• Sonuç bulunamadı

Dijital Dönüşüm İle Birlikte İşletmenizde Oluşabilecek Fırsatlar ve Tehditlerin Neler

Bu başlık altında katılımcılara, “Dijital dönüşüm ile birlikte işletmenizde oluşabilecek fırsatlar ve tehditler nelerdir?” şeklinde araştırma soruları yöneltilmiştir. Bu sorulara ilişkin katılımcı görüşleri ise Tablo 18’de gösterilmektedir.

Tablo 18: Dijital Dönüşüm İle Birlikte İşletmenizde Oluşabilecek Fırsatlar ve Tehditlerin Neler Olacağı Sorusuna İlişkin Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

1.Katılımcı “Fırsatlar; rakiplerin önüne geçeriz ve işletmenin marka değeri artar. Tehditler; insan ve insani faktörleri azaltırsak, işletme misafiri kaybeder.” 2.Katılımcı “Altyapınız sağlam olduktan sonra ve yeterli koruma programları yapılırsa

tehdit oluşturabilecek bir durum yok.”

3.Katılımcı “Dijital rekabet çalışma azmini arttıracağı gibi, tehdit de oluşturacaktır.” 4.Katılımcı “Fırsatlar daha farklı satış pazarları meydana gelmektedir.

Tehditleri ise İyi ve kötü anlamda sosyal platformdan kontrolün çok iyi sağlanması gerekmektedir.”

5.Katılımcı “Uygulama alt yapısı için bilgi işlem departmanına daha fazla çalışan iş fırsatı oluşur. Tehdit ise uygulamalar çökebilir.”

6.Katılımcı “İşletme olarak maliyet konusunda artış sağlayabiliriz. Ancak dijital dönüşüm personelin istihdamı konusunda tehdit oluşturacaktır.”

7.Katılımcı “Rekabette üstünlük, tanınırlık, maliyet azaltıcı etkisi, kusursuz servis kalitesi, Tehdit ise insan odaklı bir iş yaptığımızdan dolayı iletişim kanallarının azalmasına sebep olabilir.”

8.Katılımcı “Fırsatlar daha verimli işgücü, daha geniş ulaşılabilir bir Pazar, sunulan hizmetin kullanıcıya sağladığı kolaylıklar, dijital dönüşümün birebir karşılıklı hizmet sunuşunda gösterilebilecek misafirperverlik fırsatlarını daraltmasından başka bir tehdidi olduğunu düşünmüyorum.”

9.Katılımcı “Misafirlerin işletmenin uygulamış olduğu her türlü dijital dönüşümü kullanması, daha fazla kitleye erişimi sağlayabilir. Tehdit olarak aklıma gelen genel olarak bilgi hırsızlığı ve siber saldırı olabilir.”

10.Katılımcı “Dijital dönüşüm fırsatları kolaylık, hız, takip, kontrol, raporlama. Tehditler her zaman vardır teknoloji anlamında ama eğer dijital dönüşüm planlıyorsanız bilgi işlem alanındaki tehditleri sıfıra indirmek için buna göre güncellemeler yapılmalıdır.”

11.Katılımcı “Fırsatlar: işletmenin diğer işletmeler arasından daha kolay sıyrılması ve tercih sebebi olması

Tehditler: dijital hizmetlerin artan maliyetleri ve misafir ve personel arasındaki iletişimin zayıflaması”

12.Katılımcı “Fırsat olarak pazarda rakiplere karşı daha hızlı ve kolay ulaşılabilir olma. Müşteri sadakati oluşturma ve ürününüzü daha iyi bir fiyata pazarlama fırsatı verebilir. Tehdit olarak da iyi ve kullanımı tam olarak sağlanamayan ürünlerin işletmeye fayda yerine zarar vermesi. Maliyetleri artırması. Personel ve zamandan tasarruf yerine ekstra bir maliyet oluşturması.” 13.Katılımcı “Sosyal medyanın büyümesi ile doğru stratejiler ve uygulamalar ile işletme

başarılı olup kar payını ciddi bir biçimde arttırabilir aksi takdirde rakiplerinin gerisinde kalıp Pazar payını rakiplerine kaptırabilir ve gelir kaybı yaşayabilir.”

14.Katılımcı “Fırsat olarak yeni alanlar açarak müşteriye ulaşımın hızlı olması. Tehdit olarak ise sağlam bir alt yapı olmazsa ise bilgi gizliliği konusunda sıkıntılar oluşturacaktır.”

