• Sonuç bulunamadı

3. ŞEMATİK ÇİZİM – GELİŞMİŞ FONKSİYONLAR

3.3. Spreadsheet Görünümü

Spreadsheet View bileşen Footprints, Reference Designator, Attributes ve Design gibi ayrıntılarını içeren parametrelerin düzenlenmesi ve hızlı gelişmiş görünümüne izin verir ve nesne özellikleri üzerinde genel görünümü sağlar.

3.3.1. Spreadsheet View Results Sekmesi

Eğer Electrical Rules Check iletişim kutusunun ERC Options sekmesinde Result Pane seçerseniz elektriksel kural kontrolünün sonuçları görüntülenecektir.

Edit / Find komutunun sonuçları Results sekmesinde görüntülenecektir.

Results Sekmesinden Açılır Liste

ERC ve Find sonuçları üzerinde açılır menüyü kullanmak için:

1. Açılır menüyü görüntülemek için istediğiniz sonuç üzerinde sağ tıklayın.

2. Bunlardan birini seçin:

Copy – panoya Results sekmesinin bütün içeriğini kopyalar.

Clear Results – Results sekmesinin içeriğini temizler.

Go to – çalışma alanı üzerinde parçayı seçer.

3.3.2. Spreadsheet View Nets Sekmesi

Sütun Açıklama

Net Ağın ismi

Sheet Ağın bulunduğu tablonun dosya ismi

Color Ağın rengi. Sheet Properties iletişim kutusunun Circuit sekmesinde seçilmiş renk şeması üzerinde varsayılana dayanır. Color paletini görüntülemek için tıklayın ve istediğiniz rengi seçin.

Trace width PCB ortamına gönderdikten sonra bakır yolların genişliği. Ultiboard’da ölçüm birimi ayarlanır.

Trace width min Bakır yollara izin verilen minimum genişlik. Ölçüm birimi Ultiboard’da ayarlanır.

İstediğiniz satırı seçin ve sonra düzenlemek için alanda tıklayın.

Trace width max Bakır yollara izin verilen maksimum genişlik. Ölçüm birimi Ultiboard’da ayarlanır.

İstediğiniz satırı seçin ve sonra düzenlemek için alanda tıklayın.

Trace length min Bakır yolların izin verilebilir minimum uzunluğu. Ölçüm birimi Ultiboard’da ayarlanır.

İstediğiniz satırı seçin ve sonra düzenlemek için alanda tıklayın.

Trace length max

Bakır yolların izin verilebilir maksimum uzunluğu. Ölçüm birimi Ultiboard’da ayarlanır. İstediğiniz satırı seçin ve sonra düzenlemek için alanda tıklayın.

Trace to trace PCB üzerinde herhangi bir ağda bakır yollar ve ağdaki bakır yollar arasında izin verilebilir minimum boşluk. Ölçüm birimi Ultiboard’da ayarlanır. Tıklayın ve değişiklikleri yapmak için yazın.

Trace to pad PCB üzerinde herhangi bir ağ üzerindeki padlar ve ağdaki bakır yollar arasında izinverilebilir minimum boşluk. Ölçüm birimi Ultiboard’da ayarlanır. Tıklayın ve değişiklikleri yapmak için yazın.

Trace to via PCB üzerinde herhangi bir ağ üzerinde vialar ve ağdaki bakır yollar arasında izin verilebilir minimum boşluk. Ölçüm birimi Ultiboard’da ayarlanır. Tıklayın ve değişiklikleri yapmak için yazın.

Trace to copper area

PCB üzerinde bakır alanlar ve ağdaki bakır yollar arasında izin verilebilir minimum boşluk. Ölçüm birimi Ultiboard’da ayarlanır. Tıklayın ve değişiklikleri yapmak için yazın.

Routing layer Ağın yerleştirileceği bakır katman. Elde edilebilir seçimler aşağı açılır listede görüntülemek için tıklayın. Bu aşağı açılır liste Number of Copper Layers alanında Sheet Properties iletişim kutusunun PCB sekmesinde yapılan seçime dayanarak doldurulur.

Net group Bir ağ için bir grup girmek için bu alanı tıklayın. Bu grup PCB ortam süreci süresince birlikte tutmak için Ultiboard’da kullanılabilir.

