• Sonuç bulunamadı

Sosyal medyadaki paylaşımları üzerinden öznelere yapılan kişilik analizlerinin tutarlılığının ölçülebilmesi için öznelere ‘Beş Faktör Kişilik Envanteri’ uygulanmıştır.

Analizler yapıldıktan sonra Beş Faktör Kişilik Envanteri’nin sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bu bağlamda, ölçek; Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Lisans öğrencilerine ve mezunlarına, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Lisans öğrencilerine, Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Lisansüstü öğrencilerine, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Lisansüstü öğrencilerine, Munzır Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Lisans öğrencilerine elektronik posta yoluyla gönderilmiştir (yaklaşık 7000 kişi). Ölçeği, yüz altmış dört (164) kişi cevaplamıştır. Bu yüz altmış dört (164) kişi içerisinde; beş (5) kişi

130 iki kere yanıtlamış, otuz iki (32) kişi sosyal medya hesabı vermemiş, yirmi (20) kişinin verdikleri hesaplara ulaşılamamış (Verilen bu hesaplar yanlış ya da eksik verilmiş olabilir. Bu hesaplara hesabın verildiği gün ulaşılmaya çalışılmıştır). Dokuz (9) kişi veri edinilebilecek sosyal medya platformu yazmamışlar; üç (3) kişi, elektronik posta adresini vermiş, üç (3) kişi whatsapp demiş, iki (2) kişi internet yazmış, bir (1) kişi de radyo uygulamasının adını vermiştir. Bu dokuz (9) kişi daha önce bahsedilen sebeplerden dolayı araştırmadan çıkarılmıştır. Geriye altı (6)’sı Facebook kullanıcısı, otuz dördü (34) Twitter, elli sekizi (58) Instagram kullanıcısı olmak üzere doksan sekiz (98) kişi kalmıştır. Bu doksan sekiz (98) kişiye sosyal medya paylaşımlarını edinebilmek için takip isteği gönderilmiştir. Facebook ve Twitter üzerinden gönderilen isteklerin hepsi onaylamış olup Instagram üzerinden yirmi sekiz (28) kişi onay vermiştir. Sosyal medyadaki paylaşımları edinme sürecinde ise bir (1)’i Twitter, iki (2)’si Instagram olmak üzere üç (3) özne hiçbir paylaşım yapmamıştır. Bu özneler de araştırmadan çıkarılmıştır.

Sonuç olarak; altı (6) kişi Facebook (%9.23), otuz üç (33) kişi Twitter (%50.76), yirmi altı (26) kişi Instagram(%40) olmak üzere toplam altmış beş (65) özne ile çalışılmıştır. Öznelerin, en büyüğü yetmiş altı (76) en küçüğü on sekiz (18) yaşında olmak üzere yaş ortalaması otuz bir tam, yüzde yirmi altı (31,26)’dır. Otuz dokuz (39)’u kadın, yirmi dört (24)’ü erkek olan öznelerde iki (2) kişi cinsiyetini belirtmek istememiştir.

131 Veri Edinme Süreci

Yukarda bahsedilen öznelerin kullanmış oldukları sosyal medya platformlarından yapmış oldukları paylaşımların son on (10) tanesi alınmış ve analize tabi tutulmuştur.

Uygulamış olduğumuz Beş Faktör Kişilik Envanterine ek olarak; en çok kullanmış oldukları sosyal medya platformu ve bu platformdaki kullanıcı isimleri istenmiştir(uygulanan online ankette ilaveten yaş ve cinsiyet sorulmuş olup bunlardan başka bilgi istenmemiştir). Edilen kullanıcı adları üzerinden özneler sosyal medya da takibe alınmıştır. Paylaşmış oldukları en son on (10) paylaşım kaydedilerek analiz edilmiştir.

