• Sonuç bulunamadı

İşletmenizin Bilgi Teknolojileri Konusundaki Mevcut Altyapı Durumuna İlişkin

Bu başlık altında katılımcılara, “İşletmenizin bilgi teknolojileri konusundaki mevcut altyapı durumunu değerlendirebilir misiniz?” şeklinde araştırma soruları yöneltilmiştir. Bu sorulara ilişkin katılımcı görüşleri ise Tablo 13’de gösterilmektedir.

Tablo 13:İşletmenizin Bilgi Teknolojileri Konusundaki Mevcut Altyapı Durumuna İlişkin Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

1.Katılımcı “İşletmemizde Bilgi Teknolojileri Departmanı bulunmaktadır.”

2.Katılımcı “Mevcut altyapımız teknoloji değiştikçe güncellenir. Ne eksiğimiz vardır ne de fazlamız. Dolayısı ile tüm sistemler optimum düzeyde kullanılır. Periyodik bakımlar program dahilindedir.”

3.Katılımcı “Türkiye’de şuan en iyi şirketlerden biri olan firmamız dijitalleşmeye çok önem vermektedir, bu teknoloji ile bizden sonra gelen jenerasyona güç sağlayacağına inanıyorum.”

4.Katılımcı “Günümüzün güncel ihtiyaçlarına yetecek seviyede alt yapımız bulunmaktadır. Bu alt yapı çalışmaları yapılır iken gelecekte meydana gelecek değişiklikler içinde hazırlanarak olarak oluşturulmuştur.”

5.Katılımcı “Alt yapı konusunda sağlıklı bir hizmet vermek için düzenli aralıklarla bakımlar yapılmaktadır ve alt yapımız konusunda bir sıkıntımız bulunmamaktadır.”

6.Katılımcı “Mevcut altyapımız herhangi bir sorun olmamakla birlikte kontorlünü yapan bir departmanımız mevcuttur.”

7.Katılımcı “Mevcut alt yapımıza bakacak olursak bilişim teknolojileri ve özellikle de sosyal medya da yer alma konularını önemsiyoruz ve de değerlendiriyoruz. Bu bağlamda mevcut alt yapımız bizi destekler nitelikte.

8.Katılımcı “Merkezi olarak gerekli alt yapı oluşturulmaktadır.”

9.Katılımcı “Her zaman kendini yenileyen, yeniliklere açık ve değişen düzeni yakından takip eden bir işletme yapısına sahiptir.”

10.Katılımcı “Güvenliği kanıtlanmış son teknolojiler kullanılmaktadır.”

11.Katılımcı “Misafire direkt hizmet sunulan noktalarda (resepsiyon gibi) yeterli, geri plan alanlarda daha iyi olabilir.”

12.Katılımcı “Yenilikçi ve kullanışlı ürünler tercih ediliyor. Zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor.”

13.Katılımcı “Teknik açıdan ve personel hizmet açısından gerekli bilgi ve donanıma sahip.”

14.Katılımcı “Alt yapı düzenimiz gayet sağlıklı olup gerek görülen her durumda müdahale yapılmaktadır.”

15.Katılımcı “Direktör olarak en üst seviyede kadrolaşma mevcut şuan da ve her konuya hakimiz.”

16.Katılımcı “Düzenli bakımları olan alt yapımız şimdiye kadar bizi müşterilerimize karşı zor duruma düşürmedi bundan sonra olacak her değişim ve dönüşümede o şekilde hazırlanacaktır.”

17.Katılımcı “Bilgi teknolojilerini önemsiyoruz bu yüzden alt yapımıza gerekli özeni gösteriyoruz.”

18.Katılımcı “Bunun için işletmemizde bir departman olup bilgi teknolojilerini takibi yapılmaktadır.”

