• Sonuç bulunamadı

Yöneticilerin Öğrencilerin Akademik Başarılarını Artırmak

4.1. Yöneticilerin Öğrencilerin Akademik Başarılarının Artırılmasına

4.1.7. Yöneticilerin Öğrencilerin Akademik Başarılarını Artırmak

Çalışma grubunda yer alan yöneticilere "Okulda bir yönetici olarak öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için yaptığınız uygulamalar nelerdir?" sorusu yöneltilmiştir. Yöneticilerin öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için yaptıkları uygulamalara ilişkin görüşleri Tablo 15'te sunulmuştur.

Tablo 15 incelendiğinde, yöneticilerin öğrencilerin başarılarını artırmak için yaptıkları uygulamaların başında deneme sınavları yapmak (n = 6) ve sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenlemek (n = 6) gelmektedir. Yapılan diğer uygulamalar ise kurs açmak ve etüt yapmak (n = 4), motivasyon artırıcı geziler düzenlemek (n = 4), bilgi yarışmaları düzenlemek (n = 3), öğrencilere örnek olabilecek kişileri okula davet etmek (n = 2), değerler eğitimine önem vermek (n = 2), öğrencilere yükseköğretim kurumlarına tanıtmak (n = 2), öğrencilere rehberlik yapmak (n = 2), eğitim teknolojilerinden faydalanmak (n = 1), öğrenciyi ödüllendirmek (n = 1), öğretmeni ödüllendirmek (n = 1), veli ziyareti yapmak (n = 1), kitap okuma saatlerinin uygulanmasının takibini yapmak (n = 1), öğretim programının öğretmenler tarafından uygulanmasının takibini yapmak (n = 1), öğrencilere yönelik eğitim seminerleri vermek (n = 1), bilim projeleri düzenlemek (n = 1) ve öğrencilere farklı kaynaklar (kitaplar) aldırmaktır (n = 1).

Tablo 15

Yöneticilerin Öğrencilerin Akademik Başarılarını Artırmak İçin Yaptıkları Uygulamalar

Görüşler n Katılımcı

Deneme sınavları yapmak 6 Y1, Y3, Y4, Y5, Y7, Y9

Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetler (müzik şöleni, aşure günü, piknik düzenlemek, resim, şiir, kompozisyon yarışmaları vb.) düzenlemek

6 Y1, Y4, Y5, Y7, Y8, Y9

Kurs açmak ve etüt yapmak 4 Y2, Y3, Y6, Y8

Motivasyon artıcı geziler düzenlemek 4 Y1, Y3, Y4, Y5

Bilgi yarışmaları düzenlemek 3 Y4, Y5, Y8

Öğrencilere örnek olabilecek kişileri okula davet etmek

2 Y3, Y6

Değerler eğitimine önem vermek 2 Y4, Y7

Öğrencilere yükseköğretim kurumlarını tanıtmak 2 Y3, Y6

Öğrencilere rehberlik yapmak 2 Y2, Y7

Eğitim teknolojilerinden faydalanmak 1 Y8

Öğrenciyi ödüllendirmek 1 Y2

Öğretmeni ödüllendirmek 1 Y3

Veli ziyareti yapmak 1 Y1

Kitap okuma saatlerinin uygulanmasının takibini yapmak

1 Y8

Öğretim programının öğretmenler tarafından uygulanmasının takibini yapmak

1 Y7

Öğrencilere yönelik eğitim seminerleri vermek 1 Y2

Bilim projeleri düzenlemek 1 Y6

Öğrencilere farklı kaynaklar (kitaplar) aldırmak 1 Y9

Verilen cevaplara ilişkin özel ve önemli görülen kısımlar çalışma grubunda yer alan yöneticilerin kendi ifadeleri ile aşağıda özetlenmektedir:

Mesleğinde başarılı olmuş diş doktoru, eczacı, mühendis, avukat, esnaf, tıp doktoru, iş adamı gibi mesleklerden kişilere seminer verdirdik. Böylece öğrenciler meslekler hakkında bilgi sahibi oldular. (Y3)

Üniversite gezileri, değerler eğitimi kapsamında geziler düzenledik. Hoşgörü için Mevlana'ya, vatanseverlik için Çanakkale'ye gezi düzenledik. (Y4)

Bahar şenliği, bilgi yarışması, şiir dinletisi, müzik dinletisi, sportif faaliyetler, basketbol voleybol yarışmaları düzenledik. (Y4)