Twitter’da öznelerin yazmış olduğu twitler, Instagram’da paylaşılan görseller incelenmiştir. Öznelerin beğenileri (like), re-twitleri, paylaşılan linkler çalışmanın kapsamı dışında tutulmuştur. Bu çalışmada analiz edilen sadece dil kullanımına bağlı olan twittler ve hareketli olmayan görsellerdir. Bu bağlamda iki datayı da bir arada bulunduran Facebook için hem yazı hem de görsellerin incelemeye alınması amaçlanmıştır. Fakat çalışmanın öznesi olan altı(6) Facebook kullanıcısının en son paylaşımları ele alındığında, bunların sadece görsel olmalarından dolayı Facebook kullanıcısı öznelerin de kişilik analizlerinde görsel ögeler üzerinden hareket edilmiştir.

Çalışmada sadece; öznelerin yazdıkları twitler ve paylaştıkları görseller ele alınıp incelenmiştir. Yaptıkları yorumlar, beğeniler, re-twitler, paylaşılan linkler, takipçi sayısı, profil bilgileri ve buna benzer diğer datalar bu çalışmanın kapsamında değildir.

Edinilen datalar daha önceki çalışmalarda edinilmiş korelasyonlar kullanılarak analiz edilmiştir.

132 Araştırmada Referans Olarak Kullanılan Korelasyonlar

Çalışma, dil kullanımı ve görseller üzerinden yapılan iki analize dayanmaktadır.

Bu analizler için ‘daha önceki çalışmalar’ bölümde bahsedilmiş olan; Pennebaker ve King, (1999), Liu, Pietro, Samani, Moghaddam ve Ungar, (2016), Ferwerda, Schedl ve Tkalci, (2016) çalışmalardan yararlanılmıştır.

Dil kullanımına dayalı kişilik analizi için; Pennebaker ve King, (1999) Linguistic Styles: Language Use as an Individual Difference çalışması, Görsellere dayalı kişilik analizi için; Ferwerda, Schedl ve Tkalci, (2016) Using Instagram Picture Features to Predict Users’ Personality ve Liu, Pietro, Samani, Moghaddam ve Ungar, (2016) Analyzing Personality through Social Media Profile Picture Choice çalışmalarında edinilen korelasyonlar alınarak, çalışmanın analiz süreçlerinde kullanılmıştır.

Dil kullanımına dayalı analizde kelime sıklığını ölçmek için adresleri (12) verilmiş internet siteleri kullanılmıştır. Bu siteler verilen metinde kullanılan kelimelerin sıklığını ölçmektedir. Herhangi bir kelimenin metnin içinde kaç kere kullanılmış olduğunu, metnin tümünün kaç kelimeden oluşmuş olduğunun bilgisini vermektedir. Bu sitelerin kullanımı herkese açık olup, ücretsizdir.

Ayrıca Pennebaker ve King, (1999)’in yapmış olduğu bu çalışma, İspanyolca, Almanca, Çince gibi farklı dillere uygulanmış, benzer sonuçlar edinilmiştir (Bai, Zhu ve Cheng, 2012), (Wan, Zhang v.d., 2014), (Filho, Pardo ve Alu´ısio, 2013), (Boot, Zijlstra ve Geenen, 2017), (Zárate ve López, 2014). Beş faktör kişilik envanterinin farklı dillere uyarlaması gibi Pennebaker ve King’in ortaya koymuş olduğu dil kullanımına yönelik kişilik analizi tekniği farklı dillere uygulansa dahi benzer sonuçlar vermektedir.

133 Pennebaker ve King’ in ortaya koymuş olduğu kişilik boyutlarını analiz etmek için dil kullanımına bağlı korelasyonlar tablo: 3.1 de verilmiştir (13).

Tablo: 3.1 Kişilik Analizinde Yararlanılan Dil Kullanımına Dayalı Korelasyonlar

Yakınlık Ayırım Yapmak Sosyal Geçmiş Rasyonelleştirme Birinci tekil şahıs kullanımı Özel kelimeler Geçmiş zaman kullanımı İç görü

Maddeli yazma Belirsizlikler Sosyallik Nedensellik

Şimdiki zaman kullanımı Olumsuzluklar Pozitif duygu kelimeleri Negatif duygu kelimeleri Tutarsızlıklar Kapsayıcı kelimeler

Kaynak: Pennebaker ve King, (1999)’ den alınmıştır.

