• Sonuç bulunamadı

TEVFÝK ÖZLÜDEMÝR Sevgili meslektaþlarýmýz, öðrenci kardeþlerimiz; Harita ve Kadastro Mühendisler

Prof Dr Ahmet Yaþayan Ýle Söyleþi (13 Aralýk 2011)

M. TEVFÝK ÖZLÜDEMÝR Sevgili meslektaþlarýmýz, öðrenci kardeþlerimiz; Harita ve Kadastro Mühendisler

Odasý Ýstanbul Þubesi olarak bugün yedincisini düzenlediðimiz Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý Tarihine Iþýk Tutanlar söyleþi dizimize hoþ geldiniz diyorum. Söyleþi dizimizin düzenleniþ amacýný önceki toplantýlarda da paylaþmýþtýk. Geçmiþ büyüklerimizin birikimleri var, deðerli birikimleri var. Mesleðimiz ve ülkemizdeki geliþim sürecini doðrudan yaþamýþ kuþaklar, mesleðimizin birçok alanýndaki çalýþmalarýn da öncüsü olmuþ olan kuþaklar. Bu deneyim ve birikimleri günümüz kuþaklarýyla paylaþmak, tarih bilincini önemseyen bizler açýsýndan son derece önemli. Biz, bu bilinçle bu buluþmalarý gerçekleþtiriyoruz, gerçekleþtirdiðimiz buluþmalarýn bant kayýtlarýnýn çözümlerini de bültenlerimizde, yayýnlarýmýzda diðer meslektaþlarýmýzla paylaþmayý ilk edindik. Ayrýca, bant çözümlerini kitaplaþtýrmak gibi bir kurgumuz olduðunu da sizlerle paylaþayým buradan.

Yedinci söyleþimizi düzenlediðimizi vurgulamýþtým. Bugünkü konuðumuz, ülkemizde Fotogrametri alanýnda öncülük eden, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasýna da çalýþmalarýyla bugüne kadar çok deðerli katkýlar sunan hocamýz, Prof. Dr. Ahmet Yaþayan.

Prof. Dr. Ahmet Yaþayan, Fotogrametri alanýnda ciddi bir birikim ve deneyime sahip ve bunu akademik yaþantýsýnda paylaþmýþ, Odanýn her türlü çalýþmalarýnda ciddi bir katký sunmuþ bir meslektaþýmýz, büyüðümüz. Özellikle de yayýncýlýk faaliyetleri, Odamýzýn teknik ve bilimsel yayýnlarýnýn baþlatýlmasý süreci de hocamýzýn deðerli katkýlar sunduðu baþlýklardan bir tanesi.

Söyleþiye geçmeden önce, hocamýzýn özgeçmiþini sizlerle paylaþmak istiyorum. Hocamýz, 1937 yýlýnda Akþehir’de doðdu. Ýlk ve ortaöðreniminden sonra, 1955’te Ankara Harita Kadastro Meslek Lisesini, 1959’da da o dönemki adýyla Ýstanbul Teknik Okulu Harita Kadastro Bölümünü bitirdi. 1960 yýlýnda ayný okulda uzmanlýk eðitimi aldý. Askerlik görevini 1961-62 yýllarýnda Ankara'da, Yedek Subay Okulundan sonra Harita Genel Müdürlüðü Fotogrametri ve Astronomi þubelerinde yaptý. 1965 yýlýnda Uluslararasý Fotogrametri Enstitüsünden mezun oldu. Yaklaþýk 5 yýl Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Fotogrametri Dairesinde çalýþtýktan sonra, 1968 yýlýnda Karadeniz Teknik Üniversitesinde asistan oldu. 1973 yýlýnda Ýstanbul Teknik Üniversitesi Ýnþaat Fakültesinde doktora yaptý. 1978’de doçent olarak atandý. 1993 yýlýna kadar Karadeniz Teknik Üniversitesinde görev yaptý. 1993-95 yýllarýnda, STFA Haritada Fotogrametri projelerinde çalýþtý ve sonrasýnda yeniden üniversite yaþantýsýna dönerek, 1996- 2004 yýllarýnda Yýldýz Teknik Üniversitesi Fotogrametri Anabilim Dalýnda öðretim üyeliði yaptý. 2004 yýlýnda emekli olduktan sonra da 2008 yýlýna kadar yüksek lisans ve doktora derslerini sürdürdü, daha sonra da ders vermeye devam etti.

