• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ARAŞTIRMA

“STRATEJİK PLANLAMA KAVRAMI VE REKLAM AJANSLARINDA KULLANIMI: TÜRKİYE’DEKİ REKLAM

4. VARSAYIMLARIN TEST EDİLMESİ

“Stratejik Planlama Kavramı ve Reklam Ajanslarında Kullanımı” üzerine gerçekleştirdiğimiz araştırmamız 3 temel varsayım üzerine kurulmuştur. Bu varsayımlar SPSS programı aracılığıyla test edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonrasında şu sonuçlara ulaşılmıştır.

4.1. “Stratejik planlama, yaratıcı çalışmaların dolayısıyla reklam kampanyasının başarısı anlamına gelmektedir.” başlıklı varsayımın test edilmesi. 3,6 10,7 35,7 50 0 10 20 30 40 50 Katılmıyorum Fikrim Yok Katılıyorum Tamamıyla Katılıyorum

Grafik 6. Stratejik planlamanın yaratıcı çalışmaların dolayısıyla reklam kampanyasının başarısı anlamına gelmesi ile ilgili frekans grafiği.

Daha öncede incelediğimiz bu grafiği, mevcut varsayımın test edilmesi açısından incelediğimizde araştırmaya katılanların büyük çoğunluğunun “stratejik planlama, yaratıcı çalışmaların dolayısıyla reklam kampanyasının başarısı anlamına gelmektedir.” düşüncesine katılım oranlarının sorulduğu soruya olumlu yönde cevap verdikleri görülmüştür. Diğer bir ifadeyle deneklerin %50’si söz konusu düşünceye tamamıyla katıldığını ifade ederken, %35,7’si katıldıklarını ifade etmişlerdir. Bu iki olumlu katılım oranı birlikte ele alındığında %85,7 gibi olumlu yönde bir orana ulaşılmaktadır. Geriye kalan %10,7’lik bir kısım bu konuda net bir fikir ortaya koyamazken, %3,6’lık bir kısım ise bu düşünceye katılmadığını ifade etmişlerdir. Tüm bu bilimsel gerçekler bize ortaya atılan varsayımın doğrulandığı bilgisini vermektedir.

4.2. “Stratejik planlama kavramının ajanslarda nasıl algılandığı ve stratejik planlamaya ne derecede yer verildiği kadar kullanım sonucunda ortaya çıkan tatminde önemlidir.” varsayımının test edilmesi.

Sonuç ve değerlendirme kısmında ele aldığımız ve gerekli verileri ortaya koyduğumuz bu frekans tablosunu varsayımımızı direkt kapsaması nedeniyle tekrar inceleme gereği duyduk.

Yanıtlar Frekans (F) Yüzde (%)

Evet 26 92,9

Hayır 2 7,1

Tablo 4. Stratejik planlamanın kullanımı sonucunda ortaya çıkan tatmin ile ilgili frekans tablosu

Söz konusu varsayıma katılıp katılmadıkları kendilerine soru olarak sorulan stratejik planlamacılar, %92,9 gibi yüksek bir oranda katılım yönünde cevap vererek stratejik planlama kavramının ajanslarda nasıl algılandığı ve stratejik planlamaya ne derece yer verildiği kadar kullanım sonucunda ortaya çıkan tatmininde önemli olduğu varsayımını doğrulamışlardır.

4.3. “Stratejik planlamacıların ajans içerisindeki varlıkları kadar, onların yetki ve sorumluluk alanlarının genişliği de ortaya konan reklam stratejisinin başarısını etkilemektedir.” varsayımının test edilmesi.

Bu varsayım ile ilgili bir biri ile bağlantılı iki soru sorulmuş ve varsayım bu iki soru üzerinden test edilmeye çalışılmıştır.