Tablo 13’de katılımcıların görüşleri incelendiğinde 18 katılımcınında genel görüşü alt yapılarının gayet sağlıklı olduğu ve takibinin yapan bir birimin olduğunu şu ifadelerle belirtmişlerdir: “Mevcut altyapımız teknoloji değiştikçe güncellenir. Ne eksiğimiz vardır ne de fazlamız. Dolayısı ile tüm sistemler optimum düzeyde kullanılır. Periyodik bakımlar program dahilindedir.” ve “Alt yapı konusunda sağlıklı bir hizmet vermek için düzenli aralıklarla bakımlar yapılmaktadır ve alt yapımız konusunda bir sıkıntımız bulunmamaktadır.” yanıtlarını vermişlerdir. Ancak sadece Katılımcı 11 “Misafire direkt hizmet sunulan noktalarda (resepsiyon gibi) yeterli, geri plan alanlarda daha iyi olabilir.” ifadesiyle geri planda kalan alanlarda alt yapının geliştirmesi gerektiği görüşünde bulunmuştur. Görüşler doğrultusunda dijitalleşme, turizm işletmelerinin, ülkeler veya bölgelerin sektördeki başarılarını attırmak için

önemli bir adım olmaktadır (Güven ve diğ., 2019: 2). Bu nedenle işletmelerin, dijital uygulamalarını kusursuz aktarabilmeleri için alt yapılarının güçlü olması önem arz etmektedir.

4.7. (Yurtiçi/Yurtdışı) Farklı İşletmelerdeki Bilgi Teknolojileri Uygulamalarını Takip Ediyor Musunuz? Hangi Teknolojilerin Kullanılmasını Doğru/ Uygun Buluyorsunuz Sorusuna İlişkin Bulgular

Bu başlık altında katılımcılara, “(Yurtiçi/yurtdışı) Farklı işletmelerdeki bilgi teknolojileri uygulamalarını takip ediyor musunuz? Hangi teknolojilerin kullanılmasını doğru/ uygun buluyorsunuz? Neden?” şeklinde araştırma soruları yöneltilmiştir. Bu sorulara ilişkin katılımcı görüşleri ise Tablo 14’de gösterilmektedir.

Tablo 14: (Yurtiçi/Yurtdışı) Farklı İşletmelerdeki Bilgi Teknolojileri Uygulamalarını Takip Ediyor Musunuz? Hangi Teknolojilerin Kullanılmasını Doğru/ Uygun Buluyorsunuz

Sorusuna İlişkin Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

1.Katılımcı “İşletmemiz bağlı olduğu zincir otel markasının kullandığı en son teknolojiyi kullanmaya özen gösterir.Çünkü; teknolojiyi kullanırken en önemli kriterimiz; müşteri memnuniyeti.”

2.Katılımcı “Kullandığımız sistemlerin hepsi uluslararası otellerinde kullanmış olduğu global sistemlerdir.”

3.Katılımcı “Sosyal medya bize çok büyük bir veri sunuyor, iyi ve kaliteli restoranların dijital uygulamaya geçişlerini buralardan görüyorum. Bende en uygun bilgi teknolojisinin sosyal medya olduğunu düşünüyorum.”

4.Katılımcı “Takip ediyorum. Dijital teknolojilerin kullanılmasını faydalı buluyorum. Sonuçta şu anda elinde akıllı telefonu evinde interneti olmayan kısım %10 kısım civarında olduğundan dolayı ülke/ dünya olarak dijitalleşme konusunda ileri noktalardayız.”

5.Katılımcı “Takip ediyorum ve pandemiden dolayı artık teması azaltmak, mesafeyi korumak ve en doğru siparişi almak için misafirin kendi eliyle yazıp hazırladığı bir uygulamanın hazırlanmasıyla misafir şikayeti minumuma inecektir.”

6.Katılımcı “Bağlı olduğumuz otel zincirinin kullandığı son teknolojiyi kullanmayı önemseriz.”

7.Katılımcı “Yakından takip edip kendi içimizde uygulama alanlarını tartışıyoruz ve sürekli geliştirmeye çalışıyoruz. Özellikle Revenue Management ve karar destek sistemlerini yakından takip ediyoruz. Bunun temel nedeni ise gelirleri maksimize etmek.”

8.Katılımcı “Global bir şirket olduğumuzdan yurtdışı uygulamaları takip edilmektedir.” 9.Katılımcı “Uluslararası otel zinciri olduğumuzdan dolayı takip ediyoruz ve bağlı

olduğumuz zincirinin kullanması gereken son teknolojiyi uygularız.”

10.Katılımcı “Takip ediyoruz ve Türk şirketlerini bu konuda tebrik ediyorum çok uygun fiyatlara ve çok güzel tüm işlerinizi görebileceğiniz bulut programlar var. Bir tane örnek verebilirim bir departman için. GYMPRO diye bir program var. O kadar güzel ve hızlı çalışıyor ki inanılmaz Türk programlarında en büyük sıkıntı destek eksik oluyor ama bazı şirketler bu konuda çok iyi onlardan biriside gympro.”