Bunu 50. yýl etkinliði çerçevesinde yapýlmýþ olan yayýndan alýyorum. Üyesi olmaktan onur duyduðunu her fýrsatta dile getiren Yaþayan, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasýnýn 10. Dönem Yönetim Kurulunda Sayman Üye, 2004 yýlýna kadar 7. Sürekli Teknik Komisyon Baþkaný, Kurultay Yürütme Kurulu Üyesi ve Baþkaný, 11. Kurultay Baþkaný olarak görev yaptý.

Hocamýz, ayný zamanda Odamýzýn yayýncýlýk çalýþmalarýnda, bilimsel/teknik yayýnlarýnýn baþlangýcýnda

emek veren bir hocamýz. Bu emek, yaþamýnýn ilerleyen evrelerinde devam etti, bu yýlbaþlarýna dek de Odamýzýn bilimsel/teknik yayýný olan HKMO Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi yönetimi dergisinin eþ editörlüðü görevini yürüttü. Evli olan hocamýzýn, biri meslektaþýmýz olan 2 mühendis oðlu ve 4 torunu var.

Söyleþilerimizin içeriðine yönelik de, serbest kürsü biçiminde, katýlýmcýlarýn belirlediði çerçevede bir sunuþ söz konusu oluyor ve bizlerin katkýlarýyla biçimleniyor.

Hocamýzý kürsüye davet ediyorum.

Prof. Dr. AHMET YAÞAYAN - Hepinizi sevgiyle, saygýyla selamlýyorum. Yönetim Kuruluna teþekkür ederim. Ben, meslek yaþamýmda yaþadýklarýmý, önemsediklerimi, hatýrlayabildiklerimi sizlere kýsaca özetlemek istiyorum. Tabii, bunlarýn içerisinde bir kýsmý katký sayýlabilir. Zaten katký olabileceðini düþündüklerimi seçtim.

Yaklaþýk 50 yýllýk meslek yaþamýmýn özeti slaytta görülüyor. Askerlik görevim, Harita Genel Müdürlüðü, 1961- 1962, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü’ndeki 1963-1964, 1966-1967 yýllarýndaki hizmetlerim, meslek yaþamýmýn yaklaþýk yarýsýný, tüm yaþamýmýn üçte birini oluþturan, 1968- 1992 yýlarýndaki Karadeniz Teknik Üniversitesi günlerim, 1993-1995 özel sektör yýllarým ve tekrar üniversiteye dönüþüm, 2004 yýlýndan itibaren de emeklilik yaþamým. Meslek yaþamýmý özetlerken bunlarý bir hatýra þeklinde deðil de, tanýk olduðum, katýldýðým, bazý çalýþmalardan söz ederek anlatacaðým. Bunlarý tamamlamak için önemli bulduðum iki etkinlik alaný daha var: Biri Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algýlama Birliði, diðeri de Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý ilgili etkinlikler. Katýldýðým, tanýk olduðum çalýþmalardan söz edeceðim. Gerçi, ondan önce de çeþitli yerlerde çalýþtým, ama ilk mesleki çalýþma olarak Harita Genel Müdürlüðü’ndeki 18 aylýk askerlik görevini alýyorum. Burada 6 ay Fotogrametri Þubesi’nde, 12 ay da Astronomi Þubesi’nde görev yaptým. Fotogrametri Þubesi’nde, 1/25000 ölçekli haritalarýn üretiminde operatör yardýmcýsý olarak çalýþtým. Aslýnda, askerlikten önce, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü Fotogrametri Dairesi’nde, 6 ay operatörlük yapmýþtým. Operatör yardýmcýsý olarak çalýþmak istemediðim için rapor alarak ayrýldým. Astronomi Þubesi’ne verdiler. 12 ay da Astronomi Þubesi’nde çok ilginç bir çalýþma yaptým. Önemli olduðunu düþündüðüm için burada anlatmak istiyorum. Uluslar arasý Jeodezi-Jeofizik Birliði, dünya geoidini daha

