• Sonuç bulunamadı

2. SPONSORLUK

3.5. UYGULAMA SONUCU ve DEĞERLENDĐRME

Araştırmamızda örnek şirket olarak Mutlu Akü firması incelenmiştir. Mutlu Akü firması Türkiye’de 1945’te başlayan ve gün geçtikçe daha çok büyüyen bir firma olma özelliğini korumaya çalışmaktadır. Bu özelliğine ek olarak genellikle spor, eğitim, teknolojik gelişmeler ve yeniliklerle ilgili sponsorluk çalışmalarında bulunmaktadır. Bu nedenlerle araştırma yapılacak işletme olarak Mutlu Akü seçilmiştir. Anket çalışması üniversite öğrencileri üzerinde uygulanmıştır. Bunun önemli nedenlerinden biri de Mutlu Akü firmasının, üniversite basketbol takımına sponsor olmasıdır.

Ankete katılan toplam öğrenci sayısı 400’dür. Bu öğrencilerin 180 tanesi (%45,0) erkek, 214 tanesi (%53,5) bayandır. Araştırmaya katılan öğrenciler arasında ehliyete sahip olma oranı %34,8 gibi düşük bir orandadır. Bu öğrencilerden % 58,5’nin ailesine ya da kendine ait bir otomobili varken %41,5’nin ailesine ya da kendine ait bir otomobili bulunmamaktadır. Öğrencilerin %70,3’ü otomobillerin teknik parçaları ile ilgili yeterli bilgilere sahipken, %29,8’i otomobillerin teknik parçaları ile ilgili yeterli bilgilere sahiptir.

Araştırmamızda Mutlu Akü’nün yaptığı sponsorluk çalışmalarının duyulma oranları incelenmiştir. Bu noktada, Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın Sponsorluğu % 63,5 ile en yüksek duyulma oranına sahipken, onu Otomobil Sporları Sponsorluğu % 30,5, Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi %19,0, Off Road Sponsorluğu %13,0, Yelken Sporları Sponsorluğu %7,8, Mutlu Cup Sponsorluğu %7,5, Mutlu Akü Güneş Evi Projesi % 7,3 oranları ile takip etmektedirler. Bu bağlamda duyurulmanın da çalışmalar üzerindeki etkisinden söz edebiliriz. Yüksek oranda duyulma oranı çıkan çalışmalar televizyon reklâmları ve haberleriyle sık sık duyurulmakta ve tekrarlanmaktadır. Düşük düzeyde bilinen çalışmalar ise, daha küçük bir kitleye hitap eden ve diğerlerine göre çok daha az duyurulan çalışmalardır. Sonuçta da duyulma oranlarındaki bu farklılık ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın Sponsorluğu, spor takımları sponsorluğu grubuna girmektedir. Diğer faaliyetlerine

oranla bir spor takımına sponsor olması kuruluşun bu faaliyetiyle tanınmasına yol açmıştır. Bu arada, takım sponsorluğu yaptığı için daha az risk taşımaktadır.

Mutlu Akü’nün yaptığı sponsorluk çalışmalarıyla ilgili haberlerin en yoğun olarak alındığı kanal televizyon (% 47,0) olarak ortaya çıkmıştır. Onu afiş ve ilanlar (% 20,0) ve arkadaşlar (% 10,0) takip etmektedir. Bu da ortaya çıkarmaktadır ki; sponsorlukla ilgili bir çalışma hakkında toplumu bilgilendirmenin en etkili yolu televizyondur. Bu nedenle duyurulma çalışmalarında televizyona ağırlık verilmesi yerinde olacaktır.

Araştırmaya katılanların Mutlu Akü’nün sponsorluk çalışmalarının içeriğiyle ilgili bilgi düzeylerinde ise, gene sıklıkla duyurulan ve tekrarlanan Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın Sponsorluğu içeriği en çok bilinen sponsorluktur. Onu, Otomobil Sporları Sponsorluğu, Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi, Mutlu Cup Sponsorluğu, Off Road Sponsorluğu, Yelken Sporları Sponsorluğu, Mutlu Akü Güneş Evi Projesi takip etmektedir.

