• Sonuç bulunamadı

7. ARAÇ GEREÇLER

7.10. Logic Analizör

7.10.1. Lojik Analizör Ayarları

Devre simüle edilirken seçilen Simulate / Pause lojik analizörü ve devreyi duraklatır. Araç yüzünün altındaki kaydırma çubuğu kullanılarak lojik analizör yeniden çalıştırılmadıkça tetikleme koşulu karşılaşılan ilk örnekten herhangi bir periyotta lojik analizörün sonuçlarını görebilirsiniz. Eğer lojik analizörü yeniden başlatırsanız araç yeniden başlatıldığı zamandan ve tetikleme koşulu karşılandığında sonuçları görüntüleyebilirsiniz.

Aracı yeniden başlatmak için Reset’i tıklayın. Bu eylem araçtaki bütün bilgileri temizleyecektir ve sonra Reset’e tıklandığında tetikleme koşulu karşılandığında örnekten yeni bilgiler depolamaya başlayacaktır.

Lojik analizör tetiklenmediğinde saklanan veriyi silmek için Stop’u tıklayın. Eğer lojik analizör çoktan tetiklenmiş ve veri görüntüleniyorsa Stop’a tıklama aracı durduracak ve simülasyonun devamını sağlayacaktır. Araç durdurulduktan sonra tekrar veri saklamaya başlamak için lojik analizörü yeniden başlatmalısınız.

Lojik analizörün ekranını temizlemek için Stop’u sonra Reset’i tıklayın. Ekran temizleme simülasyonu bozmaz. Reset’e tıkladıktan sonra tetikleme koşulu karşılandığı örnekten veri saklamaya başlayacaktır.

Clock Setup

Bir giriş örneği okunduğunda saati lojik analizöre bildirir. Saat dâhili ve harici olabilir.

Saat ayarlarını ayarlamak için:

1. Lojik analizörün Clock alanında Set’i tıklayın. Clock Setup iletişim kutusu görüntülenir.

İşaret modu hariciye bağlı

Saat hızını ayarlayın.

Örnekten önce ve sonra görüntülemek için verinin miktarını ayarlayın

Simülasyon hızı saat frekansına bağlı

2. Harici veya dâhili saat modunu seçin.

3. Dâhili saat hızını ayarlayın. Saat niteleyici, saat işareti filtreleyen bir giriş işaretidir. Eğer “x” ayarlıysa niteleyici kapalıdır ve örnekler okunduğunda saat işareti belirlenir. Eğer 1 veya 0’a ayarlıysa saat işareti seçilmiş niteleyici işarete eşleştiğinde yalnızca okunur.

4. Verinin önce (pre-trigger samples) ve sonra (post-trigger samples) ne kadar görüntüleneceğini ayarlayın.

5. Accept’i tıklayın.

Trigger Settings

Lojik analizör, belirli bir word’ün okunması üzerine, word'ün birleşimi veya saat işaretinin artan kenarı veya azalan kenarı ile karşılaştığında tetikleme yapar.

16 bit kelime tetikleme üçe kadar kadar girebilirsiniz.

A, B veya C’nin 21 birleşimi arasında seçin.

Tetikleme filtresi seçimi

Tetikleme wordünü veya word birleşimlerini üçe kadar belirlemek için:

1. Lojik analizörün Trigger kutusunda Set’i tıklayın.

2. Pozitive, Negative veya pozitif ve negatif saat kenarının her ikisini seçin.

3. Pattern A, Pattern B ve Pattern C etiket kutusunda tıklayın ve binary word girin. “x” 1 veya 0 anlamına gelir.

4. Trigger Combinations açılır listesinden istenilen birleşimi seçin (birleşimlerin bir listesi aşağıda görülmektedir).

5. Trigger Qualifier açılır listesinden istenilen tetikleme niteleyicisini seçin. Tetikleme niteleyicisi tetikleme işaretini filtreleyen bir giriş işaretidir. Eğer “x” ayarlıysa niteleyici kapalıdır ve tetikleme işareti lojik analizör tetiklenince belirlenir. Eğer 1 veya 0 ayarlıysa lojik analizör seçilen tetikleme niteleyici ile tetikleme işareti eşleştiğinde yalnızca tetikenmektedir.