Her dönem deneme sınavları yapıyoruz. Kitap okuma saatlerini uyguluyoruz. (Y5)

Takviye kursları açıyoruz. Sosyal etkinlikler yaparak motivasyonu sağlamaya çalışıyoruz. (Y6)

Öğretim programlarının uygulanmasının takibini yapıyoruz. Yazılılardan sonra öğretmenlerden soru analizlerini alıyoruz. Bu analizlere göre öğrencilerin eksik kalan konuları zümrelerce kararlaştırılıp tekrar işleniyor. (Y7)

4.1.8. Yöneticilerin Öğrencilerin Akademik Başarılarını Artırmak İçin Yapmayı Planladıkları Uygulamalar

Çalışma grubunda yer alan yöneticilere "Öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için yapmayı planladığınız uygulamalar nelerdir?" sorusu yöneltilmiştir. Yöneticilerin öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için yapmayı planladıkları uygulamalara ilişkin görüşleri Tablo 16'da sunulmuştur.

Tablo 16 incelendiğinde yöneticilerin öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için yapmayı planladıkları uygulamalar kurs açmak ve etüt yapmak (n = 5), sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri artırmak (n = 4), uygulanan deneme sınavlarını artırmak (n = 3), başarıya güdülemek (n = 2), öğrencilere ortaöğretim kurumlarını tanıtmak (n = 2), motivasyon artırıcı geziler düzenlemek (n = 2), bilgi yarışmaları düzenlemek (n = 2), öğrencilere test çözme alışkanlığı kazandırmak (n = 2), meslek tanıtımı yapmak (n = 2), velilere yönelik eğitim seminerleri düzenlemek (n = 1), ödüllendirmek (n = 1), olumsuz davranış gösteren öğrencileri kazanmaya çalışmak (n = 1), soru çözüm saati, öğretmenlerle görüşme saati düzenlemek (n = 1), okulda seviye grupları oluşturmak (n = 1) ve bireysel danışmanlıktır (n = 1).

Tablo 16

Yöneticilerin Öğrencilerin Akademik Başarılarını Artırmak İçin Yapmayı Planladıkları Uygulamalar

Görüşler n Katılımcı

Kurs açmak ve etüt yapmak 5 Y1, Y3, Y6, Y7, Y8

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri artırmak 4 Y1, Y4, Y6, Y8

Uygulanan deneme sınavlarını artırmak 3 Y1, Y2, Y5

Başarıya güdülemek 2 Y2, Y6

Öğrencilere ortaöğretim kurumlarını tanıtmak 2 Y3, Y6

Motivasyon artırıcı geziler düzenlemek 2 Y6, Y7

Bilgi yarışmaları düzenlemek 2 Y2, Y8

Öğrencilere test çözme alışkanlığı kazandırmak 2 Y2, Y3

Meslek tanıtımı yapmak 2 Y3, Y4

Velilere yönelik eğitim seminerleri düzenlemek 1 Y2

Ödüllendirmek 1 Y8

Olumsuz davranış gösteren öğrencileri kazanmaya çalışmak

1 Y3

Soru çözüm saati, öğretmenlerle görüşme saati düzenlemek

1 Y4

Okulda seviye grupları oluşturmak 1 Y4

Verilen cevaplara ilişkin özel ve önemli görülen kısımlar çalışma grubunda yer alan yöneticilerin kendi ifadeleri ile aşağıda özetlenmektedir:

Yetiştirme kurslarını açmak için çalışmalara başladık. Başarısı düşük olanlar için ekstra kurs ve denemelerimiz olacak. (Y1)

Her sınıf seviyesinde ilk ay içerisinde motivasyon konusunda tavır almamız lazım. Çünkü bunu 6 ay sonra yapsak etkili olmaz. Çocuklarda test alışkanlığı yok. Sınıf öğretmenleriyle birlikte bu sorunu aşmamız lazım. (Y2)

Öğrencilere kendi aralarında yarışma düzenleyebiliriz. (Y2)

Üniversite tanıtımı, meslek tanıtımı yapacağız. (Y3)

Sınıf yapılanması oluşturulabilir. Aynı düzeydeki öğrenci grupları bir araya getirilip, seviye grupları oluşturulabilir. (Y4)

Öğrencilerin öğretmenle daha yakın olması için programlar yapılabilir. Öğretmenlerine akademik konuların dışında soru sorabileceği programlar yapılabilir. Soru çözüm saati, ders etkinliği dışında görüşme saati düzenlenebilir. (Y4)