Yanıtlar Frekans (F) Yüzde (%)

Evet 22 78,6

Hayır 6 21,4

Tablo 14. Yetki ve sorumlulukların yeterli bulunması ile ilgili frekans tablosu

Stratejik planlamacılara yöneltilen ilk soruda “stratejik planlamacı olarak başarılı olabilmeniz için ajans içerisindeki yetki ve sorumluluklarınız yeterli buluyor musunuz? sorusuna %78,6 oranında ajans içerisindeki yetki ve sorumluluklarını yeterli bulduklarını ifade ederken %21,4 oranında hayır cevabı vererek yetki ve sorumluluklarının yeterli olmadığını dile getirmişlerdir.

Diğer taraftan, yukarıdaki soru ile bağlantılı olarak sorulan “yetki ve sorumluluk alanlarınızın genişletilmesi ortaya koyacağınız reklam stratejisinin başarısını etkilemekte midir?” şeklindeki soruya verilen yanıtı (Tablo 15) dikkatle incelediğimizde ise;

Yanıtlar Frekans (F) Yüzde (%)

Evet 17 60,7

Hayır 11 39,3

Tablo 15.Yetki ve sorumluluklar alanlarının genişliği ve reklam stratejisinin başarısı ile ilgili frekans tablosu.

deneklerin %60,7’sinin yetki ve sorumluluklarının genişletilmesinin ortaya koyacakları reklam stratejisinin başarısını etkileyeceği yönünde görüş bildirirken %39,3’ü bu konuda karşıt görüş bildirmiştir.

Bu iki tabloyu birlikte ele aldığımızda denekler büyük oranda (%78,6) yetki ve sorumlulukların yeterli bulurken, yine önemli bir kısmı (%60,7) yetki ve sorumluluklarının genişletilmesinin reklam stratejisinin başarısını etkileyeceğini dile getirmiştir. Bu durum söz konusu varsayımımız doğrulamaktadır.

Sonuç Olarak;

Reklamda stratejik planlama ile ilgili yeterli bilimsel çalışmanın olmaması ve stratejik planlama ile ilgili pek çok konuda mesleki mutabakatın sağlanamamış olması nedeniyle bir çok tartışma bulunmaktadır.

Tartışma konularından biri olan stratejik planlama kavramı, reklamcılık dünyasında en çok tartışılan konuların başında gelmektedir.

Stratejik planlama kavramını ortaya atan İngilizler, bilinçli bir tercih olarak mı yoksa özel bir nedenden mi bilinmez, kavram olarak stratejik planning’i değil de Account planning kavramını kullanmayı tercih etmişler. Ancak, Türkçe’ye çevrilirken bir çok alternatif arasından “stratejik planlama” kavramının, Account planning kavramının karşılığı olarak ortaya atılmıştır.

Bu çeviri, reklamda stratejik planlamanın yönetim bilimlerinde kullanılan stratejik planlama kavramıyla benzer olarak algılanmasına neden olmuştur. Diğer taraftan, yönetim bilimlerinde stratejik planlama kavramının İngilizce karşılığını araştırdığımızda “strategic planning” kavramı karşımıza çıkmaktadır.

Bu noktada, bazı reklamcılar Account Planning kavramı, Türkçe’ye çevrilirken direkt karşılığı olan “Müşteri Planlaması” diyemeyeceğimiz için stratejik planlamanın da kavramsal karmaşayı artırdığı gerekçesiyle “Marka Planlaması” kavramının kullanılmasının daha uygun olacağını dile getirmişlerdir. Ancak, stratejik planlama kavramı, uzun zamandır kullanılıyor olması ve strateji kavramının etkileyiciliğinin de etkisiyle büyük oranda sektörde kendini kabul ettirmeyi başarmıştır.

Ülkemizdeki bu tartışmalar devam ederken, İngiltere ve ABD’de de kavram üzerinde tartışmalar sürmektedir. “Media Planning” kavramı ile “Account Manager” kavramlarının bir araya getirilmesi ile türetilmiş olan “Account Planning” kavramının verilen hizmeti yeterince anlatmadığı dile getirilmektedir.

