• Sonuç bulunamadı

2.3. Sosyal Medya Kavramı ve Sosyal Medya Araçları

2.3.7. Sosyal Ağ Siteleri

2.3.7.2. Twitter Kavramları ve Kullanımı

Kullanıcıların belirledikleri konular hakkında konuĢabilmek için bir araya geldikleri ve paylaĢımlarına etiket(hashtag) ekledikleri aktif etkinlik Twitter sohbetleridir (Kawasaki ve Fitzpatrick, 2014: 119). Bu sohbetlerde ortaya çıkan ya da uygulamanın temelinde yer alan bazı kavramlar yer almaktadır. Twitter resmi sayfasında yeni üyelerinin uygulamayı daha kolay kullanabilmeleri adına bu kavramların açıklandığı “Twitter Sözlüğü” bulunmaktadır. Bu sözlükte uygulama içerisinde yer alan kavramlar açıklanmaktadır. Bu kavramlar; Tweet, retweet, yanıt, etiket(hashtag), bahsetme, beğenme (favorilere ekleme), direkt mesaj, profil, popüler içerikler (trending topic), takip etme, takipçi, anket, konum verme, iliĢkili hesaplardır (https://help.twitter.com/tr/using-twitter#tweets).

Tablo- 5: Twitter Kavramları

KAVRAM AÇIKLAMA

Tweet Twitter‟da yapılan paylaĢımlara verilen isimdir. Bir tweet 280 karakter

sınırına sahiptir. Tweet, metin, canlı yayın, fotoğraf, video, GIF, ya da anket gibi içerikler barındırabilir. Bir tweet beğenme, paylaĢma ve yanıt seçeneklerine sahiptir. Tweet tüm kullanıcılar tarafından görünebilir ya da gizlilik ayarlarından yapılan düzenleme ile sadece takipçilere açık yapılabilir.

Retweet “RT” olarak kısaltılan iĢlem bir tweetin kopyalanması ve paylaĢılması

anlamına gelir. BaĢka bir kullanıcı tarafından atılan bir tweetin orijinal halinin, diğer kullanıcı tarafından bireysel sayfasında paylaĢılmasıdır. Retweet, paylaĢımın yapıldığı profilin gizlilik ayarlarının herkese açık olmasıyla gerçekleĢir. Profili kapalı olan sayfaların tweetleri retweet edilemez.

Yanıt Takip edilen hesapların ya da akıĢtaki herhangi bir kullanıcının

tweetine verilen cevaptır. Tweet altındaki yanıtlama simgesine tıklanarak bu iĢlem gerçekleĢir. Tweete gelen yanıtlar aynı simgenin yanında sayısal olarak gösterilir.

Etiket/Hashtag „#‟ sembolü kullanılarak yazılan sözcük ya da sözcük öbeklerine

verilen isimdir. Profil gizliliği açık olan kullanıcılar tarafından hashtag kullanılarak yapılan tüm paylaĢımlar bir arada görüntülenir.

Bahsetme „@‟ sembolü kullanılarak kullanıcı adının yazılıp bir tweet içerisinde

yer almasına denir. Örneğin: @kullanıcıadı, Ģekilde yapılır.

Beğenme/Favorilere Ekleme

Beğenme ya da favorilere ekleme olarak nitelendirilen bu iĢlem, kullanıcılar arasında “favlamak” Ģeklinde de adlandırılır. Bir tweetin takipçiler ya da kullanıcılar tarafından beğenilmesidir. Bu iĢlem tweetin altında bulunan kalp simgesine tıklayarak gerçekleĢir. Beğenilen tweetler kiĢinin profilinde bulunan beğeni sekmesinde

görüntülenir. Beğeni sembolünün yanında, tweeti beğenen kullanıcıların sayısı da yer alır.

Direkt Mesaj Bir kullanıcının baĢka bir kullanıcıya gönderebileceği birebir

mesajlardır. Gizlilik ayarlarından kiĢisel tercihler yapılmadığı sürece tüm kullanıcılara mesaj gönderilebilir.

