• Sonuç bulunamadı

7. ARAÇ GEREÇLER

7.16. Dört Kanallı Osiloskop

7.16.1. Dört Kanallı Osiloskobun Ayarları

Bir simülasyon süresince, önce ve sonra osiloskobun altında bulunan ayarları değiştirebilirsiniz. Bazı durumlarda doğru sonuçları elde etmek ve simülasyonu yeniden çalıştırmak için gerekebilir.

Ayarları değiştirmek için:

1. Timebase kutusundaki ayarları aşağıdaki gibi ayarlayın:

Scale alanı – zamana karşı büyüklük karşılaştırıldığında (Y/T) veya işaret eklendiğinde, örneğin A+B (Axes buttons aşağıda görün) osiloskobun yatay (x ekseni) göstergesini değiştirmek için bu alanda tıklayın.

X position alanı – x ekseni üzerinde işaretin başlama noktasını değiştirmek için bu alanda tıklayın.

0’a ayarlandığında işaret ekranın sol kenarından başlar. İki bölüm bu durumda, bir pozitif değer (örneğin, 2,00) başlama noktası sağa kayar. Üç bölüm bu durumda, başlama noktası bir negatif değere kadar (örneğin, -3,00) sola kayar.

Axes buttons –

Eksen düğmeleri

Y/T – zamana karşı (x ekseni) dalga şekli büyüklüğünü (y ekseni) görüntülemek için tıklayın.

A/B – A giriş kanalına karşı B giriş kanalını göstermek için tıklayın. (A y ekseni üzerinde ve B x ekseni üzerindedir). Bu ayarlar Lissajous desenleri olarak bilinen faz kaymaları ve frekansı görüntüler veya bir histerezis düğümünü görüntüleyebilirler. Bu düğme seçildiğinde Scale ve X position alanları etkisizleşir (grileşir).

Açılır menüyü görüntülemek için A/B düğmesi üzerinde sağ tıklayarak x ekseni ve y ekseni üzerinde temsil edilen kanalları değiştirebilirsiniz. İlk harfin y ekseni üzerinde temsil edildiğini ve ikinci harfin x ekseni üzerinde temsil edildiğini unutmayın. Menüden bir öğe seçildikten sonra seçiminizi yansıtmak için A/B düğmesinin etiketi değişecektir. Örneğin, eğer D/A’yı seçerseniz düğmede D/A okunacaktır.

D/A seçilmiş

Scale ve x position alanları etkisizleşir.

Düğmenin etiketi D/A’ya değişir.

A+B – A izini B izine eklemek için tıklayın.

A+B düğmesi üzerine sağ tıklayarak ve görünen açılır menüden bir seçim yaparak birlikte eklenen kanalları değiştirebilirisiniz.

2. Aşağıdaki gibi Channel_A’daki ayarları ayarlayın:

Çevirmeli kadran – Scale ve Y position alanlarındaki ayarları ve giriş kuplaj düğmeleri olan giriş kanalını seçmek için çevirmeli düğme üzerine tıklayın ve sürükleyin. Çevirmeli düğme hareketi ile kutunun isminin değiştiğine dikkat edin.

Kanalı seçmek için çevirmeli düğmesi döndürün

Scale alanı – bölüm başına gerilimin sayısını değiştirmek için buraya tıklayın. Bu ayar y ekseninin göstergesini belirler. Ayrıca Timebase kutusunda A/B düğmesi seçildiğinde x ekseni göstergesini denetler.

Not

Simülasyon çalıştırıldığında görüntülenen kanalda seçilen Scale grafik üzerinde kullanılan göstergedir.

Örneğin, eğer çevirmeli kanal ile kanal B seçilmişse ve Scale 5V/Div’e ayarlıysa grafikteki bütün kanallar A,C ve D 2V/Div’e ayarlı olsa bile 5V/Div’de gösterilecektir.

Y position alanı – y ekseni üzerinde işaretin başlama noktasını değiştirmek için bir alanda tıklayın.

0’a ayarlandığında işaret x ekseni ile kesişerek başlar. Bir pozitif değer (örneğin, 2,00) başlama noktası iki bölüm bu durumda x ekseninin üstüne kayar. Bir negatif değer (örneğin, -3,00) üç bölüm bu durumda başlama noktası x ekseninin altına kayar. Her iz için (kanal) farklı Y position ayarı kullanılarak bireysel dalga şeklini ayırmaya yardım eder.

