• Sonuç bulunamadı

TR83 Bölgesi Sanayi Yoğunlaşması ve Kümelenmesi

Üniversitenin 63 öğretim elemanı ve 828 öğrencisi bulunmaktadır

2.3.2.3. TR83 Bölgesi Sanayi Yoğunlaşması ve Kümelenmesi

TR83 Bölgesi imalat sanayi sektörleri için “Üç Yıldız Tekniği” kullanılarak kümelenme analizi gerçekleştirilecektir. Üç yıldız analizi, Avrupa Komisyonu’nca finanse edilen European Cluster Observatory10 platformu tarafından geliştirilen bir tekniktir.

Üç yıldız tekniğinde hemen tüm uygulamalarda sektörel istihdamlar (kısıtlı sayıdaki bazı çalışmalarda işyeri sayısı) temel olarak alınmaktadır. TR83 Bölgesi için yapılacak bu analizde ise istihdamın yanı sıra işyeri sayısı ve ciro verileri de kullanılacak ve bu verilerin her birisine göre ayrı ayrı üç yıldız tekniği uygulanacaktır. Üç yıldız analizinde üç temel kriter seçilmekte ve her sektör (bölge) için bu kriterlerin değerleri hesaplanmaktadır. Bu kriterleri ifade etmek gerekirse;

Büyüklük (Size) (ei/Ei): Bölgedeki sektör verisinin, sektörün toplam (Türkiye) verisine oranı, Baskınlık (Dominance) (ei/en): Bölgedeki sektör verisinin, bölge toplam verisine oranı,

Uzmanlaşma (Specialization) *(ei/en) / (Ei/En)]11: Sektörün bölgedeki payının, sektörün ülkedeki payına oranını göstermektedir. Burada;

ei: TR83 Bölgesindeki i sektörü değerini, Ei: i sektörünün Türkiye toplam değerini, en: TR83 Bölgesinin toplam değerini, En: Türkiye toplam değerini,

10 www.clusterobservatory.eu

11Buradaki katsayı, LocationQuotitent (LQ) katsayısı olarak farklı alanlarda (coğrafi uzmanlaşma, ihracat uzmanlaşması vb.) da kullanılmaktadır.

99 ifade etmektedir. Üç yıldız analizinde, her bir kriter (büyüklük, baskınlık ve uzmanlaşma) için bir eşik değer belirlenmekte ve kriterin hesaplanan değeri bu eşik değerini aşarsa, ilgili sektör bu kriterden bir yıldız almaktadır. Bölgeler bazında analiz edilen sektörler eşik değeri aştığı her kriter bazında bir yıldız aldığından, herhangi bir kriterin eşik değerini aşan sektör bir yıldız, herhangi iki kriterin eşik değerini aşan sektör iki yıldız, üç kriterde de eşik değerini aşan sektör üç yıldız almaktadır. Üç yıldız alan sektörün o bölgede “kümelenme” gösterdiği kabul edilmektedir.

Üç yıldız analizinde temel sorun, eşik değerin belirlenmesidir. Eşik değerin uygulanmasında;

genelde ilk iki kriter için (büyüklük ve baskınlık) eşik değer yüzde 7 olarak alınırken, uzmanlaşma katsayısı için genellikle 1 olarak alınmaktadır. Burada bilhassa, ilk iki kriter için seçilecek değerin teorik ya da tematik bir değeri bulunmadığından, farklı çalışmalarda farklı eşik değerler kullanıldığı görülmektedir. TR83 Bölgesi için yapılacak bu değerlendirmede ise, imalat sanayinin mekânsal dağılımında ve eşik değerin belirlenmesinde daha objektif ve daha rasyonel bir değer tespit edilmesi için şu yöntem izlenmiştir:

- Analiz imalat sanayi için yapılacağından toplam işyeri, istihdam ve ciro rakamları için imalat sanayi toplamı dikkate alınmıştır. TUİK verileri12 Düzey 2 (NUTS 2) bölgeleri (26 bölge) bazında ve NACE Rev. 2 ikili kırılım düzeyinde açıklandığından, ikili sektör kodlamaları kullanılmıştır.

- TR83 Bölgesinde imalat sanayiinin verisi bulunan 20 alt sektörü bulunmaktadır.