6. Accept’i tıklayın.

Mümkün olan tetikleme birleşimleri:

A B C

A veya B A veya C B veya C

A veya B veya C A ve B A ve C

B ve C A ve B ve C A değil B

A değil C B değil C A sonra B

A sonra C B sonra C (A veya B) sonra C

A sonra (B veya C) A sonra B sonra C A sonra (B olmaksızın C) 7.11. Lojik Dönüştürücü

Aracı kullanmak için Instruments araç çubuğundaki Logic Converter düğmesine tıklayın ve simgesini yerleştirmek için çalışma alanına tıklayın. Simge devreye lojik dönüştürücüyü bağlamak için kullanılır.

Ayarları girmek ve ölçümleri görüntülemek için kullanılan araç yüzünü açmak için simge üzerinde çift tıklayın.

Bir devrenin temsilini veya sayısal işaretin birkaç dünüşümlerini lojik dönüştürücü gerçekleştirebilir. Bu sayısal bir devre için faydalı bir araçtır, ancak gerçek dünyada bir karşılığı yoktur. Devre şeklinden doğruluk tablosu veya Boolean ifadesini türetmek için bir devreye bağlanabilir veya bir doğruluk tablosundan veya Boolean ifadesinden bir devre üretmek için bağlanabilir.

Girişler

0’dan 1’e veya X (geçiş) değiştirmek için tıklayın.

Uç için girişleri görüntülemek için onların altındaki etiketleri veya daireleri tıklayın.

7.11.1. Lojik Dönüştürücü Ayarları

Bir devreden bir doğruluk tablosu türetmek

Bir devre şemasından bir doğruluk tablosu türetmek için:

1. Lojik dönüştürücünün giriş uçlarına devredeki sekiz düğüme kadar bağlayın.

2. Logic converter simgesindeki çıkış ucuna devrenin tek çıkışına bağlayın.

3. Circuit tu Truth Table düğmesine tıklayın. Devre için doğruluk tablosu lojik dönüştürücünün ekranında görüntülenir.

Bir doğruluk tablosu girme ve dönüştürme Bir doğruluk tablosu yapmak için:

1. Lojik dönüştürücünün üst kısmında A’dan H’ye kadar istediğiniz giriş kanallarına tıklayın. Aşağıdaki ekran alanındaki uçlar giriş koşullarını yerine getirmek için birleşimleri bir ve sıfırlar ile doldurur.

Sağdaki çıkış sütunundaki değerleri başlangıç olarak ayarı “?”’dir.

2. Her bir giriş koşulu ve istenilen çıkışı belirlemek için çıkış sütununu düzenleyin. Çıkış değerini değiştirmek için üç farklı ayar arasında anahtarlamak için üzerine tıklayın: “0”, “1” veya “X” (“X” işareti 0 veya 1 kabul edilebilir olduğunu gösterir).

Bir doğruluk tablosunu Boolean ifadesine dönüştürmek için Truth Table to Boolean Expression düğmesine tıklayın. Boolean ifade lojik dönüştürücünün altında görüntülenir.

Bir doğruluk tablosunu basitleştirilmiş Boolean ifadesine dönüştürmek için veya mevcut Boolean ifadeyi sadeleştirmek için Simplify düğmesine tıklayın.

Sadeleştirme daha çok bilindik Karnaugh haritalama tekniğinden ziyade Quine-McCluskey yöntemi tarafından gerçekleştirilir. Quine McCluksey değişkenlerin herhangi bir sayısı için kapsamlı olduğu kanıtlandı, ancak manüel çözümler için hantalken, Karnaugh haritalama yalnızca değişkenlerin küçük sayıları için çalışır ve insan sezgileri gerektirir.

Not

Boolean ifadesinin sadeleştirilmesi önemli ölçüde bir hafıza gerektirir. Eğer yeterli bellek mevcut değilse, Multisim’in bu işlemi tamamlaması mümkün olmayabilir.

