• Sonuç bulunamadı

2. SPONSORLUK

2.8. SPONSORLUK KATEGORĐLERĐ

Bir kuruluş sponsorluk yapmaya karar verdiği zaman çok çeşitli seçeneklerle karşı karşıya kalır. Kuruluşun belirlediği amaç ve gerçekleştirmek istediği hedefler doğrultusunda hangi alanlarda ve ne ölçüde sponsorluk faaliyetlerine gireceğini ve sponsorluğunu yaptığı kişi ve ya kuruluşun kendisine neler sağlayacağını hesaplaması gerekmektedir (Okay, 1998: 149).

2.8.1. Sponsor Açısından Sponsorluk Kategorileri

Sponsor açısından sponsorluk kategorileri dörde ayrılır. Bunlar:

2.8.1.1. Sponsorun Yaptığı Katkının Türü

Bir sponsor, sponsorluğunu yaptığı kişi veya olaya, faaliyete; para, malzeme- teçhizat veya hizmet sağlayarak katkıda bulunabilir. Para desteğinde bulunan sponsor, desteklediği olaya, kişiye veya kuruluşa bir kere ya da belirlenen bir süreyle veya süresiz olarak para desteğinde bulunabilir. Malzeme-teçhizat-ekipman desteğinde bulunan sponsor ise, ihtiyacı olan kişi veya faaliyete bu olanakları sağlar. Destekte bulunma bir defayla veya önceden belirlenen süreyle sınırlanabileceği gibi süresizde olabilir. Hizmet faaliyetinde bulunan sponsor ise bir kere ya da belirli bir süre için belirli organizasyonun veya olayın nakil, barınma, haberleşme vb. gibi ihtiyaçlarını karşılayabilir (Okay, 1998: 149).

2.8.1.2. Sponsorun Sayısı

Sponsorun sayısı ana sponsor ve ortak sponsor olmak üzere ikiye ayrılır

Ana Sponsor

Asıl desteği sağlayan, olayın isim haklarının verildiği, kuruluş isminin ve ürünlerinin duyurulması için en önemli fırsatların verildiği tek sponsordur (Okay, 1998: 150).

Ortak Sponsor

Daha önceden belirlenmiş olan birden fazla sponsor, olayı desteklemektedir. Belirli alanda faaliyet gösteren sponsor herhangi bir olayı desteklerken kendi alanında faaliyet gösteren başka bir kuruluşun sponsorluk yapmasına izin verilmez (Okay, 1998: 150).

2.8.1.3. Sponsorun Türü

Sponsorun türü, profesyonel sponsorlar, klasik sponsorlar, yarı profesyonel sponsorlar olmak üzere üç ayrılır (Okay, 1998: 151):

Profesyonel Sponsorlar

Kuruluşlar sundukları ürün ve hizmet faaliyetlerinin türü nedeniyle sportif, kültürel ve sosyal faaliyetlerin gerçekleşmesinde ve değişik alanlarda sponsor olarak ortaya çıkmaktadırlar. Örneğin; spor malzemeleri üreticileri, araba üreticileri.

Yarı Profesyonel Sponsorlar

Burada sportif, kültürel, bilimsel alanlarda kuruluş ve kişileri mali yönden desteklemek amacıyla kurulmuş olan vakıflar söz konusudur.

Klasik Sponsorlar

Profesyonel sponsorlar gibi sponsorluk yaptıkları alanlarda ürün ve hizmetleriyle ön plana çıkmayan, sponsorluğu sadece kuruluşun hedef kitlesiyle iletişim kurma çabalarına yönelik olarak yapan kuruluşlar söz konusudur.

2.8.1.4. Sponsorluğun Çeşitliliği

Kuruluşlar sportif, kültürel veya sosyal alanlarda sponsor olarak faaliyette bulunabilirler. Sadece bir alanda sponsorluk faaliyetiyle uğraşırlarsa tek taraflı sponsorluk söz konusudur. Eğer kuruluşlar değişik spor, kültür ve sosyal faaliyetleri desteklerlerse çok taraflı sponsorluk söz konusudur. Örneğin Efes Pilsen hem spor ve kültür sanat alanlarında hem de sosyal alanlarda sponsorluk faaliyetinde bulunmaktadır (Okay, 1998: 151).