iyi tanýmlayabilmek için, çeþitli ülkelerden ilave noktalar, bu arada Türkiye’den de, orta enlem boyunca 15 astronomik nokta tesis ve ölçülerinin yapýlmasýný istiyor. Bir iki yýl önce bu 15 noktanýn gözlemleri yapýlmýþ. Astronomi Þubesi’ne gittiðimde masamýn üzerine bir veri yýðýný koydular. “ 12 ay askerliðin var, bunlarla biraz oyalanýrsýn, senden önce de burada görev yapan bir yedek subay bunlarla uðraþtý, bir þey yapamadý, sen de biraz uðraþýrsýn” dediler. Bu yaklaþým doðal olarak beni rahatsýz etmiþti. Hele de harita subaylarýnýn mühendislik iddia ve isteklerinin en ateþli günlerindeki bu tavýr onur kýrýcý idi. Kimseye bir þey soramaz, yardým isteyemezdim. Ama yine de þanslý olduðumu düþünüyorum. Macit Erbudak hocanýn derslerini ilgiyle izlemiþ, ders notlarýný da teksir etmiþtim. En azýndan temel kavramlarý iyi öðrenmiþtim. Diðer yandan Harita Genel Müdürlüðü çok iyi kurulmuþ bir kurum olduðunu da eklemem gerekir. Pek çok görevin ilkeleri, kurallarý oluþturulmuþ, enlem, boylam hesaplarý için de, daha önce yurt dýþýnda eðitim gören ilk kuþak mühendislerin, hocalarýmýzýn hazýrladýðý hesaplama formlarý mevcuttu. Kýsaca, kimseye sormadan, bilmediðim, görmediðim Boss Katalogu’nu, FK3 Katalog’unu kullanarak 15 noktanýn enlem ve boylam hesaplarýný 10 ayda tamamladým. Hesaplarýn týkýr týkýr yapýldýðýný görünce bunlarý size okulda öðretiyorlar mý diye sormadan edemediler. Kalan sürede de bu noktalardaki çekül sapmalarýný hesapladým.

Askerlik görevim, özetle, geliþmeme katký saðladý. Bir yandan Harita Genel Müdürlüðü’ndeki 1/25000 ölçekli harita üretim sürecini tanýdým, diðer yandan da enlem, boylam tayini konusunda saðlam bilgiler edindim. Sayýn Ahmet Aksoy hoca ile ayný dönemde, ayný yerde askerlik yaptýk. Onunla da bu konuda sýk sýk sohbet ediyorduk. Kiþisel kazancýmýn ötesinde, meslek düzeyimizin, rakip bir kurum tarafýndan anlaþýlmasýnda küçük bir katký saðladýðýmý düþündüðüm için, askerlik görevimin anlattýðým bölümünü önemsiyorum. Askerlik görevimin son günlerinde birlikte çalýþtýðým subaylardan teskere býrakmam ve çalýþmalarýmý orada sürdürmem önerisini de aldýðýmý söylemeliyim. Askerlik görevimin ardýndan, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü A.K. ve Fotogrametri Dairesi Havai Nirengi Þubesi’ne atamam yapýldý. Planlý dönemde, ilk Beþ Yýllýk Program’da, havai nirengi yönteminin uygulanmasý öngörülüyordu. Yönteme uygun ilk arazi çalýþmasý, 1962 yaz aylarýnda, Konya’nýn Ilgýn ilçesinde yapýlmýþ, göreve baþladýðým günlerde laboratuarda kolon ölçüleri henüz baþlamýþtý. Þube Müdürü master sýnýfýnda birlikte olduðumuz merhum Erdoðan Örüklü, Daire Baþkan Yardýmcýsý da Mahmut Þatýr idi. Her ikisi de Hollanda’daki ITC (Uluslar arasý Fotogrametri Eðitim Enstitüsü)’nde lisansüstü eðitim görmüþlerdi. Gerekli hesaplamalarý yapma ve kolon dengelemesi görevi bana verilmiþti. O günkü olanaklarla grafik bir kolon dengelemesi yöntemi geliþtirildi. Benden altý ay sonra da, ön sýrada oturan meslektaþýmýz Kemal Özden de bu çalýþmalara katýldý. O günlere iliþkin unutamadýðým bir olay, elastik bir cetvel bulamamýþ, çelik bir hýzar býçaðýnýn diþlisini taþlatarak iki metre uzunluðunda bir elastik cetvel yapmýþ, kolon deformasyon eðrilerini bununla çizmeðe baþlamamýþtýk. Havai nirengi dengelemesi bu biçimi ile 1966 yýlý ortalarýna kadar devam etmiþtir. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu yöntemin baþarýsýz kalmasý için, kurum içinde ve kurum dýþýnda, ilginç çabalar gösterilmiþ, teftiþ kurullarý devreye sokulmuþ, ancak, yöntem her yýl artan bir oranda, eski havuz ve dizi yöntemlerinin yerini almýþtýr. Eski yönteme göre arazide tesis edilecek kontrol noktasý sayýsý % 60 oranýnda azalýrken arazi ekiplerinin çalýþmalarýný da kolaylaþtýrmýþtýr. 1965 yýlýnda kuruma bilgisayar alýnmasýyla, kolon dengelemesi yazýlýmlarý hazýrlanmýþ, uzun yýllar bu

