• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin sınıflarında bulunan kaynaştırma öğrencisi sayısı ve bu durumda karşılaşılan durumlar hakkındaki düşüncelerini belirlemek için “Sınıfınızda kaynaştırma öğrencisi var mı? Varsa bu durum sizin için diğer öğrenciler açısından bir problem oluşturuyor mu? Bu problemler nelerdir?” sorusu yöneltilmiştir.

Görüşme yapılan İngilizce Öğretmenlerinin bu soruya verdikleri yanıtlar ve frekans dağılımları Tablo 4.5.a’da ve Tablo 4.5b’de gösterilmiştir.

Tablo 4.5a

Yabancı dil öğretmenin sınıflarında bulunan kaynaştırma öğrencisi sayısı

Sınıflarında bulunan kaynaştırma öğrencisi sayısı f

Yok 17

Var (1 öğrenci) 1

Var (4 öğrenci) 1

Var (5 öğrenci) 1

Toplam 20

Tablo 4.5a’da görüldüğü gibi, İngilizce öğretmenlerinin 3’ünün sınıflarında kaynaştırma öğrencisi varken 17 öğretmenin sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunmamaktadır.

Tablo 4.5b

Yabancı dil öğretmenin sınıflarında bulunan kaynaştırma öğrencisi ile yaşadığı problemler

Kaynaştırma öğrencisi ile yaşadığı problemler f

Sorun yaşamadım 18

Derse girmiyorlar 2

Toplam 20

Tablo 4.5b’de görüldüğü gibi, İngilizce öğretmenlerinin 18’i kaynaştırma öğrencileri ile ilgili sorun yaşamadığını söylerken sadece 2’si yaşadığı sorunlarla

47

ilgili görüş belirtmiştir. Bu konuda Ö8, Ö17 ve Ö19 rumuzlu öğretmenlerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Ö8: Var. İşitme engelli, ama cihaz kullanıyor. Benim için hiçbir problem yok. Sorun da yaşamadım. Öğrencinin annesi uyum haftasında çocuğun kullandığı cihazla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Her sabah anne cihazın öğretmen modülünü sınıf öğretmenine bırakıyor ve sınıf öğretmeni derse girecek branş öğretmenlerine teslim ediyor. Şu ana kadar bir problem olmadı.

Ö17: Var, ama dersime girmiyorlar. Onlar için okul müdürüm velilerle konuşup BEP hazırlamamı istemişti. Daha önce hazırlamadığım için biraz araştırma yaptım. Sonra veliyi arayıp görüştüm. Veli önce çok istekli davrandı ama sonra okulda destek eğitim odası ve özel eğitim öğretmeni olduğunu öğrenince İngilizce derslerinde orada bulunmasını tercih etti. Yani sorunum ders yapamamış olmak.

Ö19: Var. Hatta 5 tane. 2’si ikiz kardeş bir sınıfta. Diğer 3 sınıfımda da 1’er tane var, ama hiçbiriyle sınıf içinde ders yapamadım. Ders zili çalar çalmaz özel eğitim öğretmeni ve çocuklarda birinin velisi gelip öğrencileri destek eğitim sınıfına alıyor. 3 ay önce bir kez almadılar ama o gün de ben çocuklara animasyon film izletmek için söz vermiştim. Ders boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadık.

5. araştırma sorusuna verdikleri yanıtlarda elde edilen sonuçlara göre 20 İngilizce öğretmeninden sadece 2’si Kaynaştırma öğrencileri ile ilgili yaşadıkları sorunlardan bahsetmişken aslında bu sorunun öğrencilerin derslere girmemiş olmasını görüyoruz. Problem yaşamadığını belirten 18 öğretmenden sadece 1’inin sınıfında kaynaştırma öğrencisi var. Diğer 17 öğretmenin sınıflarında kaynaştırma öğrencisi olmaması verdikleri cevabı etkilemiş olabilir.

4.6. Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine daha iyi katkıda bulunabilmesi için düşünceleri

Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine daha iyi katkıda bulunabilmesi için belirlemek için “Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine daha iyi katkıda bulunabilmesi için destek alması gerektiğini düşünüyor musunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Görüşme yapılan İngilizce Öğretmenlerinin bu soruya verdikleri yanıtlar ve frekans dağılımları Tablo 4.6’da gösterilmiştir.