Bu konuda, gerçek söz sahibi, bu mesleği icra eden stratejik planlamacılardır. Stratejik planlama kavramı ile icra edilen mesleğin ne ölçüde örtüştüğü ile ilgili likert ölçeğinde hazırlanmış soruya araştırmamızda yer alan stratejik planlamacılar;

%50 oranında çok örtüştüğü, %39,3 oranında ise örtüştüğü yönünde fikirlerini beyan etmişlerdir.

Bu durum bize stratejik planlama kavramının en azından stratejik planlamacılar nezdinde büyük oranda kavramsal olarak tartışma konusu olmaktan çıktığını göstermektedir.

Stratejik planlama kavramı üzerine devam eden tartışmalar, stratejik planlamacıların mesleki tanım olarak kullanmayı tercih ettikleri kavramı da etkilemiştir. Gerçekleştirdiğimiz araştırmamızda, stratejik planlamacılar %32,1 oranında stratejist kavramını kullanmayı tercih ederken, %28,6 orandan stratejik planlamacı kavramını, yine eşit oranda (%28,6) stratejik planlama uzmanı kavramını mesleki terim olarak kullanmayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Ortaya çıkan bu değerler, stratejik planlamacıların mesleki terim olarak kullanmayı tercih ettikleri kavram konusunda net bir fikir birliği içerisinde olmadıklarını göstermektedir.

Sektörde devam eden bir diğer tartışma konusu da, stratejik planlamanın hak ettiği değeri görüp görmediği ile ilgilidir. Dünya genelinde hakim olan kanı, hak ettiği değeri görmediği yönündedir.

Ülkemizde ise, bu konuda yorum yapabilmek için kaç ajansta stratejik planlama departmanının bulunduğuna bakmak gerekir. Bugün hemen hemen bütün büyük ajansları bünyesinde barındıran reklamcılar derneği üzerinden tartışmaya bir yorum getirecek olursak şöyle bir durum karşımıza çıkmaktadır. Reklamcılar derneğine yaklaşık 100 ajans kayıtlı bulunmaktadır. Bu ajanslar içerisinde stratejik planlama departmanına sahip ajans sayısı ise sadece 17’dir. Bu rakam, ülkemizde stratejik planlamaya ne derece önem verildiğinin göstergesidir.

Bu konuda araştırmamıza katılan deneklere yönelttiğimiz sorular ile çeşitli konulara cevap aranmaya çalışılmıştır.

Stratejik planlamacılara çalıştıkları ajanslarda stratejik planlamaya ne derece önem verildiği ile ilgili soruya %64,3 gibi bir oranda çok önem verildiği, %32,1 oranında ise önem verildiği ifade edilmiştir. Bu veriler stratejik planlamacıların çalıştıkları ajansların stratejik planlamaya gereken önemi verdiğini düşündüklerini ortaya koymaktadır.

Bu soru paralelinde sorulan “ajansınızda yaratıcı fikir oluşturulurken stratejik planlama ne ölçüde dikkate alınmaktadır?” sorusuna denekler %39,3 oranında çok dikkate alındığı yönünde görüşlerini dile getirirken %53,6 oranında ise dikkate alınıyor cevabı verilmiştir.

Hazırlanan kampanyalarda stratejik planlamaya ne derece önem verildiğine dair ise stratejik planlamacıların %17,9’u önem verildiğini, %50’si ise bu konuda net bir fikre sahip olmadığını % 28,6’sı önem verilmediğini, %3,6’sı ise hiç önem verilmediğini dile getirmişlerdir.

Bu sonuçlar bize, stratejik planlamacıların kendi ajanslarında stratejik planlamaya önem verildiği, yaratıcı fikir oluşturulurken stratejik planlamanın dikkate alındığı yönünde kanıya sahip olduklarını göstermektedir.