Araştırmaya katılanların Mutlu Akü’nün sponsorluk çalışmalarıyla ilgili fikirlerinde ise, bütün çalışmalar genellikle olumlu olarak nitelendirilmektedir. Yine Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın Sponsorluğu en olumlu çalışma olarak nitelendirilmektedir. Đkinci olarak olumlu nitelendirilen çalışma ise Otomobil Sporları Sponsorluğu olmuştur.

Araştırmaya katılanların yeterlilik değerlendirmelerinde ise, Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın Sponsorluğu, Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi, Otomobil Sporları Sponsorluğu yüksek oranda, diğerlerinin sırasıyla çalışmalarının yeterli görüldüğü söylenebilir.

Araştırmaya katılanlardan % 64,0’ü Mutlu Akü’nün sponsorluk çalışmalarıyla ilgili toplumu bilgilendirme faaliyetlerini yetersiz olarak değerlendirmektedir. Bu bağlamda, araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu bu çalışmaları duymakla ve

bilgi sahibi olmakla birlikte içerik hakkında tam bir bilgi sahibi olmadığı için, bilgilendirme çalışmalarını yetersiz olarak nitelendirmektedirler.

Mutlu Akü’nün, zihninizdeki imajının nasıl değerlendirirsiniz sorusuna %44,8’i iyi, % 42,5’i orta, %4,0’ü çok iyi, %1,0’i ise kötü cevabını vermişlerdir. Bu da Mutlu Akü’nün, kurum imajın yüksek olduğunu göstermektedir.

Araştırmaya katılanlara Mutlu Akü’nün zihninizde belirttiği ilk unsur nedir sorumuza verilen cevaplarda “Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın Sponsorluğu cevabı %25,8 ile ilk sırayı almaktadır. “Akü” cevabı % 17,0 ile ikinci sırada yer alırken, “Otomobil” cevabı %8,8 ile üçüncü sırada yer almaktadır.

Sonuç olarak araştırmaya katılanlar tarafından Mutlu Akü’nün, sponsorluk çalışmalarının, özellikle de afiş, ilanlar ve televizyonda çeşitli şekillerde sık sık duyurulan çalışmaların duyulduğu, çalışmaların çoğu hakkında yeterli bilgi sahibi olduğu ve yeterli bulduğunu, çalışmaların çoğunun olumlu bulunulduğunu ve bunlara bağlı olarak da Mutlu Akü’nün kurum imajını iyi olarak değerlendirdiklerini söyleyebiliriz.

Çapraz tablolarda ise; Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı ve Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetleri hakkında toplumu bilgilendirme çalışmaları arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Akü’nün zihinlerindeki imajını iyi olarak değerlendirenlerin Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetleri hakkında toplumu bilgilendirme çalışmalarını

yeterli buldukları, Mutlu Akü’nün zihinlerindeki imajını orta olarak

değerlendirenlerin ise Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetleri hakkında toplumu bilgilendirme çalışmalarını yetersiz bulduklarını düşündükleri ortaya çıkmaktadır.

Mutlu Akü’nün sponsorluk çalışmalarıyla ilgili bilgi alınan kaynak ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Akü’nün

yaptığı bu çalışmalarla ilgili televizyondan bilgi alanlar Mutlu Akü’nün zihinlerindeki imajını iyi (%50,8) olarak değerlendirmişlerdir. Diğer kaynaklardan

bilgi edinenler ise Mutlu Akü’nün imajını bu kadar yüksek oranda iyi bulmamaktadır.

Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı ve aylık harcama arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirenlerin aylık harcaması 301–400 TL arasındadır. Orta gelir grubuna sahip olanlar Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirmiştir. Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirenler ise 401–500 TL arası daha yüksek gelir düzeyine sahiptirler

Cinsiyet ve Mutlu Akü’nün sponsorluk çalışmalarıyla ilgili bilgi alınan kaynak arasındaki ilişki incelenmiş, kadınların (%49,5) erkeklere göre televizyondan daha fazla bilgi aldıkları görülmüştür.

