• Sonuç bulunamadı

4. DAHA BÜYÜK TASARIMLARLA ÇALIŞMAK

4.6. Proje Yöneticisi ve Sürüm Kontrol

Bir tasarım ile ilgili çeşitli dosyaları yönetmenize yardımcı olmak için, Multisim Projeler kullanabilir. Bir proje dosyaların bir topluluğudur. Örneğin, bir tasarım oluşturan bütün devre dosyaları hem dış tasarım belgeleri gibi (diyelim ki Microsoft Word’de yazılmış), simülasyon çıkışı, raporlar ve Ultiboard ile oluşturulmuş PCB ortamı bir projede birlikte gruplandırılıyor olabilir. Aslında, herhangi bir dosya, bir proje altında toplanabilir.

Olanaklar bir bütün olarak bir proje dosyaları yönetmek için verilmiştir: onların sürümleri, onların yedekleri, taşımaları ve aynı zamanda iki tasarımcı aynı dosya üzerinde yanlışlıkla çalışmaması için kilitli dosyalar.

Not

Bir proje bir hiyerarşik blok referans olan üst seviye devre içerse bile, aynı projede hiyerarşik blok durumu için gerekli değildir. Bu tamamen size kalmış bir seçimdir. Eğer örneğin çoğu farklı projelerden hiyerarşik bloğa erişilirse onu referans alan devre ile hiyerarşik bloğun sürüm ve geri yükleme istenmeyebilir.

4.6.1. Projeleri Ayarlama

Devre dosyaları ile bir proje oluşturmak için:

1. File / New Project seçin. New Project iletişim kutusu görüntülenir.

2. Projeniz için bir isim proje klasöründe saklanacak olan ve proje dosyalarının yedekleneceği yer olan klasörü belirleyin. Eğer klasörler mevcut değilse, onlar oluşturulacaktır. İstediğiniz konum için göz ata konum dosyaları için ileri düğmesine tıklayın.

3. Projenizi kaydetmek için OK, İptal etmek için Cancel tıklayın. Design Toolbox’ta Project View sekmesi görüntülenir.

Projeye devre dosyalarını eklemek için:

1. Proje göz atıcıdaki Schematic klasörü üzerinde sağ tıklayın. Görüntülenen açılır menüden Add File seçin.

2. Bir standart dosya seçici penceresi görüntülenir. Projenizde içermesini istediğiniz devre dosyasının konumuna gidin, onu seçin ve Open tıklayın. Dosya projenize eklenir ve proje gözatıcısinda ismi görüntülenir.

3. Tam dosya yolunu görüntülemek için dosya adı üzerine imleci getirin.

4. Aşağıdaki klasörler Project View sekmesindeki proje klasörü altında görüntülenir:

Schematic klasörü – devreler Multisim’de şematik olarak çizilir. Bir projede birden çok devre dosyası olabilir ve bir devre dosyası bir projden daha fazlasının parçası olabilir.

PCB klasörü – devreler için Ultiboard’da ortaya konur; mantıksal olarak projenin şematiği ile eşleşir.

Documents klasörü – projeniz için toplamak istediğiniz belgeler için. Örneğin, MS Word projenin açıklaması, Excel hesap tablosu maliyetleri gibi.

Reports klasörü – Multisim tarafından oluşturulan raporlar için, örneğin, materyallerin faturası, ağ listesi raporu gibi.

Bir projeye PCB, belge veya rapor dosyası eklemek için, dosyanın istediğiniz türü için klasör üzerine sağ tıklayın, örneğin PCB ve Add File seçin. Görüntülenen dosya göz atıcısında istediğiniz dosyaya gelin ve OK tıklayın.

Bir projeden bir dosyayı kaldırmak için, dosya üzerine sağ tıklayın ve Remove seçin.

Bir projeyi saklamak için File / Save Project seçin.

