• Sonuç bulunamadı

1.5. Sosyal Medya Araçları

1.5.3. Mikrobloglar

1.5.3.1. Twitter

Mikroblog kategorisinde değerlendirilen ve tüm dünyada öne çıkan sosyal medya araçlarından biri olan Twitter (Nations, 2017; Solmaz ve Görkemli, 2012:14), kullanıcıların en fazla 280 kelime sınırıyla tweet(ler) paylaşmalarına imkân sunan bir platformdur. Twitter, Jack Dorsey ve arkadaşlarının San Francisco'da bir yemek esnasında yaptıkları beyin fırtınasının sonucunda ortaya çıkmış ve 2006 yılında kurulmuştur (Saruhan, 2018:233). Kullanımı kolay olan Twitter’ın, birçok dilde sürümü mevcuttur. Twitter, hesap kilitleme gibi güvenlik özelliklerine sahiptir. Bu şekilde paylaşımların, kullanıcıların takipçileri dışında diğer kullanıcılar tarafından görülebilmesi sınırlandırılabilmektedir (Hadyanto ve Salamah, 2018:757; Kim vd., 2013:330).

Twitter kendisini, 'sizi, beğeni alanınınızla ilgili en yeni bilgilere bağlayan gerçek zamanlı bir bilgi ağı' olarak nitelendirmektedir (Lacey, 2012:71). Twitter kullanıcıları, Tweetler ile duygu ve düşüncelerini takipçileri ile paylaşmaktadırlar (Solmaz ve Görkemli, 2012:14). Diğer bir ifadeyle Twitter, kullanıcıların gerçekte içinde bulundukları anda ne yaptıklarını, takipçilerine kısa mesajlarla özetledikleri ve durumlarını paylaştıkları bir sosyal medya platformudur (Sayımer, 2008:128). Twitter gibi sosyal medya ortamları, kullanıcılara oldukça basit bir biçimde diğer kullanıcılarla etkileşime girme fırsatı sunmaktadır (Batı ve Bayramoğlu, 2018:148- 149).

Twitter aracılığıyla kullanıcılar, geniş kitlelere hızlı ve kolay bir biçimde seslerini duyurabilmektedirler (Aytekin vd., 2015:123). Örneğin Twitter sohbetleri, kullanıcıların belirlenen bir konuyu tartışmak ve konuşmak için bir araya geldikleri, tweetlerine konuyla ilgili hashtag ekledikleri canlı bir aktivitedir (Kawasaki ve Fitzpatrick, 2018:119). Paylaşılan içerikler tartışılabilir, yorumlanabilir; üstelik hoşlanılmayan içeriklere müdahale etme olanağı vardır. Twitter, gerek bireysel olarak gerekse de kurumsal olarak haber ve bilgi alma/verme, iletişim kurma, reklam ve eğlence amacıyla kullanılmaktadır (Güçdemir, 2017:29).

Twitter'ın etkilemediği neredeyse hiçbir kamusal yaşam alanı yoktur ve platformu, bu kadar güçlü bir araç haline getiren bu çok hızlı ve beklenmedik etki

artışıdır (Lacey, 2012:71). Twitter, iletişim kampanyalarını geliştirme yeteneği nedeniyle stratejik iletişimcilerden hızla ilgi görmektedir. Gerek ağızdan ağıza pazarlama kampanyalarını arttırmak, gerekse paydaşlarla iletişime geçmek için bir iletişim platformu olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda Twitter, pazarlama ve halkla ilişkiler çabaları için lider bir çevrim içi sosyal medya merkezi olma durumundadır (Waters ve Williams, 2011:353).

Her sosyal medya aracının çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Twitter’ın avantajı, kısa ve yoğun bilgilerin sunulmasını kolaylaştırmasıdır. Bununla birlikte Twitter, basit bir görünüme sahiptir ve takip edilen kullanıcılara dair en son gelişmeler öğrenilebilir ve ünlü figürlerle bağlantı kurarak bilgi sahibi olunabilir. Twitter'daki en popüler trend özelliği, kullanıcıların Twitter kullanıcılarının en popüler ve en çok neyi konuştuklarını görmelerini kolaylaştırır. Tüm avantajlarıyla birlikte Twitter, kamu kurumları da dâhil tüm sektörlerde yaygın olarak kullanılan bir halkla ilişkiler ortamıdır (Hadyanto ve Salamah, 2018:757).