- Sonuç olarak, eşik değerin belirlenmesinde;

 Büyüklük kriteri için bölgedeki ilgili sektörün sektör Türkiye toplamı içindeki payı (ei/Ei) kriteri için toplam 26 Düzey 2 bölgesi olduğundan ve her bir bölgede bu sektörün ülke geneli içindeki payının beklenen değeri (1/26=0.03846154) olacağından, bu değer büyüklük kriteri için eşik değer olarak alınmıştır.

Baskınlık kriteri için (ei/en), değerlendirmeye alınan imalat sanayi 20 alt sektörü bulunduğundan ve her bir alt sektörün bölgedeki imalat sanayi içindeki payının beklenen değeri de (1/20=0.05) olacağından, bu değer eşik değer olarak kabul edilmiştir.

12Hesaplamalar TUİK, İş İstatistikleri, Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri, 2010 verileri kullanılarak yapılmıştır.

100

Uzmanlık katsayısı için de [(ei/en) / (Ei/En)] beklenen değer 1 olacağından (sektörün bölgedeki payının sektörün ülkedeki payına oranının eşit olması bekleneceğinden), eşik değer olarak 1 alınmıştır.

Dolayısıyla üç yıldız analizinde sektörlerin yıldızlarının belirlenmesinde;

Büyüklük (Size) (eij/Ei) >0.03846154 ise sektör bir yıldız (daha)13, Baskınlık (Dominance) (eij/enj) > 0.05 ise sektör bir yıldız (daha)

Uzmanlaşma (Specialization) *(eij/enj) / (Ei/En)+ > 1 ise sektör bir yıldız (daha)almaktadır.

Çalışmamızda kullanılan ve imalat sanayinin mekânsal dağılımını yoğunlaşmayı da içerecek şekilde verecek olan üç yıldız analizinde, yalnızca eşik değerlerini aşan sektörlerin dikkate alındığı bir kez daha vurgulanmalıdır. Sektörlerin aldıkları yıldızlara göre kümelenme karakteristiklerinin isimlendirilmesinde; üç yıldız alan sektörler için “olgun kümeler”, iki yıldız alan sektörler için “potansiyel kümeler” ve tek yıldız alan sektörler için de “aday kümeler”

ifadeleri kullanılacaktır.

TR83 Bölgesi için işyeri sayısı, istihdam ve ciro kriterlerine göre yapılan kümelenme analizi sonuçları Tablo 62’de verilmiştir. Gösterim rahatlığı için sektörlerin hesaplanan değerleri tabloda yüzde olarak ifade edilmiştir.

13Buradaki “daha” ifadesi sektörlerin yıldız almasında bunları hangi kriterden aldığının önemli olmadığını göstermek için kullanılmaktadır. Örneğin bir sektör büyüklük ve uzmanlaşma kriterinden, büyüklük ve baskınlık kriterinden ya da baskınlık ve uzmanlaşma kriterinden iki yıldız alabilmektedir.

101 Tablo 62: TR83 Bölgesi İmalat Sanayi Sektörlerinin Kümelenme Analizi (2011, yüzde)

Ölçüm Birimi İşyeri Sayısı İstihdam Ciro

Sektörler/Kriterler ei/Ei ei/et (ei/et)/(Ei/Et) ei/Ei ei/et (ei/et)/(Ei/Et) ei/Ei ei/et (ei/et)/(Ei/Et)

10-Gıda 4.0 17.8 1.4 20.8 1.6 41.8 3.0

13-Tekstil 5.1

14-Giyim Eşyası 9.7 14.5

15-Deri ve Ürünleri 1.0

16-Ağaç, Ağaç ürünleri 4.2 9.7 1.5 4.4 5.3 2.4 3.0

17-Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri 1.5

21-Eczacılık 1.1

22-Kauçuk&Plastik 4.3 8.3 1.5

23-Mineral Ürünler 5.1 1.3 3.9 14.0 2.1 10.3 1.9

24-Ana Metal 13.5 1.1

25-Metal Eşya 16.4 1.0 5.9

27-Elektrikli Teçhizat 1.1

31-Mobilya 4.1 15.2 1.4 8.9 1.6 1.0

32-Diğer İmalatlar 1.5 2.2

Kaynak: TÜİK verileri kullanılarak yapılmıştır.