Lock PCB settings

Eğer etkinleştirilirse PCB üzerinde ağın etkin katmanı olan parametreler için değişiklikleri önler. Yes ve No arasında geçiş için tıklayın.

IC initial condition

Multisim’de Transient Analysis için ağın başlangıç koşulu.

NODESET Multisim’de DC Operating Point Analysis için ağın başlangıç koşulu. Program verilen gerilime tutulan belirli düğümler ile ön geçiş yaparak DC veya başlangıç çözümü bulmaya yardım eder. Kısıtlama serbest bırakılır ve gerçek çözüm için yineleme devam eder. NODESET hattı Kararlı veya iki durumlu devre üzerinde gerekli olabilir

Type Ağın türü. Power, Ground veya Signal olabilir.

Net specific setting

Eğer Sheet Properties iletişim kutusunda “Use Net-Specific Setting”

etkinleştirilmişse seçilmiş ağ için ayarlar burada girilir. Show Net Name veya Hide Net Name seçin.

3.3.3. Spreadsheet View Components Sekmesi

Sütun Açıklama

RefDes Bileşenin tek belirleyicisi

Sheet Bileşene ait tablonun dosya ismi görünür.

Section Dörtlü NAND kapısı gibi çoklu bileşenlerin bölümü.

Section name Çok bölümlü bileşenin bölüm ismi Family Bileşenin veritabanı kümesi.

Value Bileşenin değeri, örneğin 5V batarya veya bileşenin modeli örneğin 2N2222A.

Bileşenin modelini düzenlemek için çift tıklayın.

Tolerance Bileşenin toleransı.

Manufacturer Bileşenin üreticisi; belirli bir şirket veya “Generic”

Footprint Bileşenin fiziksel ayakizi. Ayakizini değiştirmek için alan üzerinde tıklayın.

Description Bileşenin açıklaması.

Label Bileşenin kullanıcı tanımlı etiketi. Alan üzerinde tıklayın ve istediğiniz metni yazın.

Bileşenin özellikleri iletişim kutusunda etiket sekmesinde girilebilir.

Coordinate X/Y

Çalışma alanı üzerinde bileşenin konumu. Bu alan yalnız okunabilir ve çalışma alanı üzerinde bileşen taşındığında değişir.

Rotation Bileşeni döndürme için eldeedilebilir seçimlerin aşağı açılır listesini görüntülemek için tıklayın. Unrotated bileşenin orijinal konumudur. Diğer seçimler: Rotated 90 (orijinal konumdan 90 derece saat yönünde döndürülmüş), Rotated 180 (orijinal konumdan 90 derece saat yönünde döndürülmüş), Rotated -90 (orijinal konumdan 90 derece saat ibresi tersinde döndürülmüş). Çalışma alanı üzerinde bir bileşene sağ tıklayarak döndürebilrisiniz.

Flip Bileşeni çevirmek için eldeedilebilir seçimlerinin aşağı açılır listesini görüntülemek için tıklayın. “Unflipped” bileşenin orijinal konumudur. Diğer seçimler: Flipped X (orijinal konumdan yatay çevirme), Flipped Y (orijinal konumdan düşey çevirme), Flipped XY (orijinal konumdan bir yatay ve bir düşey çevirme). Çalışma alanı üzerinde bileşene sağ tıklayarak çevirebilirsiniz.

Color Bileşenin rengi. Varsayılan Sheet Properties iletişim kutusunun Circuit sekmesinde seçilen renk şeması üzerine dayanır. Color paletini görüntülemek için tıklayın ve istediğiniz rengi seçin.

Spacing Ultiboard’da itme seçeneği kullanıldığında bileşen ve diğer bileşen arasında minimum mesafedir. Sheet Properties iletişim kutusunun PCB sekmesinde ölçüm birimi ayarlanır. Yeni veri girmek için tıklayın.

Group Bir bileşene bir grup girmek için bu alanda tıklayın. Bu grup PCB ortam süreci süresince bileşenleri birlikte tutmak için Ultiboard tarafında nkullanılabilir.

Pin Swapping Eğer etkinse PCB ortam süreci süresince aynı bileşenle uçları değiştirebilmek için izin verir. Yes ve No arasında geçiş için tıklayın.