Dışa Dönük kişiliğe sahip olan öznelerin dil kullanımlarında; maddeler halinde yazma, kısa kelimelerden ziyade uzun kelimeleri tercih etme, iç görü içeren kelimelerin kullanımı, olumsuz duygu ifadelerinin yer aldığı gözlenmiştir (Pennebaker ve King, 1999).

Duygusal Denge – Nevrotiklik kişilik boyutu yüksek olan bireylerde ise; birinci tekil şahıs kullanımı, şimdiki zamanlı cümleler, tutarsız ifadeler, olumsuz duygu ifadeleri yer almaktadır (Pennebaker ve King, 1999).

Deneyime Açıklık boyutu yüksek olanlar da ise; olumlu duygu ifadeleriyle beraber sosyal geçmiş ifadeleri(örneğin: şunu yaptık, buraya gittik gibi) ayrıca kapsayıcı kelimeler bulunmaktadır (Pennebaker ve King, 1999).

Uyumluluk kişilik boyutu yüksek olan öznelerin dil kullanımında ise; yakınlılık ifade eden kelimeler, olumlu duygu ifadeleri bulunmaktadır (Pennebaker ve King, 1999).

134 Öz Disiplin kişilik boyutu yüksek olan bireylerde; ayrım yapmayan ifadeler, olumsuzluklar içermeyen kelimeler, olumsuz duygu ifadeleri barındırmayan metinler bahsedilen kişilik boyutu ile ilişkilendirilmiştir (Pennebaker ve King, 1999).

Dil kullanımı ile ilgili yukarıda verilen ilişikilendirmeler üzerinden öznelerin kendilerinin yazmış olduğu twitlere uygulanarak analiz edilmiş ve kişilik boyutları hakkında öngörülerde bulunulmuştur (Pennebaker ve King, 1999).

Diğer bir analiz tekniğimiz ise görsel ögelere dayandırılmaktadır. Bu teknik için iki farklı çalışmada edinilen ilişkilendirmeler kullanılmıştır. Kullanılan ögeler tablo:

3.2’ de verilmiştir (14).

Tablo: 3.2 Kişilik Analizinde Yararlanılan Görsel Ögelere Dayalı Korelasyonlar

Renk Resimdeki Kompozisyon Resim Tipi Demografi

Yüzdeki

İfadeler Yüzün Sunumu

Gri alanlar Altın oran Varsayılan görüntü Yaş Öfke Gözlüklü

Kırmızı Ton sayısı Yüz içermeyen Cinsiyet Tiksinme Okuma gözlüğü

Yeşil Renlerin doygunluğu Bir tane yüz Etnik aidiyet Korku Güneş Gözlüğü

Mavi Yüksek doygunluk Birden fazla yüz Gülümseme Eğim açısı

Sarı Düşük doygunluk Yüz olmayan Hüzün Yuvarlanma açısı

Turuncu Yüksek kalite Şaşırma Sapma açısı

Mor Düşük kalite Sol göz açık Yüz oranı

Yüksek parlaklık Sağ göz açık

Düşük parlaklık Dikkat

Sıcaklık Etkileyicilik

Soğukluk Nötr

Baskınlık Pozitif hal

Negatif hal

Kaynak: Ferwerda, Schedl, v.d., (2016) ve Liu, Pietro, v.d., (2016) alındı.

Dışa Dönük kişilik boyutu yüksek bireylerin paylaşmış olduğu görsellerde yeşil renk kullanımı öne çıkmıştır. Bu görseller düşük kalite ve düşük doygunluğa sahiptir.

