• Sonuç bulunamadı

7. ARAÇ GEREÇLER

7.7. Osiloskop

Bu aracı kullanmak için Instruments araç çubuğunda Ossilloscope düğmesini tıklayın ve onun simgesini yerleştirmek için çalışma alanına tıklayın. Osiloskopu devreye bağlamak için simge kullanılır. Ayarları girmek, ölçümleri görmek ve kullanılan araç yüzünü açmak için simgeye çift tıklayın.

Tetikleme uçları

Kanal A uçları Kanal B uçları

Çift kanallı osiloskop elektronik sinyallerin büyüklüğünü ve frekans değişimlerini görüntüler. Bu zaman içinde bir veya iki işaretin gücünün bir grafiğini sağlayabilir veya bir dalga şeklini diğeri ile karşılaştırmaya olanak sağlar.

Grafik ekran

Arka plan rengini tersler

(Siyah ve beyaz arasında geçiş yapar)

Bir Osiloskop (.scp), metin temelli ölçümler (.lvm) veya binary (.tdm) dosyası gibi sonuçları kaydeder

Harici tetikleme Dikey olarak okuma

imleci 1

Dikey olarak okuma imleci 2

Düşey imleçlerde okumalar arasındaki fark

Not

Eğer lvm veya tdm dosyaları olarak sonuçları kaydetmeyi seçerseniz, Data Resampling Settings iletişim kutusu görüntülenir. Osiloskopun Save düğmesi yanı sıra ayrıca Grapher penceresinden simülasyon sonuçlarını kaydedebilirsiniz.

7.7.1. Osiloskop Ayarları TimeBase

X ekseni üzerinde bölünmenin değeri

X ekseni üzerinde işaretin başlama noktası

A izi ve B izi ekler.

Osiloskop ekranının eksenlerini belirler (Y/T zamana karşı gerilim büyüklüğüdür)

TimeBase, zamana karşı (Y/T) büyüklük karşılaştırıldığında osiloskopun yatay veya x ekseninin göstergesini denetler.

Okunabilir bir görüntü elde etmek için AC kaynak veya fonksiyon jeneratörü üzerinde zaman kademesi frekans ayarına ters orantılı olarak, yüksek frekansta daha küçük (veya daha fazla büyütülmüş) zaman kademesini ayarlayın.

Örneğin eğer 1kHZ’lik bir işaretin bir saykılını görmek istiyorsanız zaman kademesi 1milisaniye civarında olmalıdır.

X Position

Bu ayar x ekseni üzerinde işaretin başlama noktasını denetler. X Position 0 olduğunda işaret ekranın sol köşesinden başlar. Bir pozitif değer (örneğin 2,00) başlama noktasını sağa kaydırır. Bir negatif değer (örneğin -3,00) başlama noktasını sola kaydırır.

Axes (Y/T, A/B ve B/A)

Osiloskop ekranının eksenleri zamana karşı (Y/T) dalga şekli büyüklüğünü göstermekten diğer bir giriş kanalına (A/B veya B/A) karşı göstermeye anahtarlanabilir. Sonraki ayarlar Lissajous desenleri olarak bilinen frekans ve faz kaymalarını görüntüler veya bir histerezis döngüsü görüntüleyebilirsiniz. A kanalına karşı B kanalı karşılaştırıldığında (A/B) x ekseni gösterge B kanalının volt başına bölünme ayarı tarafından belirlenmektedir (veya tersi).

Grunding

Devre toprağa bağlı olduğu sürece osiloskobu topraklamaya gerek yoktur.

Kanal A ve kanal B ayarları Gösterge

Y ekseni üzerinde gerilim başına bölünme

Yalnız kullanıldığında 180 işareti tersler.

Zaman kademesi Add düğmesi ile birlikte kullanıldığında B işareti A işaretinden çıkarılır.

Y ekseni üzerinde başlangıç noktası Giriş uç belirleyicileri

Bu ayar y ekseninin göstergesini belirler. Ayrıca A/B veya B/A seçildiğinde x eksenini denetler.

Okunabilir bir görüntü elde etmek için kanalın beklenen gerilim ile ilgili ölçeğini ayarlayabilirsiniz. Örneğin, y ekseni 1V/Div’e ayarlandığında 3Voltluk bir AC giriş işareti Osiloskop ekranını düşey olarak doldurur.

Eğer Scale ayarı artırılırsa dalga şekli daha küçük olacaktır. Eğer Scale ayarı azaltılırsa dalga şeklinin üstleri kesilecektir.

