• Sonuç bulunamadı

Yöneticilere Göre Öğrencilerin Akademik Başarısını Olumlu

4.1. Yöneticilerin Öğrencilerin Akademik Başarılarının Artırılmasına

4.1.5. Yöneticilere Göre Öğrencilerin Akademik Başarısını Olumlu

Çalışma grubundaki yöneticilere "Size göre öğrencinin akademik başarısını olumlu etkileyen faktörler nelerdir?" sorusu yöneltilmiştir. Yöneticilerin öğrencilerin akademik başarısını olumlu etkileyen faktörlere ilişkin görüşlerine yönelik bulguları Tablo 13'te sunulmuştur.

Tablo 13

Yöneticilere Göre Öğrencilerin Akademik Başarısını Olumlu Etkileyen Faktörler

Görüşler n Katılımcı

Aile nitelikleri 9 Y1, Y2, Y3, Y4, Y5, Y6, Y7,

Y8, Y9 Okul ve eğitim koşullarının yeterli

olması

7 Y1, Y2, Y3, Y4, Y5, Y8, Y9

Başarıya güdülenmesi 5 Y1, Y2, Y4, Y6, Y8

Genel çevre özellikleri 5 Y2, Y3, Y6, Y8, Y9

Sosyo ekonomik özellikler 3 Y2, Y8, Y9

Öğretmen yeterlilikleri 3 Y2, Y6, Y7

Okul yönetiminin yeterli olması 3 Y3, Y5, Y6

Doğuştan gelen özellikler 2 Y2, Y6

İçinde yer aldığı akran grubunun değer ve normları

2 Y4, Y7

Rehber öğretmeninin okulda aktif olması 1 Y3

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler 1 Y4

Öğrenciye okulda veya ailede bazı sorumluluklar verilmesi

1 Y5

Tablo 13 incelendiğinde yöneticilere göre öğrencilerin akademik başarısını olumlu etkileyen en önemli faktör ailenin nitelikleridir (n = 9). Çocuğuyla ilgilenen, okula gelip giden, çocuğunu takip eden, çocuğuna zaman ayıran, onun ihtiyaçlarını karşılayan ailelerin çocukları daha başarılı olurken; anne babası ayrı olan ya da anne veya babasından biri olmayan, çocuğuna konuşma hakkı vermeyen, anne babanın ikisinin de çalıştığı ailelerin çocukları daha başarısız olmaktadır. Yöneticilerin büyük bir çoğunluğu (n = 7), okul ve eğitim koşullarının yeterli olmasının öğrenci başarısını etkilediğini ifade etmektedir. Yöneticiler, öğrencilerin başarısını olumlu etkileyen diğer faktörleri başarıya güdülenmesi (n = 5), genel çevre özellikleri (n = 5), sosyo ekonomik özellikler (n = 3), öğretmen yeterlilikleri (n = 3), okul yönetiminin yeterli olması (n = 3), doğuştan gelen özellikler (n = 2), içinde yer aldığı akran grubunun değer ve normları (n = 2), rehber öğretmenin okulda aktif olması (n = 1), sosyal kültürel ve sportif faaliyetler (n = 1) ve öğrenciye okulda veya ailede bazı sorumluluklar verilmesi (n = 1) olarak ifade etmişlerdir.

Öğrencileri akademik başarıya taşıyan en önemli faktör aile nitelikleridir. Öğrencilerin akademik başarılarını etkileyen diğer faktörler ise başarı güdülenmesi, okul yöneticisi ve öğretmen yeterlikleri, sınıf başarı düzeyinin yüksek olması, okul ve eğitim koşullarının

içinde yer aldığı akran grubunun değer ve normları, genel çevre özellikleri, eğitim araçlarının niteliği-niceliği, eğitim programlarının niteliği, öğrenci nitelikleri, dersin türü ve niteliği, okul-aile işbirliği, etüt ve kurs açmak, rehber öğretmenin okulda aktif olması, sosyal kültürel ve sportif faaliyetlere katılım, öğrenciye ailede ve okulda bazı sorumluluklar vermek olarak ifade edilmiştir (Şevik, 2010). Eğitim açısından eğitimi destekleyici tavır ve tutum gösteren ailelerin çocukları daha başarılıdır (Çelenk, 2003). Diaz (1989) yaptığı araştırmasında öğrencinin akademik başarısında aile katkısının çok önemli olduğunu ifade etmiştir. Araştırmasında anne baba ilgisi ve desteğinin akademik başarıya çok büyük katkısı olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bu bağlamda araştırma bulguları alan yazında sunulan görüşlerle uyumludur.