Not: 1. katsayı büyüklüğü (ei/Ei), 2. katsayı baskınlığı (ei/en), 3. katsayı ise uzmanlaşmayı *(ei/en) / (Ei/En)+ göstermektedir.

102 Tablo 62 verilerinden hareketle özet bir değerlendirme yapabilmek amacıyla, TR83 Bölgesinde herhangi bir şekilde (aday, potansiyel ya da olgun) kümelenme özelliği gösteren sektörler, kümelenme özelliği gösterdiği katsayılara göre (büyüklük, baskınlık, uzmanlaşma) aşağıda verilmiştir.

Tablo 63: TR83 Bölgesi İmalat Sanayi Sektörlerinin Kümelenmesi Hangi Katsayılara

Göre Hangi Kritere Göre Sektörler

Olgun Küme Büyüklük, Baskınlık, Uzmanlık

İşyeri Sayısı Gıda, Ağaç ve ağaç ürünleri, Kauçuk&plastik, Mobilya

İstihdam Ağaç ve ağaç ürünleri, Mineral ürünler Ciro

İşyeri Sayısı Mineral ürünler, Metal eşya

İstihdam Gıda, Mobilya

Ciro Gıda, Mineral ürünler, Ana metal

Adayme

Tablo 63’ün yorumlanmasının kolaylığı ve tablonun sistematiğinin açıklanması açısından şu noktanın belirtilmesi faydalı olacaktır: Tablo 62’de herhangi bir kriterde (işyeri sayısı, istihdam ya da ciro) örneğin üç yıldız alarak o kriter bazında olgun küme özelliği gösteren bir sektör, aynı kriter bazında potansiyel küme ya da aday küme kategorisinde yer almamalıdır (Örneğin; Gıda sektörü işyeri sayısı kriterine göre üç yıldız aldığı için potansiyel ya da aday

103 kümelerin işyeri sayısı kriterlerinin yer aldığı satırlarda yer almamıştır). Aynı açıklama potansiyel ya da aday kümelerde yer alan sektörler için de geçerlidir. Bunun yanında, herhangi bir sektör üç yıldız almadığı bir kriter için iki ya da tek yıldız alarak potansiyel ya da aday küme özelliği gösterebilir (Örneğin; Gıda sektörü istihdam ve ciro kriterlerinden üç yıldız almadığı için, bu kriterler için baskınlık ve uzmanlık katsayısına göre potansiyel küme statüsünde yer alabilmiştir).

Genel olarak, herhangi bir sektör aynı anda ancak ve ancak bir kriterin yer aldığı satırda yer alabilir, buna karşın farklı kriterlerde farklı katsayılar bazında olgun küme, potansiyel küme ya da aday küme içinde yer alabilir.

Tablo 63’den TR83 Bölgesinde farklı kriterlerde 5 sektörün üç yıldız alarak “olgun küme”

özelliği taşıdığı görülmektedir (Gıda, Ağaç ve ağaç ürünleri, Kauçuk&plastik ve Mobilya ektörleri işyeri sayısı açısından, Ağaç ve ağaç ürünleri ile Mineral ürünler sektörleri istihdam açısından).

TR83 Bölgesinde iki yıldız alarak “baskınlık ve uzmanlık” kriterlerine göre “potansiyel küme”

niteliği taşıyan sektörler şöyle sıralanabilir: Mineral ürünler ve Metal eşya sektörleri işyeri sayısına göre; Gıda ve Mobilya sektörleri istihdama göre, Gıda, Mineral ürünler ve Ana metal sektörleri de ciro kriterine göre potansiyel küme özelliği göstermektedirler. Bölgede

“büyüklük ve baskınlık” ve “büyüklük ve uzmanlık” katsayıları açısından potansiyel küme özelliği taşıyan herhangi bir sektör yoktur.

