• Sonuç bulunamadı

Doğal Güzellikler ve Eko Turizm

Üniversitenin 63 öğretim elemanı ve 828 öğrencisi bulunmaktadır

2.3.3. Hizmetler Sektörü

2.3.3.2. Bölgedeki Lojistik Hizmetleri ve Potansiyeli

2.3.3.3.2. Doğal Güzellikler ve Eko Turizm

TR83 Bölgesi, doğal güzellikler açısından da oldukça avantajlı bir bölgedir. Ormanlık alanlar, deniz, doğal göller, nehirler, termal kaynaklar, yaylalar, sulak alanlardaki hayvan türleri, çıkılmaya elverişli dağlar, Bölgede turistik açıdan kullanılabilir önemli alanlar yaratmaktadır.

Samsun ili, termal, sağlık, kültür, kış/kayak ve doğal turizm zenginliklerine sahip, Karadeniz Bölgesi’nin turizm potansiyeli en yüksek illerinden birisidir. İldeki doğal güzellikler; Lâdik Gölü, Kabaceviz Şelalaleri, Sahil Gezi Yolu ve Sevgi Gölü, 19 Mayıs- Samsun Sahil şeridi, Lâdik-Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi, Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Galeriç Ormanı olarak sayılabilir.

Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Lâdik ilçesinde Akdağ Kış Sporları Merkezi Orta Karadeniz Bölgesinin tek kayak merkezidir.

Pist uzunluğu 1,400 metre, telesiyej uzunluğu 1,360 metre'dir. Merkezde, 1,500-1,770 rakım aralığında kayılmaktadır. Kar kalınlığı Kasım-Mart aylarında ortalama 1 metreye ulaşmaktadır. Samsun, barajları ve doğal gölleri ile Su sporları açısından da önemli bir potansiyele sahiptir. Ladik Gölü, çevresindeki doğal doku ve yüzen adacıkları ile seyirlik manzara sağlarken, yelken yarışları imkanı ile de su sporları açısından oldukça elverişlidir.

Kızılırmak Deltası

Kızılırmak’ın denize döküldüğü bölgede verimli topraklarıyla bilinen ve Bafra Ovası’nı oluşturan Kızılırmak Deltası yer almaktadır. Bafra ve 19 Mayıs ilçelerini kapsayan Delta, RAMSAR sözleşmesi ile koruma altına alınan 13 sulak alandan biridir. Samsun şehir merkezinin yaklaşık 30 km. batısında bulunan bu alan, irili ufaklı gölleri ve subasar

151 ormanlarıyla 350’ye yakın kuş türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede dört mevsim boyunca birçok aktivite yapılabilmektedir. Kuş gözlemciliği, fotoğrafçılık, balıkçılık, avcılık, trekking, kampçılık, bisiklet ve kano bunlardan başlıcalarıdır. İç kısımlardaki tatlı su göllerinde balıkçılık da yapılabilen bölge, sazlıklar, bodur çalılar, yeşil çim düzlüklerle kaplıdır.

Bafra Asarkale

Bafra ilçe merkezinin 20 km. güneyinde, Kızılırmak’ın yanında yer alan kale, 3,000 yıllık tarihe sahiptir. Bafra ovasına ve deltaya hayat veren Kızılırmak, Samsun sınırları içerisinde iki büyük hidroelektrik santral ve baraj gölüne ev sahipliği yapmaktadır. Derbent ve Altınkaya baraj gölleri, görülmeye değer manzaralar sunmaktadır. Kaya mezarlarının da bulunduğu bölge, şimdilik sadece günübirlik turizme olanak sağlamaktadır.

Ladik Gölü

Tersakan Irmağı’nın kaynağını oluşturan Ladik Gölü, ilçe merkezine 10 km. uzaklıktadır.

Balıkçılık yapılabilen Ladik Gölü’nden toplanan sazlar, hasır yapımında kullanılmaktadır.

Gölde yaşayan kuşlar sayesinde bir kuş cenneti oluşmuştur. Yelken yarışlarının da düzenlendiği gölün yanındaki Akdağ’da, yazın çim kayağı, kışın kar kayağı yapılmaktadır.

19 Mayıs Galeriç (Subasar) Ormanları

Suların yükselerek ormanın içine girmesiyle oluşan Galeriç (Subasar) ormanları, Bölgenin önemli bir turizm değeridir. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ile birlikte Galeriç Ormanlarının tarımdan dönen kimyasallardan korunmasına yönelik Birleşmiş Milletler GEF Orta Ölçekli hibe programına 1 milyon USD bütçeli proje hazırlanmış olup, başvurular devam etmektedir.

Kunduz Ormanları

Vezirköprü’de bulunan Kunduz Ormanları ve Kunduz Geyik üretim çiftliği Bölgenin turizm durak noktaları arasında yer almaktadır. Bölgede, av turizmine yönelik yaban hayatı avlanma sahası bulunmaktadır.

