aldırsan veli kıyameti koparır. Yanılıyor muyum?

Ö6: Evet duydum. Hiç görmedim. İçeriğini bilmiyorum. Umarım hazırlamak zorunda da kalmam. Tüm öğrenciler iyi olsun. Hep dua ediyorum

Ö7: Evet, ne olduğunu biliyorum. Bir kere hazırlamamı istediler.

Aslında staj yaparken müdürüm istemişti. Ama sonra vazgeçtiler.

Epey araştırma yapmıştım. Şimdi düşünüyorum da ne kadar saçma bir talepte bulunmuşlar. Dersine bile girmediğim yani hiç görmediğim ve tanımadığım bir öğrenci için BEP hazırlamak ne kadar doğru olabilirdi ki?

Ö8: Evet ne olduğunu biliyorum. Hazırladım diyemem ama duyma engelli öğrencim için idarenin izniyle farklı ders anlattığım oluyor.

Veli herhangi bir talepte bulunmadı. Biraz araştırmıştım. Aslında RAM raporuna göre hazırlanmalı ama öğrencinin raporu yokmuş. Veli de istemedi zaten.

Ö9: Evet duydum. Ama ben kullanmadım. Hazır olanları da var internette ama hiç ihtiyacım olmadı.

Ö10: Hayır duymadım. Bugün sizden öğrendim.

54

Ö12: BEP’in ne olduğunu biliyorum ama hiç kullanmadım. 4.sınıfta bir öğrenci için sınıf öğretmeni hazırlamıştı ama ben o sınıfa girmiyorum.

Ö16: Evet. Duydum ama hiç hazırlamadım.

Ö17: Evet, hazırladığım için biliyorum. Bu önce çok karmaşık gibi gözükse de zor değil. Ama dikkatli hazırlanmalı. Sadece İngilizce öğretmeninin tek başına yapabileceği bir program değil. Aslında Internette pek çok örnek program var ama mantıklı düşünürseniz hazır program saçma. Sonuçta adı ütünde “bireyselleştirilmiş” olmalı.

Burada veli, çocuk, RAM raporu, okulun rehberlik servisi, çocuğun diğer öğretmenleri hatta okul idaresi bile önemli rol oynar. Özellikle çocuğun neler yapabildiğini bilmeden hedef koyamazsınız. Bazı veliler çok bilinçli. Sonuçta bu çocuklar ortak sınavlara giriyor. Eğer veli talebi ile çocuk sınavdan muaf tutulmamışsa ortak sınavda başarısız olma ihtimali çok yüksek. BEP hazırlandığında sınavı da ona göre hazırlıyoruz.

Ö19: Evet, BEP konusunda deneyimli olduğum için bilgi sahibiyim.

Ancak hazırladığım programları uygulama şansım olmadı. Hatta bu epey canımı sıkmıştı. Üstelik ilk dönem az kalsın büyük bir problem yaşayacaktık. BEP hazırladığım için raporlu öğrencilerime özel sınav hazırladım, hatta e-okul üzerinden sınav tarihlerini bile girdim.

Çocuklar sınava gelmediler. Sonradan öğrendim ki veli isteği üzerine İngilizce sınavlarında muaf olmuşlar. Ama diğer derslere girdiler.

Neyse ki idareciler durumu çözdü. BEP çok kolay hazırlanmıyor. Eğer öğrenciyi tanımıyorsanız ve veli size gerekli bilgileri vermiyorsa hazırladığınız program amaçsız kalıyor. Mesela ben 5 öğrenci için hazırladım ama uygulama şansım olmadı. Hep destek eğitim odasına gittiler. Sınava bile girmediler.

Ö20: Hayır. Hep BEP kelimesini duydum ama açılımını bile bugün sizden öğrendim. Hiçbir çalışmam olmadı bu konuda.

Öğretmenlerin 8. araştırma sorusuna verdikleri yanıtlardan elde edilen sonuçlara göre sadece 2 öğretmen BEP’in yapısına uygun olarak program hazırladıkları için bu konuda yeterince bilgi sahibi iken diğer 18 öğretmen sınıflarında BEP kullanacakları öğrencileri olmadığı için hiç BEP hazırlamamışlardır. BEP konusunda bilgi sahibi olan öğretmenlerden bazıları Internet ortamında hazır bulunan BEP’lere değinmiş ama bunun faydalı olmadığını belirtmişlerdir. Özellikle staj yılında dersine girmedi öğrenci için BEP hazırlaması

55

istenen öğretmenin verdiği cevap pek çok okul idaresinin bu konudaki yanlış inancını göz önüne sermektedir.