Keskin ve Sezgin (2009) çalışmasında, öğrencinin babasının eğitim durumunun öğrencinin başarısı üzerinde etkili olduğunu saptamıştır. Babanın eğitim durumu yükseldikçe öğrencinin akademik başarısı artmaktadır. Ailelerin sosyo ekonomik düzeyi öğrenci başarısını etkiler. Sosyo ekonomik düzeyi yüksek olan ailelerin çocuklarının özgüveni yüksek olur. Bu aileler çocuklarına daha fazla imkan sağlayabilirler. Anne babanın eğitim durumu öğrencinin akademik başarısını etkiler. Eğitim seviyesi yüksek ailelerin çocukları daha başarılı olur. Başka bir çalışmada Kayslı (2008) da ailelerin sosyo ekonomik düzeyleri, eğitim düzeyleri ile öğrenci başarısı arasında doğrusal bir ilişki olduğunu ifade etmiştir.

Ergenlerin yetenekleri, öğrenme ve düşünme tarzları, akademik motivasyon düzeyleri ve ilgileri birbirinden farklıdır. Öğrenme seviyesi ile paralel olarak akademik başarı çok sayıda faktörle ilişki içerisindedir. Akademik başarının zeka ile pozitif yönde ilişkili olduğu kabul edilmektedir (Yıldırım, 2000). Yapılan bazı çalışmalar ergenlerin akademik başarılarının zekanın yanı sıra, yetenek, özlük, kişilik ve ailesel nitelikleri, baba ve annenin öğrenim durumu, ailenin ortalama aylık geliri, annenin çalışması, anne ve babanın birbirleri ile geçimleri, ailenin öğrencinin derslerdeki başarısı ile ilgili ilgisi, ergeni anlama derecesi, ergene olan güveni, aile ile ergen arasındaki ilişkilerin durumu gibi çok sayıda faktör tarafından etkilendiğini ortaya koymaktadır. Toplumsal açıdan bir trajedi yaratan düşük başarı ile ilişki gösteren etkenler arasında, anne-baba ilgisizliği, eğitim yetersizliği, kişilik uyumsuzlukları, kültürel yoksunluk, ergenlerin benimseyebileceği ya da kabul gördüğü bir toplumsal grubun olmaması sayılabilir (Yılmaz, 2000; Hoge, Smit ve Crist 1997).

Sonuç olarak, ergenin akademik başarısı üzerinde etkili olan pek çok değişken bulunmaktadır. Öğrenme değişkeni olarak da adlandırılan bu değişkenler, hemen hemen tümüyle fizyolojik, psikolojik ve toplumsal durum ve koşullarla ilgilidir. Öğrenme değişkenleri bireyin, öğrenme durumunu dolayısıyla da başarı düzeyini olumlu ya da olumsuz olarak etkilemektedirler (Uluğ, 1999).

Verilen cevaplara ilişkin özel ve önemli görülen kısımlar çalışma grubunda yer alan yöneticilerin kendi ifadeleri ile aşağıda özetlenmektedir:

Sağlıklı bir aile ortamında yetişen çocuklar daha başarılı olmaktadırlar. (Y1)

Çocuk istediği alanı pek seçemiyor. Burada velinin kişiselliği devreye giriyor. Sosyal yönü güçlü bir çocuk başka bölüme gidiyor. Genel olarak veliler çocukların başarılı olduğu bölüme değil başka bir bölüme yönlendiriyorlar. (Y2)

İyi bir aile yapısı olanlarda fark hissediliyor. (Y2)

Çocuk dershane-okul ikileminde kalıyor. Okulu yaparsa, dershane kalıyor, dershaneyi yaparsa okul kalıyor. Dershanelerin kapatılması da çözüm değil, özel ders var. Çifte standart devam ediyor. (Y2)

Öğrenmenin temelinde öğrencinin kendisi vardır. Başarıda en önemli etmen öğrenci motivasyonudur. Zeka tek başına yeterli değildir. (Y4)

Ailede öğrenciyle ilgilenildiği, ihtiyaçlarının karşılandığı, öğrencilerin sorumluluklarını yapmasına katkı sağlandığı oranda öğrenci başarılıdır. (Y4)

Aile ilgilenirse çocuk başarılı oluyor. Öğrencinin elinde akşama kadar telefon, sınırsız internet olursa öğrenci başarılı olamıyor. (Y5)

Öğretmenlerin akademik yeterlilikleri önemli. Öğretmenlerin akademik ve pedagojik yeterlilikleri kurum kültürüyle birleştiği takdirde başarı geliyor. (Y7)

Güvenli, huzurlu, şiddetin olmadığı bir okulda başarı farklı olacaktır. (Y8)

4.1.6. Yöneticilere Göre Öğrencilerin Akademik Başarısını Olumsuz