Dışa dönük bireyler paylaşmış olduğu fotoğrafalar da dominanttır. Bu durum başka insan veya objelerin arasında kendilerinin belirgin olmasıdır. Ayrıca paylaşılan

135 görsellerde yüzlerden ziyade insanların siluetleri daha belirgindir. Bu paylaşımlarda tek boyutta olmayan renkler bulunur ve altın oran kuralına(15) uygundurlar. Dışa dönük insanlar fotoğraflarda çoğunlukla pozitif duygu ifadelerinde görünürler bunun yanı sıra duygu durumlarını fotoğraflarda yansıtabilmektedirler. Son olarak dışa dönüklerin paylaşmış oldukları fotoğraflarda kenar boşlukları fazladır (Ferwerda, Schedl, v.d., 2016), (Liu, Pietro v.d., 2016).

Duygusal Denge – Nevrotiklik boyutundaki kişilerin paylaşmış oldukları görsellerde daha renksiz paylaşımlar gözlenmiştir. Ayrıca fotoğraflarda düşük doygunluk, yüksek parlaklık ve yüksek kontrastlıdır. Kadrajlarda bulunan yüzler orantılıdır. Bu yüzlerde dikkat ifadesi, pozitif ruh halinde oldukları gözlenmektedir (Ferwerda, Schedl, v.d., 2016), (Liu, Pietro v.d., 2016).

Deneyime Açıklık boyutu baskın olan bireylerin paylaşmış oldukları görsellerde kırmızı, yeşil, mavi renkleri ön plana bulunmasının yanı sıra renk çeşitliliği de gözlenmektedir. Fotoğraflarda baskın olma hali vardır. Sabit objeleri içeren görsellerde insan yüzü nadirdir. Fotoğraflarda doğal halleri ile bulunan bu kişiler pozitif duygu durumu, sevinç ifadeleri halindedirler. Ayrıca fotoğraflar da gözlüksüz ya da okuma gözlüğü ile oldukları gözlenmiştir(Ferwerda, Schedl, v.d., 2016), (Liu, Pietro v.d., 2016).

Uyumluluk kişilik boyutu baskın bireylerin görsellerinde baskın renk bulunmamaktadır. Bu görsellerde düşük parlaklık, ortalama kalite, ortalama doygunluk ve düşük kontrans gözlenmektedir. Bu bireyler fotoğraflarda gülümseyerek, sevinç içerisinde doğal ifadeleriyle bulunmaktadır(Ferwerda, Schedl, v.d., 2016), (Liu, Pietro v.d., 2016).

136 Öz Disiplin boyutu yüksek olan bireylerde yeşil renk kullanımı öne çıkmaktadır.

Kullanılan renkler de yüksek doygunluk vardır. Fotoğraflar da gülümseme, öfke, sevinç, duygularını dışa vururlar. Doğal halleri ile fotoğraflarda bulunan bu kişiler, altın oran yüz oranı gibi fotoğraftaki teknik unsurlara dikkat etmektedirler(Ferwerda, Schedl, v.d., 2016), (Liu, Pietro v.d., 2016).

Analiz süreçlerinde göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husus ise;

yapılan bu tarz araştırmalara deneyime açık kişiliklerin katılma oranı daha yüksek, nevrotik kişiliklerde ise daha az bir eğilimdedir.

Örnek Analizler

Yapmış olduğumuz analizler de her kişilik boyutu için birer örnek sunduk. Dil kullanıma dayalı analizlerde çalışmış olduğumuz öznelerin gerçek verileri bulunmaktadır. Kelime sayımının yapıldığı bu analizde öznelerimizin kimliklerinin belli olmadığından dolayı bu datayı sunulmasında sakınca yoktur. Dil temelli analizde ayrıca cümle yapıları değerlendirme de bir ölçüttü. Öznelerimizin kimliklerinin ortaya çıkabilme ihtimaline karşın örnek analizlerde öznelerimize ait cümleleri vermedik. Bu durum hem çalışmanın etik bakış açısına uygun değil. Hem de öznelerimize karşı var olan sorumluluklarımıza aykırı. Verilen kelime sıklığı tabloları analiz sürecinde en baskın unsur olduğunun da altı çizilmesi gerekmektedir.

