• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar

5.1.1. Yönetici Görüşlerine İlişkin Sonuçlar

Yöneticilerin, öğrencilerin akademik başarılarının artırılmasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesine odaklanılan bu çalışmada elde edilen bulgulardan hareketle ortaya konulan sonuçlar şu şekildedir:

1. Yöneticilerin çoğu, öğrenci başarısını derste başarılı olma ve iyi bir karakter sahibi olma olarak tanımlamaktadır.

2. Yöneticilerin yarısı, okulundaki öğrencilerin başarı düzeyini iyi olarak, diğer yarısı da kötü olarak değerlendirmektedir. Yöneticilerin yarısı öğrencilerin başarı düzeyinden memnunken, diğer yarısı memnun değildir. Yöneticilerden biri hariç diğerleri kızların erkeklere göre daha başarılı olduğu görüşündedir. Diğer bir yönetici ise erkek ve kızların başarı düzeylerinde bir fark olmadığı görüşündedir. Yöneticiler, cinsiyete bağlı olarak başarı düzeylerindeki farklılığın en önemli sebebinin kızlar üzerindeki toplum baskısı olarak görmektedir. Diğer önemli etkenler ise kızların daha düzenli, disiplinli ve hırslı olmalarıdır.

3. Yöneticilerin tamamına yakını öğrencilerin akademik başarılarını etkilediğini düşünmektedir. Yöneticilerin öğrenci başarısındaki yeri ve önemine ilişkin görüşlerine göre, yöneticilerin yarısı öğrencileri motive etme konusunda kendilerini etkili olarak

model olma, okulun işleyişini ve düzenini sağlama, disiplini sağlama, öğretmenleri yönlendirme konusunda yöneticiler öğrenci başarısında etkilidirler.

4. Yöneticilerin tamamı okullarının yönetici niteliği bakımından etkili bir kurum olduğunu düşünmektedir. Yöneticilerin tamamına yakını okullarının fiziki yapı ve öğretmen niteliği bakımından etkili olduğunu düşünmektedir. Yöneticilerin yarısı ise, okullarının okul kültürü ve okul aile işbirliği açısından etkili bir kurum olduğu görüşündedir. 5. Yöneticilerin tamamına göre öğrencilerin akademik başarısını olumlu etkileyen en

önemli faktör aile nitelikleridir. Yöneticilerin sıklık sırasına göre belirttikleri diğer olumlu faktörler, okul ve eğitim koşullarının yeterli olması, başarıya güdülenmesi, genel çevre özellikleri, sosyo ekonomik özellikler, öğretmen yeterlilikleri, okul yönetiminin yeterli olması, doğuştan gelen özellikler, ailenin eğitim düzeyinin yüksek olması, içinde yer aldığı akran grubunun değer ve normları, rehber öğretmenin okulda aktif olması, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler, öğrenciye okulda veya ailede bazı sorumluluklar verilmesidir.

6. Yöneticilerin tamamına yakını öğrencilerin akademik başarısını olumsuz etkileyen en önemli faktörün aile nitelikleri olduğu görüşündedir. Yöneticilerin sıklık sırasına göre belirttikleri diğer olumsuz faktörler, genel çevre özellikleri, öğrenci nitelikleri, öğretmen ve yönetici yetersizlikleri, sosyo ekonomik özellikler, internet ve cep telefonunun sınırsız kullanımı, okul ve eğitim koşullarının yetersiz olması, televizyon seyretme alışkanlıkları, ailenin eğitim düzeyinin düşük olması, içinde yer aldığı akran grubunun değer ve normları, başarı güdüsünün eksikliği, eğitim sistemindeki yetersizlikler, velilerin okula aşırı müdahalesi, kaygı, okulda etüt ve kurs açılmaması, dershane ve etüt merkezleridir.

7. Yöneticilerin çoğu, öğrencilerin akademik başarısının artırılmasına yönelik yaptıkları uygulamaların en önemlilerini deneme sınavları yapmak, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenlemek olarak değerlendirmektedir. Diğer uygulamalar ise, kurs açmak ve etüt yapmak, motivasyon artırıcı geziler düzenlemek, bilgi yarışmaları düzenlemek, öğrenciye örnek olabilecek kişileri okula davet etmek, değerler eğitimine önem vermek, öğrencilere yükseköğretim kurumlarını tanıtmak, öğrencilere rehberlik yapmak, eğitim teknolojilerinden faydalanmak, öğrenciyi ödüllendirmek, öğretmeni ödüllendirmek, veli ziyareti yapmak, kitap okuma saatlerinin uygulanmasının takibini yapmak, öğretim programlarının öğretmenler tarafından uygulanmasının takibini yapmak, öğrencilere

yönelik eğitim seminerleri vermek, bilim projeleri düzenlemek ve öğrencilere farklı kaynaklar aldırmaktır.

