• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar

5.1.2. Öğretmen Görüşlerine İlişkin Sonuçlar

Öğretmenlerin, öğrencilerin akademik başarılarının artırılmasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesine odaklanılan bu çalışmada elde edilen bulgulardan hareketle ortaya konulan sonuçlar şu şekildedir:

1. Öğretmenlerin bir kısmı, akademik başarıyı ders başarısı ve hayata iyi hazırlanma olarak görmektedir. Öğretmenlerin ders başarısı hakkındaki diğer görüşlerini, öğrencinin kendisini iyi tanıması, öğrencinin hem sosyal yönden hem de ders anlamında başarı, iyi bir karakter sahibi olma, öğrencinin kendini ifade edebilmesi, öğrencinin sorumluluk sahibi olması, öğrencinin zekası olarak ifade etmektedirler. Öğretmenlerin az bir kısmı ise, her öğrencinin başarılı olduğu, sadece başarılı olduğu alanın keşfedilmesi gerektiği görüşündedir.

2. Öğretmenlerin büyük bir kısmı okulundaki öğrencilerin başarı düzeyini kötü olarak görmektedir. Bir kısmı ise başarı düzeylerinin orta seviyede olduğu, küçük bir kısmı ise iyi olduğu görüşündedir. Öğretmenlerin öğrencilerin başarı düzeyinden memnuniyet durumları incelendiğinde, büyük çoğunluğunun memnun olmadığı görülmektedir. Öğretmenlerin yarıdan fazlası kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre

daha başarılı olduğu, bir kısmı ise erkek ve kız öğrencilerin başarı düzeylerinde bir fark olmadığı görüşündedir. Öğretmenlere göre kızların daha başarılı olmasının nedenleri ise, ders çalışmaya daha fazla zaman ayırmaları, toplum baskısı, düzenli ve disiplinli olma, sorumluluk bilinci, yüksek motivasyona sahip olma ve kızların ergenliğe daha erken girmesidir.

3. Öğretmenlerin tamamına yakını öğrencilerinin akademik başarılarını etkilediklerini düşünmektedir. Öğretmenler, öğrencilerine rehberlik etme, okulu ve dersi sevdirme, model olma, motive etme, etkili yöntem ve teknik kullanma, dersi kavratma yeterlilik konularında öğrencilerini etkilediklerini düşünmektedir.

4. Öğretmenlerin yarısı okullarının fiziki yapı bakımından etkili bir kurum olarak bulurken, diğer yarısı ise etkili bir kurum olmadığı görüşündedir. Öğretmen niteliği bakımından büyük bir çoğunluğu etkili olduğunu düşünmektedir. Öğretmenlerin yarıdan fazlası okullarının okul kültürü ve okul aile işbirliği bakımından yeterli olmadığı görüşündedir. Öğretmenlerin çoğu, okullarının yönetici niteliği açısından etkili olduğunu düşünmektedir.

5. Öğretmenlerin tamamı öğrencilerin akademik başarısını olumlu etkileyen en önemli faktörün ailenin nitelikleri olduğu düşüncesindedir. Bunun yanında öğretmenlerin yarıdan fazlası, ailenin sosyo ekonomik durumu, ailenin eğitim düzeyi, öğrencinin arkadaş çevresinin de öğrencinin akademik başarısını olumlu etkileyen faktörler arasında sıralamaktadır. Öğretmenlerin sıklık sırasına göre belirttikleri, öğrencilerin akademik başarılarını olumlu etkileyen diğer faktörler ise, başarıya güdülenmesi, doğuştan gelen özellikler, genel çevre özellikleri, okul ve eğitim koşullarının yeterli olması, okul kültürü, öğretmen niteliği, yönetici niteliği, öğretmen öğrenci iletişimi, sorumluluk sahibi olması, çevresinde model alabileceği kişiler olması, sosyal kültürel ve sportif faaliyetlerdir.

6. Öğretmenlerin tamamına yakını öğrencilerin akademik başarısını olumsuz etkileyen faktörlerin başında aile nitelikleri olduğunu düşünmektedir. Öğretmenlerin sıklık sırasına göre belirttikleri diğer olumsuz faktörler ise, genel çevre özellikleri, içinde bulunduğu arkadaş grubunun değer ve normları, sosyo ekonomik özellikler, ailenin eğitim düzeyinin düşük olması, doğuştan getirdiği özellikler, başarı güdüsünün eksikliği, internet ve cep telefonlarının sınırsız kullanımı, turizm bölgesinde

olması, ergenlik döneminin getirdiği değişimler, öğretmen yetersizlikleri, beslenme ve sağlık koşullarının yetersizliği, sorumluluk bilincinin olmaması, özgüven eksikliği, öğretmene veya derse karşı olumsuz tutum, sınıf geçme yönetmeliği (sınıf tekrarının olmaması), rehberlik faaliyetlerinin yetersizliği, yardımcı kaynak kullanma yasağıdır.