Görsellere dayalı analiz süreçlerinde ise; örnek olarak verilen görsellerin hiç biri öznelerimize ait değil. Bireylerin gerçek kimliklerinin ortaya çıkmasında görsellerin daha kolay bir öge olması bu süreçte etkili olmuştur. Örnek olarak sunduğumuz

137 görseller kamuya mal olmuş ünlü kişilerin görselleridir. Çalıştığımız öznelerin paylamış olduğu görsellere muadil, eş değer seviyededir.

Bu örneklerin verilmesindeki amaç, analiz süreçlerinin nasıl yapıldığına dair bilgi verme amaçlıdır. Bu bağlamda aşağıda her kişilik boyutu için birer örnek sunulmuştur.

Uyumluluk Tablo: 3.3

KELİME SAYIM RAPORU

Toplam Kelime Sayısı: 318

Birincil Kelimeler: 302 kelime (%94.97)

Ortak Kelime Sayısı: 16 kelime (%5.03)

Birincil Kelimeler Sıklığı Ortak Kelimeler Sıklığı

insanlar 4 bu 5

bir 4 da 3

canım 4 ve 2

mutlu 3 mi 2

oldu 3 su 2

diye 3 üç 1

çok 3 de 1

Özne No: 46’ya ait dil kullanımına dayalı analizde kelime sıklığı raporu

Tablo: 3.3’te çalışmış olduğumuz özne no: 46’ya dair dil kullanımına dayalı kelime sıklığı tablosu bulunmaktadır. Öznemizin Twitter üzerinden kendi yazmış olduğu en son 10 twiti alıp, daha önce bahsedilen internet üzerinden kullanımı herkese açık olan site(12) üzerinden kelime sıklığı analizine tabi tuttuk. Aldığımız 10 twitte toplam da 318 kelime kullanan öznenin en sık kıllanmış olduğu kelimelerden altı kırmız ile çizilmiş olan kelimelerin uyumlu kişilik boyutu ile ilişkili olduğu bilgisi

138 üzerinden(Pennebaker ve King, 1999), öznenin uyumlu kişilik boyutunun baskın olduğuna dair kanaate varıldı.

Görsel: 3.1

Görsel: 3.1’de sunulan fotoğraflar Türkiye de tanınmış gurme Vedat Miror’a aittir. Kendisinin Instagram hesabından alınmıştır. Fotoğrafların sıralamasına müdahale edilmemiş aynı sıradaki 3 fotoğraf alınmıştır. Daha önce de bahsedildiği gibi seçilen görseller çalışmış olduğumuz öznelerin paylaşmış olduğu görsellere yakın ve benzer olmasından dolayı seçilmiştir.

Verilen fotoğraflarda; baskın renk bulunmaması, düşük parlaklık, düşük kalite, düşük doygunluk düzeylerinde olduğu gözlenmektedir. Bunun yanı sıra fotoğraftaki kişi doğal hali ile var olmuştur(Ferwerda v.d., 2016), (Liu v.d., 2016). Bu unsurlardan dolayı bu tarz görselleri paylaşan öznelerimiz için uyumlu kişilik boyutu baskın ön görülerinden bulunuldu.

Duygusal Denge – Nevrotiklik

Bu kişilik boyutunda yapılan analizlerde belirtilmesi gereken husus ise; dil kullanımına dayalı olan analiz de sadece 1 kişi hakkında ön görüde bulunulmuştur. O’da

139 yanlış çıkmıştır. Görsellere dayalı analiz süreçlerinde ise hiçbir özne hakkında Nevrotiklik boyutu hakkında öngörüde bulunulmamıştır. Çalışma da yapılan Beş Faktör Kişilik Envanteri’nin sonuçlarında da hiçbir özne bu boyutta çıkmamıştır. Bu kişilik boyutu için fikir oluşturması adına dil kullanımına dayalı analiz de yanlış yordama yaptığımız datayı, görsellere dayalı analiz için ise bu kişilik boyutunda olduğu düşünülen bir Instagram hesabına ait görseller sunulmuştur.