2.8.2. Sponsorluğu Yapılan Kişi ve Kuruluş Açısından Sponsorluk Kategorileri

Sponsorluğu yapılan kişi ve kuruluş açısından sponsorluk kategorileri beşe ayrılır. Bunlar (Okay, 1998: 152):

2.8.2.1. Sponsorluğu Yapılan Kişi veya Kuruluşun Karşı Faaliyetinin Türü Bütün sponsorlar yapmış oldukları sponsorluk harcamalarının karşılığında bir şeyler elde etmek isterler. Zaten sponsorluğun özelliğinde de yapılan desteğin sonucu ticari bir kazanç beklentisi vardır. Sponsorluk yapan kuruluş, marka veya ürünün sponsorluk yaptığı alanda hedef kitlesi tarafından görülmesini veya yaptığı sponsorluğun farkında olunmasını ister. Sponsorluk faaliyetinin türüne göre örneğin spor karşılaşmalarında kıyafetin üzerine kuruluşun ismini koyma, saha kenarı reklâmı veya kültür–sanat alanında sponsorun isminin olayla bağlantılı olması ya da sponsorun isminin söylenmesi, afişlerde, programda sponsorun adının yer alması gibi, yapmış olduğu desteğin karşısında bir şey bekler (Okay, 1998: 152).

Sponsorluğu üstlenilen kişinin sponsora karşı yükümlülükleri vardır (sponsorun adının basın toplantılarında anılması, verilen araç gerecin sadece sponsorluğu yapılan kişi tarafından kullanılması, rakip firma reklâmlarında oynama yasağı, etkinliğin sponsorun adıyla birlikte anılması gibi), sponsorluğu yapılan kişi ya da kuruluşlar çok çeşitli yapıda olabilir (vakıflar, dernekler, kâr amacı olmayan kuruluşlar ya da devletin veya işletmelerin desteğine bağımlı olan ve kültürel, sanatsal ve spor alanındaki etkinliklerini sosyal yarar gördükleri için sürdüren kuruluşlar gibi TEKEL spor kulübü buna örnek oluşturabilir), üstlenilen kişi ya da grup sponsorlukları yanında ulusal ya da uluslar arası etkinliklere katılanlara da destek verilebilir (Peltekoğlu, 2005: 310).

2.8.2.2. Sponsorluğu Yapılan Bireylerin/Grupların Türü

Sponsorluğu yapılan bireyler/gruplar da yaşamlarını profesyonel, yarı- profesyonel ve amatör olarak sürdürmektedirler (Okay, 1998: 152).

2.8.2.3. Sponsorluğu Yapılan Kişi veya Kuruluşun Yaptığı Faaliyetin Sınıfı

Sponsorluğu yapılan kişi ve ya kuruluşun yaptığı faaliyetin sınıfı üçe ayrılır ve aşağıdaki gibidir (Okay, 1998: 153):

Genişlik seviyesi; boş zamanlarında sportif, kültürel ve sosyal alanlarda faaliyette bulunan kişiler ve gruplar büyük ölçüde desteklenmelidir.

Faaliyet seviyesi; burada yarışmalara ve kamusal düzenlemelere katılarak faaliyetlerini profesyonelleştiren kişi ve grupların desteklenmesi söz konusudur.

Zirve seviyesi; ulusal ve uluslar arası alanlarda rekabete açık zirve faaliyetlerinde bulunan kişi ve gruplar desteklenmektedir.

2.8.2.4. Sponsorluğu Yapılan Kuruluşun/Grubun Türü

Vakıflar, dernekler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve sponsorluğu yapılan gruplar doğrudan doğruya sponsor aramamaktadır. Sistematik olarak çeşitli organizasyonlar tarafından bunlara sponsor bulunmaktadır (Okay, 1998: 153).