programlarla çalýþýlmýþtýr. Ayný yýl satýn alýnan bir stereokomparator aleti için de analitik fotogrametri yazýlýmlarý geliþtirilmiþ, ancak Ýtalyan Nistri firmasýndan satýn alýnan bu aletin sýk sýk arýza yapmasý nedeni ile analog havai nirengi uygulamasýna devam edilmiþtir. Gerek kolon dengelemesi ve gerekse analitik fotogrametri programlarýnýn yazýlmasýnda Genel Müdürlüðün Elektronik Bilgi Ýþlem Merkezi’nin görevlilerinden Onur Gürkan’ýn katkýlarý önemlidir.

TKGM’de yapýlan bu çalýþmalar, Bakanlýklar arasý Harita Ýþlerini Planlama ve Koordinasyon Kurulu’nun yýlda iki kez yapýlan Bilimsel Toplantýlarý’nda bildirilerle sunulmuþ, ilgi ve takdirle karþýlanmýþtýr.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne, 1968 yýlýnda asistan olarak atandým. Ayný yýlýn sonunda KTܒdeki bölüm öðretime baþladý. Birlikte göreve baþladýðýmýz Onur Gürkan, bir ay sonra atamasý yapýlan merhum Muzaffer Þerbetçi, Bölüm Baþkaný merhum Erdoðan Özbenli, o sýralar ÝTܒde doktora çalýþmalarýný sürdüren Türkay Tüdeþ bölümün ilk kadrosunu oluþturuyordu. Üniversitede yeni bir bölüm açmak, o zamanlar, hiç de kolay deðildi. Hele açýlacak bölüm ülkedeki üniversitelerde mevcut deðilse yeni bölüm açmak daha da zordu. Yoðun bir çalýþma ve çeþitli çevrelerden, Odamýzdan alýnan desteklerle bölüm açýlabilmiþtir. KTܒnün bilimsel yönden yönetimini ve denetimini saðlayan Ýstanbul Teknik Üniversitesi, özellikle Ýnþaat Fakültesi’nin yardým ve destekleri unutulamaz. Merhum Prof. M.Gündoðdu Özgen’i ve Prof. Mustafa Aytaç’ý, bu vesile ile saygýyla anýyorum. Meslek yaþamýmýn yaklaþýk yarýsýný geçirdiðim KTܒdeki yýllarý, bir baþka vesile ile uzun uzun konuþmak ve irdelemek yararlý olabilir. Burada yalnýz ilk yýllardaki çalýþmalarýmýzdan ve önemsediðim bir projeden söz etmek istiyorum.

Görkemli bir törenle, ardýndan samimi bir kokteyle bölüm açýlmýþtý. Açýlýþa, Ankara’dan meslektaþlar da katýldý. Gelen meslektaþlarla bir kolokyum yapýlarak yeni öðretim planý ve ders içerikleri saptanmaða çalýþýldý. Yeni dersler konuldu. Kadastro Tekniði yerine konuya daha genel bir bakýþ getirebilecek Kadastro Bilgisi, imar uygulamalarýný ve diðer kurumlardaki resmi ölçme iþlerini içerecek bir Kamu Ölçmeleri, Jeodezik Hesap ve Harita Ekonomisi yeni derslerdi. ITC- Fotogrametri programýnda hoþuma giden bir ders vardý : “Fotogrametrik Projelerin Planlanmasý ve Gerçekleþtirilmesi”. Diðer derslerde meslek ile ilgili temel bilgiler veriliyor, ancak genel bir bakýþ eksik kalýyordu. Buna benzer içerikte bir ders, “ Harita Ekonomisi” adýyla öðretim planýna alýndý. Daha sonra bu ders Proje Yönetimi’ne dönüþtürüldü.