Cinsiyet ve Mutlu Akü ile ilgili bilgi sahibi olma arasındaki ilişki incelenmiş, erkeklerin (%56,1), kadınlara göre Mutlu Akü hakkında daha fazla bilgiye sahip oldukları görülmüştür.

Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetleri hakkında toplumu bilgilendirmesi ve cinsiyet arasındaki ilişki incelenmiş, erkeklerin (%71,7), kadınlara göre Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetleri hakkında toplumu bilgilendirme çalışmalarını yetersiz buldukları görülmüştür.

Cinsiyet ve Mutlu Akü denildiğinde zihninizde beliren ilk unsur arasındaki ilişki incelenmiş, kadınlara göre erkeklerin (%33,3), daha çok zihinlerinde beliren ilk unsur Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın sponsorluğu olmuştur.

Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi Sponsorluğu’nun duyulması ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş,Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi Sponsorluğu’nu duydum diyenlerin %21,8’i Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirken, Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi Sponsorluğu’nu duymadım diyenlerin %75,3’ü ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak

Mutlu Akü Güneş Evi Projesi Sponsorluğu’nun duyulması ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Akü Güneş Evi Projesi Sponsorluğu’nu duydum diyenlerin %9,5’i Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirken, Mutlu Akü Güneş Evi Projesi Sponsorluğu’nu duymadım diyenlerin %86,5’i ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı Sponsorluğu’nun duyulması ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı Sponsorluğu’nu duydum diyenlerin %66,5’i Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirken, Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı Sponsorluğu’nu duymadım diyenlerin %33,5’i ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Mutlu Cup Sponsorluğu’nun duyulması ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Cup Sponsorluğu’nu duydum diyenlerin %8,9’u Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirken, Mutlu Cup Sponsorluğu’nu duymadım diyenlerin %86,5’i ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Yelken Sporları Sponsorluğu’nun duyulması ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Yelken Sporları Sponsorluğu’nu duydum diyenlerin %10,1’i Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirken, Yelken Sporları Sponsorluğu’nu duymadım diyenlerin %85,3’ü ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Otomobil Sporları Sponsorluğu’nun duyulması ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Otomobil Sporları Sponsorluğu’nu duydum diyenlerin %37,4’ü Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirken, Otomobil Sporları Sponsorluğu’nu duymadım diyenlerin %65,9’u ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Off Road Sporları Sponsorluğu’nun duyulması ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Off Road Sporları Sponsorluğu’nu duydum diyenlerin %15,6’sı Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirken, Off Road Sporları Sponsorluğu’nu duymadım diyenlerin %84,1’i ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi’nin içeriği hakkındaki bilgi düzeyi ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi hakkındaki bilgiyi yeterli bulanların %7,3’ü Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajını iyi olarak değerlendirirken, Mutlu Akü Güneş Arabaları Projesi’nin içeriği hakkında herhangi bir fikrim yok diyenlerin %51,2’si ise Mutlu Akü’nün imajını da orta olarak değerlendirmişlerdir.

Mutlu Akü Güneş Evi Projesi’nin içeriği hakkındaki bilgi düzeyi ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Akü Güneş Evi Projesi hakkındaki bilgiyi yeterli bulanların %3,4’ü Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajını iyi olarak değerlendirirken, Mutlu Akü’nün Güneş Evi Projesi’nin içeriği hakkında herhangi bir fikrim yok diyenlerin %50,5’i ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı Sponsorluğu’nun içeriği hakkındaki bilgi düzeyi ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı Sponsorluğu hakkındaki bilgiyi yeterli bulanların %43,0’ü Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajını iyi olarak değerlendirirken, Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı Sponsorluğu’nun içeriği hakkında herhangi bir fikrim yok diyenlerin %35,9’u ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Mutlu Cup Sponsorluğu’nun içeriği hakkındaki bilgi düzeyi ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Mutlu Cup Sponsorluğu hakkındaki bilgiyi yeterli bulanların %9,5’i Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajını iyi olarak