2.8.2.5. Sponsorluğu Yapılan Organizasyonun Türü

Sergilere, gösteri sanatlarına, yarışmalara sponsor bulmak, bu faaliyetleri düzenleyen resmi ve özel kuruşların görevidir. Kuruluşlar kendi bünyelerinde bu tip faaliyetleri düzenleyebilir ve kendi amaçları için kullanabilirler (Okay, 1998: 154).

2.8.3. Kuruluşun Sponsorluğa Verdiği Öneme Göre Sponsorluk Kategorileri

Kuruluşlar açısından sponsorluk bilinçli bir biçimde iletişim stratejileri içinde yer alabilir ya da karşısına çıkan bir etkinliğin o anda görülen yarar üzerine desteklenmesi söz konusu olabilir. Bu bağlamda, bir kuruluşun önceden planlanan biçimde iletişim stratejisinin bir parçası olarak üstlenilen sponsorluklar aktif sponsorluk, pek fazla beklentiye girilmeden karşılaşılan sonuca göre sürdürülen ya da sonlandırılan pasif sponsorluk ve pek yaygın olmayan alanda yapılan odaklanmış sponsorluklardan söz edilebilir (Peltekoğlu, 2005: 310).

Kuruluşun sponsorluğa verdiği öneme göre sponsorluk kategorileri üçe ayrılır (Okay, 1998: 156):

2.8.3.1. Pasif Sponsorluk

Pasif sponsorlukta bir kuruluş, tespit ettiği bir alanda küçük bir miktarla, sponsorluktan fazla bir beklentiye girmeden bir faaliyeti, grubu, kişiyi, olayı v.b destekleyerek alacağı sonucun olumlu olup olmamasına göre sponsorluk faaliyetini devam ettirmekte veya son vermektedir. Pasif sponsorlukta kuruluşun sponsorluktan fazla bir beklentisi yoktur (Okay, 1998: 156).

2.8.3.2. Odaklanmış Sponsorluk

Odaklanmış sponsorlukta kuruluş, sponsorluğu yapılmamış veya az yapılmış olan alanları ortaya çıkararak önceden belirlemiş olduğu sponsorluk hedeflerine ulaşmak üzere, planlı ve sürekli bir şekilde sponsorluk faaliyetlerine devam edebilir (Okay, 1998: 156).

2.8.3.3. Aktif Sponsorluk

Aktif sponsorlukta ise kuruluş birden çok alanda sponsorluk faaliyetinde bulunarak hedef kitleyle olan iletişim kurma çalışmalarında sponsorluğa önemli bir yer verir ve aynı zamanda kuruluş bütçesi içinde sponsorluğa büyük pay ayırıp, yeni sponsorluk alanları aramaya da devam eder. Aktif sponsorlukta yapılacak faaliyetler dikkatli bir biçimde planlanmakta ve uygulanmaktadır (Okay, 1998: 156).

2.9. KURUM ĐMAJININ OLUŞUMUNDA SPONSORLUĞUN ROLÜ Sponsorluk etkinliği kullanılarak kuruluşun vitrine çıkması, tanınılırlığının ve prestijinin artırılması, hedef kitlelerin haberdar edilmesi, sosyal sorumluluk anlayışının vurgulanması, farklılık yaratılması amaçları gerçekleştirilerek kurumsal imajın geliştirilmesi ve korunması sağlanabilir (Göksel ve Yurdakul, 2002: 348).

Kurumsal imaj hem örgüt için hem de hedef kitle için son derece önemlidir. Örgütler olumlu imajın iletisini dikkate alarak, hedef grupla ilişkiler kurarlar. Poiesz’ e göre, imajların yardımı olmadan, tüketiciler hangi ürünü satın alacaklarına karar vermekte zorlanacaklardır. Tüketiciler rasyonel olarak davranabilme yeteneklerini