İlde dağ-doğa yürüyüşleri yapılabilecek trekking parkurları mevcuttur. Yaygınlaşmaya başlayan yamaç paraşütü, Ladik-Akdağ'da, Bafra-Nebiyan Dağı'nda ve Kocadağ'da yapılabilmektedir. Samsun sahil bandı, Ladik Gölü, Baraj Gölleri, Kızılırmak, Yeşilırmak, Terme Simenit Gölü, 19 Mayıs ve Bafra Balık Gölleri sportif olta balıkçılığı turizmi açısından önemli

152 merkezlerdir. Bir sektör haline gelmiş av turizminden faydalanabilmek amacıyla araştırma ve çalışmalara başlanmıştır. Vezirköprü ve Ladik ilçelerinde örnek avlaklar belirlenmiştir.

Yayla Turizmi

Nebiyan ve Aydınpınar Köyü yaylaları; ilin en bilinen yaylaları olup, yükseklikleri 1,100 metreyi bulmaktadır. Nebiyan Yaylası’nda her yıl şenlikler düzenlenmektedir. Yol, elektrik ve su hizmetleri de götürülmüş olan yaylaların doğası cazip özellikler taşımaktadır.

Ladik’in belli başlı yaylaları; Akdağ, Ladik, Küpecik, Büyükkızoğlu, Çakırgümüş ve Gürcü yaylalarıdır. Özellikle Akdağ Yaylasında çok sayıda yayla evi bulunmaktadır. 1997 yılından bu yana temmuz aylarında Akdağ Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir. Yaylada, kar ve çim kayağı tesisleri bulunmaktadır. Kocadağ Yaylası şehir merkezine yaklaşık 30 km. uzaklıkta olup yaylaya yaz ve kış rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Elektirik, su ve telefon gibi alt yapı hizmetleri de sağlanmış olan Kocadağ yaylası, denizden 1,300 m yüksekliktedir.

Vezirköprü’deki Kızılcakoru, Meşeli, Kızılkese, Ovacık, Sarıalan, Sarıçiçek, Sırbaşmak, Sofular, Elbeyi, Kunduz ve Susuz Köyü Yaylaları’nın yükseklikleri 1,500 m.’yi bulmaktadır. Yaz aylarında kullanılan yaylaların bir bölümüne kışın ulaşım sağlanamamaktadır. Kunduz Yaylası’nda ise yaz kış konaklama olanağı bulunmaktadır.

Havza sınırları içerisinde Armutlu, Düzmeşe, Sarıalan, Darıkolu, Şıhkoyun, Çayırözü, Hacıdede, Emirkaya ve Belvar olmak üzere pek çok yayla bulunmaktadır. Yaylaların ortalama yüksekliği 1,100 metreyi bulmaktadır. Yaylalardan hayvan otlatmak amacıyla yararlanmaktadır.

Bafra’nın Armut Tepesi ve Bengü Yaylalarının yükseklikleri yaklaşık 1,200 metreye ulaşmaktadır. Yollarının büyük bir bölümü asfalt olan yaylalara elektrik ve su hizmetleri de götürülmüştür. Doğal güzellikleri ve temiz havasıyla tercih edilen dinlenme yerleridir.

Alaçam’a bağlı, yüksekliği 1,300 metreye ulaşan Hüseyin Dede Yaylasında yılda bir kere 7 Mayıs Hıdırellez Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir. Kızlan, Şirinköy, Dürtmen, Gümüşova ve Pelitbükü yaylalarında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Yakakent’teki Çamalan ve Çepni Köyleri arasında kalan Delitepe Yaylası ile Karaaba Köyünde Beşçam, Uzunkız ve Gayser Yaylaları da görülmeye değerdir. Karaaba Köyü sınırları içindeki

153 yaylada su ve ulaşım olanakları sağlanmıştır. Köylüler hayvanları ile birlikte yazı geçirmek amacıyla bu yaylayı yerleşke olarak kullanmaktadırlar. Beşçam yaylasında ise ilçe sakinleri tarafından iki adet dağ evi niteliğinde yapılmış konaklama yeri bulunmaktadır.

Deniz Turizmi

5,000 kişi kapasiteli, 20,000m² ’lik toplam alanıyla şehir merkezinde Mert Irmağının batısında kurulan Mert Plajında; aquapark, vitamin bar, çocuk havuzu, oturma ve güneşlenme grupları, soyunma odaları, kafeterya, duş ve WC bulunmaktadır.

Cenevizliler zamanında da liman olarak kullanılan Fener Plajı, proje kapsamında aslına uygun olarak yeniden düzenlenerek Büyükşehir Belediyesince hizmete sunulmuştur. Plaj şehir merkezine çok yakın olup, plajda; deniz feneri, vitamin bar, restoran, oturma ve dinlenme grupları, spor alanları, duş vb. bulunmaktadır.

Bandırma plajı şehrin doğusunda, Bandırma Gemisi’nin hemen yanında yer almaktadır.

42,000 m²'lik alana sahip olan plaj içerisinde; otopark, karavan konaklama alanı, vitamin bar, kafe, soyunma kabinleri, duş-WC vb. üniteler yer almaktadır. Bandırma Plajına, halkın kullanımına sunulmak üzere Kablolu Su Kayağı Pisti yapılmıştır.