fikrim yok diyenlerin %54,7’si ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Yelken Sporları Sponsorluğu’nun içeriği hakkındaki bilgi düzeyi ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Yelken Sporları Sponsorluğu hakkındaki bilgiyi yeterli bulanların %7,3’ü Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajını iyi olarak değerlendirirken, Yelken Sporları Sponsorluğu’nun içeriği hakkında herhangi bir fikrim yok diyenlerin %51,2’si ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Otomobil Sporları Sponsorluğu’nun içeriği hakkındaki bilgi düzeyi ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Otomobil Sporları Sponsorluğu hakkındaki bilgiyi yeterli bulanların %20,7’si Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajını iyi olarak değerlendirirken, Otomobil Sporları Sponsorluğu’nun içeriği hakkında herhangi bir fikrim yok diyenlerin %45,9’u ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

Off Road Sporları Sponsorluğu’nun içeriği hakkındaki bilgi düzeyi ve Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajı arasındaki ilişki incelenmiş, Off Road Sporları Sponsorluğu hakkındaki bilgiyi yeterli bulanların %8,4’ü Mutlu Akü’nün zihinlerdeki imajını iyi olarak değerlendirirken, Off Road Sporları Sponsorluğu’nun içeriği hakkında herhangi bir fikrim yok diyenlerin %51,8’i ise Mutlu Akü’nün imajını orta olarak değerlendirmişlerdir.

SONUÇ VE DEĞERLENDĐRME

Son yıllarda önemini iyice arttıran kurum imajı ve sponsorluk kavramları; işletmelerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli hale gelmiştir. Önceleri sadece bir logo veya tasarımdan oluşan firmalar artık bunun yeterli olmadığını görmüş ve imaj oluşturmaya yönelmişlerdir. Đşletmelerin her türlü faaliyetleri hedef kitlelerin gözünde imaj olarak algılanmaktadır. Bunun için sadece olumlu bir imaj oluşturmak yetmez, aynı zamanda bunu sürdürmek gerekir.

Giderek küreselleşen dünyamızda olumlu imaj oluşturmak firmaların olmazsa olmazlarındandır. Çünkü aynı pazar içinde neredeyse tüm ürünler aynı kalitede üretilmeye başlamıştır. Rekabet edebilmek için farklı özellikler geliştirenler ise kısa bir süre içinde taklit edilebilmektedirler. Bunun için tüketicilerin duygularına seslenmek gerekmektedir. Tüketicilerin kararlarını verirken duygularına göre davrandıkları ise artık daha iyi bilinmektedir. Tüketicilerin duygularına hangi araçlarla nasıl seslenileceği de araştırılmalıdır.

Önceleri, kurum imajı dış hedef kitleler üzerinde oluşturulması gereken bir unsur olarak görülmekteydi. Küreselleşmenin de etkisiyle işletme için, çalışanların da önemi artmıştır. Çalışanlar, işletme hakkında olumlu bir imaja sahiplerse, motivasyonları yüksek olacak daha verimli ve istekli bir şekilde çalışacaklardır. Bundan dolayı dış hedef kitlelere de olumlu bir imaj yansıtacaklardır. Đmaj çalışması yapılırken, dış hedef kitlelerin yanı sıra iç hedef kitleyi de göz önüne almak gerekmektedir.

Kurum imajı oluşturmanın ilk aşaması, işletmede gerekli olan değişimleri gerçekleştirerek bu sayede, oluşturulacak imajı sağlam bir altyapı üzerine kurmaktır. Kurum imajı oluşturmanın ikinci unsuru ise, işletme için dış imaj oluşturmaktır. Dış imaj yaratmanın beş yolu vardır: Đşletmenin ürettiği ürünün kalitesi, içinde işletmeyle ilgili tüm görsel unsurları barındıran somut imaj, reklâm, sponsorluk çalışmaları ve medya ile ilişkiler. Kurum imajı oluşturmanın üçüncü aşaması, iç hedef kitleye yönelik imaj yaratma çalışmalarıdır. Güçlü ve olumlu bir imaj yaratabilmek için