 Giriş kuplaj düğmeleri:

Giriş kuplaj düğmeleri

AC düğme – bir işaretin yalnızca AC bileşenini görüntülemek için tıklayın. Bu osiloskobun probuna seri bir kondansatör yerleştirme etkisi vardır. AC kuplaj kullanılarak gerçek bir osiloskop gibi görüntülenen ilk saykıl yanlıştır. İlk saykılda işaretin DC bileşeni hesaplandıktan ve ortadan kaldırıldıktan sonra dalga şekli doğrudur.

0 düğmesi – Y position başlangıç ayarı noktasında bir düz referans hattı görüntülemek için tıklayın.

DC düğmesi – işaretin AC ve DC bileşenlerinin toplamını görüntülemek için tıklayın.

– düğmesi – seçilen kanalın izini 180 terslemek için tıklayın.

Not

Osiloskop probu ile seri bir kuplaj kondansatörü yerleştirilmemiştir. Osiloskop akım için bir yol sağlamayacaktır ve analiz kondansatörün hatalı biçimde bağlandığını dikkate alacaktır. Bunun yerine AC’yi seçin.

3. Trigger kutusundaki ayarları aşağıdaki gibi ayarlayın:

Yükselen kenar Azalan kenar Tetikleme düğmeleri

Edge düğmeleri – pozitif eğim ve yükselen işareti üzerinde işareti görüntülemeye başlamak için yükselen kenar düğmesine tıklayın. Negatif eğim ve düşen işaret ile başlamak için azalan kenar düğmesine tıklayın.

Level alanları – sol alanda tetikleme seviyesini ve sağ alanda ölçün birimini girin. Tetikleme seviyesi görüntülenmeden önce dalga şekli tarafından geçmesi gereken y ekseni üzerindeki noktadır. Düz bir dalga şekli tetikleme seviyesini geçmeyecektir. Düz bir işareti görmek için tetikleme işaretinin Auto’ya ayarlı olduğundan emin olun.

 Tetikleme düğmeleri:

Sign düğme – tetikleme seviyesiyle karşılaşıldığında osiloskop tetikleme ile bir geçiş yapması için tıklayın. Osiloskop yüzünün sonunda izi aldıktan sonra Sign’e tekrar tıklayana kadar değişmeyecektir.

Nor düğmesi – tetikleme seviyesi karşılaşıldığı her zaman osiloskobu yenilemek için tıklayın.

Auto düğmesi – düz bir işaret görüntülemek için veya mümkün olduğu kadar işareti görüntülemek istiyorsanız tıklayın. Eğer Auto seçilmişse A ve Ext düğmeleri etkisizleşir (grileşir).

A düğmesi – bu Sing veya Nor seçilmişse etkindir. Eğer seçilmişse tetikleme kanal A’ya referansı dâhilidir. Eğer dâhili referans kanalını değiştirmek istiyorsanız açılır menüyü görüntülemek için A üzerine sağ tıklayın ve istediğiniz kanalı seçin. Düğme üzerindeki etiket seçiminizi yansıtmak için değişir.

Açılır menüde

seçilmiş kanal düğme üzerinde yansıtılır.

None düğmesi – tetikleme ayarı yoktur.

Ext düğmesi – harici bir kaynaktan osiloskobun tetiklemesini istiyorsanız tıklayın.

4. İsteğe bağlı olarak aşağıdaki dosya biçimlerinden birinde sonuçları kaydetmek için Save üzerine tıklayın.

Scope data (*.scp) – Multisim osiloskop dosya biçimi

LabVIEW ölçüm dosyaları (*.lvm) – National Instruments LabVIEW dosyası oluşturulur.

DIAdem dosyaları (*.tdm) – National Instruments DIAdem dosyaları oluşturulur. DIAdem dosyası olarak veri sakladığınızda oluşturulan iki dosyanın; bir başlık dosyası (.tdm) ve binary dosyası (.tdx) olduğuna dikkat edin.

Not

Eğer .lvm veya .tdm dosyalarını seçerseniz Data resampling settings iletişim kutusu görüntülenir. Ayrıca osiloskopta bulunan Save düğmesi ile birlikte Grapher penceresinden simülasyon sonuçlarını kaydedebilirsiniz.