“Aday küme” özeliği gösteren (tek yıldız alan) sektörlere bakıldığında, baskınlık ve uzmanlık kriterlerine göre tek yıldız aldıkları dikkat çekmektedir. Yani büyüklük kriterine göre aday küme özelliği taşıyan herhangi bir sektörler bulunmamaktadır. Bölgede büyüklük (Türkiye içerisindeki payı) kriterini sağlayan sektörler zaten olgun küme oluşturmuşlardır. Baskınlık kriterine göre tek yıldız alarak aday küme olan sektörler; işyeri sayısına göre Tekstil ve Giyim eşyası; istihdama göre Giyim eşyası ve Metal eşya sektörleri tek yıldız alarak aday küme olmuşlardır. Uzmanlık kriterine göre tek yıldız alan sektörlerden Eczacılık ve Elektrikli teçhizat sektörleri işyeri sayısı kriterine göre; Diğer imalatlar istihdam kriterine göre ve Deri ve ürünleri, Ağaç ve ağaç ürünleri, Kâğıt ve kâğıt Ürünleri, Mobilya ve Diğer imalatlar sektörleri ciro kriterine göre aday küme olmuşlardır.

104 TR83 Bölgesi İllerinde 3’lü Dijitte İmalat Sanayi Kümelenme Analizi

Bu bölümde TR83 Bölgesi illeri için ayrı ayrı olmak üzere, il bazında olması ve güncel olması nedeniyle SGK istihdam verileri ile imalat sanayi sektörlerini kapsayan kümelenme analizi yapılacaktır. “Üç Yıldız Tekniği” kullanılarak yapılan kümelenme analizi daha önceki bölümde ayrıntılı olarak anlatıldığından burada sonuçlar üzerinden değerlendirme yapılmış ve analizin kuramsal çerçevesine değinilmemiştir.

Üç yıldız tekniği hemen tüm uygulamalarda sektörel istihdamlar (kısıtlı sayıdaki bazı çalışmalarda işyeri sayısı) temel olarak alınmaktadır. TR83 Bölgesi illeri için yapılacak analizde ise hem istihdam hem de işyeri sayısı verileri kullanılacak ve üç yıldız tekniği uygulanacaktır.

Üç yıldız analizinde üç temel kriter seçilmekte ve her sektör (bölge) için bu kriterlerin değerleri hesaplanmaktadır. Bu kriterleri ifade etmek gerekirse;

Büyüklük (Size) (ei/Ei): İldeki sektör verisinin, sektörün toplam (Türkiye) verisine oranı, Baskınlık (Dominance) (ei/en): İldeki sektör verisinin, il toplam verisine oranı,

Uzmanlaşma (Specialization) *(ei/en) / (Ei/En)]: Sektörün ildeki payının, sektörün ülkedeki payına oranını göstermektedir. Burada;

ei: İldeki i sektörü değerini,

Ei: i sektörünün Türkiye toplam değerini, en: İlin toplam değerini,

En: Türkiye toplam değerini, ifade etmektedir.

Üç yıldız analizinde, her bir kriter (büyüklük, baskınlık ve uzmanlaşma) için bir eşik değer belirlenmekte ve kriterin hesaplanan değeri bu eşik değerini aşarsa, ilgili sektör bu kriterden bir yıldız almaktadır. İller bazında analiz edilen sektörler eşik değeri aştığı her kriter bazında bir yıldız aldığından, herhangi bir kriterin eşik değerini aşan sektör bir yıldız, herhangi iki kriterin eşik değerini aşan sektör iki yıldız, üç kriterde de eşik değerini aşan sektör üç yıldız almaktadır. Üç yıldız alan sektörün o bölgede “kümelenme” gösterdiği kabul edilmektedir.

TR83 Bölgesi illeri için yapılacak bu değerlendirmede eşik değerleri şu yöntemle belirlenmiştir:

105 - Analiz imalat sanayi sektörlerini kapsayacağından imalat sanayi işyeri ve istihdam rakamları dikkate alınmıştır. İl bazında SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) verileri14 kullanılarak NACE Rev. 2 dörtlü sektör kırılımında temin edilen veriler üçlü kırılıma göre yeniden düzenlenerek hesaplamalar yapılmıştır15.

- Türkiye’de tüm sektörler dahil toplam 272 sektör verisi olup, TR83 Bölgesinde üçlü kırılıma göre verisi bulunan sektör sayısı 252’dir. Türkiye verileri Bölge verileri ile eşleştirilmiş ve 252 alt sektör verisi ve bunların toplamı üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Bu 238 sektörün 87’si imalat sanayi alt sektörüdür.