vizyona, kendini işletmeye ait, işletmenin bir parçası olarak hissetmeye ve çalıştığı kurumla gurur duymaya ihtiyacı vardır. Çalışanlar işletmede bir üretim faktörü değil, bir insan olarak görülmek isterler. Đşletmeyle reklâm aracı olarak kullanılacak değil, samimi ve eşit ilişkiler kurmak isterler. Güçlü ve etkili bir kurum imajı yaratmanın en önemli ve son aşaması, soyut imaj oluşturmaktır. Soyut imaj, müşteri tatmini ve müşteri sadakati yoluyla, işletmenin sosyal sorumluluk sahibi bir kuruluş olarak hedef kitleler tarafından algılanmasıyla oluşur. Müşteri tatmin edildiği takdirde memnuniyet sağlanacak, memnuniyet sağlanınca da sadık müşteriler kitlesi oluşacak, bu sayede de işletme hakkındaki imaj güçlenecektir. Müşteri tatmini ve sadakati yoluyla güçlü bir soyut imaj yaratabilmek için, müşterilerle iyi ilişkiler kurmak, sunulan ürün veya hizmete değer katmak, müşteriye göre üretim yapmak ve güvenini kazanmaktır(Özüpek, 2005: 222).

Kurum kültürü, kurum felsefesi, kurum kimliği kurum imajının oluşumunda önemlidir. Bu üç unsur kurum imajı ile etkileşim içindedir. Kuruluşlar, tam anlamıyla bir kurumsal imaj oluşturmak istiyorlarsa bu unsurları göz ardı edemezler.

Tüketicinin gözünde diğer kuruluşlardan farklılaşmak ve olumlu imaj oluşturmak için sponsorluk ideal bir araç haline gelmiştir. Sponsorluğun önemi son yıllarda gittikçe artmaya başlamıştır. Önceleri devletin yeterince destekleyemediği alanlarda yapılmaya başlanan, bağış ya da yardımseverlik olarak adlandırılan sponsorluk artık karşılıklı menfaatlerin sağlandığı bir araç haline dönüşmüştür.

Sponsorluk, sadece kültür-sanat alanlarında yapılırken günümüzde daha çok alanda yapılmaya başlanmıştır. Bu alanlar arasında spor sponsorluğu, sosyal sponsorluk ve macera-seyahat sponsorluğu yer almaktadır. Bütçeden en çok pay ayrılan sponsorluk türü ise spor sponsorluğudur. Spor sponsorluğunun türleri arasında bireylerin desteklenmesi, takım ve organizasyonların desteklenmesine göre daha risklidir. Desteklenecek kişi seçilirken sponsorluğa sağlayacağı avantajları ve dezavantajları çok iyi araştırmalıdır. Ayrıca sponsorluk üstlenirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan birisi de sponsorluk yapılacak alanın iyi seçilmesidir. Buna dikkat edilmezse yapılacak sponsorluk faaliyeti sönük kalacaktır.

Đşletmelerin başarısı güçlü bir kurum imajına bağlı olmakta, güçlü bir kurum imajı da yapılan sponsorluk faaliyetlerine bağlı olarak oluşmaktadır. Kurumsal imaj oluşumunda sponsorluğun rolü büyüktür. Doğru alanda, doğru zamanda ve doğru kişilerle yapılan sponsorluk faaliyetlerinin kurum imajına katkısı yadsınamaz. Reklâmın ve diğerlerinin yapamadığını uzun vadede sponsorluk yapabilir. Bunun için sponsor olunacak alanı, kişi ya da işleri ayrıntılı bir şekilde araştırmak gerekir. Sponsorluğun hedef kitlesini de iyi seçmek gerekir. Kuruluşların daha geniş ve daha spesifik hedef kitlelere sponsorluk sayesinde ulaşması mümkündür. Çünkü yapılan

sponsorluklar sayesinde hedef kitleler kuruluşları tanıma fırsatı elde

edebilmektedirler.