Takviye kurslarını yaygınlaştırmamız lazım. Bireysel danışmanlık projesine daha fazla zaman ayırmamız lazım. (Y7)

Başarıyı ödüllendirme, başarılı öğrencilere pozitif ayrımcılık yapma, genç oldukları için sportif faaliyetlerin artırılması, kursların etütlerin artırılması. (Y8)

4.1.9. Yöneticilere Göre Okullarında Öğrenme Sürecini Destekleyen Faktörler

Çalışma grubunda yer alan yöneticilere "Okulunuzda öğrenme sürecini destekleyen faktörler nelerdir?" sorusu yöneltilmiştir. Yöneticilerin okullarında öğrenme sürecini destekleyen faktörlere ilişkin görüşleri Tablo 17'de sunulmuştur.

Tablo 17

Yöneticilerin Okullarında Öğrenme Sürecini Destekleyen Faktörlere İlişkin Görüşleri

Görüşler n Katılımcı

Öğretmenler 9 Y1, Y2, Y3, Y4, Y5, Y6, Y7,

Y8, Y9

Okul yöneticisi 8 Y1, Y2, Y3, Y4, Y5,Y6, Y7, Y8

Okulun fiziki yapısı 8 Y1, Y2, Y3, Y4, Y5, Y6, Y8,

Y9

Okulun çevresi 6 Y1, Y3, Y4, Y5, Y7, Y8

Üst yönetim birimleri 6 Y1, Y3, Y4, Y5, Y6, Y8

Toplum 5 Y4, Y5, Y6, Y7, Y8

Tablo 17'ye göre yöneticilerin okullarında öğrenme sürecini destekleyen faktörler öğretmenler (n = 9), okul yöneticisi (n = 8), okulun fiziki yapısı (n = 8), okulun çevresi (n = 6), üst yönetim birimleri (n = 6), toplum (n = 5) ve ailedir (n = 4).

Verilen cevaplara ilişkin özel ve önemli görülen kısımlar çalışma grubunda yer alan yöneticilerin kendi ifadeleri ile aşağıda özetlenmektedir:

Okulun merkezde olması olumsuz etkiliyor. Okulun ikiye bölünmesi ve ikili öğretim başarıyı olumsuz etkiliyor. (Y2)

Okulun bağlı olduğu üst yönetim birimleri desteklemiyor. Milli Eğitim sisteminin değişmesi lazım. Sürekli müfredat değişiyor. Dershane, özel ders... Çocuk yaşamasın. Bir çocuğa 4 yılda her şeyi doldurmak zorunda mıyız? Her şey matematiğe bağlanmış ama günlük hayatta o kadar matematik kullanmıyoruz. (Y2)

Çevresi avukat mühendis olan bir toplumda, çevresi çiftçi olan toplumda olan çocuk aynı olmuyor. Burada bulunduğumuz çevre olarak çok destek alamıyoruz. (Y3)

Öğretmenler destekler. Öğretmen, öğrenme sürecinin en önemli faktörüdür. (Y4)

Okulun bulunduğu çevre desteklemiyor. Turizm bölgesinde olmamız olumsuz etkiliyor. (Y6)

Aileler desteklemiyor. Çocuklarına gelecek hazırlamıyorlar. İlgilenen velilerimiz de var ama sürekli sorun yaşadığımız, ulaşmakta bile zorlandığımız veliler de var. (Y6)

Toplum destekliyor. Çevremize baktığımız zaman ekonomik durumları çok iyi olmasına rağmen insanlar çocuklarının üniversite okumalarını istiyorlar. (Y8)

Veliler çok duyarsız. En büyük sorunumuz bu. Ailelerimiz ancak karne döneminde notları düşük olan öğrencilerin sınıfı geçebilmeleri için bize geliyorlar. Onun dışında veli toplantılarına bile katılmıyorlar. (Y9)

4.1.10. Okul Yöneticilerinin Okulda Öğrenme Sürecini İyileştirmek için Yaptıkları Çalışmalar

Çalışma grubunda yer alan yöneticilere "Okul yöneticisi olarak okulda öğrenme süreçlerini iyileştirmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?" sorusu yöneltilmiştir. Yöneticilerin okulda öğrenme süreçlerini iyileştirmek için yaptıkları çalışmalar Tablo 18'de sunulmuştur.