48 Tablo 4.6

Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine daha iyi katkıda bulunabilmesi için düşünceleri

Daha iyi katkıda bulunabilmesi için düşünceleri f

Öğretmen eğitimi 5

Normal gelişim gösteren öğrenci eğitimi 1

Toplam 20

Tablo 4.6’da görüldüğü gibi, İngilizce öğretmenlerinin 5’i kaynaştırma öğrencilerine daha iyi katkıda bulunulabilmesi için öğretmen eğitimleri yapılması gerektiğini, 3’ü sınıf içinde yardımcı personel bulunması gerektiğini, 2’si okulda destek personelinin bulunması gerektiğini, 2’si ek materyallerin bulunması gerektiğini, 2’si öğretmene ek ödeme yapılması gerektiğini, 2’si veliye maddi destek yapılması gerektiğini, 2’si veliye eğiti verilmesi gerektiğini, 1’i okula maddi destek yapılması gerektiğini ve 1’i normal gelişim gösteren öğrencilere eğitim verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu konuda Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8, Ö9, Ö10, Ö12, Ö16, Ö19 ve Ö20 rumuzlu öğretmenlerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Ö1: Evet. Sınıfta yardımcı personel olabilir mesela. Öğretmen diğer öğrencilerle ilgilenirken yardımcısı o öğrenciye nasıl yapılması gerektiğini tekrar anlatabilir. Ya da öğretmen kaynaştırma öğrencisi ile ilgilenirken yardımcısı sınıfı kontrol edebilir.

Ö2: Evet. Okullarda uygun birimler olmalı. Bu birimler bu çocukların eğitimi ile ilgili gerekli bilgilendirmeyi toplamalı ve öğretmenlere iletmeli. Ayrıca öğretmenlere eğitim verilmeli. Pek çok öğretmen, ben de dahil, bu konuda tecrübeye sahip değiliz.

Ö3: Evet. Ama nasıl yapılmalı bilmiyorum. Okul bu konularda gerekli personel alımı yapabilir. Hatta devlet özel okullara maddi destek sağlayabilir. Teşvik edebilir.

Ö4: Evet. Okullara maddi destek sağlanmalı ve öğretmenler eğitilmeli.

Ö5: Evet. Uygun materyal ve eğitimle sağlanabilir bu destek.

49

Ö6: Evet. Ama nasıl söylesem bilemedim. Bence tüm veliler ve öğrenciler eğitilmeli. Belki veli seminerleri yapılabilir. Bu konuda çalışma yapmak isteyen öğretmenler primle ödüllendirilebilir.

Ö7: Evet. Bence üniversitelerle devlet iş birliği yapıp öğretmen eğitimi programı yapabilir. Yüksek lisans programları gibi. Bu konuda eğitim alan öğretmenlerde daha yüksek ücret alabilir.

Ö8: Evet. Ben öğretmenlerin eğitim alması gerektiğini ve kurumların fiziki koşullarını buna göre yeniden hazırlaması gerektiğini düşünüyorum. Bir de “Gölge öğretmen” diye bir şey duymuştu. Yani yardımcı öğretmen gibi ama sadece belli çocuklarla ilgileniyor. Bu desteklenebilir.

Ö9: Evet. Eğitim materyalleri ile destek verilebilir.

Ö10: Evet. Ama ne yapılır tam bilmiyorum. Belki eğitim alabilmeleri için devlet maddi destek yapabilir. Yani emeğinin karşılığını alacağını bilen öğretmen daha motive olur.

Ö12: Evet. Devlet maddi olarak kurumlara teşvikte bulunmalı. Bu öğrencilerin ailelerine maddi destek yapılırsa bizim okullarımıza gelmek isteyebilir. Daha fazla öğrenci öğretmeninde bu konuda kendini geliştirmesini gerektirir. Tam bu noktada yapılacak öğretmen eğitimleri nokta atışı olur.

Ö16: Evet. Devlet tüm öğretmenleri hizmet içi eğitim programlarına almalı. Hatta eğitim fakülteleri bu konuda zorunlu ders koymalı.

Formasyon eğitimi derslerinde de zorunlu olmalı.

