• Sonuç bulunamadı

İşletmenizde Dijital Dönüşüme Geçiş Sağlanabilirse Bu Nasıl / Ne Şekilde

Bu başlık altında katılımcılara, “Sizce işletmenizde dijital dönüşüme geçiş sağlanabilirse bu nasıl/ ne şekilde gerçekleştirilebilir?” şeklinde araştırma soruları yöneltilmiştir. Bu sorulara ilişkin katılımcı görüşleri ise Tablo 10’da gösterilmektedir.

Tablo 10: İşletmenizde Dijital Dönüşüme Geçiş Sağlanabilirse Bu Nasıl / Ne Şekilde Gerçekleştirilebilir Sorusuna İlişkin Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

1.Katılımcı “Dijital dönüşüm şu an hayatımızda olduğu gibi işletmemizde de kullanılmaktadır. Elbette güncellemeler olduğu zaman bizlerde takip etmekteyiz.”

2.Katılımcı “Bu geçiş tamamen süreçlerle alakalıdır. Hali hazırda birçok sistemimiz güncel, fakat günümüzde bir pandemi gerçeği var ve bu da bizleri başka yöntemlere itiyor. Örnek verecek olursak QR kodlu menü sistemleri, temassız check in gibi.”

3.Katılımcı “Yeni döneme ayak uydurarak, çalışma tarzımızı da teknolojiye entegre ederek daha verimli hale gelmeyi hedefliyoruz.”

4.Katılımcı “Süreç için sağlam planlamanın yanında eğitimler ile gerçekleşebilir. Süreci çok iyi yöneterek alt yapıyı oluşturduktan sonra verimli eğitimler ile süreç başarı ile tamamlanmış olur. Ama teknoloji her zaman kendini yenileyen bir bilim olduğundan dolayı sistem içerisinde personel de dahil olmak üzere sürekli güncellemeler yapmanız gerekmektedir.”

5.Katılımcı “Bu bir uygulama üzerinden veya ona benzer bir mobil veya pc uygulaması üzerinden olabilir. Örneğin Okkami gibi. Okkami turizm endüstrisi için dijital misafir katılımı ve personel yönetimi platformu çözümlerinde dünya lideridir. Şu anda sektördeki en büyük otel grupları ve alışveriş merkezleri için tam entegre çözümler sunmaktadır.”

6.Katılımcı “Sürekli takip ve eğitimler ile birlikte sağlam bir düzen oluşturalarak dönüşüme uyulabilir aynı zamanda sistem oturduktan sonra güncellemelerde zorlukların aşılmasını sağlayacaktır.”

7.Katılımcı “Biz yeni teknolojilere ayak uyduran bir otel işletmesiyiz özellikle günümüzde mobil check in check out ve restoranlarda qr menü uygulamalarını hayata geçirmeye çalışıyoruz.”

8.Katılımcı “Geçiş sağlanmış ve geçişin genişletilmesi içinde süreci devam ettiriyoruz.” 9.Katılımcı “Açıkçası dijital dönüşüme geçiş denince tüm departmanları ele almak

gerekir , önbürodan satış kanadına kadar. Örneğin önbüroda online c/in , kullanılan aplikasyonların geliştirilmesi, satış kanadında her türlü teknoloji alt yapısına nerede olunursa olunsun hızlıca erişim sağlayabilmek diye düşünüyorum.”

10.Katılımcı “Dünyaca ünlü grup otellerine bağlı çalışmak size teknoloji anlamında merkeze bağımlılık yapmaktadır. Bu yüzden onların yönlendirdiği sistemler dışına çıkılamamaktadır. Bu tür Gruplarda her yeni teknolojiyi hemen almak

değil bunların güvenliklerini ön planda tutarak hareket etmektedir. Buda güvenlikten dolayı teknoloji anlamında 5 yıl geriden gelmenizi neden olur.” 11.Katılımcı “Her aşama için doğru bütçelerin ve zaman aralığının belirlenmesi

gerekmektedir. Bu aşamalar aciliyet ve önem sırasına göre belirlenmelidir.” 12.Katılımcı “Özellikle son dönem açılan işletmelerin çoğu zaten hali hazırda bu

teknolojileri kullanıyor. Teknolojiyi ve yeni ürünleri çok yakından takip ediyor. Faydasını düşündüğü ürünleri satın alıyor. Yani zaten sistem bizi yeniye ve teknolojiye yönlendiriyor.”