Araştırmamızda incelediğimiz işletme olan Mutlu Akü açısından olaya

baktığımızda, Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetlerine önem verdiğini

söyleyebiliriz. Araştırma sonuçlarına baktığımızda ise Mutlu Akü’nün yaptığı sponsorluk çalışmaların genellikle olumlu olarak görüldüğü, beğeniyle karşılandığı ve bu çalışmalarla da bağlantılı olarak kurum imajının da iyi olarak değerlendirildiği görülmektedir.

Ancak yapılan sponsorluk faaliyetlerinin yeterince duyurulması büyük önem taşımaktadır. Bir işletme ne kadar olumlu ne kadar büyük ölçekli çalışmalar yaparsa yapsın, duyurulma faaliyetleri yetersiz ise istenen etkiyi yaratması ve amacına ulaşması mümkün değildir. Ayrıca çalışmalar için harcanan para ve emek de boşa gitmektedir. Bir çalışma hakkında hedef kitle ne kadar çok bilgilendirilirse çalışmayı olumlu bulma olasılığı da artar. Mutlu Akü de yaptığı sponsorluk faaliyetlerini yeterince duyuramamış ve beklediği etkiyi elde edememiştir. Bundan dolayıdır ki yaptığı sponsorluk çalışmaları yeterince tanınmamaktadır.

KAYNAKÇA

AK, Mehmet (1998). Kurumsal Kimlik. Đstanbul: Işıl Ofset.

AKDAĞ, Mustafa (2001). Halkla Đlişkiler ve Kriz Yönetimi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

AKTAN, Can ve TUTAR, Hasan (2006). Organizasyonlarda Kurallar ve Kurumlar. Ankara: SPK Yayını.

AKYÜREK, Rüveyde (1998). Sponsorluk Planlaması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yayınları.

ALEMDAR, Korkmaz ve ERDOĞAN, Đrfan (1994). Popüler Kültür ve Đletişim. Ankara: Ümit Yayıncılık.

AND, Metin, ŞENLĐK, Ergin ve ÇANAK Erkan (1981). Kültürel Etkinlikler ve Büyük Kuruluşlar. Đstanbul: Türkiye Đş Bankası Yayınları.

ARGAN, Metin (2004). Spor Sponsorluğu Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.

ARSLAN, Ali (1999). “Şirketimizdeki Đşler Nasıl Yapılıyor? Kurumunuzdaki Kültürden Haberdar mısınız?”. Aktif Đnsan Dergisi, Sayı:44, Sayfa: 23.

ASNA, Alâeddin (1998). Public Relations; Temel Bilgiler. Đstanbul: Der Yayınevi.

AVCIKURT, Cevdet (2005). Turizmde Tanıtma ve Satış Geliştirme. Đstanbul: Değişim Yayınları.

Faaliyetlerinin Etkisi ve Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Uygulaması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

AVŞAR, Zakir ve ELDEN, Müge (2004). Reklâm ve Reklâm Mevzuatı. Ankara: RTÜK Yayın.

AYDEDE, Ceyda (2002). Teorik ve Uygulamalı Halkla Đlişkiler Kampanyaları (2.Baskı). Đstanbul: Mediacat Yayınları.

AYDOĞAN, Filiz (2004). Medya ve Popüler Kültür. Đstanbul: Mediacat Yayınları.

AYTAÇ, Tufan (2000). Eğitim Yönetiminde Yeni Paradigmalar Okul Merkezli Yönetim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

BAKAN, Ömer (2005). Kurumsal Đmaj. Konya: Tablet Yayınları.

BAŞARAN, Đbrahim Ethem (2000). Örgütsel Davranış Đnsanın Üretim Gücü (3. Baskı). Ankara: Der Yayınları.

BAY, Ebru (2007). Otel Đşletmelerinde Halkla Đlişkiler Faaliyeti Olarak

Sponsorluk: Ankara’daki 5 Yıldızlı Otellerde Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant Đzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

BECERĐKLĐ, Sema Yıldırım (2000). “Örgüt Kültürü Oluşumunda Örgüt Đçi Đletişim ve Kurum Đçi Halkla Đlişkilerin Rolü: Beğendik A.S. Örneği”, Selçuk Đletişim