Ö19: Evet. Ben öğretmenlerin belirli dönemlerde zorunlu eğitimlere alınması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bu eğitimleri alan öğretmenlerin ek ders ücretleri de arttırılabilir. Bu oldukça teşvik edici olur.

Ö20: Evet. Veliler ve diğer öğrenciler eğitilebilir mesela. Yani öğretmenin eğitim alması tam olarak sorunu çözmez. Tüm okul hazır olmalı.

Öğretmenlerin 6. araştırma sorusuna verdikleri yanıtlardan elde edilen sonuçlara göre en yüksek frekansla eğitim çalışmaları öne çıkarken, veli, okul ve öğretmene yapılacak maddi destek ikinci sırada kalmakta, bunu sınıf içi ve okul içi yardımcı personel takip etmektedir. Öğretmenlerde sadece 2’si ek materyal gerektiğini belirtmiş ancak bu ek materyalin ne olduğu konusunda fikir belirtmemiştir. Ayrıca ek materyal gerektiğini söyleyen öğretmenlerin daha önce

50

sınıflarında kaynaştırma öğrencisi olmadığından daha önceki sorulara verdikleri yanıtlardan görülmektedir.

4.7. Yabancı dil öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerine yabancı dil eğitimi verilmesi konusundaki düşünceleri

Yabancı dil öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerine yabancı dil eğitimi verilmesi konusundaki düşünceleri belirlemek için “Kaynaştırma öğrencilerine yabancı dil eğitimi verilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltilmiştir.

Görüşme yapılan İngilizce Öğretmenlerinin bu soruya verdikleri yanıtlar ve frekans dağılımları Tablo 4.7’de gösterilmiştir.

Tablo 4.7

Yabancı dil öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerine yabancı dil eğitimi verilmesi konusundaki düşünceleri

Kaynaştırma öğrencilerine yabancı dil eğitimi verilmesi konusundaki düşünceleri

Özel eğitim kurumlarında olabilir 2

Uygun kitapla olabilir 1

Öğrenciler zorlanabilir 2

Uygun BEP ile yapılabilir, ama veli tercih etmiyor 2

Uygulamada yok 2

Uzman desteği ile yapılmalı 2

Toplam 20

Tablo 4.7’de görüldüğü gibi, İngilizce öğretmenlerinin 3’ü kaynaştırma öğrencilerine yabancı dil eğitimi verilmesi konusunda daha önemli konular olduğu, 1’i faydalı olmayacağını, 2’si gerekli olmadığını, 2’si müfredatın uygun olmadığını, 1’i önemli olanın kaynaşmak olduğunu, 2’si özel eğitim kurumlarında olabileceğini, 1’i uygun kitaplarla olabileceğini, 2’si öğrencilerin zorlanabileceğini, 2’si uygun BEP’le olabileceğini, 2’si uygulamada olmadığını ve 2’si uzman desteği ile yapılması gerektiğini belirtmiştir. Bu konuda Ö1, Ö2, Ö3, Ö5, Ö6, Ö7, Ö9, Ö8, Ö9, Ö12, Ö13, Ö14, Ö14, Ö17 ve Ö19 rumuzlu öğretmenlerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

51

Ö1: Bu konuda eğitimim olmadığı için onlara yardımcı olamam.

Ayrıca eminim İngilizceden daha önemli konuları vardır.

Ö2: Bu öğrenciler için olan özel okullarda ders verebilirim ama faydası olur mu bilmem.

Ö3: Yabancı dil zor bir ders. Bence daha elle tutulur konularda verilecek eğitim hem bu çocuklar için hem toplum için faydalı olur.

Yani yaşadıkları topluma kaynaşmak için İngilizce gerekli değil bence.

Ö5: Siz söyleyinceye kadar kaynaştırma eğitimi nedir tam olarak bilmiyordum. Bence her derste kaynaştırma öğrencisi olmalı. Önemli olan ders değil bu ortak zamanda ne yapıldığı. Bir kelime bile öğretebilirsem mutlu olurum.

Ö6: Ben hazırım ama sistem hazır mı bilmem. Yani müfredat buna uygun mu emin değilim. Siz anlattıktan sonra kaynaştırmanın önemini anladım ama tek başıma ne yapılır bilmiyorum.