- TR83 Bölgesi illeri için eşik değerin belirlenmesinde;

o Büyüklük kriteri için, illerdeki ilgili sektörün sektör Türkiye toplamı içindeki payı (ei/Ei) kriteri için toplam 81 Düzey 3 bölgesi (il) olduğundan ve her bir ildeki ilgili sektörün ülke geneli içindeki payının beklenen değeri (1/81=0.012346) olacağından, bu değer büyüklük kriteri için eşik değer olarak alınmıştır.

o Baskınlık kriteri için (ei/en), değerlendirmeye alınan 87 imalat sanayi alt sektörü bulunduğundan ve her bir alt sektörün ildeki payının beklenen değeri de (1/87=0.0114943) olacağından, bu değer eşik değer olarak kabul edilmiştir.

o Uzmanlık katsayısı için de [(ei/en) / (Ei/En)] beklenen değer 1 olacağından (sektörün ildeki payının sektörün ülkedeki payına oranının eşit olması bekleneceğinden), eşik değer olarak 1 alınmıştır.

Çalışmada kullanılan üç yıldız analizinde, yalnızca eşik değerlerini aşan sektörlerin dikkate alındığı bir kez daha vurgulanmalıdır. Sektörlerin aldıkları yıldızlara göre kümelenme karakteristiklerinin isimlendirilmesinde; üç yıldız alan sektörler için “olgun kümeler”, iki yıldız alan sektörler için “potansiyel kümeler” ve tek yıldız alan sektörler için de “aday kümeler”

ifadeleri kullanılacaktır.

TR83 Bölgesi illeri Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat için yapılan analiz çerçevesinde işyeri sayısı ve istihdam bakımından yapılan analiz sonuçları ayrı ayrı tablolar halinde aşağıda verilmiştir.

14 Hesaplamalar Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan temin edilen 2012 verileri kullanılarak yapılmıştır. Bu kapsamda, “istihdam” terimi ilgili işyerlerine kayıtlı ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı tüm kişileri ifade etmektedir.

15 Hangi sektöre ait olduğu belirtilmemiş veriler, veri tabanından çıkartılmıştır.

106 Amasya için işyeri sayısı ve istihdam kriterlerine göre yapılan kümelenme analizi sonuçlarına göre kümelenme özelliği gösteren alt sektörlerin hangi kriterden kümelenme özelliği gösterdikleri Tablo 64 ve Tablo 65’de verilmiştir.

Tablo 64: Amasya İlinde İşyeri Sayısına Göre Kümelenme Özelliği Gösteren Sektörler

Kaynak : SGK verileri baz alınarak Müdürlüğümüzde oluşturulmuştur.

3 Yıldız

büyüklük baskınlık uzmanlaşma büyük-baskınlık büyük-uzman. baskın-uzman. büyüklük-bask.-uzm.

101-Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı- X Potansiyel

102-Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması- X Aday

104-Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı- X Aday

106-Öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta ve nişastalı ürünlerin imalatı- X Potansiyel

107-Fırın ve unlu mamuller imalatı - X Potansiyel

109-Hazır hayvan yemleri imalatı - X Aday

133-Tekstil ürünlerinin bitirilmesi - X Aday

139-Diğer tekstil ürünlerinin imalatı - X Aday

141-Kürk hariç, giyim eşyası imalatı - X Aday

161-Ağaçların biçilmesi ve planyalanması- X Potansiyel

162-Ağaç, mantar, kamış ve örgü malzeme ürünü imalatı- X Aday

181-Basım ve basım ile ilgili hizmet faaliyetleri- X Potansiyel

202-Haşere ilaçları ve diğer zirai-kimyasal ürünlerin imalatı- X Aday

204-Sabun ve deterjan, temizlik ve parlatıcı maddeleri; parfüm; kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatı- X Aday

222-Plastik ürünlerin imalatı - X Potansiyel

231-Cam ve cam ürünleri imalatı - X Aday

233-Kilden inşaat malzemeleri imalatı- X Aday

235-Çimento, kireç ve alçı imalatı - X Aday

236-Beton, çimento ve alçıdan yapılmış eşyaların imalatı- X Potansiyel

237-Taş ve mermerin kesilmesi, şekil verilmesi ve bitirilmesi- X Potansiyel

243-Çeliğin ilk işlenmesinde elde edilen diğer ürünlerin imalatı- X Aday

244-Değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı- X Aday

251-Metal yapı malzemeleri imalatı - X Potansiyel

252-Metal tank, rezervuar ve muhafaza kapları imalatı- X Aday

256-Metallerin işlenmesi ve kaplanması; makinede işleme- X Aday

259-Diğer fabrikasyon metal ürünlerin imalatı- X Aday

267-Optik aletlerin ve fotografik ekipmanların imalatı- X Aday

271-Elektrik motoru, jeneratör, transformatör ile elektrik dağıtım ve kontrol cihazlarının imalatı- X Aday