Y Position

Bu ayar y ekseni için başlangıç noktasını denetler. Y Position 0,00’a ayarlandığında başlangıç noktası x ekseni ile kesişmektedir. Y position 1,00’a arttırılırsa örneğin, 0 (başlangıç noktası) x ekseni üstündeki ilk bölünmeye taşınır. Y position -1,00’a azaltılırsa 0 x ekseni altındaki ilk bölünmeye taşınır.

A ve B kanalları için Y position’u değiştirmek onların dalga şekillerini karşılaştırmada ayırmaya yardımcı olabilir.

Input Coupling (AC, 0 ve DC)

AC kuplaj ile bir işaretin yalnızca AC bileşeni görüntülenir. AC kuplaj osiloskobun probu ile seri bir kapasitör yerleştirme etkisi vardır. AC kuplaj kullanarak gerçek bir Osiloskop gibi görüntülenen ilk saykıl yanlıştır. İşaretin DC bileşeni hesaplanır ve ilk saykıl süresince ortadan kaldırılırsa dalga şekli doğru olacaktır.

DC kuplaj ile işaretin AC ve DC bileşeninin toplamı görüntülenir. 0 seçilince Y position tarafından ayarlanan başlangıç noktasında bir düz referans hattı görünür.

Not

Osiloskop probu ile seri bir kuplaj kondansatörü bağlamayın. Osiloskop akım için bir yol vermeyecektir ve analiz kondansatör düzgün bağlanmadığı düşünülecektir. Bunun yerine AC kuplajı seçin.

Trigger

Bu ayarlar bir dalga şekli osiloskop üzerinde ilk görüntülemesi altındaki şartları belirler.

Trigger Edge

Dalga şeklini pozitif eğim üzerinde veya yükselen kenarda görüntülemeyi başlatmak için yükselen kenar düğmesine tıklayın.

Negatif eğim veya düşen kenar ile başlatmak için azalan kenar düğmesini tıklayın.

Trigger level

Tetikleme seviyesi görüntülenmeden önce dalga şekli tarafından kesilmiş olan osiloskobun y ekseni üzerindeki noktadır.

İpucu

Bir düz dalga şekli tetikleme seviyesini kesmeyecektir. Bir düz işaret görmek için tetkileme işaretinin Auto’ya ayarlı olduğundan emin olun.

Trigger signal

A ve B kanalları için giriş işaretine referans ile iç tetiklenebilir veya dış tetikleme ucundan bir işaret referansı ile tetiklenebilir. Eğer bir düz işaret bekleniyorsa veya eğer işaretler mümkün olduğu kadar görüntülenmek isitiyorsa Auto’yu seçin.

Tetikleme seviyesi ile karşılaşıldığında osiloskobu tetikleyici bir tek geçiş yapmak için Sing. düğmesini kullanın.

Osiloskobu tetikleme seviyesi yerine her zaman yenilemek için Nor. düğmesini kullanın.

Eğer tetikleme ayarı yapmayı istemiyorsanız None düğmesini kullanın.

7.7.2. Osiloskop Sonuçlarını Görüntüleme İmleci kullanma ve okumalar

Dalganın tam değerlerini görüntülemek için istenilen değer görünene kadar düşey imleci sürükleyin.

Ayrıca üzerinde sağ tıklayarak ve açılan pop-up menüsünü kullanarak kesin bir konuma imleci hareket ettirebilirsiniz.

Ekranın altındaki kutu düşey imlecin sinüs dalgasıyla kesiştiği yerdeki prob bağlantılarında ve iki konum arasındaki fark gerilim ve zamanı gösterir.

Bir devre etkinleştirildikten ve devre davranışı simüle edildikten sonra devre yeniden etkinleştirilmeksizin diğer düğümlere osiloskobun probları taşınabilir. Problar otomatik olarak taşındığında yeni düğümler için dalga şekli yeniden çizilir. Eğer simülasyon süresince veya simülasyondan sonra osiloskobun ince ayarlarsanız ekran otomatik olarak yeniden çizilir.

Not

Eğer Osiloskop ayarları ve analiz seçenekleri daha fazla ayrıntı sağlamak için değiştirilirse dalga şekli parazitli veya düzensiz görülebilir. Eğer öyleyse daha fazla ayrıntı almak için devreyi tekrar etkinleştirin.

Ayrıca simülasyon zamanını artırarak dalga şeklinin hassasiyetini artırabilirsiniz.