Ö7: Önce teşekkür ederim size. Ciddi bir yanlış anlaşılmadan kurtuldum. Bence İngilizce derslerinde kaynaştırma yapılabilir. Tabi bu konuda uzmanlardan destek almalıyız. İlk fırsatta yabancı ülkelerde bu tip uygulamalar var mı araştırma yapacağım.

Ö9: Söylemiştim daha önce, bana gelen öğrenciye hayır diyemem ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diye. Ama tek başıma bir şey yapabilir miyim bilmiyorum. Uzman desteği ile olur diye düşünüyorum. Bizim okulda bu konuda uzman yok.

Ö12: Bu görüşmeler sırasında kaynaştırma eğitimi ile ilgili verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Burası bir özel okul yani veliler sınıfta böyle çocuklar ister mi bilmiyorum. Okul da buna hazır değil. Yani kaş yapalım derken olayına döner. İngilizce ve kaynaştırma bana çok uyumlu gelmiyor.

Ö13: Yani gerekirse yaparım, ama tek başına olmaz ki. Bir de öğrenci velilerinin bilinçlenmesi gerekli. Bizim okulda olmaz. Özel eğitim paralı diye biliyorum. Bizimki gibi özel okula İngilizce için gönderinceye kadar özel eğitim kurumlarından daha fazla ders alabilirler.

Ö14: Ben bu konu da ne yapabilirim bilmiyorum. Sonuçta bizim çocuklar için kullandığımız kitaplar belli. Bu çocuklar için farklı kitaplar çıkarsa yapılabilir.

Ö14: İngilizce dersi de dahil tüm derslerde kaynaştırma yapılabilir.

Ancak devlet okullarında ders saatimiz az. Yani mevcut öğrencilere

52

bile çok faydamız olamıyor. Kaynaştırma öğrencileri kelimenin tam anlamıyla araya karışıp gider.

Ö17: Söylemiştim ben kaynaştırma öğrencilerim için BEP hazırlıyorum ama veliler destek odasını tercih ediyor. Yani kısacası yabancı dilde kaynaştırma mümkün ama tercih edilmiyor.

Ö19: Yapılıyor zaten. Yani bilimsel olarak ta yasal olarak ta mümkün.

Ama pratikte tercih edilmiyor. Tercih etmeyen velinin kendisi. Bize bırakılsa neler yapılabilir ama söylediğim gibi tercih edilmiyoruz.

Öğretmenlerin 7. araştırma sorusuna verdikleri yanıtlardan elde edilen sonuçlara göre 5 öğretmen Yabancı Dil derslerinde kaynaştırma eğitimine uygun bakarken 15 öğretmen uygun olmadığı yönünde görüşlerini bildirmişlerdir. Uygun görüş bildiren öğretmenlerden sadece 1 tanesi pratikte uygulama içerisinde olmuş ancak kalan 4 öğretmen olumlu bakmalarına rağmen sınıflarında kaynaştırma öğrencisi olmaması ya da olan öğrencilerin derse girmemeleri gibi sebeplerle kaynaştırma eğitimini hiç uygulamamışlardır. Daha önce 4. araştırma sorusundan sonra yapılan açıklamaya rağmen 15 öğretmenin konuya olumsuz yaklaşması bu araştırma sorularına verilen cevaplarda en dikkat çeken bölümü oluşturmuştur.

4.8. Yabancı dil öğretmenlerinin BEP hakkındaki bilgileri

Yabancı dil öğretmenlerinin BEP hakkındaki bilgilerini belirlemek için “BEP hakkında bilginiz var mı? Hiç BEP hazırladınız mı?” sorusu yöneltilmiştir. Görüşme yapılan İngilizce Öğretmenlerinin bu soruya verdikleri yanıtlar ve frekans dağılımları Tablo 4.8’de gösterilmiştir.