4.9. Yabancı dil öğretmenlerinin eklemek istediği görüşler

Yabancı dil öğretmenlerinin eklemek istediği görüşler belirlemek için

“Eklemek istediğiniz başka görüşleriniz var mı?” sorusu yöneltilmiştir. Görüşme yapılan İngilizce Öğretmenlerinin bu soruya verdikleri yanıtlar ve frekans dağılımları Tablo 4.9’da gösterilmiştir.

Tablo 4.9

Yabancı dil öğretmenlerinin eklemek istediği görüşler

Yabancı dil öğretmenlerinin eklemek istediği görüşler f

Eklemek istediğim görüşüm yok 8

Daha fazla seminer bekliyor 2

Toplum bilinçlendirilmeli 1

Daha fazla çocuk bu haktan faydalanmalı 3

Öğretmen eğitimleri yapılandırılmalı 3

Müdürler bilinçlendirilmeli 2

Benzeri çalışmalar diğer branşlara da uygulanmalı 2

Toplam 20

Tablo 4.9’da görüldüğü gibi, İngilizce öğretmenlerinin 8’i eklemek istediği başka bir görüşü olmadığını, 2’si daha fazla seminer beklediği, 1’i toplumun bilinçlenmesi gerektiği, 2’si daha fazla çocuğun bu haktan yararlanması gerektiği, 3’ü öğretmen eğitimlerinin yapılandırılması gerektiği, 2’si okul müdürlerinin bilinçlendirilmesi gerektiği ve 2’si benzeri çalışmaların diğer branşlara da uygulanması gerektiği konusunda görüş belirtmiştir. Bu konuda Ö1, Ö2, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8, Ö10, Ö11, Ö12, Ö14, Ö14, Ö17 ve Ö19 rumuzlu öğretmenlerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Ö1: Bakış açım oldukça değişti diyebilirim. Yani aslında bize soru soruldu ama sanki eğitim almış gibi hissediyorum. Daha fazla öğrenmem gereken var gibi. Umarım daha fazla seminer çalışması ya da eğitim olur.

Ö4: Hayır, ama çalışmaya beni de kattığınız için teşekkür ederim.

Ö2: Evet. Belki benim de bir katkım olabilir diye düşünmeye başladım. Bu çocuklar hepimizin. Toplumun bu konuda daha fazla bilinçlenmesi iyi olur.

56 Ö5: Hayır. Teşekkür ederim.

Ö6: Evet. Umarım çalışmanız sonucunda bu çocuklara bir faydamız dokunur. Bir de eğer kaynaştırma eğitimi yasal bir hak olarak varsa bu haktan daha fazla çocuk yararlandırılmalı.

Ö7: Sadece teşekkür ederim.

Ö8: Evet. Bu çalışma sonunda biz öğretmenlere daha fazla eğitim verilirse çok mutlu olurum.

Ö10: Hayır. Çalışmaya kattığınız için teşekkür ederim. Fikirlerimiz çok sorulmuyor burada.

Ö11: Evet. Öğretmen eğitimleri yeniden yapılandırılabilir.

Ö12: Evet. Daha öncede söylediğim gibi umarım okullara daha fazla destek olur da biz de çocuklara bir şeyler yapabiliriz. Bence okul müdürlerini de bu konuda bilgilendirmelisiniz.

Ö14: Umarım verdiğim cevaplar işe yarar. Bu çocuklar için ne yapsak az.

Ö14: Size teşekkür etmek isterim. Böyle çalışmalar bizlere bir kere daha düşünme fırsatı sunuyor.

Ö17: Evet. Lütfen bu soruları müdürlerimize de sorun. Onlar da velilere sorsun.

Ö19: Evet. Ben bu çalışmanızın bir benzerinin diğer öğretmenlere de yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yani her branşta kaynaştırma sorunları yok mu?

9. araştırma sorusuna verdikleri yanıtlarda elde edilen sonuçlara göre 8 İngilizce öğretmeni bu konuda daha fazla ekleme yapmak istememiştir. Yapılan eklemelerde en çok dikkat çeken okul idaresinin bu konuda bilgilendirilmesi olmuştur.