Bir Boolean ifadeyi girme ve dönüştürme

Bir Boolean ifadesi altındaki toplam ürün veya ürün toplamları gösteriminin ikisini kullanarak lojik dönüştürücü kutusunda girilebilir.

Bir boolean ifadeyi bir doğruluk tablosuna dönüştürmek için Boolean Expression to Truth Table düğmesini tıklayın.

Bir Boolean ifadeyi bir devreye dönüştürmek için Boolean Expression to Circuit düğmesine tıklayın.

Boolean ifadesi yerine lojik kapılar devre penceresinde görüntülenir.

Yalnızca NAND kapıları kullanarak Boolean ifadesinin koşulları yerine bir devre görmek için Boolean Expression to NAND düğmesine tıklayın.

Not

Sonuç devredeki kablonun genişliği Sheet Properties iletişim kutusunun Wiring sekmesindeki Wire Width ayarı tarafından belirlenir.

7.12. Distorsiyon Analizör

Aracı kullanmak için Instruments araç çubuğunda Distortion Analyzer düğmesine tıklayın ve simgeyi yerleştirmek için çalışma alanına tıklayın. Simge devreye distorsiyon analizörü bağlamak için kullanılır.

Ayarları girmek ve ölçümleri görmek için kullanılan araç yüzünü açmak için simgeye çift tıklayın.

Tipik bir distorsiyon analizör ses işaretleri içeren 20Hz ile 100kHz aralığındaki işaretler için distorsiyon ölçümleri gerçekleştirir.

Bu etiket seçilmiş ölçüm türüne bağlı olarak değişir.

Birimler sonuçları sunmak için kullanılır.

Yapılan ölçümlerin türleri ya Toplam Harmonik Distorsiyon (THD) veya işaret artı gürültü ve distorsiyondur (SINAD). Sonuçları ölçümün iki türünü gösterecek şekilde ayarlamak için Set’i tıklayın.

Sadece THD için – THD hesaplamak için kullanılan tanımı ayarlar (IEEE, ANSI/IEC’den biraz daha farklıdır.

7.12.1. Distorsiyon Analizör Ayarları Harmonik distorsiyon

Harmonik distorsiyon test frekansının harmonik işaretlerini üretir. Örneğin, 1kHz’lik işaret için harmonikleri 2kHz, 3kHz, 4kHz gibi olabilir.

Çok keskin ayarlanabilir çentik (notch) harmonik bozulmayı ölçmek için gereklidir. Bu yalnız harmonikleri veya bozulmaları bırakarak 1kHz işareti kaldıracak olan 1kHz gibi test frekansına ayarlanmıştır.

Distorsiyonu harmonikleri ölçülür ve ortaya çıkan değerle, genlik test sinyali karşılaştırılır.

SINAD

Ölçümün bu türü (işaret artı gürültü ve bozulma) / (gürültü ve bozulma) ‘nın oranı ölçülür.

7.13. Spektrum Analizör

Spektrum analizör, genliğe karşı frekansı ölçmek için kullanılır. Bir osiloskobun zaman etki alanında performansı kadar frekans alanında benzer bir işlevi gerçekleştirir. Bir frekans aralık içerisinde süpürülerek çalışır. Alıcının girişteki işaretinin büyüklüğü sinyalin frekansına karşı çizilir. Bu araç farklı frekanslarda işaretin gücünü ölçmenin yeteneğidir ve frekans bileşenlerin işaretin varlığını belirlemenize yardımcı olur. Spektrum analizör RF tasarım modülünün bir parçasıdır.

7.14. Network Analizör

Network analizör yüksek frekanslarda çalışmak üzere tasarlanmış bir devreyi karakterize etmek için yaygın olarak kullanılan bir devre dagilma parametrelerini (veya S-parametreleri), ölçmek için kullanılır.

Bu S parametreleri diğer Multisim analizleri kullanılarak eşleşen hücreleri elde etmek için kullanılır.

Network analizörde ayrıca H, Y, Z parametreleri hesaplanır.