Tablo 4.8

Yabancı dil öğretmenlerinin BEP hakkındaki bilgileri

Yabancı dil öğretmenlerinin BEP hakkındaki bilgileri f

Bilgim yok 5

Duydum ama hazırlamadım 13

Hazırladım ama uygulamadım 2

Toplam 20

Tablo 4.8’de görüldüğü gibi, İngilizce öğretmenlerinin 5’i kaynaştırma öğrencilerine yönelik hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hakkında bilgiye sahip olmadıklarını, 13’ü duyduklarını ancak hazırlamadıkları ve 2’si hazırladıklarını ancak pratikte uygulamadıkları üzerine görüş belirtmişlerdir. Bu

53

konuda Ö1, Ö2, Ö3, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8, Ö9, Ö10, Ö12, Ö16, Ö19 ve Ö20 rumuzlu öğretmenlerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Ö1: Hayır. Ne olduğunu ilk defa sizden duydum. Aslında biraz

Yanılmıyorsam özel eğitim merkezleri hazırlıyor. Bana hiç gelmedi.

Ö4: Hayır. Siz söyleyinceye kadar açılımını bırakın kısaltasını bile duymadım diyebilirim.

Ö5: Hayır ne olduğunu bilmiyorum. Ama galiba daha önce bahsettiğiniz kaynaştırma öğrencileri için bir program. Aslında pek mantıklı da gelmiyor. Yani normal planlar elimizdeki kitaba ve müfredata göre hazırlanıyor. Çoğu zaman yıllık planlar bile hazır geliyor. Şimdi bu çocuklara uygun kitap yok ki neye göre BEP hazırlansın. Ayrı kitap aldırsan veli kıyameti koparır. Yanılıyor muyum?

Ö6: Evet duydum. Hiç görmedim. İçeriğini bilmiyorum. Umarım hazırlamak zorunda da kalmam. Tüm öğrenciler iyi olsun. Hep dua ediyorum

Ö7: Evet, ne olduğunu biliyorum. Bir kere hazırlamamı istediler.

Aslında staj yaparken müdürüm istemişti. Ama sonra vazgeçtiler.

Epey araştırma yapmıştım. Şimdi düşünüyorum da ne kadar saçma bir talepte bulunmuşlar. Dersine bile girmediğim yani hiç görmediğim ve tanımadığım bir öğrenci için BEP hazırlamak ne kadar doğru olabilirdi ki?

Ö8: Evet ne olduğunu biliyorum. Hazırladım diyemem ama duyma engelli öğrencim için idarenin izniyle farklı ders anlattığım oluyor.

Veli herhangi bir talepte bulunmadı. Biraz araştırmıştım. Aslında RAM raporuna göre hazırlanmalı ama öğrencinin raporu yokmuş. Veli de istemedi zaten.

Ö9: Evet duydum. Ama ben kullanmadım. Hazır olanları da var internette ama hiç ihtiyacım olmadı.

Ö10: Hayır duymadım. Bugün sizden öğrendim.

54

Ö12: BEP’in ne olduğunu biliyorum ama hiç kullanmadım. 4.sınıfta bir öğrenci için sınıf öğretmeni hazırlamıştı ama ben o sınıfa girmiyorum.

Ö16: Evet. Duydum ama hiç hazırlamadım.

Ö17: Evet, hazırladığım için biliyorum. Bu önce çok karmaşık gibi gözükse de zor değil. Ama dikkatli hazırlanmalı. Sadece İngilizce öğretmeninin tek başına yapabileceği bir program değil. Aslında Internette pek çok örnek program var ama mantıklı düşünürseniz hazır program saçma. Sonuçta adı ütünde “bireyselleştirilmiş” olmalı.

Burada veli, çocuk, RAM raporu, okulun rehberlik servisi, çocuğun diğer öğretmenleri hatta okul idaresi bile önemli rol oynar. Özellikle çocuğun neler yapabildiğini bilmeden hedef koyamazsınız. Bazı veliler çok bilinçli. Sonuçta bu çocuklar ortak sınavlara giriyor. Eğer veli talebi ile çocuk sınavdan muaf tutulmamışsa ortak sınavda başarısız olma ihtimali çok yüksek. BEP hazırlandığında sınavı da ona göre hazırlıyoruz.

Ö19: Evet, BEP konusunda deneyimli olduğum için bilgi sahibiyim.

Ancak hazırladığım programları uygulama şansım olmadı. Hatta bu epey canımı sıkmıştı. Üstelik ilk dönem az kalsın büyük bir problem yaşayacaktık. BEP hazırladığım için raporlu öğrencilerime özel sınav hazırladım, hatta e-okul üzerinden sınav tarihlerini bile girdim.