Tablo 18 incelendiğinde yöneticilerin okulda öğrenme süreçlerini iyileştirmek için yaptıkları çalışmaların başında eğitim öğretim ortamını amacına uygun hale getirmek (n = 4) ve eğitim teknolojilerinden faydalanmak (n = 4) bulunmaktadır. Diğer çalışmalar ise, öğrencilere rehberlik yapmak (n = 2), öğretmenlerin derse hazırlıklı gelmelerini sağlamak (n = 2), öğretmenlerin derse vaktinde girip çıkmalarını sağlamak (n = 1), öğrencileri bütün özellikleriyle tanımaya çalışmak (n = 1), öğrencilerin isteklerini göz önünde bulundurmak (n = 1), bireysel danışmanlık uygulaması yapmak (n = 1) ve eğitim koçluğu uygulaması yapmaktır (n = 1).

Tablo 18

Yöneticilerin Okulda Öğrenme Süreçlerini İyileştirmek İçin Yaptıkları Çalışmalar

Görüşler n Katılımcı

Eğitim öğretim ortamını amacına uygun hale getirmek

4 Y2, Y6, Y8, Y9

Eğitim teknolojilerinden faydalanmak 4 Y2, Y6, Y8, Y9

Öğrencilere rehberlik yapmak 2 Y4, Y6

Öğretmenlerin derse hazırlıklı gelmelerini sağlamak

2 Y7, Y8

Öğretmenlerin derse vaktinde girip çıkmalarını sağlamak

1 Y5

Öğrencileri bütün özellikleriyle tanımaya çalışmak

1 Y4

Öğrencilerin isteklerini göz önünde bulundurmak

1 Y3

Bireysel danışmanlık uygulaması yapmak 1 Y7

Eğitim koçluğu uygulaması yapmak 1 Y6

Verilen cevaplara ilişkin özel ve önemli görülen kısımlar çalışma grubunda yer alan yöneticilerin kendi ifadeleri ile aşağıda özetlenmektedir:

Okul idaresi olarak bize düşen, çocuğun sınıfını düzenleme, teknolojik imkan sağlama, çocuğa biraz daha rahat ortam sağlama bizim yapabileceğimiz bu. (Y2)

Branş değiştirmek isteyen öğrencilere engel olmuyoruz. Okul yöneticisi olarak öğrencilerden gelen istekleri önemsiyoruz. (Y3)

Öğrenciyi tanımak en önemli şey. Öğrencinin kişisel, duygusal yapısı, aile yapısını tanımak için gereken testleri rehberlik servisimiz uyguluyor. Öğrenci takip formlarını uyguluyoruz. Çocuğun nelere potansiyelinin olduğunu tespit ediyoruz. (Y4)

Ders giriş çıkışlarına önem verdik. Zil çaldığında öğretmen hemen derse girdi. Zil çaldıktan sonra derse gelen öğrenciler yok yazıldı. 40 dakika etkili bir şekilde ders işlenmesini sağladık. (Y5)

Akıllı tahtalar kullanıldı. Öğrencilere ünite değerlendirme testleri uyguluyor öğretmenlerimiz. Okulumuzdaki fiziki ortamları düzenliyoruz. Müzik stüdyomuz, resim atölyemiz var. Resim, müzik alanındaki etkinlikleri destekliyoruz. Çünkü öğrencilerimizin deşarj olması lazım. Hayat boyu öğrenme kapsamında okulumuz 365 gün açık. Eğitim koçluğu uygulaması yapıyoruz. 15 öğrenciyle bir öğretmen ilgileniyor. Sorunlar bize gelmeden genellikle öğretmenlerle çözülüyor. Rehberlik faaliyetleri etkili bir şekilde işliyor. (Y6)

Bireysel danışmanlık sistemi uyguluyoruz. Öğretmenlerimiz öğrencilerimizi birer birer takip ediyor. (Y7)

Akıllı tahtalar kullanılıyor. Öğretmenlerimizin klasik ders anlatma anlayışını bırakıp, çağın gerektirdiği şekilde öğrencinin gözüne, kulağına hitap eden çalışmaları teşvik ediyoruz. Öğrencilerin kitap okumasını sağlıyoruz. Bilgisayar, cep telefonu kullanımını engelleyip sosyal aktiviteleri artırıyoruz. (Y8)

4.1.11. Okul Yöneticilerinin Liselerde Akademik Başarıyı Artırmak Adına Önerileri

Çalışma grubunda yer alan yöneticilere "Liselerde akademik başarıyı artırmak adına önerileriniz nelerdir?" sorusu yöneltilmiştir. Yöneticilerin liselerde akademik başarıyı artırmak adına önerileri Tablo 19'da sunulmuştur.