kaybedeceklerdir. Tüketiciler bir ürünün tüm özelliklerinin farkında değillerdirler. Tüketiciler deneyimlerinin tamamını kullanmazlar, çünkü zihinleri o kadar mükemmel değildir. Bu yeteneksizlik tüketicilerin rasyonel davranabilmek için kendi kararlarını vermek üzere başka zeminler aramalarına neden olur. Olumlu kurumsal imajın müşterileri ürün kategorisiyle derinden bütünleşmemiş işletmeler için önemli olduğunu da söylemek mümkündür. Son olarak olumlu kurumsal imaj insanları, yatırımcıları, analizcileri, çalışanları ve ortaklar gibi daha kolay çekme konusunda işletmeyi destekler ve bu da işletmenin başarısı için çok önemlidir. Đşletmeye otorite sağlar ve bu da devamlılıkla başarıya temel oluşturur. Kurumsal imaj oluşturmak için işletmeler sponsorluk gibi bazı araçlar kullanırlar. Sponsorluk, çok önemli bir kurumsal iletişim yöntemidir (Aydoğan, 2004: 91).

Sponsorluğun amaçlarından birisi, kurumsal imajın iyileştirilmesidir (Oktay, 1996: 91).

Sponsorlukta, imaj yaratmanın ve geliştirmenin en çok ön plana çıkan amaçlardan bir tanesi olduğu ileri sürülmektedir. Saygın ve önemli görülen bir olaya veya etkinliğe destek veren bir kuruluşun, kendi imajını da güçlendirebileceği kabul edilmektedir (Bakan, 2005: 130).

Kurum imajını desteklemek amacıyla, firmanın doğru ve açık bir biçimde anlaşılması sağlanmaktadır. Sponsorluğun önemli bir özelliği, kuruluşun imajını desteklemektir. Piyasada bir markanın uzun süreli başarılı olmasında imaj oldukça önemli bir yere sahiptir. Bir işletmenin yaptığı yenilik diğer işletmeler tarafından da taklit edilebilmektedir. Bu durumda markanın veya işletmenin faaliyetlerini sürdürmesinde imaj ön plana çıkarak, işletmenin faaliyet alanı dışında yapmış olduğu sosyal faaliyetler ve toplumun ihtiyaçlarına olan duyarlılığı insanlarda işletme hakkında olumlu bir duygunun oluşmasına neden olabilmektedir (Bay, 2007: 40).

Özellikle halkla ilişkiler açısından değerlendirildiğinde sponsorluk faaliyetleri, kurum veya kişilere sağlanan imkânlar nedeniyle, hedef kitle üzerinde iyi niyetin oluşturulmasında etkin rol oynamaktadır. Sponsorluk aracılığıyla bir kuruluşun adını

duyurmak için kullandığı materyallerde (afiş, bez pano, broşürler) kurum kimliğini temsil eden logo, renk, yazı karakteri ve görsel unsurların kullanılması, hedef kitlenin, kurumu kurum kimliğiyle tanınmasında etkili olmaktadır. Ayrıca kurumlar doğal olarak faaliyette bulundukları çevreyle ilişki içerisindedirler. Ürettiği ürün ve hizmetleri satmak ve bunlardan da bir gelir elde etmek amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedirler. Kurumların bunları gerçekleştirebilmesi için, toplumda tanınması ve kendine yer edinmesi gerekmektedir. Sponsorluk vasıtasıyla kurumlar, bu amaçlarını gerçekleştirebilmektedirler. Bir kurumun yapmış olduğu sponsorluk faaliyetlerinin, haber olarak basında ve televizyonda yer alması, sponsorun isminin hedef kitlelere duyurulmasını sağlamaktadır (Güzelcik, 1999: 191).

Sponsorluğun, kuruluşun görsel kimliğinin hedef kitleler tarafından tanınmasını sağlaması açısından kurum imajına katkısı önemlidir. Sponsorluk faaliyetleri ile kurumun defalarca tekrarlanan logosu, kurumsal renkleri, tipografisi, kurumun kimliğinin tanınmasına ve bu yolla da kurum imajının oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır (Güzelcik, 1999: 192).

Kuruluşlar için önemli olan, ürettikleri ürün ve hizmet kadar, kamuoyunda nasıl tanındıkları ve ne gibi bir imaja sahip olduklarıdır. Birçok firma uzun süreli ve devamlı başarı için, olumlu kurum imajının gerekli olduğuna inanmaktadır (Erkmen, 1997: 8).