Profil Twitter kullanıcılarının belirledikleri kullanıcı adlarıyla oluĢturdukları,

takip ettiği kullanıcıların ve takipçilerinin listelendiği, paylaĢımlarının bulunduğu, kullanıcının istediği doğrultuda kiĢisel bilgilerine (en fazla 160 karakter) de yer verebildiği hesap profilidir. Ayarlar bölümünden kullanıcı isteği doğrultusunda profilini düzenleyebilir.

Popüler Ġçerikler/ Trending Topic

Gündem adı ile de belirtilen bu kavram, Twitter‟da popüler baĢlık ve etiketlerin(hashtagelerin) yer aldığı bölümdür. Gündem bölümü kullanıcının ilgi alanları doğrultusunda düzenlenebilir.

Takip Etme KiĢinin diğer kullanıcıların paylaĢımlarını görmek için profil

hesaplarını takibe almasıdır. Kullanıcıların profillerinde mavi kutu içerisinde yer alan takip et bölümüne tıklayarak gerçekleĢir. Kullanıcının profilinin gizli olması durumunda takip isteği gönderilir ve kullanıcının kabul etme veya reddetme durumuna göre süreç devam eder.

Takipçi Kullanıcı hesabını takip eden diğer kullanıcılara verilen isimdir.

Takipçiler paylaĢılan tweetleri görebilir, beğenebilir, retweet edebilir hatta yanıt verebilir. Takipçi sayısı kiĢinin profil sayfasında liste halinde görüntülenebilir.

Anket Kullanıcının belirlediği içerikler doğrultusunda takipçilerinin

katılımıyla gerçekleĢtirebileceği bir özelliktir.

ĠliĢkili hesaplar Diğer sosyal ağ siteleri ile bağlantı kurulmasına verilen isimdir.

Kullanıcının üye olduğu diğer sosyal medya uygulamalarını aktif hale getirmesiyle, twitter‟da paylaĢtığı içerikleri bağlantılı hale getirdiği

diğer sosyal medya profillerinde paylaĢabilmesidir. Aynı zamanda diğer sosyal medya hesaplarında paylaĢılan içerikleri twitter profilinde de paylaĢabilme imkânı sağlamaktadır.

Kaynak: https://help.twitter.com/tr/using-twitter#tweets.

Twitter, Türkiye‟de en çok kullanılan dördüncü sosyal medya uygulamasıdır. 9 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir. Kullanıcılarının %65‟i erkeklerden, %35‟i ise kadınlardan oluĢmaktadır.(https://wearesocial.com/global-digital-report-2019).

Türkiye‟deki sosyal medya araĢtırma ve analiz Ģirketlerinden biri olan Adba Internaional (Adbaint) tarafından “Sosyal Medyada 2018‟in En‟leri” içerikli rapor yayınladı. 1 Ocak- 20 Aralık 2018 tarihleri arasını kapsayan raporda twitter kullanımı, atılan tweet sayıları, etkileĢime geçilen hesaplar, etkileĢim alan paylaĢımlar, en çok bahsedilen hesaplar, gündem içerikleri gibi baĢlıklara yer verildi. Rapor sonuçlarında; Twitter‟da Türk kullanıcılar tarafından toplamda 2 milyar 549 milyon, günlük ortalama ise 7 milyon tweet paylaĢtığı belirtildi. PaylaĢılan tüm tweetlerin %59‟u negatif, %41‟i ise pozitif içeriğe sahiptir (http://www.adbaint.com/sosyal-medyada-2018in-enleri-adba/).

2018 yılında twitter arayüzünde en çok iletiĢime geçilen ve metinlerde bahsedilen hesaplarda ilk sırada CumhurbaĢkanı Recep Tayyip Erdoğan‟ın resmi hesabı (@RT_Erdogan) yer almaktadır. Tcbestepe hesabı ikinci sırada yer alırken, CumhurbaĢkanı adayı Muharrem Ġnce‟nin hesabı (@vekilince) ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel BaĢkanı Devlet Bahçeli‟nin hesabı (@dbdevleybahceli) en çok iletiĢim alan diğer hesaplar arasında bulunmaktadır (Ulukan, 2018).