Devre iki bağlantı noktalı ağ olarak idealleştirilmiştir. Ağ analizörü düzgün kullanmak için, devre giriş ve çıkış portlarının açık bırakılmış olması gerekir. Simülasyon süresince network analizör alt devreler ekleyerek analiz edilen devreyi tamamlar. Diğer analiz ve simülasyonu gerçekleştirmeden önce devreden alt devreleri kaldırmak gerekir.

Network analizör RF tasarım modülünün bir parçasıdır.

7.15. Ölçüm Probu

Measurement Probe kullanmak devredeki farklı noktalarda gerilimi, akımı ve frekans okumanlar kontrol etmek için hızlı ve kolay bir yoldur.

Measurement Probe aşağıdaki gibi kullanılabilir:

Dynamic Probe – simülasyon süresince bir “uçuş” okuması elde etmek için herhangi bir kabloya problar sabit kalır ve başka bir simülasyonu çalıştırana kadar simülasyon verileri içerecektir veya veriler silinir. Buna göre değişik gerilim okumaları ve frekans okumaları dinamik problarda bulunur, statik problar ayrıca akım okumaları içerebilir. Variables in circuit listesindeki analizin Output sekmesinde listelenir.

Not

Dinamik problar akım ölçemezler; ayrıca simülasyon çalıştırıldıktan sonra yerleştirilen statik problar akım ölçemez. Bu SPICE ağ listesi akım ölçmek için düzenlendiği içindir; bu simülasyon yeniden başlatıldığında yapılır.

7.15.1. Ölçüm probu ayarları

Bu bölüm dinamik ve statik probların özelliklerinin nasıl ayarlandığını konusunda talimatları içerir.

7.15.1.1. Dinamik Prob Ayarları Dinamik prob özelliklerini ayarlamak için:

1. Prob Properties iletişim kutusunu görüntülemek için Simulate / Dynamic Probe Properties’i seçin.

2. Display sekmesini tıklayın ve aşağıdaki Color kutusunu istenildiği gibi ayarlayın:

Background - probu metin penceresinde arka plan için geçerli olarak seçilen rengi burada görüntüler. System (Tooltip) veya Custom’u seçin. Custom için Select Color tıklayın ve görüntülenen Colors iletişiminden istenilen arkaplan rengini seçin.

Text - Probun metin penceresinde görüntülenen metin için geçerli olarak seçilen rengi görüntüler.

System (Tooltip) veya Custom’u seçin. Custom için Select Color tıklayın ve görüntülenen Colors iletişiminden istenilen metin rengini seçin.

Not

“Araç İpucu” bir araç düğmesinin üzerinde gezdirdiğinizde eğer imleç bağlı görünüyorsa metni ifade eder.

3. Size kutusunda Width ve Heigth’i girin veya bütün içeriğini göstermek için otomatik olarak yeniden boyutlandırma bilgi kutusu olan Auto-Resize’ı etkinleştirin.

4. Tercihen probların metin penceresinde kullanılan yazı tipini değiştirmek için Font sekmesine tıklayın.

5. Parameters sekmesine tıklayın.

6. Tercihen, Use reference probe onay kutusunu etkinleştirin ve açılır listeden istenilen referans probunu seçin (Bu devrede hazır olan statik probların bir listesi tarafından doldurulur). Dinamik ölçümler seçilen referans probu (yerine topraktan) başvuru yapılacaktır. Bu yöntem, örneğin, bir voltaj kazancı veya bir faz farkı görüntüleyebilir.

7. Bir parametreyi gizlemek için (örneğin Vpp), özelliği hayır olarak geçiş yapmak için Show sütununda istenilen parametreye tıklayın.

8. Parametre aralığını ayarlamak için minimum ve maksimum sütunlarını kullanın.

9. İsteğe bağlı olarak Precision sütununda görüntülenen parametre için önemli basamakların sayısını değiştirin.

7.15.1.2. Statik Prob Ayarları

Statik probun özelliklerini ayarlamak için:

1. Probe Properties iletişim kutusunu görüntülemek için istenilen prob üzerinde çift tıklayın.

2. Display sekmesini tıklayın ve aşağıda Color kutusunda istenildiği gibi ayarlayın:

Background - probu metin penceresinde arka plan için geçerli olarak seçili rengi burada görüntüler. System (Tooltip) veya Custom’u seçin. Custom için Select Color tıklayın ve görüntülenen Colors iletişiminden istenilen arkaplan rengini seçin.