Ancak, reklamcılık sektöründe hazırlanan kampanyalarda stratejik planlamaya ne derece önem verildiği ile ilgili olarak denekler olumsuz yönde ağırlıklı olmak üzere görüşlerini dile getirmişlerdir. Bu durum sektörde stratejik planlamaya gereken önemin verilmediği ile ilgili görüşü desteklemektedir.

Bu soru beraberinde yeni soruları getirmektedir. Neden stratejik planlamaya gereken önem verilmemektedir? Diğer bir değişle, stratejik planlamanın varlığını tam anlamıyla kabul ettirememiş olmasının nedenleri nelerdir?

Stratejik planlamacıların büyük bir çoğunluğu (%50), stratejik planlamanın sunduğu faydaların tam anlamıyla bilinmemesini bir neden olarak göstermişlerdir. Diğer taraftan ise, deneklerin bir kısmı da (%21,4) geçmişten gelen ve alışkanlık haline gelmiş bazı tabuların stratejik planlamanın varlığını ortaya koymasını ve kendini kabul ettirmesini engellediğini dile getirmişlerdir.

Stratejik planlamanın en büyük problemi, yine yukarıdaki sorunun cevabına yakın bir cevap olan “ne işe yaradığının reklamverenler ve reklam sektörü tarafından kavranamamış olması” yanıtında (%46,4) gizlidir.

Bu durum bize göstermektedir ki; stratejik planlamanın sahip olduğu kavramsal karmaşa pek çok noktada kendisini göstermektedir. Strateji ve planlama, bu iki büyülü kelimenin sahip olduğu etkileyiciliğe karşın mesleği tanımlamada bu

iki kavram yeterli bir netlik ortaya koyamamaktadır. Bu durum, stratejik planlama mesleğinin üzerinde bir çok noktada kendisini olumsuz olarak hissettirmektedir.

Stratejik planlama ne yapar? Neye, nasıl katkıda bulunur? Reklam ajansına en büyük katkısı nedir? Reklamverene katkısı nedir? Reklama katkısı nedir? gibi sorular stratejik planlamanın en büyük problemidir. Bir tarafta hiçbir katsının olmadığını dile getirenler, diğer taraftan katkısı olduğunu ancak bu katkının ne olduğu noktasında kendi aralarında görüş ayrılıklarına sahip olanlar…

Peki gerçekte, stratejik planlamanın en büyük katkısı ne idi? Söz konusu problem ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz stratejik planlamacılar, stratejik planlamanın reklam ajanslarına en büyük katkısının (%46,4) daha düzgün reklam kampanyasının hazırlanmasını sağlaması olduğunu dile getirmişlerdir. Deneklerin %32,1’ine göre ise en büyük katkının tüketicinin sesini ajans içerisine taşıması olduğu vurgulanmıştır.

Diğer taraftan, stratejik planlamacılar, stratejik planlamanın reklamverene en büyük katkısını ise, %42,9 oranında marka yönetimi sürecinde yön gösterici olması özelliği olarak ifade ederlerken, %35,7 oranında ise daha etkili reklam kampanyalarıyla hedef kitleye seslenebilme imkanı vermesi gösterilmiştir. Ayrıca, bir pazarlama çözümü sunabilmesi de (%17,9) reklamverene katkı olarak gösterilen seçenekler arasında yer almaktadır.

Stratejik planlamanın reklam kampanyasına katkısı olarak ise %67,9 oranında daha etkili kampanyalarını yapılmasını sağlayabilme özelliği gösterilmiştir.

Stratejik planlamanın reklam ajanslarına, reklamverene ve reklam kampanyasına katkısı dikkatle incelenecek olursa her üçünde de şöyle bir ortak nokta ortaya çıkmaktadır. Stratejik planlama; daha düzgün ve daha etkili reklam kampanyası gerçekleştirme imkanı sunmaktadır. Böylece, stratejik planlamanın reklam, reklam ajansı, reklamveren ve reklam kampanyasına etkisinin etkililik üzerine konumlandırılabileceği gerçeği ortaya çıkmaktadır.