11.Katılımcı “Kişisel bilgilerin korunmasına yönelik teknolojileri, özellikle banket otellerinin genel alanlarında kullanılan hızlı ve kaliteli internet teknolojilerinin kullanımını doğru ve gerekli buluyorum.”

12.Katılımcı “Uluslararası bir zinciri olduğu için merkezi yönetimin belirlediği sistemler kullanılıyor. Genel itibari ile sistemler İngilizce dili ile kullanılıyor. Dil bilgisi yeterli olmayan personel problem yaşayabiliyor. Bazen de kullandığınız sistemler ülkenin bazı yasal kuralları ile çelişebiliyor. Bu konulara problemler olabiliyor.”

13.Katılımcı “Kısmen takip ediyoruz tabi bu otelin hizmet verdiği müşteri profili ile de çok bağlantılı bir durum. İlerleyen dönemlerde daha az teması sağlayacak ve dijitalleşmeye yönelik hizmetlerin olmasını uygun buluyorum. Akıllı telefonlardan online-check in, temassız pos ödemesi vb.”

14.Katılımcı “Takip ediyoruz. Özellikle pandemi sürecinden sonra temassız olan tüm dijital uygulamaların çok değerli olduğunu ve müşteri memnuiyetini sağlayacağını düşünüyorum.”

15.Katılımcı “Şuan için online üzerinden e-ticaret diyebilirim otelcilik için fakat en son pandemi döneminden sonra anlaşılan ve gözlemlenen bu sürecin daha farklı olan dijital sürece geçeceğini gösteriyor online-check in barkod uygulaması ile sipariş verme gibi vb.”

16.Katılımcı “Küresel ölçekte bir oteliz bu yüzden yönetim olarak tüm dijital uygulamaları yakın izliyoruz. Özellikle pandemiyle birlikte dijital olan teması kesen her sistemin çok kıymetli olacağını düşünüyorum.”

17.Katılımcı “Pandemiyle online- check in, temassız pos ödemeleri ne kadar önemli uygulamalar olduğunu bizlere göstermiştir. Bu süreçle birlikte otel işletmeleri bilgi teknolojilerini yakından izlememiz gerekmektedir.”

18.Katılımcı “Takip ediyoruz ve zincir otel olarak yönetimin aldığı kararları uygulamaya önem gösteririz.”

Tablo 14 incelendiğinde 18 katılımcının da uluslararası otel zinciri olmalarının gereği olarak yurtdışı veya yurt dışı bilgi teknolojileri uygulamalarını takip ettiklerini ve yönetimin

kararının önemsediklerini, “İşletmemiz bağlı olduğu zincir otel markasının kullandığı en son teknolojiyi kullanmaya özen gösterir. Çünkü teknolojiyi kullanırken en önemli kriterimiz; müşteri memnuniyeti.” ifadesine yakın ifadelerle belirtmişlerdir. Katılımcı 12 uluslararası otel işletmeleri olduğu için genel itibari ile sistemler yabancı dili ile kullanılıyor. Sistemlerin kullanımda dil bilgisi yeterli olmayan personel problem yaşadığını “ Uluslararası bir zinciri olduğu için merkezi yönetimin belirlediği sistemler kullanılıyor. Genel itibari ile sistemler İngilizce dili ile kullanılıyor. Dil bilgisi yeterli olmayan personel problem yaşayabiliyor. Bazen de kullandığınız sistemler ülkenin bazı yasal kuralları ile çelişebiliyor. Bu konulara problemler olabiliyor.” şeklinde yurtdışından gelen bilgi teknolojileri sisteminin entegrasyonu konusunda ki sıkıntıları bu ifadesiyle belirtmiştir. (Cengiz, 2011)’de küresel gelişmeleri takip eden bir kamu-özel sektör ile işbirliği oluşturmak ve turizmdeki yenilikleri yerele aktarabilmek için dünyadaki güncel uygulamaların takip edilmesi gerektiğine dikkat çekmiş ve küresel uygulamaların takibinin ne kadar önemli olduğuna değinmiştir. Buradan yola çıkarak küresel uygulamaların takibinin işletmelere geri dönüşlerinin olumlu olacağı düşünülmektedir.

4.8. Dijital Dönüşümün İşletmenizdeki Personele Faydası Ya Da Zararı Nelerdir