8. Yöneticilerin yarıdan fazlasının öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için kurs açmayı ve etüt yapmayı planlamaktadır. Bunun yanında yöneticiler sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri artırmayı planlamaktadır. Yöneticilerin sıklık sırasına göre dile getirdikleri diğer planları ise, deneme sınavlarını artırmak, başarıya güdülemek, öğrencilere ortaöğretim kurumlarını tanıtmak, motivasyon artırıcı geziler düzenlemek, bilgi yarışmaları düzenlemek, öğrencilere test çözme alışkanlığı kazandırmak, meslek tanıtımı yapmak, velilere yönelik eğitim semineri düzenlemek, ödüllendirmek, olumsuz davranış gösteren öğrencileri kazanmaya çalışmak, soru çözüm saati ve öğretmenlerle görüşme saati düzenlemek, okulda seviye grupları oluşturmak ve bireysel danışmanlık uygulaması yapmaktır.

9. Yöneticilerin tamamına yakını okullarındaki öğretmenlerin, okul yöneticisinin ve okulun fiziki yapısının öğrenme sürecini destekleyen faktörler olarak görmektedir. Yöneticilerin yarısından fazlası ise okulun çevresi, üst yönetim birimleri, toplum ve ailenin de öğrenme sürecini desteklediğini düşünmektedir.

10. Yöneticilerin yarısı okulda öğrenme sürecini iyileştirmek için eğitim öğretim ortamını amacına uygun hale getirdiklerini ve eğitim teknolojilerinden faydalandıklarını ifade etmiştir. Yöneticilerin okulda öğrenme sürecini iyileştirmek için yaptıkları diğer uygulamalar ise, öğrencilere rehberlik yapmak, öğretmenlerin derse hazırlıklı gelmelerini sağlamak, öğretmenlerin derse vaktinde girip çıkmalarını sağlamak, öğrencileri bütün özellikleriyle tanımaya çalışmak, öğrencilerin isteklerini göz önünde bulundurmak, bireysel danışmanlık uygulaması yapmak ve eğitim koçluğu uygulaması yapmaktır.

11. Yöneticilerin bir kısmı, liselerde akademik başarıyı artırmak için sınıf geçme yönetmeliğini düzenlemek, bazı okulların adından "Anadolu" kelimesini kaldırmak, öğrencinin istediği okula gidebilmesini sağlamak, rehberlik çalışmalarını etkin şekilde yapmak, takviye kurslarını açmak, öğrencinin 24 saatini planlamak, öğretmen-öğrenci iletişimini güçlendirmek, eğitim-öğretim ortamını amacına uygun hale getirmek, haftalık ders saatlerini azaltmak, öğretmen ve öğrenci fikirlerini daha fazla önemsemek, velilere yönelik eğitim seminerleri düzenlemek, sosyal kültürel ve sportif faaliyetleri

saygınlığını artırmak, öğrencilere daha fazla sorumluluk vermek, öğretmenleri müfredat konusunda bilinçlendirmek, ders kitabı dışında değişik kaynaklar (kitaplar) kullanmak, meslek seçiminde veli baskısını önlemek ve öğrenci motivasyonuna önem vermek gerektiğini düşünmektedir.

12. Yöneticilerin akademik başarısı çok yüksek olan bir okulun özelliklerine ilişkin değişik çok sayıda görüşleri bulunmaktadır. Yöneticilerin sıklık sırasına göre belirttikleri özelliklere sahip olan yani, fiziki donanıma sahip, yöneticilerin çalışacakları öğretmenleri seçtiği, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere önem veren, öğrenciyi öncelikli olarak iyi bir insan olarak yetiştirmeyi amaç edinmiş, ders saatleri az rehberlik saatleri ve aktiviteleri çok olan, sınırsız ekonomik imkana sahip olan, seviye grupları olan, net kuralları olan, ilgili veli kitlesine sahip, öğrencilerin ilgilendiği tek bir alanla uğraştığı, lider yönetici tarafından yönetilen, sosyal kulüpleri etkin çalışan, az bürokrasiye sahip, sınıf mevcudu az olan, öğrencilerin seçilerek alındığı, eğitim teknolojilerinin iyi kullanıldığı bir okul akademik başarısı çok yüksek olan bir okuldur.