Sponsorluğun önemli bir niteliği, kuruluşun imajını desteklemektir. Günümüz toplumunda, bir markanın uzun süre başarılı olmasında imaj oldukça önem taşımaktadır. Çünkü bir kurumun yapmış olduğu bir faaliyet veya yenilik bir süre sonra diğer kurumlar tarafından da taklit edilebilmektedir. Bu durumda, markanın veya kurumun faaliyetlerini sürdürmesinde imaj ön plana çıkmakta, kurumun faaliyet alanı dışında yapmış olduğu sosyal faaliyetler ve toplumun ihtiyaçlarına olan duyarlılığı, insanlarda kurum hakkında olumlu bir duygunun oluşmasına neden olmaktadır (Okay, 1998: 51).

Sponsorlukta imaj yaratmak, geliştirmek en çok ön plana çıkan amaçlardan bir tanesidir. Özellikle desteklenen olayın sahip olduğu imajın marka imajına transferi, işletmeler için oldukça önem taşımaktadır. Saygın ve önemli bir olaya destek veren işletme kendi imajını da güçlendirebilir. Ara değişkenler imaj transferini etkileyen değişkenlerdir. Benzeşim, olay ve sponsor arasındaki ilişkiyi, uyumu açıklar. Bir ürün işlevsel ya da imaja dayalı olarak desteklenen olayla örtüşebilir. Örneğin; otomobil motorları için katkı maddesi, benzin gibi ürünler üreten bir işletmenin otomobil yarışlarına sponsor olması bu benzeşimi yansıtır. Bu işlevsel bir benzeşimdir. Pepsi’in 1993 Michael Jackson Dünya Konserleri turu sponsorluğu ise imaja dayalı benzeşimdir. Her iki benzeşimde tüketicilerin olay ile marka imajı arasında bağlantı kurmasına yardımcı olur (Odabaşı ve Oyman, 2002: 351).

Javalgi ve arkadaşlarının yaptıkları keşif araştırmasının sonuçları, kurumsal sponsorluğun, kurumsal imajı güçlendirebileceği bulgularını ortaya koymaktadır. Ancak bu, kendiliğinden ortaya çıkan bir sonuç değildir. Şirketin, sponsorluktan önce de iyi bir imaja sahip olması halinde bu durum vuku bulabilir. Ne var ki aynı araştırma, eğer müşteriler önceden şirkete ilişkin olumsuz izlenimler taşıyorsa, kurumsal sponsorluğun, bu olumsuz imajı daha da kötüleştireceğini göstermektedir (Bakan, 2005: 135).

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

MUTLU AKÜ’NÜN YAPTIĞI SPONSORLUK ÇALIŞMALARI ĐLE ĐLGĐLĐ UYGULAMA

Son yıllarda giderek artan ve önemi daha iyi anlaşılan sponsorluk faaliyetleri firmalar tarafından keşfedilmeye başlanmıştır. Mutlu Akü’nün yaptığı sponsorluk faaliyetlerinin ne kadar etkili olduğu ve firmanın kurumsal imajına ne gibi faydalar sağladığı uygulama kısmında ele alınacaktır.

Araştırmanın Konusu

Bu araştırmanın konusu, işletmelerin yaptığı sponsorluk faaliyetlerinin kurum imajının oluşumuna ne gibi katkıları olduğunu araştırmaktır. Rekabetin yoğun olduğu, algılanmanın zorlaştığı bu ortamda bir kurumun kendisini geliştirebilmesi, kamuoyunun desteğini kazanabilmesi ve amaçlarına ulaşabilmesi için olumlu bir kurum olarak algılanması gerekir. Yani kişilerin zihinlerinde olumlu bir kurum imajı bırakmalıdır. Olumlu bir kurum imajı sağlamak için hedef kitlenin dikkatini çekecek çalışmalar yapılmalıdır. Son yıllarda bu çalışmalar içinde en dikkat çekenlerinden

birisi sponsorluktur. Sponsorluk sayesinde kurumlar olumlu imajlarını

pekiştirmektedirler. Bu çalışmalar sonucunda ise hem kuruluş hem de toplum kazançlı çıkmalıdır. Bundan dolayı sponsorluk çalışmalarının kurum imajının oluşumunda ne gibi yararlar sağladığı bu çalışmanın konusunu oluşturur.