Bu gerçek, Effie ödüllerini de dikkate aldığımızda stratejik planlamanın varlığıyla örtüşmektedir. Ancak, etkinin ölçülememe özelliği stratejik planlama için en büyük problem olarak karşımızda durmaktadır.

Reklam ajansı açısından stratejik planlamayı yorumlayacak olursak;

Stratejik planlamacılara göre bir ajansta stratejik planlama departmanının bulunması bu ajansın daha başarılı bir reklam kampanyası gerçekleştireceğini (%89,6) göstermektedir. Denekler, %75 oranında bünyesinde stratejik planlama departmanı bulunan ajanslar için stratejik planlamanın, yaratıcı fikrin müşteriye daha kolay kabul ettirilmesi anlamına geldiğini ileri sürmektedirler.

Diğer taraftan, stratejik planlamanın yaratıcı çalışmaların dolayısıyla reklam kampanyasının başarısı anlamına geldiği fikrine deneklerin %50’si tamamıyla katıldığını ifade ederken, %35,7’si katıldığını ifade etmiştir. Deneklerin olumlu yöndeki bu katılımları, stratejik planlamanın yaratıcı çalışmalar ve reklam kampanyası için ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Stratejik planlamacılar, bu yıl icat edilişinin 40. yılını kutlayacağımız stratejik planlamanın nasıl algılandığı ve stratejik planlamaya ne derece önem verildiği kadar, kullanım sonucunda ortaya çıkan tatminin de önemli olduğunu dile getirmişlerdir. Stratejik planlamanın kullanımı sonucunda elde edilen tatminin önemi konusunda %92,9 oranında fikir birliğine varan stratejik planlamacıların bu görüşü, mesleğin ne işe yaradığının reklamverenler ve reklam sektörü tarafından kavranamamış olmasının en büyük problem olarak ortaya koyulması (%46,4) ve çok az sayıda ajansın stratejik planlama departmanına yer vermesi ekseninde tutarlı bir sonuç ortaya koymaktadır.

Bu sonuç bizlere, bünyelerinde stratejik planlama departmanı bulunduran mevcut ajansların verdikleri hizmetlerin kalitesinin artması yani stratejik planlamanın kullanılması sonucunda elde edilen tatmin oranın artması stratejik planlamanın nasıl algılandığı ve ne derece önem verildiği kadar önem arz etmektedir. Artan tatmin, stratejik planlamanın ne işe yaradığı konusundaki problemleri de ortadan kaldıracaktır.

Stratejik planlamanın reklam kampanyasının başarısına etki eden yönü ve yaratıcı fikrin müşteriye daha kolay kabul ettirilmesini sağlama özelliği açısından düşündüğümüzde stratejik planlamanın hayati öneme sahip departmanlardan biri olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

Bu çerçevede, araştırmamıza katılan denekler %14,3 oranında stratejik planlamanın diğer ajans içerisinde hayati öneme sahip olması bakımından diğer

ajanslarla karşılaştırıldığında 1. sırada, %53,6’ oranında 2. sırada, %32,1 oranında 3. sırada yer aldığını ifade etmişlerdir.

Ajans içerisinde müşteri ilişkileri ile daha yakın çalışma ilişkisi içerisinde bulunduklarını ifade eden stratejik planlamacıların oranı (%57,1) yaratıcı ekip ile daha yakın çalışma ilişkisi (%42,9) içerisinde bulunduklarını ifade eden stratejik planlamacılardan yüksek olduğu görülmektedir. Stratejik planlamacıların %82,1’i stratejik planlamanın başarılı olmasında en büyük rolün yaratıcı ekibe düştüğünü ifade etmektedir. Sadece %17,9’luk bir kısım stratejik planlamanın başarılı olmasında müşteri ilişkileri departmanının etkili olduğunu dile getirmektedir.