Text - Probun metin penceresinde görüntülenen metin için geçerli olarak seçilen rengi görüntüler.

System (Tooltip) veya Custom’u seçin. Custom için Select Color tıklayın ve görüntülenen Colors iletişiminden istenilen metin rengi seçin.

Not

“Araç İpucu” bir araç düğmesinin üzerinde gezdirdiğinizde eğer imleç bağlı görünüyor metni ifade eder.

3. Size kutusunda Width ve Heigth’i girin veya bütün içeriğini göstermek için otomatik olarak yeniden boyutlandırma bilgi kutusu olan Auto-Resize’ı etkinleştirin.

4. İstenildiği gibi aşağıdaki RefDes kutusunu ayarlayın:

RefDes alanı – seçilen prob için referans belirleyiciyi girin. (Varsayılan prob 1, prob 2 gibi).

Hide RefDes – seçilmiş prob için referans belirleyiciyi gizler.

Show RefDes – seçilmiş prob için referans belirleyiciyi gösterir.

Use global settings – Sheet Properties iletişim kutusunun Circuit sekmesindeki ayarı esas alan seçilmiş prob için referans belirleyiciyi gösterir veya gizler.

5. İsteğe bağlı olarak seçilmiş probun içeriğini gizlemek için Show popup window onay kutusunu etkisizleştirin.

Not

Drawing Layer listesi prob görüntüsü olan katman üzerinde görüntülenir. Varsayılan katman static Probe’dur, ancak istenirse farklı bir katman seçilebilir.

6. İsteğe bağlı olarak probların metin penceresinde kullanılan yazı tipini değiştirmek için Font sekmesine tıklayın.

7. Parameters sekmesine tıklayın.

8. İsteğe bağlı olarak Use reference probe onay kutusunu etkinleştirin ve açılır listeden istenilen referans probu seçin (Bu o anda seçili olan devredeki probların bir listesi tarafından doldurulur). Şu anda seçilen prob alınan ölçümler seçilen referans probuna (öğütülmüş yerine) referans alınarak yapılacaktır. Bu yöntem kullanılarak örneğin, gerilim kazancı veya bir faz kayması görüntülenebilir.

Eğer bu seçeneği seçerseniz probun RefDes’in yanında bir üçgen görünür.

“Use reference probe” seçeneği etkinleştirildiğinde belirir.

Not

Referans probları yalnızca etkileşimli simülasyonda kullanmak içindir.

9. Bir parametre gizlemek için (örneğin, Vpp) özelliği hayır olarak geçiş yapmak için Show sütununda istenilen parametreye tıklayın.

10. Parametre aralığını ayarlamak için minimum ve maksimum sütunlarını kullanın.

11. İsteğe bağlı olarak Precision sütununda görüntülenen parametre için önemli basamakların sayısını değiştirin.

7.15.1.3. Ölçüm probu kullanma Dinamik prob

Measurement probe dinamik olarak kullanmak için (bir noktada yerleştirilmemiştir):

1. Devreyi etkinleştirmek için Simulate / Run seçin veya Run / Resume Simulation düğmesine tıklayın.

2. Instruments araç çubuğunda bulunan Measurement Probe düğmesine tıklayın. Prob şimdi fare imlecine eklenir.

3. Ölçüm almak istediğiniz noktaya probu getirin. Okumalar dinamik prob ayarlarına dayalı olarak Measurement Probe üzerinde görüntülenir.

Not

Devre simülasyonu yapıldığında ve prob bir kablo veya uca yerleştirilmediğinde prob üzerinde okuma yoktur.

4. Probu etkisizleştirmek için Measurement düğmesine tıklayın veya ESC’ye basın.

Not

Ölçümün doğruluğu için devrenize bir toprak eklenmelidir.

İpucu

Simülasyon süresince herhangi bir kabloya probu yerleştirmek için tıklayabilirsiniz.