Ýlk yýllarda, uluslararasý bilimsel yayýn çemberine girilmesi hedeflenmiþti. Bu amaçla adý Türk Jeodezi Derneði olan bir dernek kurulmuþtu. Adýndaki Türk sözcüðü için Bakanlar Kurulu kararý gerekiyordu. Bunun alýnmasý da baþarýlmýþtý. Þu elimde tuttuðum Jeodezi Bülteni, bu derneðin yýlda iki kez yayýmlanan bilimsel bir dergisi idi. Dýþ ülkelerdeki üniversitelere, araþtýrma merkezlerine, içeride kurumlara ve üniversitelere, büyük kentlerin belediyelerine gönderiliyordu. Gönderdiðimiz yerlerden, özellikle yurt dýþýndan parasýz yayýnlar, periyodikler gelmeye baþlamýþtý. Ne yazýk ki bu dergi uzun süre yaþatýlamadý; yalnýz yedi sayý çýkarýlabildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde verdiðim lisans dersleri: Fotogrametri, Harita Ekonomisi, Proje Yönetimi, Küresel Trigonometri, gerekli durumlarda Küresel Astronomi, Jeodezik Astronomi, Kartoðrafya ve Pratik Hesap. Diðer bölümlere verdiðim dersler: Fotogrametri (Orman Mühendisliði), Nümerik Analiz (Jeofizik). Yüksek Lisans derslerim: Dönüþümler, Analitik Fotogrametri, Uzaktan Algýlama, vb.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde yetenekli, deneyimli güzel insanlarla birlikte çalýþtým. Birlikte birçok ortak çalýþma yaptýk. Bunlardan en fazla önem verdiðim bir projeden söz etmek istiyorum. 1980’li yýllarýn ortalarýnda, adýný Sayýsal Harita Projesi koyduðumuz bu projenin birinci aþamasý, Zeiss firmasýnýn, laboratuardaki Planimat aletinin sayýsal çýkýþlý duruma getirilmesi, ikinci aþamasý da Planimat aletinin çizim masasýnýn otomatik çizici biçimine dönüþtürülmesi idi. Bu proje, Aselsan’dan ayrýlarak bilgisayar üretimine baþlamýþ, bilgili ve heyecanlý, Fransa’da eðitimlerini almýþ, doktoralý üç elektronik mühendisi ile birlikte tasarlandý ve gerçekleþtirildi. Planimat aletinin vidalý, X,Y kýzaklarýnýn uçlarýna, Almanya’dan satýn alýnan dönel kodlayýcýlar takýlarak stereomodel uzayýnda 10 mikrometre duyarlýðýnda koordinatlar ölçülebiliyor ve bu koordinatlar, Boncuk adlý denetim bilgisayarýnýn dosyasýna aktarýlýyordu. Projenin ikinci aþamasýnda ise aletin koordinatografýnýn hareketli eksenlerine stepping motorlar takýlarak, denetim bilgisayarýndan gelecek komutlarla, adýmlama hareketleri ile hedef noktaya ulaþýyor, otomatik çizimi gerçekleþtiriyordu. Doðal olarak çok yavaþ, karýnca hýzýyla çizim gerçekleþtiriliyordu. Çalýþmalar büyük bir keyifle, geç saatlere kadar devam ediyor, çýkan sorunlar gideriliyor, ileriki adýmlara geçiliyordu. Bu projede çalýþanlar: Erdal Koçak, Davut Koyuncu, Haldun Özen, Atilla Güler ve Tahir Özdil. Elektronikçi arkadaþlarýmýz da Naim Bey, Önder ve Ender kardeþler.