Çocuklar sınava gelmediler. Sonradan öğrendim ki veli isteği üzerine İngilizce sınavlarında muaf olmuşlar. Ama diğer derslere girdiler.

Neyse ki idareciler durumu çözdü. BEP çok kolay hazırlanmıyor. Eğer öğrenciyi tanımıyorsanız ve veli size gerekli bilgileri vermiyorsa hazırladığınız program amaçsız kalıyor. Mesela ben 5 öğrenci için hazırladım ama uygulama şansım olmadı. Hep destek eğitim odasına gittiler. Sınava bile girmediler.

Ö20: Hayır. Hep BEP kelimesini duydum ama açılımını bile bugün sizden öğrendim. Hiçbir çalışmam olmadı bu konuda.

Öğretmenlerin 8. araştırma sorusuna verdikleri yanıtlardan elde edilen sonuçlara göre sadece 2 öğretmen BEP’in yapısına uygun olarak program hazırladıkları için bu konuda yeterince bilgi sahibi iken diğer 18 öğretmen sınıflarında BEP kullanacakları öğrencileri olmadığı için hiç BEP hazırlamamışlardır. BEP konusunda bilgi sahibi olan öğretmenlerden bazıları Internet ortamında hazır bulunan BEP’lere değinmiş ama bunun faydalı olmadığını belirtmişlerdir. Özellikle staj yılında dersine girmedi öğrenci için BEP hazırlaması

55

istenen öğretmenin verdiği cevap pek çok okul idaresinin bu konudaki yanlış inancını göz önüne sermektedir.

4.9. Yabancı dil öğretmenlerinin eklemek istediği görüşler

Yabancı dil öğretmenlerinin eklemek istediği görüşler belirlemek için

“Eklemek istediğiniz başka görüşleriniz var mı?” sorusu yöneltilmiştir. Görüşme yapılan İngilizce Öğretmenlerinin bu soruya verdikleri yanıtlar ve frekans dağılımları Tablo 4.9’da gösterilmiştir.

Tablo 4.9

Yabancı dil öğretmenlerinin eklemek istediği görüşler

Yabancı dil öğretmenlerinin eklemek istediği görüşler f

Eklemek istediğim görüşüm yok 8

Daha fazla seminer bekliyor 2

Toplum bilinçlendirilmeli 1

Daha fazla çocuk bu haktan faydalanmalı 3

Öğretmen eğitimleri yapılandırılmalı 3

Müdürler bilinçlendirilmeli 2

Benzeri çalışmalar diğer branşlara da uygulanmalı 2

Toplam 20

Tablo 4.9’da görüldüğü gibi, İngilizce öğretmenlerinin 8’i eklemek istediği başka bir görüşü olmadığını, 2’si daha fazla seminer beklediği, 1’i toplumun bilinçlenmesi gerektiği, 2’si daha fazla çocuğun bu haktan yararlanması gerektiği, 3’ü öğretmen eğitimlerinin yapılandırılması gerektiği, 2’si okul müdürlerinin bilinçlendirilmesi gerektiği ve 2’si benzeri çalışmaların diğer branşlara da uygulanması gerektiği konusunda görüş belirtmiştir. Bu konuda Ö1, Ö2, Ö4, Ö5, Ö6, Ö7, Ö8, Ö10, Ö11, Ö12, Ö14, Ö14, Ö17 ve Ö19 rumuzlu öğretmenlerin görüşleri aşağıda verilmiştir.

Ö1: Bakış açım oldukça değişti diyebilirim. Yani aslında bize soru soruldu ama sanki eğitim almış gibi hissediyorum. Daha fazla öğrenmem gereken var gibi. Umarım daha fazla seminer çalışması ya da eğitim olur.

Ö4: Hayır, ama çalışmaya beni de kattığınız için teşekkür ederim.

Ö2: Evet. Belki benim de bir katkım olabilir diye düşünmeye başladım. Bu çocuklar hepimizin. Toplumun bu konuda daha fazla bilinçlenmesi iyi olur.

56 Ö5: Hayır. Teşekkür ederim.