275-Ev aletleri imalatı - X Aday

282-Genel amaçlı diğer makinelerin imalatı- X Potansiyel

283-Tarım ve ormancılık makinelerinin imalatı- X Potansiyel

291-Motorlu kara taşıtlarının imalatı - X Aday

309-Başka yerde sınıflandırılmamış ulaşım araçlarının imalatı- X Aday

310-Mobilya imalatı - X Potansiyel

322-Müzik aletleri imalatı - X Aday

329-Başka yerde sınıflandırılmamış imalatlar- X Aday

331-Fabrikasyon metal ürünlerin, makinelerin ve ekipmanların onarımı- X Potansiyel

Sektörler 1 Yıldız 2 Yıldız Küme Durumu

107 Tablo 65: Amasya İlinde İstihdam Sayısına Göre Kümelenme Özelliği Gösteren Sektörler

Kaynak : SGK verileri baz alınarak Müdürlüğümüzde oluşturulmuştur.

Amasya’da 3’lü kırılıma göre 87 sektörlü imalat sanayi analizinde (istihdam kriterinde) 2 olgun küme; 13’ü işyeri kriterinde 11’i de istihdam kriterinde olmak üzere 24 potansiyel küme; 24’ü işyeri kriterinde 15’i de istihdam kriterinde olmak üzere 39 aday küme mevcuttur. Kümelenme özelliği taşıyan sektörler ve kümelendikleri kriterler aşağıda özetlenmiştir:

3 Yıldız

büyüklük baskınlık uzmanlaşma büyük-baskınlık büyük-uzman. baskın-uzman. büyüklük-bask.-uzm.

101-Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı- X Potansiyel

102-Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması- X Aday

104-Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı- X Aday

105-Süt ürünleri imalatı - X Potansiyel

106-Öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta ve nişastalı ürünlerin imalatı- X olgun

107-Fırın ve unlu mamuller imalatı - X Potansiyel

108-Diğer gıda maddelerinin imalatı - X Potansiyel

109-Hazır hayvan yemleri imalatı - X Aday

133-Tekstil ürünlerinin bitirilmesi - X Aday

141-Kürk hariç, giyim eşyası imalatı - X Aday

162-Ağaç, mantar, kamış ve örgü malzeme ürünü imalatı- X Potansiyel

222-Plastik ürünlerin imalatı - X Potansiyel

233-Kilden inşaat malzemeleri imalatı- X Aday

236-Beton, çimento ve alçıdan yapılmış eşyaların imalatı- X Potansiyel

237-Taş ve mermerin kesilmesi, şekil verilmesi ve bitirilmesi- X olgun

245-Metal döküm sanayii - X Potansiyel

256-Metallerin işlenmesi ve kaplanması; makinede işleme- X Aday

267-Optik aletlerin ve fotografik ekipmanların imalatı- X Aday

271-Elektrik motoru, jeneratör, transformatör ile elektrik dağıtım ve kontrol cihazlarının imalatı- X Aday

275-Ev aletleri imalatı - X Potansiyel

282-Genel amaçlı diğer makinelerin imalatı- X Aday

283-Tarım ve ormancılık makinelerinin imalatı- X Aday

289-Diğer özel amaçlı makinelerin imalatı- X Aday

292-Motorlu kara taşıtları karoseri (kaporta) imalatı; treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı- X Aday

293-Motorlu kara taşıtları için parça ve aksesuar imalatı- X Aday

310-Mobilya imalatı - X Potansiyel

322-Müzik aletleri imalatı - X Aday

331-Fabrikasyon metal ürünlerin, makinelerin ve ekipmanların onarımı- X Potansiyel