57 BÖLÜM 5

SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER 5.1.Sonuç

Bu çalışmada kaynaştırma eğitimine ilişkin yabancı dil öğretmenlerinin görüşleri alınmış ve elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Çalışmaya katılan öğretmenlerin 17’si kadın, 3’ü ise erkektir. Öğretmenlerin 19’u lisans, 1’i yüksek lisans mezunudur. Öğretmenlerin 13’ü İngilizce Öğretmenliği programından, 5’i İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden ve 2’si Amerikan Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Öğretmenlikteki hizmet yılları 1-28 yıl aralığında değişmektedir.

Çalışmaya katılan öğretmenlerden 6 öğretmen sınıflarında normal gelişim gösteren çocuklarla çalışırken belirli bir yöntem kullanmadıklarını, 6 öğretmen kitaplardaki hazır yöntemi kullandıklarını, 6 öğretmen hazır müfredatı takip ettiklerini, 6 öğretmen Communicative Aproach (İletişimşel Yaklaşım) kullandıklarını, 1 öğretmen kullandığı yöntemin ölü yöntem olduğunu, 1 öğretmen yöntem seçemeyeceklerini, 1 öğretmen kullandığı yöntemin adını bilmediğini, 1 öğretmen TPR (toplam fiziksel tepki) kullandığını, 1 öğretmen Grammae Translation (Dilbilgisi Çevirisi) kullandığını ve 1 öğretmende Eclectic (seçmeci) yöntem kullandığını bildirmiştir. Sınıflarında normal gelişim gösteren çocuklarla çalışırken kullandıları teknikler hakkında 4’er öğretmen ezber çalışması ve dinlemeye, 3 öğretmen kelime çalışması, boşluk doldurma, diyalog tamamlama, klime ağı ve rol yapma, 2 öğretmen diyalog ezberleme, yazma, proje, grup çalışması ve drama, 1 öğretmen ise diyalog yazma, kelime ağı, çalışma, tekrar yazma, kelimeleri cümle içinde kullanma, yarışma, ödev, sınav, Türkçeye çevirme, yönerge verme, tahmin etme, bilgi aktarımı, Flipped Class (teryüz edilmiş sınıf), soru çözümü ve şarkı kullandıklarını belirtmiştir. Buna göre öğretmenlerin dil öğretiminde kullandığı yöntem ve teknikler incelendiğinde 10 öğretmenin kullandığı tekniklerin kullandıkları yöntemlerle uyumlu olduğu görülmektedir. Ancak görüşmeler sırasında belirli bir yöntemin kullanım kolaylığı ya da diğer yöntemlere göre üstünlüğünden anlamlı bir ölçüde söz edilmemiştir

Öğretmenlerin sınıflarında bir arada kullandıkları farklı yöntem ve teknikler incelendiğinde; 6 öğretmen beraber kullandığı bir yöntem olmadığını, 1 öğretmen

58

bunun uygun olmadığını ve 10 öğretmen ders kitaplarında bulunan yöntem ve teknikleri kullandıklarını ifade etmiş, ancak kullandıklarını söyledikleri farklı teknikler incelendiğinde bu tekniklerin zaten mevcut yöntem için kullanılan ve önerilen tekniklerden oluştuğu görülmektedir. Öğretmenlerin görüşmeler sırasında adını kullandıkları teknikler mevcut yönteme ters düşmemekte ve aslında bir arada kullanılan farklı tekniklere gönderme yapmamaktadır. Dil eğitiminde farklı yöntem ve tekniklerin bir arada kullanılması eklektik yöntem olarak bilinmektedir. Görüşme sırasında öğretmenlerin verdikleri yanıtlardan farklı yöntemleri bir arada kullanmayı sıklıkla tercih etmedikleri görülmektedir.

Öğretmenlerin Özel Eğitim konusunda aldığı eğitimleri belirlemek üzere sorulan araştırma sorusundan elde edilen bulgulara göre özel eğitim konusunda eğitim almamış öğretmen sayısı 13 iken, disleksi, otizm ve down sendromu konusunda 2 İngilizce öğretmeni, Özel Öğrenme Güçlüğü konusunda 1 İngilizce öğretmeni seminer çalışmalarına katılmış, 1 İngilizce öğretmeni işaret dili kursu almış ve 2 İngilizce öğretmeni pedagojik formasyon eğitimi sırasında disleksi, otizm ve down sendromu konularında ders gördüğünü görülmüştür. Bu sonuç Özel Eğitim ve doğrudan etkilediği Kaynaştırma uygulamaları konusunda çalışmaya katılan öğretmenlerin %65’i gibi büyük bir kısmının eğitim açığı olduğunu göstermektedir.