Twitter‟da en çok etkileĢim alan paylaĢımlarda ise ilki Ersun Yanal‟ın Fenerbahçe‟ye dönüĢüyle ilgili attığı tweet, 257 binin üzerinde beğeni, 139 binin üzeri retweet alarak gösterilmektedir.4

Ġkinci olarak ise Muharrem Ġnce‟nin 24 Haziran seçimlerinin ardından 215 binin üzerinde beğeni, 82 binin üzerinde retweet

4 2018 yılında Twitter‟da en çok etkileĢim alan Ersun Yanal‟ın paylaĢtığı tweeti: “Bir insan bir

camiayı “bir Ģey” görür, bu hayattır. Bir insan bir camiayı “çok Ģey” görür, bu sevgidir. Ama bir insan bir camiayı “HERġEY” görüyorsa, bu AġK”tır. Siz benim için herĢeysiniz; BÜYÜK FENERBAHÇE TARAFTARI!” (http://www.adbaint.com/sosyal-medyada-2018in-enleri-adba/).

alan tweetidir.5 Üçüncü sırada Fenerbahçe Spor Kulübü‟nün, Ersun Yanal‟ın Fenerbahçe‟ye dönüĢünü kutlamak için attığı tweet yer almaktadır. 136 bininin üzerinde beğeni, 79 binin üzerinde paylaĢım almıĢtır.6

Twitter‟da en çok etkileĢim alan kullanıcılar ise, 43 milyon ile @RT_Erdogan hesabı ilk sırada yer alırken, sırasıyla 14 milyon ile @BTS_twt hesabı, 7.7 milyon ile @youtube ve 5.3 milyon ile @vekilince hesabı yer almaktadır (http://www.adbaint.com/sosyal-medyada-2018in-enleri-adba/).

Resim- 1: En Çok EtkileĢim Alan Kullanıcılar

Kaynak: http://www.adbaint.com/sosyal-medyada-2018in-enleri-adba/.

En çok konuĢulan etiketler (hashtagler) ise 11 milyon paylaĢımla #EmeklilikteYaĢaTakılanlar, 7.7 milyon ile #Survivor2018, 6.2 milyon ile #SiyahBeyazAĢk‟tır. Türkiye‟de 2018 yılında Twitter‟da en çok kullanılan kelimeler “değil, olsun, güzel, Allah, sadece” olduğu görülmektedir (http://www.adbaint.com/sosyal-medyada-2018in-enleri-adba/).

5 En çok etkileĢim alan ikinci tweet: “Sandık görevlisi arkadaĢlarım: an itibariyle YSK‟nın sisteminde

sandıkların yüzde %37‟si açılmıĢ gözükmektedir. Televizyonlarda ise Anadolu Ajansı kaynaklı sandıkların yüzde 85‟inin açıldığı yönünde haberler yapılmakta/sonuç açıklanmaktadır. Sandıkları terk etmeyin!” (http://www.adbaint.com/sosyal-medyada-2018in-enleri-adba/).

6 Üçüncü sırada en çok etkileĢim alan tweet “Mutluluk Sarı Lacivert bir bağ, sonsuz bir aidiyettir!

ġekil-3: Twitter Gündem Ġçerikleri

Kaynak: http://www.adbaint.com/sosyal-medyada-2018in-enleri-adba/.

Twitter‟da en çok konuĢulan gündem içerikleri ise “Cenk Tosun transferi, Zeytindalı Harekâtı, Afrin‟deki Ģehit haberi, 8 Mart Kadınlar Günü, Türk Bayrağı, Galatasaray Ģampiyonluğu, BaĢkanlık seçimleri Tamam-Devam kampanyası, bacakları kesilen yavru köpek, 24 Haziran Seçimleri, hatalı döviz kuru, 3. Havalimanı‟ndaki iĢçi eylemleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, ĠGA Havalimanı‟nın açılıĢı, 10 Kasım Atatürk‟ü Anma Günü, Ankara‟daki tren kazası” yer almaktadır (http://www.adbaint.com/sosyal-medyada-2018in-enleri-adba/).

2.4. Sosyal Medyada ve Twitter’da Nefret Söyleminin Üretilmesi