13.Katılımcı “Dijitalleşme zorlu ve uzun bir süreci kapsamaktadır. Bunun için işletmelerin bütçelerine parasal anlamda yer ayırmaları gerektiğini düşünüyorum. Tam anlamıyla olmasa da kısmen dijitalleşme geçişindeyiz. (online satış kanalları, e-fatura, misafir verileri saklanması vb.) ilerde pandeminin de etkisiyle online-check-in/c-out ve akıllı telefonlarla odalarda bazı hizmetlere erişim vb. kolaylıklar ile dijitalleşme hızlanacaktır.”

14.Katılımcı “Dijital dönüşüme elbetteki geçişi sağlamış bulunmaktayız ancak yenilikleri ve teknolojiyi sık takip etmemiz geretiği konusu üzerinde çok sık duruyoruz. Özellikle pandemiden dolayı yeni bir düzene geçen otel işletmeleri sürece uygun uygulamalarıda takip etmekteyiz.”

15.Katılımcı “İşletme olarak dönüşümü sağlayan bir işletmeyiz içinde bulunduğumuz pandemi sürecide bizi dönüşüm içerisinde yeni dönüşümlere itmektedir. Bu yüzden pandemiye yönelik yeni sosyal bir yaşamı otel işletmemizde uygulamaya başladık.”

16.Katılımcı “Dijital dönüşüm konusunda dünyada önde yer alan ülkeleri de takip ederek sürece geçişte elbette destek sağlayacaktır.”

17.Katılımcı “Her bir departman için ayrı ayrı bir süreç işlemesi gerekmektedir. Bu yüzden dönüşüm için bütçe konusununda önemsemesi ve belirli bir plan dahilinde aşama aşama sürece dahil olmak gerekir.”

18.Katılımcı “Pandemiyle birlikte yeni bir süreç olacağını tüm işletmeler gibi bizde düşünüyoruz dijital dönüşümü elbette sağladık ama güncel kalabilmeliyiz pandeminin getirdiği değişimde buna bir örnek biz işletme olarak pandeminin getirdiği değişime hazır olduğumuzu düşünüyoruz.”

Araştırmaya katılan katılımcıların “işletmenizde dijital dönüşüme geçiş sağlanabilirse bu nasıl / ne şekilde gerçekleştirilebilir” sorusuna görüşleri Tablo 10’da incelendiğinde 18 katılımcının da işletme olarak dijital dönüşüme geçiş sağladıklarını belirterek “Geçiş sağlanmış ve geçişin genişletilmesi içinde süreci devam ettiriyoruz.” yanıtına benzer yanıtlar vermiştir. Sürdürülebilirliğin sağlanması için gerek işletmelerin, gerekse müşterilerin memnuniyetini arttırmak adına uygulamalar yapılmasını gerekmektedir (Koçoğlu Sazkaya, 2019:2). Bu

bağlamda sürecin devamına yönelik yöneticilerin verdiği yanıtlara istinaden sürdürülebilirlik kavramının dijital turizmde de ne kadar önemli olduğu görülmektedir.

Tablo 10’da Katılımcı 2, Katılımcı 13, Katılımcı 14, Katılımcı 15 ve Katılımcı 18 Covid-19 pandemisine değinerek bu sürecin işletmeleri yeni bir düzene hazırladığını ve “Hali hazırda birçok sistemimiz güncel, fakat günümüzde bir pandemi gerçeği var ve bu da bizleri başka yöntemlere itiyor. Örnek verecek olursak QR kodlu menü sistemleri, temassız check in gibi.” Otel işletmelerinde pandemi süreciyle teknolojinin dahada sık kullanılacağı konusunda örnekler sunmuş ve pandemiye de değinmişlerdir.

4.4 Otel İşletmelerinin Dijital Dönüşüme Geçiş Sürecinde Yaşayacağı Güçlükler