Ö6: Evet. Umarım çalışmanız sonucunda bu çocuklara bir faydamız dokunur. Bir de eğer kaynaştırma eğitimi yasal bir hak olarak varsa bu haktan daha fazla çocuk yararlandırılmalı.

Ö7: Sadece teşekkür ederim.

Ö8: Evet. Bu çalışma sonunda biz öğretmenlere daha fazla eğitim verilirse çok mutlu olurum.

Ö10: Hayır. Çalışmaya kattığınız için teşekkür ederim. Fikirlerimiz çok sorulmuyor burada.

Ö11: Evet. Öğretmen eğitimleri yeniden yapılandırılabilir.

Ö12: Evet. Daha öncede söylediğim gibi umarım okullara daha fazla destek olur da biz de çocuklara bir şeyler yapabiliriz. Bence okul müdürlerini de bu konuda bilgilendirmelisiniz.

Ö14: Umarım verdiğim cevaplar işe yarar. Bu çocuklar için ne yapsak az.

Ö14: Size teşekkür etmek isterim. Böyle çalışmalar bizlere bir kere daha düşünme fırsatı sunuyor.

Ö17: Evet. Lütfen bu soruları müdürlerimize de sorun. Onlar da velilere sorsun.

Ö19: Evet. Ben bu çalışmanızın bir benzerinin diğer öğretmenlere de yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yani her branşta kaynaştırma sorunları yok mu?

9. araştırma sorusuna verdikleri yanıtlarda elde edilen sonuçlara göre 8 İngilizce öğretmeni bu konuda daha fazla ekleme yapmak istememiştir. Yapılan eklemelerde en çok dikkat çeken okul idaresinin bu konuda bilgilendirilmesi olmuştur.

57 BÖLÜM 5

SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER 5.1.Sonuç

Bu çalışmada kaynaştırma eğitimine ilişkin yabancı dil öğretmenlerinin görüşleri alınmış ve elde edilen bulgulara dayanarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Çalışmaya katılan öğretmenlerin 17’si kadın, 3’ü ise erkektir. Öğretmenlerin 19’u lisans, 1’i yüksek lisans mezunudur. Öğretmenlerin 13’ü İngilizce Öğretmenliği programından, 5’i İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden ve 2’si Amerikan Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Öğretmenlikteki hizmet yılları 1-28 yıl aralığında değişmektedir.

Çalışmaya katılan öğretmenlerden 6 öğretmen sınıflarında normal gelişim gösteren çocuklarla çalışırken belirli bir yöntem kullanmadıklarını, 6 öğretmen kitaplardaki hazır yöntemi kullandıklarını, 6 öğretmen hazır müfredatı takip ettiklerini, 6 öğretmen Communicative Aproach (İletişimşel Yaklaşım) kullandıklarını, 1 öğretmen kullandığı yöntemin ölü yöntem olduğunu, 1 öğretmen yöntem seçemeyeceklerini, 1 öğretmen kullandığı yöntemin adını bilmediğini, 1 öğretmen TPR (toplam fiziksel tepki) kullandığını, 1 öğretmen Grammae Translation (Dilbilgisi Çevirisi) kullandığını ve 1 öğretmende Eclectic (seçmeci) yöntem kullandığını bildirmiştir. Sınıflarında normal gelişim gösteren çocuklarla çalışırken

Çalışmaya katılan öğretmenlerden 6 öğretmen sınıflarında normal gelişim gösteren çocuklarla çalışırken belirli bir yöntem kullanmadıklarını, 6 öğretmen kitaplardaki hazır yöntemi kullandıklarını, 6 öğretmen hazır müfredatı takip ettiklerini, 6 öğretmen Communicative Aproach (İletişimşel Yaklaşım) kullandıklarını, 1 öğretmen kullandığı yöntemin ölü yöntem olduğunu, 1 öğretmen yöntem seçemeyeceklerini, 1 öğretmen kullandığı yöntemin adını bilmediğini, 1 öğretmen TPR (toplam fiziksel tepki) kullandığını, 1 öğretmen Grammae Translation (Dilbilgisi Çevirisi) kullandığını ve 1 öğretmende Eclectic (seçmeci) yöntem kullandığını bildirmiştir. Sınıflarında normal gelişim gösteren çocuklarla çalışırken