Tablo: 3.4

KELİME SAYIM RAPORU

Toplam Kelime Sayısı: 339

Birincil Kelimeler: 320 kelime (%94.40)

Ortak Kelime Sayısı: 19 kelime (%5.60)

Birincil Kelimeler Sıklığı Ortak Kelimeler Sıklığı

korkuyorum 6 ne 5

çok 5 o 2

var 5 de 2

ben 4 da 2

kötü 4 ve 2

bir 3 su 1

kim 3 az 1

için 3 ki 1

Özne No: 57’ye ait dil kullanımına dayalı analizde kelime sıklığı raporu

Tablo: 3.4’de sunulan kelime sayımı raporu çalışmış olduğumuz özne no: 57’ye aittir. Paylaşmış olduğu en son 10 twitte 339 kelime kullanmış olan öznemiz, altı kırmız ile çizilmiş olan olumsuz duygu ifadeleri, birinci tekil şahıs kelimelerinin sık kullanmış olduğundan dolayı Nevrotiklik kişilik boyutu ile ilişkilendirilmiş (Pennebaker ve King, 1999) fakat bu ilişkilendirme yanlış çıkmıştır.

140 Görsel: 3.2

Görsel: 3.2’de yer alan fotoğraflar dünyaca ünlü bir sanatçıya ait. Nevrotiklik boyutuna örnek olarak verdiğimiz bu görsellerin sahibini kim olduğunu yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek adına paylaşmıyoruz.

Görsellerde bulunan parlaklık, kontransın yüksekliği, kadrajda özellikler ortadaki fotoğraftaki kasvetli hal Nevrotik kişilik boyutunun baskın olduğuna dair örnek olarak gösterilebilinir (Ferwerda v.d., 2016), (Liu v.d., 2016).

Deneyime Açıklık Tablo: 3.5

KELİME SAYIM RAPORU

Toplam Kelime Sayısı: 218

Birincil Kelimeler: 205 kelime (%94.04)

Ortak Kelime Sayısı: 13 kelime (%5.96)

Birincil Kelimeler Sıklığı Ortak Kelimeler Sıklığı

gitmiştik 5 de 5

gördük 3 ne 2

tıpış 2 da 2

oraya 2 ki 2

biri 2 aç 2

için 2 bu 1

Özne No: 7’ye ait dil kullanımına dayalı analizde kelime sıklığı raporu

141 Tablo: 3.5’te sunulan kelime sıklığı raporu çalışmış olduğumuz özne no: 7’ye aittir. Öznemizin en son paylaşmış olduğu 10 twitte 218 kelime kullanmıştır. Kullanmış olduğumuz dil kullanıma dayalı analiz korelasyon tablosundaki ilişkilendirmelere göre (Pennebaker ve King, 1999); altı kırmızı olarak çizilmiş kelimeler Deneyime Açıklık kişilik boyutu ile ilişkilendirilmiş. Bu sebeplerden dolayı bu öznemiz hakkında Deneyime Açık kişilik boyutunun baskın olduğu kanaatine varılmıştır.

Görsel: 3.3

Görsel: 3.3’te sunulan görseller, yaşadığımız salgında aşıyı bulan Prof. Dr. Uğur Şahin’e ait Instagram sayfasından alınmıştır. Sıralamasına müdahale edilmeyen görsellerde, mavi yeşil ve kırmızı renkler açık bir şekilde gözlenmektedir. Bu renkler Deneyime Açık kişilik boyutundaki bireyleri baskın ve yaygın olarak kullanmış oldukları renklerdir. Bunu yanı sıra bu kişilik boyutundaki bireylerin görsellerinde hareketsiz ögeleri kullanımına yatkındırlar. Bu durumu da ortadaki fotoğrafta gözlemlemekteyiz. İlaveten bu kişilik boyutundaki bireyler fotoğraflarda baskındırlar.

Bu baskınlıkta gözlenebilmektedir (Ferwerda v.d., 2016), (Liu v.d., 2016).