Sektörler 1 Yıldız 2 Yıldız Küme Durumu

108 Tablo 66: Amasya İmalat Sanayi Sektörlerinin Kümelenmesi

Hangi Katsayılara Göre Hangi Kritere Göre Sektörler

Olgun me Büyüklük, Baskınlık, Uzmanlık

İşyeri Sayısı

İstihdam

106-Öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta ve nişastalı ürünlerin imalatı, 237-Taş ve mermerin kesilmesi, şekil verilmesi ve bitirilmesi

101-Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı, 106-Öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta ve nişastalı ürünlerin imalatı, 107-Fırın ve unlu mamuller imalatı 161-Ağaçların biçilmesi ve planyalanması, 181-Basım ve basım ile ilgili hizmet faaliyetleri, 222-Plastik ürünlerin imalatı, 236-Beton, çimento ve alçıdan yapılmış eşyaların imalatı, 237-Taş ve mermerin kesilmesi, şekil verilmesi ve bitirilmesi, 251-Metal yapı malzemeleri imalatı

101-Etin işlenmesi ve saklanması ile et ürünlerinin imalatı, 105-Süt ürünleri imalatı, 107-Fırın ve unlu mamuller imalatı, 108-Diğer gıda maddelerinin imalatı 162-Ağaç, mantar, kamış ve örgü malzeme ürünü imalatı 222-Plastik ürünlerin imalatı, 236-Beton, çimento ve ürünlerinin imalatı, 141-Kürk hariç, giyim eşyası imalatı 162-Ağaç, mantar, kamış ve örgü malzeme ürünü imalatı 256-Metallerin işlenmesi ve kaplanması; makinede imalatı, 293-Motorlu kara taşıtları için parça ve aksesuar imalatı

Uzmanlık İşyeri Sayısı

102-Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması, 104-Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı, 109-Hazır hayvan yemleri imalatı 202-Haşere ilaçları ve diğer zirai-kimyasal ürünlerin imalatı, 204-Sabun ve deterjan, temizlik ve parlatıcı maddeleri; parfüm; kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatı, 231-Cam ve cam ürünleri imalatı, 233-Kilden inşaat malzemeleri imalatı, 235-Çimento, kireç ve alçı imalatı, 243-Çeliğin ilk işlenmesinde elde edilen diğer ürünlerin imalatı, 244-Değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı, 252-Metal tank, rezervuar

109

ve muhafaza kapları imalatı, 267-Optik aletlerin ve fotografik ekipmanların imalatı, 271-Elektrik motoru, jeneratör, transformatör ile elektrik dağıtım ve kontrol cihazlarının imalatı, 275-Ev aletleri imalatı

291-Motorlu kara taşıtlarının imalatı, 309-Başka yerde sınıflandırılmamış ulaşım araçlarının imalatı

322-Müzik aletleri imalatı, 329-Başka yerde sınıflandırılmamış imalatlar

İstihdam

102-Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması, 104-Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı, 109-Hazır hayvan yemleri imalatı 233-Kilden inşaat malzemeleri imalatı, 267-Optik aletlerin ve fotografik ekipmanların imalatı

271-Elektrik motoru, jeneratör, transformatör ile elektrik dağıtım ve kontrol cihazlarının imalatı, 283-Tarım ve ormancılık makinelerinin imalatı, 289-Diğer özel amaçlı makinelerin imalatı, 292-Motorlu kara taşıtları karoseri (kaporta) imalatı; treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, 322-Müzik aletleri imalatı

Çorum için işyeri sayısı ve istihdam kriterlerine göre yapılan kümelenme analizi sonuçlarına göre kümelenme özelliği gösteren alt sektörlerin hangi kriterden kümelenme özelliği gösterdikleri Tablo 67 ve Tablo 68’da verilmiştir.

110 Tablo 67: Çorum İlinde İşyeri Sayısına Göre Kümelenme Özelliği Gösteren Sektörler

Kaynak : SGK verileri baz alınarak Müdürlüğümüzde oluşturulmuştur.

3 Yıldız

büyüklük baskınlık uzmanlaşma büyük-baskınlık büyük-uzman. baskın-uzman. büyüklük-bask.-uzm.

büyüklük baskınlık uzmanlaşma büyük-baskınlık büyük-uzman. baskın-uzman. büyüklük-bask.-uzm.