15.Katılımcı “Bilindiği gibi artık seyahat edenlerin neredeyse tamamı gidecekleri yere online mecralarda karar veriyor ve bu sayede satın alıyor. Memnuniyetini ya da memnuniyetsizliğini tek tıkla binlerce kişiye duyurabiliyor. Dolayısıyla hiçbir otelci bu sürecin dışında kalmak istemiyor her işletme açılan yeni sistemlere ki sınırsız sayıda var üye olarak reklamını yapmak istiyor ancak dijital dünyanın sınırsızlığı da göz korkutmuyor değil, tüketiciye istediği özgürlüğü veriyor aynı şekilde işletmeye belli derecede var olma cevap hakkı verdiğinden dolayı tehdit oluşturuyor.”

16.Katılımcı “Dijital dönüşümle birlikte işletme olarak değerimiz artacaktır. Tehdit olarak ise siber saldırı ve insan ilişkilerinin bozulmasına neden olacaktır.” 17.Katılımcı “Seyahat edecek olan kişilere seyahat planlarında dijital sayesinde daha

yakın olarak kendimizi daha iyi tanıtma imkanımız olacak. Ancak tüm dijital harcamaların getirisi olmazsa işletme olarak maliyet sıkıntısı oluşur.” 18.Katılımcı “Eş zamanlı etkileşim sağlayarak müşteriye ulaşmak kolaylaşacaktır. Ancak

yüz yüze iletişim azalmasını bir tehdit unsuru olarak görmekteyim.”

Araştırmaya katılan katılımcıların Tablo 18’de belirtilen görüşleri doğrultusunda, dijital dönüşümle işletmelerde oluşacak fırsatların neler olabileceği konusuna genel olarak; “Rakiplerin önüne geçeriz ve işletmenin marka değeri artar, farklı satış pazarları meydana gelecektir, bilgi işlem departmanına daha fazla çalışan iş fırsatı oluşur, maliyet azaltıcı etki yapar, pazarda rakiplere karşı daha hızlı ve kolay ulaşılabilir oluruz ve kar payını ciddi bir biçimde arttırabilir.” gibi fırsatlar olabileceği yanıtını vermişlerdir.

Katılımcılar dijital dönüşümle işletmelerde oluşacak tehditlerin ise neler olabileceği konusuna genel olarak; “insan ve insani faktörleri azaltırsak, işletme misafiri kaybeder, sosyal platformdan kontrolün çok iyi sağlanması gerekir, uygulamalar çökebilir, personelin istihdamı konusunda tehdit oluşacaktır, iyi ve kullanımı tam olarak sağlanamayan ürünlerin işletmeye fayda yerine zarar vermesi maliyetleri arttırır ve bilgi hırsızlığı ve siber saldırıya neden olur.” ve“ Bilindiği gibi artık seyahat edenlerin gidecekleri yere online ortamlarda karar veriyor ve bu şekilde satın alıyor. Memnuniyetini de memnuniyetsizliğini de tek tıkla milyonlarca kişiye iletebiliyor. Böylece hiçbir otelci de bu sürecin dışında hareket etmek istemiyor her işletme açılan yeni sistemlere ki sınırsız sayıda var üye olarak reklamını yapmak istiyor ancak dijital dünyanın sınırsızlığı da göz korkutmuyor değil, tüketiciye istediği özgürlüğü veriyor aynı şekilde işletmeye belli derecede var olma cevap hakkı verdiğinden dolayı tehdit oluşturuyor.”gibi tehditler olabileceğini belirtmişlerdir. İfadelerden yola çıkarak dijital ile geleneksel yöntemlerinin ötesinde, yeni siber saldırı yöntemlerinin kullanıldığını, bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişme, yönetimlerin sanal dünyayı izlemelerini zorlaştırmakta ve çoğu zaman da onları yetersiz ve çaresiz bırakmaktadır (Gürkaynak ve İren, 2011:264). Bu nedenle yönetimler dünyadaki kötü niyetli uygulamalarla mücadelede genellikle geleneksel yöntemlerin yerine, yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması işletmelere katkı sağlayabilecektir.

4.12. Otel İşletmelerinde Dijital Dönüşümü Gerçekleştirebilmek İçin Neler Yapılabilir