Bir kuruluş, Twitter aracılığıyla hedef kitleleriyle kurduğu iletişimle, onların fikirlerini alabilme olanağına sahiptir (Yıldırım, 2014a:238). Etkili bir sosyal medya stratejisine sahip bir kuruluş, Twitter hesabı oluşturarak, yeni takipçilere ulaşabilmekte, müşteriler ve benzer kuruluşlar ile iletişime geçebilmektedir (McCoy, 2011).

Twitter'da açtıkları hesaplar ile kullanıcılar, kişisel/gündelik yaşamlarına dair paylaşımlarla birlikte siyasi kişiliklerini de temsil ederler. Bunun temel nedeni, kullanıcıların politik çalışmaları için ayrı bir hesap açmayı tercih etmemeleridir (Doğu vd., 2014:54). Bir siyasi liderinin kişisel Twitter hesabını kullanarak vatandaşlarla kurduğu iletişim, hedef kamularla olan doğrudan iletişimin tipik bir örneğidir (Park vd., 2015a:1267).

Kamu kurumları ve politikacıları temsil eden halkla ilişkiler uygulayıcıları tarafından da kullanılan sosyal medya uygulamalarından biri Twitter’dır (Waters ve Williams, 2011:353). Örneğin yerel yönetimler, Twitter aracılığıyla, yaptıkları çalışmalarla ilgili vatandaşlarını bilgilendirme olanağına sahiptirler (Karaçor ve Tekin, 2015:68). Bununla birlikte Twitter, geniş kitlelerin bir araya getirilmesinde

ve bunların gündem hakkında tartışmasında etkili bir biçimde kullanılmaktadır. Bu tartışmaların neticesinde kamu kuruluşlarıyla ilgili yeni görüşler veya gelişmeler ortaya çıkabilmektedir (Ertaş, 2015:31).

Retweetleme, Twitter'da kullanılabilecek bir etkileşim şeklidir. Kuruluşlar, takipçilerin sorularını yanıtlamak ve endişelerini gidermek için doğrudan iletilere yanıt vermelidir. Yönlendirilen her tweet'e cevap vermek mümkün olmayabilir. Bir kuruluşun kaç kişiyi takip ettiğine bağlı olarak, halkla ilişkiler uzmanı, hoşnutsuz kişileri rahatsız etmemek ve şikâyetlerini tekrar tekrar yayınlamaya başladığında daha büyük sosyal medya baş ağrıları yaratmamak için mümkün olduğu kadar cevap vermeye çalışmalıdır (Waters ve Williams, 2011:360-361).

Halkla ilişkiler uygulayıcıları açısından sosyal medya araçları, gazetecilere yakınlaşmak için eşi benzeri görülmemiş bir yol sunmaktadır. Twitter genellikle bunun gerçekleştiği ortamdır. Muhabirler bilgi toplamak ve kendi hikayelerini dağıtmak için kişisel profillerini kullanmaktadırlar (Nowicka, 2012:36-37). Doğal olarak bunun, halkla ilişkiler uygulayıcılarının gazetecilerle ilişki kurma, hikayeleri paylaşma ve haberlerini yayınlama şekilleri üzerinde önemli bir etkisi olmuştur. Twitter, halkla ilişkiler uygulayıcılarına bireyleri toplulukları veya organizasyonları nasıl etkileyebilecekleri hakkında fikir edinme fırsatı sunmaktadır. Bu bağlamda medya ile çalışma şekilleri bunu yansıtmalıdır (Lacey, 2012:73).

Bir kuruluşun düzenli olarak Twitter varlığını sürdürmesi önemlidir, ancak Twitter durumunun saatlik olarak güncellemesine gerek yoktur. Kuruluşların Twitter hesap yöneticileri, çok fazla tweet atmamalı ve takipçilerinin Twitter yayınlarını istila etmemelidir. Bunun yerine, bilgilendirici güncellemeleri günde 1-2 kez yayınlamak, kurumsal haberleri yaymak için yeterlidir (Waters ve Williams, 2011:360).

Tweet paylaşımında, kuruluşların çok fazla tanıtım yapmaması önemlidir. Basın ajansı modelinin aşırı kullanımı, içeriklerin heyecan verici sözler kullanılarak ve duygular vurgulanarak tasarlanması, profilin sahte olarak algılanmasına neden olabilmektedir (Waters ve Williams, 2011). Kawasaki ve Fitzpatrick (2018:158- 163)’e göre, Twitter’da başarılı olmak için; Tweet mesajlarına grafik eklemek,

paylaşılan fotoğraflara insanları etiketlemek, Tweet mesajlarını tekraren paylaşmak, etkili bir hitap şekli oluşturmak ve bildirimleri etkinleştirmek gerekmektedir.