Ancak genel olarak değerlendirildiğinde ise, stratejik planlamacıların %57,1’inde stratejik planlamaya değer veren reklamverenlerin artmasının stratejik planlamanın başarısını artıracağı görüşü hakimdir.

Elde edilen bu veriler, stratejik planlamanın başarılı olmasında yaratıcı ekibe büyük görev düştüğünü göstermektedir. Dolayısıyla, stratejik planlamanın başarısının farklı bir perspektiften baktığımızda yaratıcı ekibin başarısı anlamına da geldiği aşikardır. Stratejik planlamacıların %100 oranında bir katılım ile stratejik planlamanın yaratıcı fikrin çıkmasını kolaylaştırdığı noktasında fikir birliği içerisinde olmaları, yaratıcı ekibin başarısı için de stratejik planlamanın önemli olduğu fikrini desteklemektedir. Yaratıcı fikrin ortaya çıkarılmasında yaratıcı briefe şiddetle ihtiyaç duyan ve yaratıcı fikrin başarısında yaratıcı briefin etkisini yadsımayan yaratıcı ekip için stratejik planlamanın başarılı olmasına destek vermek ve bu konudaki görevini yerine getirmek, kendi başarıları içinde bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Stratejik planlama hizmetinde en büyük faydayı elde edecek gruplardan biri olan stratejik planlamaya değer veren reklamverenlerin sayısının artması stratejik planlamanın başarısını artıracak unsurlar arasında görülmektedir.

Stratejik planlamayı kavramsal ve kullanım olarak ele aldığımız bu araştırmamızdaki en önemli etkenlerden bir tanesi de stratejik planlamacılardır. Stratejik planlamacıların özelliklerini de ele aldığımız bu araştırmamızda, stratejik planlamacıların mesleğe, mesleki hayata ilişkin görüşleri ele alındı.

planlamacılar yer almaktadır. Deneklerin %53,6’sı lisans, %42,9’u yüksek lisans mezunundan oluşmaktadır. Bu durum bize, stratejik planlamacıların eğitim seviyesi yüksek, genç, dinamik ve ağırlıklı olarak bayanlardan oluştuğunu göstermektedir. Stratejik planlama mesleği ile birinci dereceden ilgili olan stratejik planlamacılar, mesleki başarı ve mesleğin geleceğinin en önemli aktörleridir. Bu önemlerini dikkate alarak araştırmamızda yer verdiğimiz stratejik planlamacılar, mesleki hayat içerisinde sahip oldukları en önemli görevlerinin ne olduğu ile ilgili olarak %50 oranında tüketicinin sesi olmak cevabını vermişlerdir. Bu soruyu %32,1 oranında ise yaratıcı brief yazmak olarak yanıtlamışlardır.

Ortaya çıkan bu sonuç, stratejik planlamacıların bakış açısıyla kendilerinin en önemli görevinin; tüketiciyi anlamak, tüketicilerin istek ve beklentilerini ajans içerisine taşımak anlamına gelen tüketicinin sesi olmak olduğunu ortaya koymaktadır.

Araştırmaya katılan deneklerin %17,9’u kendisini mesleğinde çok yeterli bulurken %57,1’i kendini mesleğinde yeterli bulmaktadır. Likert ölçeğinde yapılan bu uygulamada, denekler %21,4 oranında fikir beyan etmezken %3,6 oranında kendisini yeterli bulmadığını dile getirmiştir.

Mesleki başarıda kişisel yeterliliğin çok önemli olduğu ve mesleki başarıyı büyük oranda etkileyen mesleki alandaki yeterlilik bir çok mesleğin en büyük problemidir.