Bu çalýþma üniversitenin desteði ile gerçekleþtirildi. Üretim kurumlarýndaki Fotogrametri aletlerini bu þekilde sayýsal çýkýþlý duruma getirerek, bir süre daha kullanýlabileceðini, çalýþan personeli sayýsal sistemlere alýþtýrabileceðimizi düþünmüþtük. Böyle bir gereksinimi karþýlayabileceðimizi yetkililere anlatamadýk, sadece ayný amaçlý, ancak satýn alýnmak amacýyla kurumda sergilenen, maliyeti bizimkinin dört katý olan bir sistemin satýn alýnmasýný engelleyebildik. Dört yýl sonra da bu kurumun genel müdür yardýmcýsýndan, aletlerin sayýsal çýkýþlý duruma getirilmesi gereðini dinledik. Ülkemizde sýkça karþýlaþýlan bir durum. Bu proje ile ilgili anýmsadýðým baþka üzücü durumlar da var. Zeiss firmasýndan, bundan böyle teknik destek

alamayacaðýmýz mesajýný almýþtýk. TÜBÝTAK’tan, küçük bir Sayýsal Harita Birimi oluþturulmasý isteðimiz de önceleri olumlu karþýlanmýþken son anda olumsuz davranýlmasý, gerçekten üzülecek bir durum.

KTܒdeki etkinliklerimizin aðýrlýðýný öðretim oluþturuyordu. Çoðumuzun kaygýsý öðretimimizin niteliðini nasýl daha iyileþtirebiliriz idi. Fotogrametri açýsýndan bu sorunun yanýtý daha da zordu. Davut Koyuncu’nun katýlýmýndan sonra, 1983-1986 yýllarýnda biraz daha nitelikli bir eðitimi gerçekleþtirebildik. Analog fotogrametri, gerçekten de, mühendisler için çok ilginç olmayan, öðretilmesi ve öðrenilmesi oldukça zor olan bir ders konusudur. Oysa 1990’larda, sayýsal fotogrametrinin uygulanmaða baþlamasý ile Fotogrametri daha çekici ve kolay anlaþýlabilir bir duruma gelmiþtir.

KTܒden ayrýlmaya karar verince, Ýstanbul’dan, STFA Harita A.Þ.’den, Genel Müdür Selahattin Öner’den bir teklif aldým. Ýstanbul’un ikinci Fotogrametrik Harita Yapým Projesi’nin havai nirengi ölçüleri yapýlmýþ, blok dengelemesi aþamasýnda fotogrametri uzmaný meslektaþýmýz ayrýlmýþtý. Oysa 1993 yýlý sonunda emekli olup Ankara’ya yerleþmeyi düþünüyordum.

Bir yýl kaydýyla öneriyi kabul ettim. 250-450 modelden oluþan 19 blokun Baðýmsýz Model Yöntemi’ne göre dengelemeleri yapýlacaktý. Düzgün bir blokun dengelemesi, o günkü bilgisayarlarda, iki buçuk üç saat, geometrik yapýsý düzgün olmayan bloklarda beþ-altý saat sürüyordu. Çoðu zaman geceleri de programý çalýþtýrýyorduk. Ayný blok için programýn 10-15 kez çalýþtýrýlmasý gerekiyordu. Projenin süresinin bitimine de az kalmýþtý. Büyükþehir Belediyesi kontrol mühendislerinde projenin zamanýnda bitirilemeyeceði kanýsý egemendi. Programýn geliþtiricisi ve üreticisi firmanýn da ortaðý ve ITC’den hocam olan Prof. Ackermann’dan, parasý proje sonrasý ödenmek üzere ikinci bir lisans alarak projeyi zamanýnda yetiþtirdik. Bu proje sýrasýnda, kontrol mühendislerine, yapýlan çalýþmalarý, ilerlemeleri anlatarak, periyodik raporlar vererek onlarýn firmaya ve özellikle fotogrametriye olan güvenlerini pekiþtirdiðimi düþünüyorum.

Ýstanbul Projesi’nden sonra da birkaç fotogrametrik harita projesi yaptýk. Bursa, Ankara büyükþehirlerinin fotogrametrik harita projelerine hazýrlandýk. Ýstenmemesine raðmen alýþýlmadýk projeler için teknik yaklaþým raporlarý hazýrladýk.