Tablo 19

Yöneticilerin Liselerde Akademik Başarıyı Artırmak Adına Önerileri

Görüşler n Katılımcı

Sınıf geçme yönetmeliğini düzenlemek 2 Y4, Y5

Bazı okulların adından "Anadolu" kelimesini

kaldırmak 2 Y

2, Y8 Öğrencinin istediği okula gidebilmesini

sağlamak

2 Y1, Y2

Rehberlik çalışmalarını etkin bir şekilde yapmak

2 Y3, Y8

Takviye kursları açmak 1 Y6

Öğrencinin 24 saatini planlamak 1 Y6

Öğretmen-öğrenci iletişimini güçlendirmek 1 Y1

Eğitim-öğretim ortamını amacına uygun hale getirmek

1 Y3

Haftalık ders saatlerini azaltmak 1 Y2

Öğretmen ve öğrenci fikirlerini daha fazla

önemsemek 1 Y

3

Velilere yönelik eğitim semineri düzenlemek 1 Y3

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri artırmak 1 Y3

Okulda seviye grupları oluşturmak 1 Y4

Esnek bürokrasi getirmek 1 Y7

Öğretmenlerin saygınlığını artırmak 1 Y8

Öğrencilere daha fazla sorumluluk vermek 1 Y8

Öğretmenleri müfredat konusunda bilinçlendirmek

1 Y2

Ders kitabı dışında değişik kaynaklar (kitaplar) kullanmak

1 Y6

Meslek seçiminde veli baskısını önlemek 1 Y8

Öğrenci motivasyonuna önem vermek 1 Y9

Tablo 19 incelendiğinde yöneticilerin liselerde akademik başarıyı artırmak adına önerileri sınıf geçme yönetmeliğini düzenlemek (n = 2), bazı okulların adından "anadolu" kelimesini kaldırmak (n = 2), öğrencinin istediği okula gidebilmesini sağlamak (n = 2), rehberlik çalışmalarını etkin bir şekilde yapmak (n = 2), takviye kursları açmak (n = 1), öğrencinin

24 saatini planlamak (n = 1), öğretmen öğrenci iletişimi güçlendirmek (n = 1), eğitim öğretim ortamını amacına uygun hale getirmek (n = 1), haftalık ders saatlerini azaltmak (n = 1), öğretmen ve öğrenci fikirlerini daha fazla önemsemek (n = 1), velilere yönelik eğitim semineri düzenlemek (n = 1), sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri artırmak (n = 1), okulda seviye grupları oluşturmak (n = 1), esnek bürokrasi getirmek (n = 1), öğretmenlerin saygınlığını artırmak (n = 1), öğrencilere daha fazla sorumluluk vermek (n = 1), öğretmenleri müfredat konusunda bilinçlendirmek (n = 1), ders kitabı dışında değişik kaynaklar (kitaplar) kullanmak (n = 1), meslek seçiminde veli baskısını önlemek (n = 1) ve öğrenci motivasyonuna önem vermektir (n = 1).

Verilen cevaplara ilişkin özel ve önemli görülen kısımlar çalışma grubunda yer alan yöneticilerin kendi ifadeleri ile aşağıda özetlenmektedir:

Öğretmen ve öğrencilerle fikir alışverişinde bulunulmalı. Okulun fiziki ortamı düzeltilmeli. Çocuk lisede ergenlik çağında olduğu için sportif, kültürel ve sosyal etkinliklerin çok fazla olması liselerde başarıyı artırır. Aileler bilinçlendirilmeli. (Y3)

Sınıf geçme sisteminin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Seviye gruplarının oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. (Y4)

Sistemin değişmesi gerekiyor. Bu sene ortalamayla geçme geldi, öğrenci 9-10 tane zayıfla 50 ortalamayı yakaladığı zaman sınıfı geçiyor. Bu da öğrencilerde ben nasıl olsa sınıfı geçiyorum, fazla çalışmama gerek yok düşüncesi yaratıyor. Böylece akademik başarı sürekli düşüyor. (Y5)

Takviye kursları açılmalı, öğrencilere planlar verilmeli. Her türlü yayını kullanmak gerekiyor. (Y6)