142 Dışa Dönük

Tablo: 3.6

KELİME SAYIM RAPORU

Toplam Kelime Sayısı: 138

Birincil Kelimeler: 128 kelime (%92.75)

Ortak Kelime Sayısı: 10 kelime (%7.25)

Birincil Kelimeler Sıklığı Ortak Kelimeler Sıklığı

bir 7 ve 3

iğrenç 5 ev 2

kızgınım 3 bu 1

hissediyorum 3 da 1

hukukuna 2 her 1

uygun 2 an 1

eski 2 ki 1

Özne No: 131’e ait dil kullanımına dayalı analizde kelime sıklığı raporu

Yukarıda verilen rapordan çalışmış olduğumuz öznenin en son paylamış olduğu 10 twitte 128 kelime kullanmıştır. Bu kelimeler içerisinde altı kırmızı ile çizilmiş olan olumsuz duygu ve ön görü ifadeleri Dışa Dönük kişilik boyutu ile ilişkilendirilmiştir (Pennebaker ve King, 1999). Bundan dolayı bu özne hakkında Dışa Dönük kişilik boyutunun baskın olduğu kanaatine varılmıştır.

Görsel: 3.4

143 Görsel: 3.4 te sunulan fotoğraflar, uluslar arası bir internet fenomenine aittir. Bu görsellerde yeşil rengin baskınlığı, fotoğraftaki insanın yüzünün gösterilmesi yerine siluet olarak sunulması, görsellerini düşük kalitede olması Dışa Dönük kişilik boyutu ile ilişkilendirilmiş olup(Ferwerda v.d., 2016), (Liu v.d., 2016), bu öznemiz hakkında Dışa Dönük kişilik boyutunun baskın olduğu kanaatine varılmıştır.

Öz Disiplin

Bu kişilik boyutunda Twitter üzerinden 1 kişi hakkında öngörüde bulunulmuştur. Bu öngörüde yanlış çıkmıştır. Görsel ögelere dayalı analizde 8 özne hakkında Öz disiplin kişilik boyutu baskın olduğuna dair öngörülerde bulunulmuş 5’i doğru çıkmıştır.

Tablo: 3.7

KELİME SAYIM RAPORU

Toplam Kelime Sayısı: 443

Birincil Kelimeler: 407 kelime (%91.87)

Ortak Kelime Sayısı: 36 kelime (%8.13)

Birincil Kelimeler Sıklığı Ortak Kelimeler Sıklığı

biz 6 her 4

yoksa 5 bu 4

herkes 4 da 4

bir 4 mı 3

nasıl 4 de 3

ekmek 3 ki 3

tüm 3 ne 2

için 3 ve 2

Özne No: 38’e ait dil kullanımına dayalı analizde kelime sıklığı raporu

144 Tablo: 3.7’ de sunulan kelime sıklığı raporu çalışmış olduğumuz özne no: 38’e aittir. Öznemiz en son attığı 10 twitte 443 kelime kullanmıştır. Altı kırmızı ile çizilmiş olan bütünleyici ifadelerden dolayı kişilik boyutu hakkında Öz Disiplin kanaatine varılmıştır(Pennebaker ve King, 1999). Fakat bu öngörümüz yanlış çıkmıştır.

Görsel: 3.5

Öz disiplin kişilik boyutu için örnek olarak vermiş olduğumuz Görsel: 3.5’deki fotoğraflar Amerika’nı eski Genel Kurmay Başkanı Mark A. Milley dir. Fotoğraflar Amerika Genel Kurmay Başkanlığı resmi Instagram hesabından alınmıştır.

Sıralamasına müdahale edilmemiş olan görsellerde renklerin doygunluğu gözlenmektedir. Ayrıca fotoğraftaki özneler farklı yüz ifadelerine sahiptir. Her zaman tebessüm yoktur. İlaveten kadrajdaki görüntülerin estetik boyutlarına da dikkat edilmiştir(Ferwerda v.d., 2016), (Liu v.d., 2016). Bu özelliklerden dolayı ele alınan özneyi Öz Disiplin kişilik boyutu ile ilişkilendirdik.

145