• Sonuç bulunamadı

Turizm Endüstrisi ve Alt Sektörleri İçin Teknoloji Ne Anlam İfade Ettiğine İlişkin

Bu başlık altında katılımcılara, “Turizm endüstrisi ve alt sektörleri için teknoloji ne anlam ifade ediyor? Değerlendirebilir misiniz?”, şeklinde araştırma sorusu yöneltilmiştir. Katılımcı görüşlerine ait bilgiler Tablo 9’da gösterilmektedir.

Tablo 9: Turizm Endüstrisi ve Alt Sektörleri İçin Teknoloji Ne Anlam İfade Ettiğine İlişkin Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

1.Katılımcı “Teknoloji turizm iş dünyasını kaliteli personelle destekleyen en önemli faktördür.”

2.Katılımcı “Teknoloji olmazsa otelin yönetimi de bugünkü şartlarda olamaz. Günümüzde 3 oda 5 oda olarak işlem gören işletmelerde bulunmaktadır. Otel yönetim sistemleri, muhasebe, stok kontrol, maliyet, sipariş, rezervasyon, misafir takip vs. Bunların olmadığı profesyonel işletmelerde ne yazık ki

istenilen başarı elde edilemez. Artık dünya tamamen veri tabanlarına göre ilerliyor. Bugün basit bir markette bile stok kontrolü ve maliyet işlemlerini bulmak hiç de zor değil.”

3.Katılımcı “Teknoloji olmazsa olmazdır, işimizin kalitesini arttırır, yayılımını sağlar.” 4.Katılımcı “Turizm endüstrisi için teknoloji vazgeçilmez ve her zaman adapte olunması

gereken bir süreçtir. Bir tane ve en basitinden örnek verilmek gerekir ise ilk zamanlar baktığınızda rezervasyonlar fax üzerinden gelir iken şimdiler de tamamen online sistemine dönüldü. Buna çabuk uyum sağlayan işletmeler süreci daha sağlıklı başardılar ve diğer rakiplerinden daha önde ve fark yaratarak isim yaptılar.”

5.Katılımcı “Çağımız zaten teknoloji çağı bu sebeple hayatın her alanında işimizi kolaylaştırma amaçlı her işletme teknolojiden yararlanır.”

6.Katılımcı “Teknoloji çağında olmamızdan dolayı işletmelerin geçmişine baktığımız zaman çok büyük kolaylıklar sağladığını görmekteyiz. Teknolojinin zaman içerisinde işletmeleri hangi noktalara getireceği belirsiz ancak takipçisi olmamız gerektiği kesindir.”

7.Katılımcı “Günümüzde rekabet etmek için en büyük güç bilgi ve teknoloji bu yüzden teknoloji olmazsa olmaz bir hale geldi.”

8.Katılımcı “Satış, idare ve uygulamalarda otelciliğin ve acenteciliğin her aşamasında kullanılan ve her geçen gün kullanımı artan ve artık olmazsa olmazlarımızdandır.”

9.Katılımcı “Turizm endüstrisi ve alt sektörleri için teknoloji olmazsa olmaz ve en önemli konudur. Firmaların gelişimi ve dağıtım kanallarından yapılan satışı teknoloji alt yapısına bağlıdır.”

10.Katılımcı “Turizmde teknoloji, hizmet kalitesi ve güvenlik anlamında 1. Sırada yer alır.”

11.Katılımcı “Gerek alt sektörler için gerekse yüz yüze misafir hizmetleri sunulurken daha hızlı hizmet sunulması için günümüz ve gelecek için vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir.”

12.Katılımcı “Turizm sektörü teknolojiyi çok yakın ve sistematik bir şekilde takip eden ve uygulayan sektörlerin en başında yer alıyor Yeni ve kullanışlı teknolojik ürünler çok hızlı bir şekilde misafirlerin ve çalışanların hizmetine sunuluyor. Hem işletmeye hem de müşteriye zaman kazandırıp maliyetlerin düşmesine olumlu etki sağlıyor.”

13.Katılımcı “Teknoloji Pazar payını büyütme ve Pazar bağlantı ağını büyütme (Pazar erişimi) açısından büyük avantaj getiriyor. Bunun yanında iç bünyede ciddi bir emek tasarrufu da sağlamaktadır.”

14.Katılımcı “Kaliteli ve hızlı hizmet için sektörler arasında teknoloji kullanımı turizm sektöründe en üst sıralarda yer almaya başlamıştır. Önemi her geçen gün artan ve işletme açısından da karı arttıran günümüz için en değerli faktördür.” 15.Katılımcı “Turizmde ciddi bir değişim yaşanıyor an itibari ile geçmişte tatillerini ve

uçak biletlerini bir acenteye giderek alan insanlar artık ellerindeki telefon ile istedikleri an da bir tık ile bu işlemleri hatta karşılaştırmaları bile yapabiliyor. Sektörde farklı bir yöne doğru evrim gerçekleştiriyor bazı otellerde online departman bile kuruluyor o yüzden Covid-19 zamanı bile yapılan anketlerde teknolojinin sadece bu ve benzeri sektörlerde değil tüm alanda geniş ve tarifi yapılamayacak bir etkisi mevcut.”

16.Katılımcı “Kullanmazsak var olmamızda yani sürekliliğimizin sağlanmasında büyük zorluklar yaşayacağımız zamanın en önemlisidir.”

17.Katılımcı “Sistematik ve düzenli bir akış halini yakalamak isteyen her işletme karını ve devamlığını sağlamak için teknolojiyi kullanması gerekmektedir. Büyük işletmelerde dünyayı takip etmek çağın gerekliliklerini yerine getirerek devam etmek mümkündür.”

18.Katılımcı “Küresel olmak için teknoloji kullanmak zorundayız hem de artık rakiplerden farkı olarak yeni işler yapmak zorundayız. Günümüz teknolojisi bize bunu fazlasıyla sunmaktadır.”

Tablo 9’da katılımcıların görüşleri incelendiğinde 18 katılımcınında teknolojinin turizm endüstri açısından “Teknoloji Pazar payını büyütme, Kaliteli ve hızlı hizmet ve tasarrufu da sağlamaktadır.” Görüşlerinin yanında “Turizm endüstrisi için teknoloji vazgeçilmez ve her zaman adapte olunması gereken bir süreçtir” şeklinde tüm katılımcılardan teknolojinin turizm endüstrisi için olmazsa olmaz bir unsur olduğu yönünde görüşler bildirmişlerdir. Turizm endüstrisi ve alt sektörleri için teknoloji adapte olunması gereken bir unsurdur. Pine ve Gilmore (2012)’de müşteri deneyiminin önemine dikkat çekerek bu unsuru boyutlandırmış ve beş duyaya, hislere ve ruh haline, yaratıcılık ve bilişsel fonksiyonlara, davranışlara ve kültürel ve sosyal gruplara hitap etmesi gerektiğini belirterek önemine dikkat çekmiştir. Bu bağlamda turizm sektörü için müşteri deneyiminin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.

4.3 İşletmenizde Dijital Dönüşüme Geçiş Sağlanabilirse Bu Nasıl / Ne Şekilde