Araştırmanın Amacı

Sponsorluk ile ilgili kampanyalar yapan şirket olan Mutlu Akü’nün yaptığı sponsorluk çalışmalarını, bunların hedef kitlede bilinirlik ve beğenilirlik düzeyini ve bu çalışmaların şirketin kurum imajına katkıda bulunup bulunmadığını araştırmak araştırmanın amacıdır.

Bu bağlamda çalışmanın alt amaçları şu şekilde sıralanabilir:

Mutlu Akü’nün yaptığı sponsorluk çalışmalarının bilinirlilik düzeyini araştırmak.

Bu çalışmaların içeriği hakkında araştırmaya katılanların bilgi düzeyini araştırmak.

Bu faaliyetlerin araştırmaya katılanlar tarafından olumlu veya olumsuz bulunduğunu tespit etmek.

Araştırmaya katılanların bu faaliyetleri yeterli bulup bulmadığını tespit etmek.

Mutlu Akü’nün bu çalışmalarıyla ilgili toplumu bilgilendirme çalışmalarının yeterli olup olmadığını tespit etmek.

Araştırmaya katılanların Mutlu Akü’nün kurum imajını derecelendirerek nasıl bulduklarını araştırmak.

Mutlu Akü adının kişilerin zihinlerinde belirttiği unsurun ne olduğunu araştırmaya katılanlar açısından araştırmak.

Araştırmanın Önemi

Đşletmeler, toplumsal sistemin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu sistem içerisinde kendi başlarına yaşamaları mümkün değildir. Bunun için çevreleriyle ilişki kurmak zorundadırlar. Bir işletmenin başarılı olabilmesi çevresiyle kurduğu ilişkilere bağlıdır. Đşletmeler kurdukları bu ilişkilerden olumlu sonuçlar beklerler. Bundan dolayı işletmeler için kurum imajının önemi göz ardı edilemez. Hedef kitlenin gözünde olumlu bir imaja sahip olan işletmenin her ürünü kolayca kabul görmekte, kurumun adı duyulduğunda güven oluşturmakta, çalışanların ise ilk tercilerini bu kurumdan yana yapmalarını sağlamaktadır. Đşletmelerin kurum imajlarının olumlu algılanabilmesinin bazı yolları vardır. Kuruluşlar olumlu imaj oluşturabilmek için son yıllarda sponsorluk çalışmalarına önem vermeye başlamışlardır. Sponsorluktan elde ettikleri karşılıklı faydalar kurumların olumlu olarak algılanmalarını kolaylaştırmaktadır.

Sponsorluk, doğru ve planlı bir şekilde uygulandığı zaman işletmeleri başarıya götüren ve karşılıklı faydalar elde etmesine yarayan, aksi takdirde ise yapılan her şeyin boşa gitmesine yol açabilen stratejik bir araçtır. Bu için işletmelerin sponsorluk faaliyetleri hakkında tam ve doğru bilgilere sahip olması gerekmektedir.

Sponsorluk konusuyla ilgili bilinç düzeyi ülkemizde henüz tam anlamıyla oturmuş değildir. Ancak son yıllarda kullanımına başvurulan önemli bir araç haline gelmiştir. Sponsorluk konusunda işletmelere yardımcı olan ajanslar önemli çalışmalar yapmaya başlamıştır. Bu çalışmaların neticesinde işletmelerin sponsorluğun sonuçlarından elde ettikleri faydaları yayınlanmaya başlamışlardır. Bu tür çalışmalar ise işletmelerin sponsorluğu tanımaları ve nasıl uygulayacaklarını öğrenmeleri açısından önemlidir. Sponsorluk sektörünün gelişmesini ve ilerlemesini sağlayacak araştırmalar her zaman yapılmalıdır. Yapılan araştırmalarında sektörü geliştirebileceği tahmin edilmektedir.