Öğretmenlerin Özel Eğitim ve kaynaştırma öğrencileri hakkındaki düşüncelerini belirlemek üzere sorulan araştırma sorusundan elde edilen bulgulara göre İngilizce öğretmenlerinin 5’i kaynaştırma öğrencilerinin Özel Kurumlarda eğitim alması gerektiğini, 3’ü çocukların uyum sorunu yaşayacağını, 3’ü BEP hazırlanması gerektiğini, 2’si Özel okulların açılması gerektiğini, 2’si bu çocukların Özel Eğitim Merkezlerinde eğitim alması gerektiğini, 2’si Destek Eğitim Odası açılması gerektiğini, 2’si RAM raporu olması gerektiğini ve 1’i bu çocukların Eğitim Hakkı olduğu görüşlerine ulaşılmıştır. Bu sonuçlara göre 20 İngilizce öğretmeninden sadece 6’sı Kaynaştırma konusunda bilgi sahibiyken 14 tanesi kaynaştırma eğitiminin okul dışındaki kurumlarda yapılması gerektiği konusunda fikir bildirmiştir. Bir önceki araştırma sorusundan çıkan sonuca göre Özel Eğitim Konusunda eğitim almış öğretmen yüzdesi %35 iken, Kaynaştırma konusunda bilgi sahibi öğretmen yüzdesi %30 olarak görülmektedir.

59

Öğretmenlerin sınıflarında bulunan kaynaştırma öğrencisi sayısı ve bu durumda karşılaşılan durumları belirlemek üzere sorulan araştırma sorusundan elde edilen bulgulara göre İngilizce öğretmenlerinin 3’ünün sınıflarında kaynaştırma öğrencisi varken 17 öğretmenin sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunmamaktadır.

Sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretenlerden sadece 2’si sorun olarak öğrencilerin derse girmemelerini ortaya koymuştur. Bu araştırma sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde en çok dikkat çeken çalışmada yer alan özel okullarda neredeyse hiç kaynaştırma öğrencisi bulunmaması, buna karşın devlet okulundan katılan öğretmenlerin çalıştıkları kurumlarda daha fazla kaynaştırma öğrencisi olduğu görülmüştür. Ancak özellikle veli talepleri doğrultusunda bu öğrencilerin yabancı dil dersleri yerine destek eğitim odasında farklı dersler aldıkları ve yine bu öğrencilerin yabancı dil derslerinin sınavlarından muaf tutuldukları görülmüştür.

Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine daha iyi katkıda bulunabilmesini belirlemek üzere sorulan araştırma sorusundan elde edilen bulgulara göre İngilizce öğretmenlerinin 5’i kaynaştırma öğrencilerine daha iyi katkıda bulunulabilmesi için öğretmen eğitimleri yapılması gerektiğini, 3’ü sınıf içinde yardımcı personel bulunması gerektiğini, 2’si okulda destek personelinin bulunması gerektiğini, 2’si ek materyallerin bulunması gerektiğini, 2’si öğretmene ek ödeme yapılması gerektiğini, 2’si veliye maddi destek yapılması gerektiğini, 2’si veliye eğiti verilmesi gerektiğini, 1’i okula maddi destek yapılması gerektiğini ve 1’i normal gelişim gösteren öğrencilere eğitim verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Öğretmenlerin verdikleri yanıtlardan elde edilen sonuçlara göre en yüksek frekansla eğitim çalışmaları öne çıkarken, veli, okul ve öğretmene yapılacak maddi destek ikinci Ö2ada kalmakta, bunu sınıf içi ve okul içi yardımcı personel takip etmektedir. Öğretmenlerde sadece 2’si ek materyal gerektiğini belirtmiş ancak bu ek materyalin ne olduğu konusunda fikir belirtmemiştir. Ayrıca ek materyal gerektiğini söyleyen öğretmenlerin daha önce sınıflarında kaynaştırma öğrencisi olmadığı da daha önceki sorulara verdikleri yanıtlardan görülmektedir.

Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine yabancı dil eğitimi verilmesi konusundaki düşünceleri belirlemek üzere sorulan araştırma sorusundan elde edilen bulgulara göre İngilizce öğretmenlerinin 3’ü kaynaştırma öğrencilerine yabancı dil eğitimi verilmesi konusunda daha önemli konular olduğu, 1’i faydalı olmayacağını, 2’si gerekli olmadığını, 2’si müfredatın uygun olmadığını, 1’i önemli olanın

60

kaynaşmak olduğunu, 2’si özel eğitim kurumlarında olabileceğini, 1’i uygun kitaplarla olabileceğini, 2’si öğrencilerin zorlanabileceğini, 2’si uygun BEP’le olabileceğini, 2’si uygulamada olmadığını ve 2’si uzman desteği ile yapılması gerektiğini vurgulamış, elde edilen sonuçlara göre 5 öğretmen Yabancı Dil derslerinde kaynaştırma eğitimine uygun bakarken 15 öğretmen uygun olmadığı yönünde görüşlerini bildirmişlerdir. Uygun görüş bildiren öğretmenlerden sadece 1 tanesi pratikte uygulama içerisinde olmuş ancak kalan 4 öğretmen olumlu bakmalarına rağmen sınıflarında kaynaştırma öğrencisi olmaması ya da olan öğrencilerin derse girmemeleri gibi sebeplerle kaynaştırma eğitimini hiç uygulamamışlardır. Daha önce 4. araştırma sorusundan sonra yapılan açıklamaya rağmen 15 öğretmenin konuya olumsuz yaklaşması yani konuya olumlu bakan öğretmen oranının sadece %25 olması bu araştırma sorularına verilen cevaplarda en dikkat çeken bölümü oluşturmuştur. Bunun sonucu olarak ülkemizde yapılan kaynaştırma eğitiminin tam anlamıyla etkin olmadığı söylenebilir.

Öğretmenlerin BEP konusundaki düşünceleri belirlemek üzere sorulan araştırma sorusundan elde edilen bulgulara göre İngilizce öğretmenlerinin 5’i kaynaştırma öğrencilerine yönelik hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hakkında bilgiye sahip olmadıklarını, 13’ü duyduklarını ancak hazırlamadıkları ve 2’si hazırladıklarını ancak pratikte uygulamadıkları vurgulamışlar, edilen sonuçlara göre sadece 2 öğretmen BEP’in yapısına uygun olarak program hazırladıkları için bu konuda yeterince bilgi sahibi iken diğer 18 öğretmen sınıflarında BEP kullanacakları öğrencileri olmadığı için hiç BEP hazırlamamışlardır. BEP konusunda bilgi sahibi olan öğretmenlerden bazıları Internet ortamında hazır bulunan BEP’lere değinmiş ama bunun faydalı olmadığını belirtmişlerdir. Özellikle staj yılında dersine girmedi öğrenci için BEP hazırlaması istenen öğretmenin verdiği cevap pek çok okul idaresinin bu konudaki yanlış inancını göz önüne sermektedir.

Öğretmenlerin araştırma konusunda eklemek istedikleri düşünceleri belirlemek üzere sorulan araştırma sorusundan elde edilen bulgulara göre İngilizce öğretmenlerinin 8’i eklemek istediği başka bir görüşü olmadığını, 2’si daha fazla seminer beklediği, 1’i toplumun bilinçlenmesi gerektiği, 2’si daha fazla çocuğun bu haktan yararlanması gerektiği, 3’ü öğretmen eğitimlerinin yapılandırılması gerektiği, 2’si okul müdürlerinin bilinçlendirilmesi gerektiği ve 2’si benzeri çalışmaların diğer

61

branşlara da uygulanması gerektiği konusunda görüş belirtmiş, edilen sonuçlara göre 8 İngilizce öğretmeni bu konuda daha fazla ekleme yapmak istememiştir. Yapılan eklemelerde en çok dikkat çeken okul idaresinin bu konuda bilgilendirilmesi olmuştur.

5.2. Tartışma

Bu bölümde çalışmada elde edilen sonuçların yapılan benzeri çalışmalarda elde edilen sonuçlarla benzer yönleri ve farklılıkları tartışılmıştır.

Yabancı dil öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları yöntemler konusunda yaptıkları araştırmada Memiş ve Erdem (2013), farklı dönemlerde ortaya çıkan çok sayıda yabancı dil öğretme ve öğrenme yöntemleri olmasına rağmen ideal bir yöntemin varlığından söz edilemeyeceği sonucuna varmışlardır. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlarda görüştüğümüz öğretmenlerinde ideal bir yöntemi savunamadıkları, hatta çoğu zaman kullandıkları kitapların hazırlanış sistemine göre yöntem takip ettikleri görülmüştür.

