• Sonuç bulunamadı

EÐÝTÝM VE ÖÐRETÝM BÝR HAKTIR, BU HAKKA NE DEVLET NE DE AÝLE DOKUNAMAZ

TMMOB HARÝTA VE KADASTRO MÜHENDÝSLERÝ ODASI ÝSTANBUL ÞUBESÝ

EÐÝTÝM VE ÖÐRETÝM BÝR HAKTIR, BU HAKKA NE DEVLET NE DE AÝLE DOKUNAMAZ

Bir toplumun geliþmiþlik düzeyi eðitim düzeyi ile doðru orantýlýdýr. Türkiye Cumhuriyeti kurulduðunda okuma- yazma oraný % 13 iken aradan yaklaþýk bir asýr geçmiþ ve bu oran % 88.7 civarýna ulaþabilmiþtir. Okur-yazar oraný içinde okullu oranýnýn daha düþük olduðu gerçeðinden hareketle, hala Avrupa‘nýn bir asýr gerisinde olduðumuz açýktýr. Toplumdaki okullu ve yüksek öðretim düzeyinin (% 11-12) çok düþük olduðu göz önüne alýndýðýnda, çocuklarýn eðitim hakký ne ailelerin isteðine ne de bu gerçeði bilen iktidarýn 4+4+4 önermesine teslim edilemez. Bu hak tercihe býrakýlabilecek bir hak olmayýp, bireyin yanýnda toplumun geleceðini belirleyen bir haktýr. Zorunlu ilköðretim kadýn-erkek arasýndaki eþitliðin gerçekleþtiði en temel kademedir. Bu temel kademeyi parçalayarak, uzaktan eðitim veya mesleki yönlendirme modeli benimsemek çocuðun serbest iradesi ile kullanabileceði bir tercih deðildir. Bugüne kadar ülkemizde ilköðretim zorunlu olmasýna karþýn, geleneksel cinsiyetçi kalýplar ve sýnýfsal konum nedeniyle kýz çocuklarýnýn yararlanma olanaklarý erkeklerle eþit olmamýþtýr. Okuma yazma bilmeyenler arasýnda kadýnlar ezici çoðunluktadýr. Ortaöðretim kademesinde kýz öðrencilerin oraný yarý yarýya azalmakta ve dolayýsýyla üst eðitim kademelerine de bu oran yansýmaktadýr. Eðitim ve öðrenim olanaðý elinden alýnan kadýnlarýn toplumsal yaþama katýlmalarý da olanaksýz hale gelmektedir. Bu sonucun yaratýlmasýnda ailelerin katkýsý olmakla birlikte asýl sorumlu bir hakkýn kullanýmýný kolaylaþtýrmayan Devleti yönetenlerdir. Devlet, cinsiyetçi kalýplarla ve ataerkil deðer yargýlarýyla ciddi bir þekilde mücadele etmek zorundadýr.

Ýlköðretim-ortaöðretim ve yükseköðretim halkalarýndaki iliþkinin birbirine baðlý olduðu göz önüne alýndýðýnda temel zorunlu eðitimin yanýnda okula devamýn da ne kadar önemli olduðu açýktýr. Birleþmiþ Milletler 2009 yýlý verilerine göre Türkiye, 15 yaþ üstü okuryazarlýk oranýnda Yunanistan, Macaristan, Ürdün, Çin ve Zimbabwe‘nin gerisindedir. OECD 2011 Eðitim Raporuna göre Türkiye 5-14 yaþ arasý okullaþma (ilköðretim) oraný ile OECD ülkelerinin sonuncusu durumundadýr. Ýstatistikler, Devletin ve ailelerin çocuklarýn en temel hakký olan eðitim hakkýný saðlayamadýðýný açýkça ortaya koymaktadýr.  Çocuklarý mesleki eðitime yönlendirme gerekçesiyle okula devam etmeyi ailenin isteðine býrakmak, çocuðun haklarýný elinden almakla eþanlamlýdýr. Toplumdaki eðitim düzeyi ve gelir daðýlýmýndaki uçurum göz önünde bulundurulduðunda, alt gelir ve eðitim düzeyindeki sýnýflarýn çocuklarýna eðitim yolunu kapatacak, eðitimde zaten olmayan fýrsat eþitliðini iyice ortadan kaldýracak 4+4+4 önermesinde gerek bireysel gerekse toplumsal bir yarar bulunmamaktadýr. Hem temel kademede hem de yükseköðretime giriþ ve yerleþtirmelerde yapýlmasý düþünülen deðiþikliklerle objektiflikten, bilimsel normlardan ve toplumun ihtiyacýndan uzak düzenlemeler öngörülmektedir. Her yýl deðiþen sýnav yöntemleri, baþarý puanlarýnýn sýnava yansýtýlmasýndaki hesaplamanýn deðiþtirilmesi ve bunlarýn üzerine sýnav yapan kurumlara güvenin yitirilmesi (ÖSS‘de yaþanan olay hakkýnda hala toplum yanýt alamamýþtýr) gibi etkenler, çocuklarýn ve gençlerin daha bu yaþta umutsuzluða kapýlmalarýna yol açmakta ve haksýzlýða karþý çýkma iradelerinin oluþumuna engel olmaktadýr.