Bence akademik başarıyı artırmak için öğrencinin kendini okulunda rahat hissetmesi gerekiyor. Öğrencinin öğretmenleriyle iletişiminin çok iyi olması gerekiyor. Okul idaresiyle ve çevreyle, ailesiyle okul iletişimi çok iyi olmalı ki başarıyı arttırabilelim. Bunları sağlayabilirsek başarıyı arttırabiliriz. Şu anda bunların yeterli olmadığını düşünüyorum. Öğrenci gideceği okulu kendisi seçebilse akademik başarı çok daha iyi olurdu. (Y1)

Ders saatinin düşürülmesi gerekiyor. Haftada 20 saat ders olmalı. Çok fazla ders çocuğu olumlu etkilemiyor. Çocuğun beyni dinlenmediği için algıları da zayıflıyor. Bazı okullar meslek lisesi seviyesinde olmasına rağmen anadolu lisesi. Öğretmenler müfredatı incelemiyor, sadece internetten indirip dosyalıyor. Bunlar düzeltilmeli. (Y2)

Esnek bürokrasi lazım. Bürokrasinin esnek ve az olması lazım. (Y7)

Öğrencilere sorumluluk vermek lazım. Öğrenciler sorumluluklarından çok haklarını daha iyi biliyorlar. Bunun için öğretmenlerimizi güçlendirmemiz, saygınlığını artırmamız lazım. Herkesin doktor, avukat, mühendis olamayacağını velilere anlatmamız lazım. Velilerin meslek seçimindeki baskısını yok etmemiz lazım. (Y8)

4.1.12. Yöneticilere Göre Akademik Başarısı Çok Yüksek Olan Okulun Özellikleri

Yöneticilerin akademik başarısı çok yüksek olan bir okulun özelliklerine ilişkin görüşleri Tablo 20'de sunulmuştur.

Tablo 20

Yöneticilerin Akademik Başarısı Çok Yüksek Olan Bir Okulun Özelliklerine İlişkin Görüşleri

Görüşler n Katılımcı

Fiziki donanıma sahip 5 Y1, Y2, Y3, Y6,Y9

Yöneticilerin çalışacakları öğretmenleri seçtiği 5 Y3, Y5, Y6, Y7, Y9 Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere önem

veren

4 Y1, Y5, Y8, Y9

Öğrenciyi öncelikli olarak iyi bir insan olarak yetiştirmeyi amaç edinmiş

2 Y2,Y6

Ders saatleri az, rehberlik saatleri ve aktiviteleri çok olan

2 Y1, Y2

Sınırsız ekonomik imkana sahip olan 2 Y3, Y7

Seviye grupları olan 2 Y4, Y8

Net kuralları olan 2 Y4, Y6

İlgili veli kitlesine sahip 2 Y8, Y9

Öğrencilerin ilgilendiği tek bir alanla (bölümle) uğraştığı

2 Y5, Y8

Lider yönetici tarafından yönetilen 2 Y5, Y8

Sosyal kulüpleri etkin çalışan 1 Y3

Az bürokrasiye sahip 1 Y7

Sınıf mevcudu az olan 1 Y9

Öğrencilerin seçilerek alındığı 1 Y8

Eğitim teknolojilerinin iyi kullanıldığı 1 Y5

Tablo 20 incelendiğinde yöneticilerin akademik başarısı çok yüksek olan bir okul, fiziki donanıma sahip (n = 5), yöneticilerin çalışacakları öğretmenleri seçtiği (n = 5), sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere önem veren (n = 4), öğrenciyi incelikli olarak iyi bir insan olarak yetiştirmeyi amaç edinmiş (n = 2), ders saatleri az, rehberlik saatleri ve aktiviteleri çok olan (n = 2), sınırsız ekonomik imkana sahip olan (n = 2), seviye grupları olan (n = 2), net kuralları olan (n = 2), ilgili veli kitlesine sahip (n = 2), öğrencilerin ilgilendiği tek bir alanla (bölümle) uğraştığı (n = 2), lider yönetici tarafından yönetilen (n = 2), sosyal kulüpleri etkin çalışan (n = 1), az bürokrasiye sahip (n = 1), sınıf mevcudu az olan (n = 1), öğrencilerin seçilerek alındığı (n = 1) ve eğitim teknolojilerinin iyi kullanıldığı (n = 1) özelliklerine sahiptir.