Stratejik planlamanın gelecekte varlığını güçlü hale getirebilmesi ile ilgili sorulan soruya %42,9 oranında verilen nitelikli stratejik planlamacıların yetişmesi cevabını, stratejik planlamacıların kendilerini mesleklerinde yeterli görmeleri ile karşılaştırdığımızda stratejik planlamanın varlığını sürdürebilmesi ve gelecekteki gücünü artırabilmesinin temelinde nitelikli stratejik planlamacıların yetiştirilmesinin yattığı görülmektedir. Bireysel başarıların mesleklerin gelecekleri üzerinde büyük etkileri olduğu bir gerçektir. Bu gerçek, nitelikli stratejik planlamacıların yetişmesini zorunlu kılmaktadır. Bu noktada, reklamcılık sektörü veya en azından stratejik planlamaya önem veren reklam ajansları nitelikli stratejik planlamacıların yetişmesi ve mesleki başarının sağlanması için ortak bir platform oluşturmalı ve bu çerçevede gerekli yatırımları yapmaları gerekmektedir. Stratejik planlamanın kullanımı

sonucunda elde edilen tatminin derecesini (%92,9) ve bu stratejik planlamacının bu tatminin seviyesine yapacağı bireysel katkıyı düşündüğümüzde sektörde stratejik planlama uzmanlarına yapılacak yatırımın önemi daha da artmaktadır.

Ajans içerisindeki diğer departmanların çalışanlarının stratejiye uygun hareket etmekten çok kendi fikirlerini kabul ettirme çabalıyor olmasını deneklerin %64,3’ü mesleki hayat içerisinde kendilerin en çok rahatsız eden konu olarak ifade etmişler. Ancak, stratejik planlamacıların %89,3’ü hazırladığı stratejik plana uygun yaratıcı fikrin geliştirildiğini ve bu fikrin uygulandığını ileri sürmektedir. Bu durum, yer verilen ajanslarda da stratejik planlamanın büyük oranda anlaşıldığının ve gereken değerin verildiğinin fakat, çeşitli aksaklıkların ve stratejik planlamanın varlığını göz ardı eden yaklaşımların zaman zaman ortaya konduğunu da göstermektedir.

Stratejik planlamacılar %78,6 oranında yetkilerini yeterli bulurken, %60,7 oranında ise mevcut yetki ve sorumluluklarının genişletilmesini ortaya konacak reklam stratejisinin başarısını artıracağı görüşünde birleşmektedirler.

Geleceği planlama sanatı olan stratejik planlamanın için gelecek nasıl şekillenecek? Başka bir ifadeyle, gelecekte stratejik planlama kendini nasıl konumlandıracak? Varlığını sürdürebilecek mi yoksa tamamen ortadan kalkacak mı?

Bu konuda kesin bir yargı ortaya koymak imkansız. Ancak, konu ile ilgili düşüncelerine başvurduğumuz stratejik planlamacılar, stratejik planlamanın gelecekte ajanslar ve reklamverenler tarafından daha çok talep gören bir disiplin haline geleceğine inanmaktadırlar. (%82,1)

Stratejik planlamanın gelecekte varlığını daha güçlü hale getirebilmesinin, nitelikli planlamacıların yetişmesi (%42,9) ve stratejik planlamanın sunduğu faydaların daha gözle görülür hale getirilmesinin sağlanması (%35,7) ile mümkün olacaktır.

Stratejik planlamanın sunduğu faydaların gözle görülür hale getirilmesi ise, stratejik planlamacılara; gerekli araştırmaların yapılması, bu araştırmalardan çıkan sonuçların yorumlanması ve gerekli stratejik yaklaşımı ortaya koyacakları imkanların verilmesi ile mümkündür.

Stratejik planlamanın temelinde bilgi yer almaktadır. Başkaları için çok önemsiz olarak görülen bir bilgi stratejik planlamacı için büyük bir hazinenin anahtarı konumuna sahip olabilir. Bu bilinç ile hareket etmesi gereken stratejik planlamacı, tüm çalışmalarını büyük bir titizlik içerisinde sürdürmesi gerekmektedir. Ancak, tüm bu süreçte, stratejik planlamacının bilgi ve becerisi kadar stratejik planlamaya önem veren reklam ajansı ve reklamverenin yaklaşımı da önemlidir.