Özel sektör benim için çok önemli bir deneyim olmuþtur. Ýlk geldiðim günlerde, üniversitede vakit kaybetmiþim, keþke daha önce özel sektörde çalýþsaydým diye düþündüðüm çok olmuþtur. Ýnsan, insiyatif sahibi olabiliyor, yaratýcýlýk kullanýlabiliyor, düþünceler gerçekleþtirilebiliyor. Kendinizi doðru tanýtabilmiþseniz, insanlar size güveniyorlarsa üretmek, iþe yarar ürünler ortaya koymak kolay oluyor, güzel oluyor. Ne var ki, bir süre sonra, özel sektörün gerçek bir rekabet ortamý olmadýðýný gördükten sonra ve bugün, üniversite ortamýnýn çok daha iyi bir ortam olduðunu düþünüyorum. Özel sektörde çalýþýrken YTÜ Rektörü Prof. Dr. Turgut Uzel’in isteði ve ýsrarý ile 1996 yýlý baþýnda YTÜ Fotogrametri Anabilim Dalý’na profesör olarak atandým. Haziran 1996’da Prof. Dr. Ayhan Alkýþ’ýn Rektörlüðe atanmasýndan sonra da Fotogrametri Anabilim Dalý Baþkanlýðýna atandým. YTܒde lisans düzeyinde verdiðim dersler: Fotogrametri I,II, III, Uzaktan Algýlama, Sayýsal Görüntü Ýþleme. Üniversite Ýngilizce destekli eðitime geçtikten sonra, seçimlik Ýngilizce olarak yine Uzaktan Algýlama ve Sayýsal Görüntü Ýþleme derslerini verdim. 1997’de Fotogrametri Ders Notlarý’ný yazdým. Fotokopi yöntemi ile çoðaltýlan bu notlardan uzun süre ve geniþ bir kitlenin yararlandýðýný düþünüyorum.

Lisansüstü düzeyinde verdiðim dersler: Sayýsal Fotogrametri, Harita ve CBS Projelerinin Yönetimi, CBS’nin Geometrik Temelleri, Uzaktan Algýlamada Özel Konular, Yüksek Lisans ve Doktora Seminerleri. Birçok yüksek lisans tezi yönettim. Yedi, sekiz doktora çalýþmasýný baþlattým. Bunlardan yalnýz ikisini sonuçlandýrabildik. Elektronik ve Çevre Bölümlerinden de iki doktorantýn tez yönetiminde ortak yöneticilik görevi yaptým. Ayrýca, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde iki yarýyýl Fotogrametri dersleri, Yeditepe Üniversitesi Peyzaj Mimarlýðý Bölümü’ne de, dört yýl Ölçme Bilgisi dersleri vermek üzere görevlendirildim. YTܒde danýþmanlýk ve yöneticilik yaptýðým döner sermaye projelerinden önemli olanlar þunlar: GAP Ýdaresi Diyarbakýr Fotogrametrik Harita Yapýmý Projesi, Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’nin Ýzmir Fotogrametrik Harita Yapýmý Projesi, Fatih Camii Fotogrametrik Rölövesi. Meslek yaþamýmýn en güzel yýllarýný Yýldýz Teknik Üniversitesi’nde geçirdim. Bu durumu, öncelikle beni bu göreve ýsrarla çaðýran Turgut Uzel’e ve her zaman desteðini gördüðüm, Bölüm Baþkanlýðý önererek güvencini gösteren Ayhan Alkýþ’a borçluyum. Bu iki deðerli meslektaþýma minnettarým. YTܒye katýlmam sýrasýndaki sýcak ilgi kadar, belki daha da fazla, büyük bir törenle uðurlandým. 2004 yýlýnýn ilk aylarýnda, soðuk bir kýþ gecesinde beni uðurlamaða gelen çok sayýda meslektaþa, bölüm arkadaþlarýma, diðer üniversitelerden gelen dostlara yaþam boyu minnet duyuyorum.

Emeklilik sonrasý YTܒdeki akademik görevlerimi, lisansüstü derslerimi ve seminerleri, yüksek lisans ve doktora üyeliklerimi 2009 yýlýna kadar sürdürdüm. Odamýzýn Kadastro Komisyonu’nda Baþkan Hüseyin Erkan, üye Sýtký Gökþin Seylam ile birlikte, Kadastro Kavramý, Türkiye Kadastrosu ve Yapýsal Sorunlarý üzerinde bir süre çalýþtýk. Bu konudaki düþünce ve görüþlerimizi Oda Yönetim Kurulu’na bir raporla bildirdik. Ayný kapsamda mesleki toplantýlarda bildiriler sunduk. Kadastro ile ilgili kavramlarý tartýþýrken, terimler sözlüðüne gereksinim duyduk. Yaklaþýk 800 terimden oluþan bir “Arazi Yönetimi Terimleri” hazýrladýk.