Varsayımlar

Kurumlar iyi bir imaja sahip olmak zorundadır. Aksi halde beklediklerini bulamazlar. Đyi bir imaja sahip olabilmenin şartlarından biri de, kurumların sponsorluk faaliyetlerine gereken önemi göstermelerinden geçer. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı çerçevesinde geliştirilen varsayımlar aşağıda verilmiştir:

1. Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetleri ile ilgili olarak erkeklerin bilgi düzeyi kadınlara göre daha yüksektir.

2. Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirenler, imajını orta olarak değerlendirenlere göre, Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetleri hakkında toplumu bilgilendirme çalışmalarını yeterli bulurlar.

3. Mutlu Akü’nün çalışmalarıyla ilgili televizyondan bilgi alanlar, gazeteden bilgi alanlara göre Mutlu Akü’nün imajını daha iyi olarak değerlendirirler.

4. Orta düzeyde gelir grubuna sahip olanlar, üst düzey gelir grubuna göre Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirler.

5. Erkekler, kadınlara göre Mutlu Akü hakkında daha fazla bilgiye sahiptirler.

6. Erkekler, kadınlara göre Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetleri hakkında toplumu bilgilendirme çalışmalarını yetersiz bulmuşlardır.

7. Kadınlara oranla, erkeklerin zihinlerinde beliren ilk unsur Selçuk Üniversitesi Basketbol Takımı’nın sponsorluğudur.

8. Kadınların, erkeklere göre televizyondan bilgi alma oranı daha yüksektir.

9. Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetlerini duydum diyenler duymadım

diyenlere oranla Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirler.

10.Mutlu Akü’nün sponsorluk faaliyetlerinin içeriği hakkında yeterli bilgi sahibi olanlar yeterli bilgi sahibi olmayanlara oranla Mutlu Akü’nün imajını iyi olarak değerlendirirler.

Araştırmanın Yöntemi

Araştırma tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmada çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Teorik bölüm için literatür taraması yapılmış, uygulama bölümü için ise yüz yüze mülakat ve anket yöntemleri kullanılmıştır.

Araştırmanın Evreni ve Örneklemi

Araştırmada sponsorluk çalışmaları yapan Mutlu Akü araştırma yapılacak işletme olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın evreni Konya Selçuk Üniversitesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Mutlu Akü’nün üniversite basketbol takımına sponsorluk yapması nedeniyle öğrenciler tarafından bilinirlilik düzeyinin yüksek olabileceği düşüncesi ile seçilmişlerdir.

Çalışmanın örneklemi ise; Konya Selçuk Üniversitesi’nin çeşitli fakülte ve meslek yüksekokullarında okuyan 400 kişi seçilmiştir.

Sınırlılıklar

• Bu çalışma, kurum imajının oluşumunda sponsorluk faaliyetlerinin rolünü araştırmakla sınırlıdır.

• Çalışma Selçuk Üniversitesi öğrencileri ile sınırlıdır.

• Anket çalışması ile Mutlu Akü firmasının yapmış olduğu sponsorluk faaliyetlerinin duyulup duyulmadığı, yeterli olup olmadığı ve olumlu bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Bu araştırmaların sonucunda ise sponsorluk sayesinde nasıl bir kurum imajının oluştuğu irdelenmiştir.

Veri Toplama Tekniği

Araştırmanın birinci bölümünde kurum imajı, ikinci bölümünde sponsorluk ve kurum imajının oluşumunda sponsorluğun rolünü açıklamak için olgusal verilere başvurulmuştur. Kaynak elde edebilmek için ise literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölüm olan uygulama bölümünde ise yargısal veriler ele alınmıştır.

Verilerin tarafsız ve istatistiksel analize uygun olarak toplanabilmesi bakımından en uygun veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi seçilmiştir. Mutlu Akü’nün sponsorluk uygulamalarını incelemeyi amaçlayan araştırma için 19 soruluk bir anket formu hazırlanmıştır. Kurumun imajının nasıl algılandığı ve sponsorluk