Yabancı dil öğretmenlerinin sınıflarındaki bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak birden fazla yöntemi ve tekniği bir arada kullanabilmeleri öğrencilerin gelişimine faydalı olabilir. Yabancı dil öğretmenlerinin bir arada kullandıkları farklı yöntem ve teknikler konusunda detaylı bir çalışma bulunmamakla birlikte yapılan bazı farklı çalışmalarda sınırlıda olsa bu konuya değinilmiştir. Memiş ve Erdem’e (2013) göre kullanılan yöntemlerin ve tekniklerin başarıya ulaşabilmesi bu yöntemlerin kullanım özellikleri ve çalışılan öğrencilerin öğrenme stillerinin iyi bilinmesi önemlidir. Öğretmenler gerekli durumlarda yöntemlerini ve uygulama şekillerini öğrenci kitlesine ve öğrenme ortamına göre değiştirebilmelidir. Dil eğitiminde farklı yöntem ve tekniklerin bir arada kullanılması eklektik yöntem olarak bilinmektedir. Bilinçli uygulandığında başarılı sonuçlar alınabilmektedir ancak bu yöntemi uygulayabilmek için bilinen tüm yöntemler hakkında fikir sahibi olunmalıdır (Teke, 2016). Yöntemler konusunda yapılan bir araştırmada dil öğretim yöntemlerinin ana probleminin, her yöntemin sadece kendisi için önemli olan dil edinme ve öğretme yaklaşımını göz önünde bulundururken diğer yöntemlerin kullanılabilecek noktalarını göz ardı etmesi olduğu görülmüştür (Gür & Gür, 1995).

62

Yabancı dil öğretmenlerinin özel eğitim konusunda almış oldukları eğitim konusunda özel eğitim ve doğrudan etkilediği kaynaştırma uygulamaları konusunda çalışmaya katılan öğretmenlerin büyük bir kısmının eğitim açığı olduğunu göstermektedir. Symeonidou ve Phtiaka (2009) Güney Kıbrıs’ta yürüttüğü çalışmaya katılan öğretmenlerin kaynaştırma uygulamaları konusunda lisans düzeyinde hiçbir eğitim almadıkları için kaynaştırma konusunda kendilerini yetersiz hissettikleri için bu uygulamaya ters baktıkları sonucuna ulaşmışlar ve öğretmenlerin üniversite eğitimleri sırasında özel eğitim konusunda eğitim almaları gerektiğini öneriler kısmına eklemişlerdir. Zeybek (2015) tez çalışmasında görüşme yapığı öğretmenlerin lisans eğitimleri sırasında ve sonrasında görev yaparken de kaynaştırma ve özel eğitim konusunda yeterli eğitim almadıkları bulgusuna ulaşmıştır. Aynı şekilde Çankaya ve Korkmaz’da (2010) yaptıkları çalışmada özel eğitim konusunda eğitim almış öğretmenlerin kaynaştırma konusunda kendilerini daha yeterli gördüklerini ancak çalışmaya katılan öğretmenlerin büyük bölümünün özel eğitim konusunda yeterli eğitim almadıkları sonuçlarına ulaşmışlardır. Yapılan diğer çalışmalarda özel eğitim öğretmenlerinin sayısal eksikliği ön plana çıkmış ve bu açığın ancak sınıf öğretmeni ve branş öğretmenlerine de özel eğitim konusunda alacakları eğitimle kapatılabileceği ön görülmüştür (Üre, 2002).

Yabancı dil öğretmenlerinin özel eğitim ve kaynaştırma öğrencileri hakkındaki düşünceleri hakkında yapılan çalışmalarda birebir yabancı dil öğretmenleri ile yapılan çalışmalar az olmakla birlikte genel olarak branş öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarına olumsuz baktıkları görüşü ön plana çıkmaktadır. Çetinkol’un (2019) branş öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarına yönelik görüşlerinin belirlenmesine yönelik yaptığı araştırmada öğretmenlerinin

Yabancı dil öğretmenlerinin özel eğitim ve kaynaştırma öğrencileri hakkındaki düşünceleri hakkında yapılan çalışmalarda birebir yabancı dil öğretmenleri ile yapılan çalışmalar az olmakla birlikte genel olarak branş öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarına olumsuz baktıkları görüşü ön plana çıkmaktadır. Çetinkol’un (2019) branş öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarına yönelik görüşlerinin belirlenmesine yönelik yaptığı araştırmada öğretmenlerinin