7. Öğretmenlerin büyük bir kısmı, öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenlediklerini ifade etmiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için yaptıkları diğer uygulamalar gezi düzenlemek, deneme sınavları yapmak, ünite değerlendirme sınavları yapmak, eğitim teknolojilerinden faydalanmak, başarıya güdülemek, rehberlik yapmak, meslek tanıtımı yapmak, ödevlendirmek, eğitim öğretim ortamını amacına uygun hale getirmek, kurs ve etüt yapmak, bilgi yarışması düzenlemek, yaparak yaşayarak öğrenme yaklaşımını kullanmak, proje yapmak, üniversite tanıtımı yapmak, derse hazırlıklı gelmek, ödüllendirmek, akademik başarıyı artırma ekibi kurmak, okul dergisi çıkarmak, ev ziyareti yapmaktır.

8. Öğretmenlerin öğrencilerin akademik başarılarını artırmak için yapmayı planladıkları uygulamalar öğretmenlerin sıklık sırasına göre, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenlemek, kurs ve etüt yapmak, eğitim teknolojilerinden faydalanmak, motivasyon gezileri yapmak, üniversite gezileri düzenlemek, başarıya güdülemek, test çözdürmek, projeler düzenlemek, velilerle iletişimi artırmak, başarılı öğrencileri ödüllendirmek, ders materyallerini artırmak, kaynak kitap aldırmak, ödevlendirmek, deneme sınavları yapmak, derse hazırlıklı girmek, ders notları çıkarmak, öğrenci takip çizelgesini kullanmak, öğrencileri araştırmaya yönlendirmek, ünite değerlendirme testi uygulamak, grup çalışması yapmak, ev ziyareti yapmak, kitap okumaya önem vermek, meslek tanıtımı yapmak, dergi çıkarmaktır.

9. Öğretmenlerin tamamına göre öğrenme sürecini destekleyen en önemli faktör öğretmenlerdir. Öğretmenlerin tamamına yakını okullarındaki okul yöneticisinin öğrenme sürecini desteklediği görüşündedir. Öğretmenlerin yarıdan fazlası da okulun yapısı, toplum, okulun bulunduğu çevre, ailenin öğrenme sürecini destekleyen faktörler olduğunu düşünmektedir. Öğretmenlerin büyük bir kısmı ise, üst yönetim birimlerinin öğrenme sürecini desteklemediği görüşündedir.

10. Öğretmenler, öğrencilerin okulda öğrenme sürecini iyileştirmek için zümre öğretmenleriyle işbirliği içinde çalıştıklarını, değişik öğretim yöntem ve tekniklerinden

faydalandıklarını, eğitim teknolojilerinden yararlandıklarını, veli ile işbirliği yaptıklarını, konu tekrarı ve test yaptıklarını, yenilikleri takip ettiklerini, öğrencileri güdülediklerini ifade etmiştir.

11. Öğretmenler, liselerde akademik başarının artması için, öğretmenlerin sıklık sırasına göre, sınıfta kalma olmalı, seviye grupları oluşturulmalı, ders kitapları daha etkin hazırlanmalı, bakanlık birim oluşturup soru havuzu oluşturmalı, ders müfredatları hafifletilmeli, kitap okumaya önem verilmeli, öğrenciler alanlarını dokuzuncu sınıfta seçmeli, haftalık ders saati azaltılmalı, eğitim sisteminde sürekli değişiklik yapılmamalı, yardımcı kitap aldırma yasağı kaldırılmalı, kırtasiyecilikten vazgeçilmeli, öğretmen performansı değerlendirilmeli görüşündedir.

12. Öğretmenlere göre akademik başarısı çok yüksek olan bir okul, öğretmenlerin sıklık sırasına göre, fiziki şartları çok iyi olan, sosyal kültürel ve sportif faaliyetleri çok olan, öğrenci sayısı, sınıf mevcudu az olan, öğrencilerin okula severek geldiği, teog'da yüksek puan almış öğrencilerden oluşan, kampüs şeklinde düzenlenmiş, öğrencilerin sadece kendi bölümünün derslerini gördüğü, yöneticinin iyi seçildiği, öğretmenlere rahat ortam sağlanmış, kendi alanının dışındaki alanlarda da etkin öğretmenleri olan, öğretmenlerin yetkisinin daha fazla olduğu, seviye sınıfları oluşturulmuş, disiplinli olan, öğretmenlerin özel odasının olduğu, yasakların olmadığı özelliklerine sahiptir.