Verilen cevaplara ilişkin özel ve önemli görülen kısımlar çalışma grubunda yer alan yöneticilerin kendi ifadeleri ile aşağıda özetlenmektedir:

Akademik başarının olabilmesi için öğrencinin ruh ve bedenen rahat ve huzurlu olması gerekiyor. Bunları sağlayabilmek için okulda, ders dışında öğleden önce 5 saat ders oluyorsa öğleden sonra da sosyal, sportif faaliyetler olması gerekiyor. Bunun için de okulda basketbol, futbol sahaları, yüzme havuzları hatta öğrencilerin yemek yapabilecekleri alanlar olmalı ki kafalarını dağıtıp dinlenebilsinler. (Y1)

Çocuğu çok fazla yormadan dolu dolu yetiştirmek önemli olan. Çocuğu önce iyi bir insan olarak yetiştirmeliyiz. Hayat sadece üniversiteye gitmek değil. Üniversiteye giden çocukları da görüyoruz. 4 saat ders çalıştırılıyorsa 4 saat de çocuğa rehberlik yapılmalı. Veli aman çocuğum uyuşturucu kullanmasın diye öğrenciyi çok özgür bırakıyor. (Y2)

Sosyal kulüpler etkin çalışmalı. Okulda çevre kulübü kurulduysa okulda gözle görülür bir şey yapmalı. Mesela çok büyük bir alanı ormanlaştıracak, çok büyük bir alana temizlik bilinci aşılayacak, okul toplumu bilinçlendirecek. Hayvanları koruma kulübü olacak, edebiyatı sevdirme kulübü olacak. Böyle bir okul hayal ediyorum. (Y3)

Aynı seviye gruplarından öğrenciler olmalı. Bir metrelik kumaştan üç metrelik elbise dikemeyiz. İkinci adım ise net kurallar konulmalı. Öğrencilere sorumlulukları tam olarak öğretilmeli. Öğretmen her zaman okulda olmalı. Sorumluluğunu yerine getirmeyen öğrenci bir alt seviye grubuna geçmeli. (Y4)

Yöneticiler iyi seçilmeli. Ondan sonra da yönetici kendi ekibini oluşturmalı. Çocuğun mesela müziğe yeteneği var. Konservatuara gidecek belli, o çocuk sadece müzikle uğraşsın diğer şeylerle uğraştırma. Mesela futbol yeteneği var futbolla uğraşsın sadece. Matematik yeteneği var matematikle uğraşsın. (Y5)

Müdürün lider olması lazım, önder olması lazım. (Y8)

20 kişilik sınıflar hayal ediyorum. (Y9)

4.2. Öğretmenlerin Öğrencilerin Akademik Başarılarının Artırılmasına İlişkin Görüşleri

Bu başlık altında öğretmen görüşme formundaki soruların analizi yapılmıştır.

4.2.1. Öğretmenlerin Öğrenci Başarısına İlişkin Kavramsallaştırmaları

Çalışma grubunda yer alan öğretmenlere "Bir yönetici olarak size göre öğrenci başarısı nedir? Başarıyı nasıl tanımlarsınız? Başarılı öğrenci kimdir?" soruları yöneltilmiştir. Öğretmenlerin öğrenci başarısına ilişkin kavramsallaştırmaları Tablo 21'de sunulmuştur.

Tablo 21

Öğretmenlerin Öğrenci Başarısına İlişkin Kavramsallaştırmaları

Görüşler n Katılımcı

Ders başarısı 13 Ö1, Ö3, Ö4, Ö7, Ö13, Ö14,

Ö16, Ö21, Ö23, Ö30, Ö34, Ö35, Ö36

Hayata iyi hazırlanma 10 Ö4, Ö5, Ö6, Ö9, Ö10, Ö15,

Ö19, Ö24, Ö25, Ö27 Öğrencinin kendisini iyi

tanıması

5 Ö2, Ö11, Ö24, Ö28, Ö33 Hem sosyal yönden hem de

ders anlamında başarı

5 Ö5, Ö22, Ö27, Ö29, Ö33

İyi bir karakter sahibi olma 4 Ö8, Ö17, Ö20, Ö32

Kendini ifade edebilme 3 Ö7, Ö11, Ö31

Sorumluluk sahibi olma 3 Ö12, Ö17, Ö29

Her öğrenci başarılıdır 3 Ö3, Ö26, Ö28

Zeka 1 Ö18

Tablo 21 incelendiğinde öğretmenler öğrenci başarısını ders başarısı (n = 13), hayata iyi hazırlanma (n = 10), öğrencinin kendini iyi tanıması (n = 5), hem sosyal yönden hem de ders anlamında başarı (n = 5), iyi bir karakter sahibi olma (n = 4), kendini ifade edebilme (n = 3), sorumluluk sahibi olma (n = 3), zeka (n = 1) olarak görmektedirler. Bunun yanında bazı öğretmenler (n = 3) her öğrenci başarılıdır görüşünü benimsemektedir.

