• Sonuç bulunamadı

Dijital Dönüşümün İşletmenizdeki Personele Faydası Ya Da Zararı Nelerdir Sorusuna

Bu başlık altında katılımcılara, “Dijital dönüşümün işletmenizdeki personele faydası ya da zararı nelerdir/neler olabilir?” şeklinde araştırma soruları yöneltilmiştir. Bu sorulara ilişkin katılımcı görüşleri ise Tablo 15’de gösterilmektedir.

Tablo 15: Dijital Dönüşümün İşletmenizdeki Personele Faydası Ya Da Zararı Nelerdir Sorusuna İlişkin Görüşler

Katılımcı Katılımcı Görüşleri

1.Katılımcı “Faydaları; misafir memnuniyeti, rakiplerinizin önüne geçersiniz, marka değerinizi arttırırsınız. Zarar; gereksiz kullanılan dijitalleşme süreci; maliyeti arttırır, ayrıca zamanla istihdamı olumsuz yönde etkiler.”

2.Katılımcı “Personel dijital dönüşümü kullanarak kendisine yeni sahalar açar. Bu demek oluyor ki kişisel gelişimine katkı sağlar. Yaptıkları işlerde kolaylık sağlar ve kendisini motive eder.”

3.Katılımcı “Verdiğimiz eğitimler ile personellerimizi sürekli bilgilendiriyor yeni düzene adapte sürecini hızlandırıyoruz. Böylelikle iş yükümüz azalıyor, iş kalitemiz artıyor.”

4.Katılımcı “Faydası personel yeni bilgiler yeni sistemler öğrenmektedir. Zararı ise adapte olmak istemeyen ya da süreci zorla atlatan personele harcanacak zamandır.”

5.Katılımcı “Dijital personele uzak olduğu yeni bir dünyanın kapısını açarak yeni bilgiler aktarması açısından fayda sağlayacaktır. Ancak dijital ile personele olan ihtiyacın azalması istidam konusunda personele zarar getireceği düşüncesindeyim.”

6.Katılımcı “Kendisine yeni bilgi kapıları ve anaları sunması personeli üste taşıyacaktır ancak bilgi çağında olmamız hep daha fazla bilgiyi getireceğinden personel kendisini sürekli bir bilgi arayışı içerisinde bulacaktır. Zamanla tümüyle dijitalleşen işletmeler personel sayılarında azalmaya gitmesiyle iş sıkıntıları ortaya çıkacaktır.”

7.Katılımcı “İşleri kolaylaştırmak, hız ve rekabette söz sahibi olabilmek için tabi ki önemli ama iş gücünde belli azalmalara sebep olabilir. Dijital olma durumu işletme açısından maliyet düşürücü bir durum söz konusu.”

8.Katılımcı “Hızlı, seri ve daha eksiksiz hizmet verebilme gücü, olumsuz olarak teknoloji kullanıma yatkın olmayan veya erişimi olmayanların karşılaşacakları zorluklardır.”

9.Katılımcı “En büyük faydası zamandan tasarruf diye düşünüyorum. Zararları olabileceğini pek sanmıyorum.”

10.Katılımcı “Dijital dönüşümün zararı olmaz her zaman iş kolaylaştırmak için yapılır. Buda personelin işlerini kolaylaştırır.”

11.Katılımcı “Fayda: personelin yeni teknolojilere karşı farkındalığı artar ve ileride kendileri yönetici olduğunda bu teknolojileri uygulamaya koyarlar ve yenilikleri daha kolay takip edebilirler. Zarar: çalışan ve misafir arasındaki iletişim ve bağ zayıflayabilir.”

12.Katılımcı “İşletmeye zaman ve hız kazandırıyor. Eğitim maliyetlerini kısmen yükseltiyor. Personel verimliliğini artırıyor. İstihdamı kısmen azaltıyor.” 13.Katılımcı “Olumlu taraftan bakarak ciddi bir emek tasarrufu ve kolaylık sağlayacaktır.

Personel istihdamı açısından insana ihtiyaç duyulmayan alanlarda istihdam sorununa da yol açabilir eğer farklı iş kolları yaratılmazsa.”

14.Katılımcı “Personelin dijitale olan ilgisi artacaktır. Zarar açısından emek ve hız konusunda kolaylığı gören işletmeler personel azalmasına giderek personelin istihdam konusunda sıkıntına neden olabilir.”

