• Sonuç bulunamadı

3.2. Bulgular ve Yorumlar

3.2.3. Ġnanç ve Mezhep Kaynaklı Nefret Söylemi

Ġnanç ve mezhep kaynaklı nefret söylemi kategorisi inanç, mezhep ve din farklılığının temele alındığı nefret içerikli paylaĢımlardan oluĢmaktadır. PaylaĢımlardan nefretin iki Ģekilde oluĢtuğu tespit edilmiĢtir. Ġlk olarak cumhurbaĢkanı adaylarının, siyasi parti liderlerinin ya da siyasi parti taraftarlarının sahip olduğu inanç ve mezhepleri üzerinden oluĢmaktadır. Ġkinci olarak ise herhangi bir inanç ve mezhebe yöneltilen nefretin cumhurbaĢkanı adayıyla, siyasi parti liderleriyle ya da siyasi parti taraftarıyla bağdaĢtırılarak gerçekleĢtiği görülmektedir.

Toplam 667 nefret içerikli paylaĢım arasından 76 paylaĢım inanç ve mezhep kaynaklı nefret söylemi içerdiği tespit edilmiĢtir. Abartma/çarpıtma/yüklemede 26, küfür/hakaret/aĢağılamada 35, düĢmanlık/savaĢ söyleminde ise 15 paylaĢım bulunmaktadır. AĢağıda nefret söylemi tespit edilen paylaĢımlarda nefret söyleminin yer alıĢ biçimlerinin çapraz karĢılaĢtırmaları yapılmıĢ ve tablolarda belirtilmiĢtir.

Tablolarda yapılan sıralama verilerin istatistikleri dikkate alınarak çoktan aza doğru sıralanmıĢtır.

Tablo- 21: CumhurbaĢkanı Adaylarına Yönelik Nefret Söyleminin Yer AlıĢ Biçimleri

Kategori Nefret Söyleminin Yer AlıĢ Biçimleri

Toplam CumhurbaĢkanı Adayları Abartma/ Yükleme/ Çarpıtma Küfür/ Hakaret/ AĢağılama DüĢmanlık/ SavaĢ Söylemi

Muharrem Ġnce Frekans 0 1 0 1

% 0,0% 100,0% 0,0% 50,0%

Recep Tayyip Erdoğan

Frekans 1 0 0 1

% 100,0% 0,0% 0,0% 50,0%

Doğu Perinçek Frekans 0 0 0 0

% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Meral AkĢener Frekans 0 0 0 0

% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Selahattin DemirtaĢ Frekans 0 0 0 0

% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Temel Karamollaoğlu Frekans 0 0 0 0

% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Toplam Frekans 1 1 0 2

% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0%

Tablo 21‟de cumhurbaĢkanı adaylarına yönelik nefret söyleminin yer alıĢ biçimlerinin çapraz karĢılaĢtırmasına yer verilmiĢtir. Tablo incelendiğinde cumhurbaĢkanı adaylarından Muharrem Ġnce‟ye ve Recep Tayyip Erdoğan‟a yönelik nefret içerikli paylaĢımların bulunduğu görülmektedir. Diğer cumhurbaĢkanı adaylarına yönelik herhangi bir içeriğe rastlanmamıĢtır. Ġnanç ve mezhep kaynaklı nefret söylemi ana kategorisinde cumhurbaĢkanı adaylarının isimlerinin net bir Ģekilde geçtiği ya da temel alındığı paylaĢımların daha az olduğu görülmektedir.

CumhurbaĢkanı adayı Muharrem Ġnce‟ye yönelik nefret söyleminin sosyal medyadaki dini içerikli paylaĢımlarının inandırıcı olmadığı üzerine alaycı bir dille ifade edildiği görülmektedir: “Ya muharrem gözde boyayamıyorsun, hadi cumayı kıldın, yarın ramazanı var, teravisi var, orucu var, bayram namazı var, filtresi var,

bunlar sana çok yabancı koçum kasma kendini biz iyi biliriz seni sen bildiğine #devam.” (#devam).

Ġnanç ve mezhep kaynaklı nefret söylemi ana kategorisinde cumhurbaĢkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan‟a yönelik ise farklı dinlerden kiĢilerle yaptığı görüĢmeleri ve çalıĢmalarında dini kullandığı iddiaları üzerinden üretilen nefret söylemleri dikkat çekmektedir: “Bugün Ġslam‟a saldırı var diyerek ümmetçilik seçim çalıĢmalarında. Zira biliyoruz ki RTE, Vatikan görüĢmesinde, önceden alınan kararlar var. Bize direk söyleyemediklerini böyle söylüyorlar. Seçimi için Kuran ayeti değiĢtirme ortada. Kendileri yazıp kendileri oynuyor. #tamam anladık.” (#tamam).