Akademik başarının ölçülmesinde, genel başarı testi puanları veya genel akademik ortalama göz önünde bulundurulmuştur (Fan ve Chen, 2001). Akademik başarı bir eğitim veya öğretim kurumunda, okutulan derslerde geliştirilen ve öğreticiler tarafından takdir edilen notlarla ya da her ikisi ile belirlenen beceriler veya kazanılan bilgilerdir (Carter ve Good'den aktaran Keskin ve Sezgin, 2009).Okuldaki başarı ise bir akademik programdaki derslerden öğrencinin aldığı notların ya da puanlarının ortalaması olarak düşünülebilir (Özgüven, 1998).

Öğrenci başarısı, sadece aldıkları notlarla değerlendirilmemelidir. Gerçek anlamda başarı, çocuğun gelecekteki iş ve aile yaşantısındaki başarısı yani, tüm hayatı boyunca göstereceği başarıdır. Bu yüzden öğrenci gelecekteki hayatına iyi hazırlanmalıdır Örneğin kişinin kendi kendini yazılı ve sözlü olarak ifade etme becerisi, kararlı olabilme, kendine güven, problem çözme becerileri, kendini tanıma, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olabilme, gelecekle ilgili gerçekçi kararlar alabilme, hayatını kontrol edebilme, davranışlarının

sorumluluğunu alma ve sonuçlarına katlanma gibi pek çok basarı ölçütü vardır. (Kocaman, 2009). "Öğrencilerin yaşamda başarılı olmaları, okul yıllarında kazanmış oldukları temel

bilgi ve becerileri gerçek yaşamda kullanabilmelerine bağlıdır. Öğrendiklerini gerçek yaşama aktarabilen, bireysel ve toplumsal gereksinimlere yanıt veren bireyler başarılı olarak kabul edilebilirler" (Kutlu, Doğan ve Karakaya, 2010, s.6).

Başarıda önemli bir nokta, çocuğun anadilini çok iyi biliyor ve kullanıyor olmasıdır. Sözel ifadesi iyi gelişmiş, kelime hazinesi geniş olan öğrencilerin, iletişimde ve sosyal ilişkilerde başarılı oldukları gözlenir. Tabi tüm bu yeteneklerin gelişmesi ailenin tutumu ve çocuğun okuma alışkanlığıyla yakından ilişkilidir (Kocaman, 2009).

Verilen cevaplara ilişkin özel ve önemli görülen kısımlar çalışma grubunda yer alan öğretmenlerin kendi ifadeleri ile aşağıda özetlenmektedir:

Bana göre öğrenci başarısı öğrencinin kendisini tanımasıdır. Neyi başarabildiğinin farkına varmasıdır. Hayatta durduğu yerin farkında olması yani hayal edebilmesidir. Bence 10 yıl sonra nerde olduğunu görebilmesidir. (Ö2)

Değişik başarılar var. Her öğrencinin başarılı olabileceği bir dal, bir bölüm, meslek vardır. Ben buna inanıyorum. Her öğrenci her alanda başarılı olmak zorunda değil. (Ö3)

Öğrencinin duygu ve düşüncelerini anlatabilme yetisine sahip olabilmesidir. Öğrendiklerini aktif bir şekilde harekete geçiren, uygulayabilen kişidir. Başarılı öğrenci öğrendiklerini uygulayabilendir. Hem sosyal yönden hem de ders yönünden kendini geliştirmiş, kendini bir kimlik olarak gösterebilen, neden çalıştığını, çalıştıklarını nasıl kullanabileceğini bilen kişi başarılıdır. (Ö5)

Öğrencinin düzenli ders çalışabilmesidir. Sevmediği derse de ilgi gösterebilmesidir. Başarılı öğrenci düzenli ders çalışabilen öğrencidir. (Ö21)

Bence başarı, öğrencinin soruların %75 ini net olarak yapabilmesidir. Dersini günü