Gate Swapping

Eğer etkinse PCB süreci siresince değiştirmek için iki NAND kapısı gibi aynı işlevsellikte kapılara izin verir. Yes ve No arasında geçiş için tıklayın.

Lock PCB settings

Etkinleştirilirse PCB üzerinde bileşenlerin etkin katmanı olan parametreler için değiştirmeye engel olur. Yes / No arasında geçiş için tıklayın.

Fault Change Fault iletişim kutusunu görüntülemek için çift tıklayın. Bu bileşenin özellikleri iletişim kutusundaki Fault sekmesi bilgisi ile aynıdır.

VCC Gerilim kaynağı. Eğer boş değilse, girişe karşılık parçayı işaret eder. Şekil üzerinde yerleştirilen toprak ve güç ağlarından bir ağismi atamak için seçebilirsiniz.

VDD Gerilim kaynağı. Eğer boş değilse, girişe karşılık parçayı işaret eder. Şekil üzerinde yerleştirilen toprak ve güç ağlarından bir ağismi atamak için seçebilirsiniz.

VEE Gerilim kaynağı. Eğer boş değilse, girişe karşılık parçayı işaret eder. Şekil üzerinde yerleştirilen toprak ve güç ağlarından bir ağismi atamak için seçebilirsiniz.

VPP Gerilim kaynağı. Eğer boş değilse, girişe karşılık parçayı işaret eder. Şekil üzerinde yerleştirilen toprak ve güç ağlarından bir ağismi atamak için seçebilirsiniz.

GND Toprak. Eğer boş değilse, girişe karşılık parçayı işaret eder. Şekil üzerinde yerleştirilen toprak ve güç ağlarından bir ağismi atamak için seçebilirsiniz.

VSS Genellikle toprak, ama bazı bileşenler için negatif gerilim kaynağı olabilir. Eğer boş değilse, girişe karşılık parçayı işaret eder. Şekil üzerinde yerleştirilen toprak ve güç ağlarından bir ağismi atamak için seçebilirsiniz.

Variant Kullanılabilir her değişken için bir onay kutusu görüntülenir. Bileşenin içerdiği istediğiniz her bir devre değişken için onay kutusunu etkinleştirin.

3.3.4. Spreadsheet View PCB Layers Sekmesi

Sütun Açıklama

Layer Sheet Properties iletişim kutusunun PCB sekmesinden bu sütundaki içerikler ayarlanır.

Routable Etkinleştirildiğinde PCB ortam süreci süresince katman yönlendirilebilir. Yes ve No arasında geçiş için tıklayın.

Type Katmanın türü tanımlanır. Açılır listeden görüntülemek için çift tıklayın ve işaret, güç veya toprak seçin.

3.3.5. Spreadsheet View Buttons

Spreadsheet View’de aşağıdaki düğmeler kullanılabilir.

Düğme Açıklama

Find and Select düğmesi, Bulur ve çalışma alanı üzerinde ağ veya seçilmiş bileşeni vurgular. Bu özellik Multisim’in bütün sürümlerinde elde edilemez.

Export to Textfile düğmesi, Bir metin dosyası olarak seçiminizin saklandığı standart Windows kaydet iletişimini görüntüler.

Export to CSV File düğmesi, Virgülle ayrılmış değerler dosyası olarak seçimin saklandığı standart Windows kaydet iletişimini görüntüler.

Export to Excel düğmesi, Seçilmiş verinin gösterildiği Microsoft Excel çizelgesini açmak için tıklayın.

Sort Ascending düğmesi, Artan sırada seçilmiş sütunu sıralar.

Sort Descending düğmesi, Azalan sırada seçilmiş sütunu sıralar.

Print düğmesi, Seçilmiş sekmede verileri yazar.

Copy düğmesi, Panoya seçimi kopyalar.

All düğmesi, Bütün tablolar, çoklu sayfalar, alt devreler ve hiyerarşik bloklardan (seçilmiş sekmeye bağlı olarak) bileşenler ve ağ listelerinin hepsini görüntüler.

Replace Selected Components düğmesi, Kullanmadan önce devre penceresine yeniden yerleştirmede istediğiniz bileşeni seçin. Yeni bileşen seçebileceğiniz bileşen seçim tarayıcıyı çağırır. Seçilmiş yeni biri ile eski bileşeni yeniden yerleştirmek için OK tıklayın.