Bir projeyi kapatmak için, File / Close Project seçin. Kapalı projelere File / Recent Projects seçilerek ve görünen listeden seçerek kolaylıkla ulaşılabilir.

4.6.2. Projelerle Çalışma

Bir proje içinde bir dosyayı açmak için:

1. Design Toolbox’un Project View sekmesindeki devre dosyası ismi üzerinde sağ tıklayın.

2. Görüntülenen açılır menüden ya Open a File for Editing veya Open as Read-Only seçin. Eğer dosya başka bir kullanıcı tarafından açılmışsa Open a File for Editing komutu kullanılamaz. Eğer dosya sadece okunur olarak açılmışsa, bu dosyada değişikliklerinizi saklayamayacaksınız.

Veya

1. Proje göz atıcısındaki bir devre dosyası üzerinde çift tıklayın. Eğer dosya başka bir kullanıcı tarafından kullanılmıyorsa açılacaktır. Eğer kullanılıyorsa sadece okunur olarak açmak istenir.

Not

Diğer kullanıcı tarafından kullanımdaki dosyalar proje göz atıcıda kullanımda olmayan dosyalardan farklı renkte görüntülenmektedir.

Bir projeyi açmak için:

1. File / Open Project seçin. Standart Windows dosya göz atıcısı görüntülenecektir.

2. Eğer gerekliyse doğru klasöre gidin ve proje dosyasını açın.

Veya

1. File / Recent Projects seçin ve görüntülenen listeden projeyi seçin.

2. Proje açıldığında, proje tarayıcı bu proje içindeki tüm dosyaların bir listesini gösterir.

4.6.3. Projelerdeki Bulunan Dosyalar ile Çalışmak

Bir projedeki herhangi bir dosya hakkında özet bilgi görebilirsiniz, kilitleyebilirsiniz, kilidi açabilirsiniz.

Bir dosyayı herkesin dosyayı açmasını engellemek kilitlemek için, proje göz atıcısında dosya ismi üzerine sağ tıklayın ve görüntülenen açılır menüden Lock File seçin.

Kilitli bir dosyayı bir başkası tarafından serbestçe kullanıma açmak için, proje göz atıcısında dosya ismi üzerine sağ tıklayın ve görüntülenen açılır menüden dosya Unlock File seçin.

Bir projedeki bir dosya üzerinde bilgiyi görmek için, proje göz atıcısında dosya ismi üzerine sağ tıklayın ve görüntülenen açılır menüden Properties seçin. File Properties iletişim kutusu görüntülenir.

4.6.4. Sürüm Kontrol

Herhangi bir zamanda, bir proje klasörünün içeriğini yedekleyebilirsiniz. Daha sonra, o gün ve saat olarak klasörü geri yükleyebilirsiniz.

Bir proje klasörünü geri yüklemek için:

1. File / Version Control seçin. Version Control iletişim kutusu görüntülenir.

2. Back up Current Version seçin.

3. Yedekleme için sistem sistem tarihini temel alan bir isim oluşturur. Eğer isterseniz alanda yeni bir isim yazarak bunu değiştirebilirsiniz.

4. OK tıklayın. Proje dosyası yedeklenir.

Yedeklenmiş bir proje klasörü geri yüklemek için:

Not

Yedeklenmiş bir proje klasörü geri yükleme geçerli klasörü yeniden yerleştirir. Geçerli klasörde yedeklenmiş sürümü tutmak istiyorsanız, devam etmeden önce yeni bir adla veya yeni bir konuma klasöre kaydedin.

1. Proje ile bağlantılı bütün devreleri kapatın.

2. File / Version Control seçin. Version Control iletişim kutusu görüntülenir.

3. Restore Project'yi seçin. Yedeklenen proje klasörlerin bir listesi görüntülenir.

4. İstediğiniz dosyayı seçin ve OK tıklayın.

5. Yedeklenmiş sürüm ile mevcut proje klasör içeriğini üzerinden yazmak istediğinizi onaylamanız istenir.

Bölüm 5