Statik prob

Bir statik (yerleşik) Measurement Probe bağlamak ve okuma almak için:

1. Instruments araç çubuğunda bulunan Measurement Probe düğmesindeki ok işaretine tıklayın ve listede görünen aşağıdaki prob türlerinden birini seçin:

From dynamic probe settings – yerleşmiş prob Simulate / Dynamic Probe Properties komutu kullanılarak girilen ayarlar kullanılacaktır.

AC Voltage – yerleşmiş prob Vpp, Vrms, Vdc ve frekansı ölçecektir.

AC current – terleşmiş prob Ipp, Irms, Idc ve frekansı ölçecektir.

Instantaneous voltage and current – yerleşmiş prob V ve I ölçecektir.

Voltage with reference – Reference Probe iletişimi görünür. Açılır listeden (devrede hazır olan probların listesi tarafından doldurulur) istenilen referans probunu seçin. Yerleşmiş prob Vgain(dc), Vgain(ac) ve fazı ölçecektir. Eğer bu prob türü seçilirse, prob RefDes yanında üçgen görünür.

2. Devre üzerinde istenilen noktada probu yerleştirmek için tıklayın.

3. Devreyi etkinleştirmek için Simulate / Run’ı seçin veya Run / Resume Simulation düğmesi üzerine tıklayın.

4. Probun penceresi veri ile doldurulur.

Probun içeriğini gizlemek için:

1. Prob üzerine sağ tıklayın ve Show Content seçeneğini kaldırın. Yerleşmiş prob şimdi aşağıda gösterildiği gibi ok işareti gibi görünür.

Yerleşmiş prob

Probun içeriğini göstermek için üzerinde sağ tıklayın ve Show Content’i seçin.

7.16. Dört Kanallı Osiloskop

Dört kanallı osiloskop dört farklı girişi anlık olarak izlemek için olanak sağlar.

Toprak

Harici tetikleme Giriş kanalları

Aracı kullanmak için Instruments araç çubuğundaki Four Channel Oscilloscope düğmesine tıklayın ve simgesini yerleştirmek için çalışma alanına tıklayın. Simge devreye dört kanallı osiloskobu bağlamak için kullanılır. Ayarları girmek ve ölçümleri görüntülemek için kullanılan araç yüzünü açmak için simge üzerine çift tıklayın.

7.16.1. Dört Kanallı Osiloskobun Ayarları

Bir simülasyon süresince, önce ve sonra osiloskobun altında bulunan ayarları değiştirebilirsiniz. Bazı durumlarda doğru sonuçları elde etmek ve simülasyonu yeniden çalıştırmak için gerekebilir.

Ayarları değiştirmek için:

1. Timebase kutusundaki ayarları aşağıdaki gibi ayarlayın:

Scale alanı – zamana karşı büyüklük karşılaştırıldığında (Y/T) veya işaret eklendiğinde, örneğin A+B (Axes buttons aşağıda görün) osiloskobun yatay (x ekseni) göstergesini değiştirmek için bu alanda tıklayın.

X position alanı – x ekseni üzerinde işaretin başlama noktasını değiştirmek için bu alanda tıklayın.

0’a ayarlandığında işaret ekranın sol kenarından başlar. İki bölüm bu durumda, bir pozitif değer (örneğin, 2,00) başlama noktası sağa kayar. Üç bölüm bu durumda, başlama noktası bir negatif değere kadar (örneğin, -3,00) sola kayar.

Axes buttons –

Eksen düğmeleri

Y/T – zamana karşı (x ekseni) dalga şekli büyüklüğünü (y ekseni) görüntülemek için tıklayın.

A/B – A giriş kanalına karşı B giriş kanalını göstermek için tıklayın. (A y ekseni üzerinde ve B x ekseni üzerindedir). Bu ayarlar Lissajous desenleri olarak bilinen faz kaymaları ve frekansı görüntüler veya bir histerezis düğümünü görüntüleyebilirler. Bu düğme seçildiğinde Scale ve X position alanları etkisizleşir (grileşir).