Tablo- 22: Siyasi Partilere Yönelik Nefret Söyleminin Yer AlıĢ Biçimleri

Kategori Nefret Söyleminin Yer AlıĢ Biçimleri

Toplam Siyasi Partiler Abartma/ Yükleme/ Çarpıtma Küfür/ Hakaret/ AĢağılama DüĢmanlık/ SavaĢ Söylemi

Saadet Partisi Frekans 0 4 0 4

% 0,0% 80,0% 0,0% 66,7% Adalet ve Kalkınma Partisi Frekans 0 1 1 2 % 0,0% 20,0% 100,0% 33,3% Cumhuriyet Halk Partisi Frekans 0 0 0 0 % 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Halkların Demokratik Partisi Frekans 0 0 0 0 % 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Hür Dava Partisi Frekans 0 0 0 0

% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Ġyi Parti Frekans 0 0 0 0

% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Milliyetçi Hareket Partisi

Frekans 0 0 0 0

% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Vatan Partisi Frekans 0 0 0 0

% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Toplam Frekans 0 5 1 6

Tablo 22‟de siyasi partilere yönelik nefret söyleminin yer alıĢ biçimlerinin çapraz karĢılaĢtırmasına yer verilmiĢtir. Nefret söylemi 5 paylaĢım ile küfür, hakaret ve aĢağılamada yoğun olarak görülmektedir. 1 paylaĢım ile düĢmanlık ve savaĢ söyleminde de nefret söylemli paylaĢım tespit edilmiĢ, abartma, yükleme ve çarpıtmada ise herhangi bir nefret içerikli paylaĢım bulunmamıĢtır.

Bu doğrultuda etnik köken ana kategorisinde siyasi partilerden Saadet Partisi‟ne 4 (%66,7) paylaĢımda ve Adalet ve Kalkınma Partisi‟ne 2 (%33,3) paylaĢımda nefret söylemi görülmektedir. Diğer siyasi partilere yönelik bu ana kategoride herhangi bir nefret söylemli paylaĢıma rastlanmamıĢtır.

Saadet Partisi‟ne yönelik nefret söylemli paylaĢımlar kurulan ittifaklar neticesinde ortaya çıktığı ve yurtdıĢı kaynaklı bot hesaplardan atılan paylaĢımlar neticesinde farklı dini görüĢlerdeki kiĢilerle de iĢbirliği içinde oldukları yönünde oluĢturulmaktadır: “Bakın yurtdıĢından kim tweet atmıĢ, Dindar olduğunu söylenen Saadet pornocuyla yan yana geliyor #kimlerkimlerleberaber”. AraĢtırma kapsamında nefret içeriklerine maruz kalan Saadet Partisi, destekçileri tarafından Necmettin Erbakan ile karĢılaĢtırma yaptıkları paylaĢımlar görülmektedir: “Erbakan Hoca son nefesine kadar Haçlılarla, Siyonistlerle ve içerideki iĢbirlikçileriyle mücadele ederken, Saadet Partisi‟nin dün akĢam Haçlılarla Siyonistlerle ve onların iĢbirlikçileriyle bu milleti ve vatanı hedef alan tweetlere ortak olması utanç ötesi #kimlerkimlerleberaber” (#kimlerkimlerleberaber).

Siyasi partilere yönelik nefret içeriklerinde Adalet ve Kalkınma Partisi‟ne yönelik ifadeler ise yadsıma ifadelerini ve itibarsızlaĢtırıcı bir dili içermektedir: “Minareyi çalan kılıfını hazırlarmıĢ… Akepenin seçimlerde nasıl hilekarlık yaptığı belli oldu… Bu günlere kadar nasıl gelmiĢler ortada 49 milyon seçmenin bilgileri fetöcülerde ne arıyor? Bütün sahtekarlıklar Ġslamcılardan çıkıyor. #tamammıdevammı #edirnetamam” (#tamammıdevammı).

Tablo- 23: Ġttifaklara Yönelik Nefret Söyleminin Yer AlıĢ Biçimleri

Kategori Nefret Söyleminin Yer AlıĢ Biçimleri

Toplam

Ġttifaklar Abartma/ Yükleme/

Çarpıtma Küfür/ Hakaret/ AĢağılama DüĢmanlık/ SavaĢ Söylemi

Millet Ġttifakı Frekans 4 5 2 11

% 100,0% 83,3% 100,0% 91,7%

Cumhur Ġttifakı Frekans 0 1 0 1

% 0,0% 16,7% 0,0% 8,3%

Toplam Frekans 4 6 2 12

% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0%

Tablo 23‟de seçim için oluĢturulan ittifaklara yönelik nefret söyleminin yer alıĢ biçimlerinin çapraz karĢılaĢtırmasına yer verilmiĢtir. Bu doğrultuda ittifaklara yönelik nefret söylemi kategorisinde Millet ittifakına yönelik 11 (%91,7) nefret söylemli paylaĢım bulunduğu görülmektedir. Cumhur ittifakına yönelik bu ana kategoride küfür, hakaret ve aĢağılamada 1 (%8,3) paylaĢım bulunmaktadır. Abartma, yükleme ve çarpıtma ile düĢmanlık ve savaĢ söyleminde herhangi bir nefret söylemli ifadeye rastlanmamıĢtır.