15.Katılımcı “İstediğiniz evraklara saniyesinde ulaşabilirsiniz. Odalar dolusu klasörlenmiş fatura arşivleri ve saklama masraflarının tarih olması avantajı söz konusu bir kere ve bu avantajla birlikte gereksiz iş yükü azalıyor ve verimlilik artıyor. Aynı zamanda iş yükü, zamandan kazanılır ve ticaret hızlanır. Her şey dijital ortama taşındığı için dolayısıyla kağıt, baskı, posta ve arşivleme maliyetleri de ortadan kalkıyor.”

16.Katılımcı “Sürekli kendini yenileyen, yeniyi takip eden personelin yararına olacaktır. Yeniliğe açık olmayan personelin zarara uğrayacaktır.”

17.Katılımcı “Hız ve kalite açısından faydalı olacaktır. Ancak müşteri olan bağ ve iletişimi zarara uğratacaktır.”

18.Katılımcı “Personele zamandan ve fiziki yorgunluktan açısından tasarruf sağlayacaktır. Ancak işletme personele harcadığını tek seferde dijital uygulamalara harcayarak tasarruf edecekse personel konusunda azalmaya gitmesine neden olacaktır.

Tablo 15 katılımcıların görüşlerini personele fayda ve zarar şeklinde vermiştir. Tablo 13 İncelendiğinde 18 katılımcının 5’i “Personel dijital dönüşümü kullanarak kendisine yeni sahalar açar. Bu demek oluyor ki kişisel gelişimine katkı sağlar. Yaptıkları işlerde kolaylık sağlar ve kendisini motive eder.”, “En büyük faydası zamandan tasarruf diye düşünüyorum. Zararları olabileceğini pek sanmıyorum.” ve “Dijital dönüşümün zararı olmaz her zaman iş kolaylaştırmak için yapılır. Buda personelin işlerini kolaylaştırır.” gibi ifadeleriyle personele fayda sağlayacağını ancak herhangi bir zarar oluşturmayacağı şeklinde yanıtlar vermiştir. Giderek azalan geleneksel emir-komuta hiyerarşisiyle birlikte dönüşüm içerisindeki ortamda çalışanların güçlendirilmeye ihtiyaçları olduğu gibi çalışanlardan yaratıcı olmaları ve sorumluluk almayı kabul etmeleri yönünde beklenti oluşmaktadır (Quinn ve Spreitzer, 1997: 37). Ancak yüksek müşteri beklentileri, artan küreselleşme hareketleri ve teknolojinin etkisinde olan günümüz işletmelerinin çalışanlara bu süreçte ki katkıları da oldukça önemlidir.

13 katılımcı ise hem yararı hem de zararı olacağı yönünde görüşler bildirmiştir. Yarar sağlayacağı yönündeki görüşler; “Misafir memnuniyeti, rakiplerinizin önüne geçersiniz, marka değerinizi arttırırsınız.”, “Personel yeni bilgiler yeni sistemler öğrenmektedir.”, “Dijital personele uzak olduğu yeni bir dünyanın kapısını açarak yeni bilgiler aktarması açısından fayda sağlayacaktır.” ve “Personelin yeni teknolojilere karşı farkındalığı artar ve ileride kendileri yönetici olduğunda bu teknolojileri uygulamaya koyarlar ve yenilikleri daha kolay takip edebilirler.” şeklinde görüşler belirtmişlerdir. Yarar sağlayacağı yönünde ki görüşlerden yola çıkarak personelin donanımlı olması hem kendisi için hem de müşteri memnuniyetini sağlaması açısından çift taraflı yarar sağlayacağı anlaşılmaktadır.

Zararı konusundaki görüşler ise; “Adapte olmak istemeyen ya da süreci zorla atlatan personele harcanacak zamandır.”, “Dijital ile personele olan ihtiyacın azalması istidam konusunda personele zarar getireceği düşüncesindeyim.”, “Teknoloji kullanıma yatkın olmayan veya erişimi olmayanların karşılaşacakları zorluklar olacaktır.” ve “Çalışan ve misafir arasındaki iletişim ve bağ zayıflayabilir.” ifadeleri ise çalışanların istihdam sıkıntısı yaşayacağı, yenliğe açık olmayan personelin sıkıntıya düşeceğini, müşteri ve personel arasında dijital dönüşüm ile birlikte bağın zayıflatıcı olacağını bildirmişlerdir. Aynı şekilde faydada belirtildiği gibi zarar konusunda da personel donanımlı olmaması ve eksik bilgiye sahip olması hem kendisi hem de müşteri açısından dezavantajlara dönüşerek işletmeler adına olumsuz sonuçlar çıkaracağı düşünülmektedir.

4.9. Dijital Dönüşüm Uygulamalarının Pazarlama Fonksiyonu Açısından Faydaları Neler