Açılır menüyü görüntülemek için A/B düğmesi üzerinde sağ tıklayarak x ekseni ve y ekseni üzerinde temsil edilen kanalları değiştirebilirsiniz. İlk harfin y ekseni üzerinde temsil edildiğini ve ikinci harfin x ekseni üzerinde temsil edildiğini unutmayın. Menüden bir öğe seçildikten sonra seçiminizi yansıtmak için A/B düğmesinin etiketi değişecektir. Örneğin, eğer D/A’yı seçerseniz düğmede D/A okunacaktır.

D/A seçilmiş

Scale ve x position alanları etkisizleşir.

Düğmenin etiketi D/A’ya değişir.

A+B – A izini B izine eklemek için tıklayın.

A+B düğmesi üzerine sağ tıklayarak ve görünen açılır menüden bir seçim yaparak birlikte eklenen kanalları değiştirebilirisiniz.

2. Aşağıdaki gibi Channel_A’daki ayarları ayarlayın:

Çevirmeli kadran – Scale ve Y position alanlarındaki ayarları ve giriş kuplaj düğmeleri olan giriş kanalını seçmek için çevirmeli düğme üzerine tıklayın ve sürükleyin. Çevirmeli düğme hareketi ile kutunun isminin değiştiğine dikkat edin.

Kanalı seçmek için çevirmeli düğmesi döndürün

Scale alanı – bölüm başına gerilimin sayısını değiştirmek için buraya tıklayın. Bu ayar y ekseninin göstergesini belirler. Ayrıca Timebase kutusunda A/B düğmesi seçildiğinde x ekseni göstergesini denetler.

Not

Simülasyon çalıştırıldığında görüntülenen kanalda seçilen Scale grafik üzerinde kullanılan göstergedir.

Örneğin, eğer çevirmeli kanal ile kanal B seçilmişse ve Scale 5V/Div’e ayarlıysa grafikteki bütün kanallar A,C ve D 2V/Div’e ayarlı olsa bile 5V/Div’de gösterilecektir.

Y position alanı – y ekseni üzerinde işaretin başlama noktasını değiştirmek için bir alanda tıklayın.

0’a ayarlandığında işaret x ekseni ile kesişerek başlar. Bir pozitif değer (örneğin, 2,00) başlama noktası iki bölüm bu durumda x ekseninin üstüne kayar. Bir negatif değer (örneğin, -3,00) üç bölüm bu durumda başlama noktası x ekseninin altına kayar. Her iz için (kanal) farklı Y position ayarı kullanılarak bireysel dalga şeklini ayırmaya yardım eder.

 Giriş kuplaj düğmeleri:

Giriş kuplaj düğmeleri

AC düğme – bir işaretin yalnızca AC bileşenini görüntülemek için tıklayın. Bu osiloskobun probuna seri bir kondansatör yerleştirme etkisi vardır. AC kuplaj kullanılarak gerçek bir osiloskop gibi görüntülenen ilk saykıl yanlıştır. İlk saykılda işaretin DC bileşeni hesaplandıktan ve ortadan kaldırıldıktan sonra dalga şekli doğrudur.

0 düğmesi – Y position başlangıç ayarı noktasında bir düz referans hattı görüntülemek için tıklayın.

DC düğmesi – işaretin AC ve DC bileşenlerinin toplamını görüntülemek için tıklayın.

– düğmesi – seçilen kanalın izini 180 terslemek için tıklayın.

Not

Osiloskop probu ile seri bir kuplaj kondansatörü yerleştirilmemiştir. Osiloskop akım için bir yol sağlamayacaktır ve analiz kondansatörün hatalı biçimde bağlandığını dikkate alacaktır. Bunun yerine AC’yi seçin.

3. Trigger kutusundaki ayarları aşağıdaki gibi ayarlayın:

Yükselen kenar Azalan kenar Tetikleme düğmeleri

Edge düğmeleri – pozitif eğim ve yükselen işareti üzerinde işareti görüntülemeye başlamak için yükselen kenar düğmesine tıklayın. Negatif eğim ve düşen işaret ile başlamak için azalan kenar

Edge düğmeleri – pozitif eğim ve yükselen işareti üzerinde işareti görüntülemeye başlamak için yükselen kenar düğmesine tıklayın. Negatif eğim ve düşen işaret ile başlamak için azalan kenar