Bu bölümde din boyutlu paylaĢımların nefret söylemine dönüĢmesi de görülmektedir: “Ülkemin, CumhurbaĢkanı‟nı, BaĢbakan‟ını, Bakan‟larını General‟lerini, Üst düzey bürokratlarını Haçlı Siyonistlerin atayıp, Milleti yok sayarak yönetmemeleri için. #CumhurittifakınaEvet #ErdoğanveAKPartiile #Devam” (#devam).

Millet ittifakına yönelik “yıkım ittifakı, Ģer ittifakı” gibi nefret içeren ifadelerin yöneltildiği de görülmektedir: “Yıkım ittifakında kimler var bakınız. (bunlar sadece içerdeki haçlı ordusu. Tabi bi kısmı da halen kaçak.) #kimlerkimlerleberaber” (#kimlerkimlerleberaber).

“#kimlerkimlerleberaber çok açık değil mi? ġER ittifakı HAÇ ile beraber, CUMHUR ittifakı HĠLAL ile beraber. ġerefsizler her seçim öncesi olduğu gibi yine algı operasyonuna baĢladı. Simdiden t*mam diyen bir kesime kim oy verir. Alayınıza HĠLAL‟in gölgesi HARAM olsun it soyları.” (#kimlerkimlerleberaber).

Cumhur ittifakına yönelik nefret söylemi ise, dini çıkarları doğrultusunda kullandıkları iddiası üzerinden yapıldığı görülmektedir: “Ey dinde hassas, muhakeme-i akliyede noksan zatlar! Dinini seven kullandırmaz! Kullanmaya müsaade etmez. Din Allah‟ın takdirinden ve muhafazasında‟ dine hücum eden de yok. Sen milletini, himmetini düĢün. #tamam.#tuzakittifak” (#tamam).

Tablo- 24: Hangi Parti ya da KiĢiye Yöneldiği Belli Olmayan Nefret Söyleminin Yer AlıĢ Biçimleri

Kategori Nefret Söyleminin Yer AlıĢ Biçimleri

Toplam Abartma/ Yükleme/ Çarpıtma Küfür/ Hakaret/ AĢağılama DüĢmanlık/ SavaĢ Söylemi Hangi parti ya da kiĢiye

yöneldiği belli olmayan nefret

Frekans 21 23 12 56

% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0%

Toplam Frekans 21 23 12 56

% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0%

Tablo 24‟te hangi parti ya da kiĢiye yöneldiği belli olmayan nefret söyleminin yer alıĢ biçimlerinin çapraz karĢılaĢtırmasına yer verilmiĢtir. Ġnanç ve mezhep kaynaklı nefret söyleminin en yoğun olarak görüldüğü kategori 56 paylaĢım ile hangi parti ya da kiĢiye yöneldiği belli olmayan nefret olduğu görülmektedir. Nefret söyleminin yer alıĢ biçimlerine göre bakıldıüında 23 paylaĢım ile nefret söyleminin en yoğun olarak küfür, hakaret ve aĢağılamada görüldüğü belirlenmiĢtir. 21 paylaĢım ile abartma, yükleme ve çarpıtma; 12 paylaĢım ile ise düĢmanlık ve savaĢ söyleminde de nefret söylemli paylaĢımlar tespit edilmiĢtir.

Hangi parti ya da kiĢiye yöneldiği belli olmayan nefret söyleminin, paylaĢımlara yurtdıĢındaki farklı ülkelerden destek gelmesinin etkilerinin olduğu görülmektedir. Bu kategorideki diğer nefret içeren ifadeler ise: “Lut kavminin çocuklarıyla tmm demektense, asımın nesliyle #devam diyoruz (#devam); Olimposun değil, HĠRA‟nın evladları olduğumuz için #devam (#devam): Ġslami kimlik maskesi altında vatanını satan hainlerin maskesini indirip oyunlarını bozduğu için reisle yola #devam (#devam): Kafirlerin vatanı ele geçirmemesi için #devam (#devam)”

Ġnanç ve mezhep kaynaklı nefret söylemi genel olarak değerlendirildiğinde kiĢilerin dini inançlarının aslında inandırıcı olmadığına ve sadece halka gösteriĢ amaçlı ibadetler yapıldığına dair olanlardır. Bu anlamda cumhurbaĢkanı adaylarının camii vb. gibi yerlerde fotoğraflarının paylaĢılarak bu ibadetlerin inandırıcı olmadığına dair nefret söylemlerinde bulunulmuĢtur. Farklı dinlere mensup din adamlarıyla görüĢmeler ve ittifaklar yaptığını belirten söylemler de mevcuttur. KiĢilerin dini görüĢleri ile ilgili ve çeĢitli dinlerle ilgili genellemelere dayalı nefret söylemleri yapıldığı da görülmektedir. Bütün Ġslamcı kesime karĢı bir nefret söylemine genelleme yapılarak yer verilmiĢtir.