Çocuk ve gençlerin geleceði ve dolayýsýyla toplumun geleceði üzerinde bu kadar oynamaya kimsenin ama hiç kimsenin hakký yoktur.

Mehmet Soðancý TMMOB Yönetim Kurulu Baþkaný

Yitirdiklerimiz

· 5315 sicil numaralý üyemiz F.Sedef Seçkin Büyük’ün eþi Erdal Büyük, 10.11.2011 tarihinde geçirdiði trafik kazasý sonucu yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz.

· 2308 sicil numaralý üyemiz Ayþegül Kara Özdemir’in babasý 16.11.2011 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz. · 4348 sicil numaralý üyemiz Reþit Çebi’nin annesi Safinaz Çebi 23.11.2011 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz. · 10310 sicil numaralý üyemiz Turgay Gökatalay’ýn annesi Remziye Gökatalay 02.12.2011 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz.

· 6189 sicil numaralý üyemiz Tamer Saracýk’ýn annesi Zehra Saracýk 06.12.2011 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz. · 6178 sicil numaralý üyemiz Mustafa Fatih Özkan’ýn kayýnbiraderi 22.12.2011 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz.

· 4646 sicil numaralý üyemiz Kürþat Uzun’un babasý 02.01.2012 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz. · 1869 sicil numaralý üyemiz Yýlmaz Eren’in annesi Akife Eren yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz.

· 3288 sicil numaralý üyemiz Hüseyin Çavuþ’un annesi Huriye Çavuþ yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz.

· 4230 sicil numaralý üyemiz Turðay Erkan’ýn kayýnbiraderi 23.01.2012 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz. · 1644 sicil numaralý üyemiz Doç. Dr. Ersoy Arslan’ýn eþi ve meslektaþýmýz Ar. Gör. Adil Enis Arslan’ýn annesi Semin Arslan 30.01.2012 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz. · 2957 sicil numaralý üyemiz Sait Topuz’un annesi 07.02.2012 tarihinde yaþamýný yitirmiþtir. Ailesine, sevenlerine ve tüm meslektaþlarýmýza baþsaðlýðý dileriz.

Doðanlar

· 7279 sicil numaralý üyemiz Filiz Kýlýnç ile 7591 sicil numaralý üyemiz Ali Kýlýnç çiftinin 02.11.2011 tarihinde bir kýz çocuðu olmuþtur. Zeynep adýný verdikleri bebeðe "aramýza hoþgeldin" diyerek, meslektaþýmýza ve ailesine mutluluklar dileriz.

· 4464 sicil numaralý üyemiz Türkay Gökgöz ile meslektaþýmýz Makbule Gökgöz çiftinin 15.12.2011 tarihinde ikiz erkek çocuklarý olmuþtur. Mete ve Barýþ adýný verdikleri bebeklere "aramýza hoþgeldin" diyerek, meslektaþýmýza ve ailesine mutluluklar dileriz.

Atananlar

· 8465 sicil numaralý üyemiz Muhammet Cevat Bilgin 28.10.2011 tarihi itibariyle Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Harita Müdürlüðü’ne Harita Mühendisi olarak atanmýþtýr. Meslektaþýmýza baþarýlar ve mutluluklar dileriz. · 6838 sicil numaralý üyemiz Aslý Doðru 12.01.2012 tarihi itibariyle Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü Jeodezi Anabilim Dalý Yrd. Doç. Dr. kadrosuna atanmýþtýr. Meslektaþýmýza baþarýlar dileriz. · Genç Harita Mühendisleri Çalýþma Grubu Toplantýsý, 1

Kasým

· Þube II. Baþkanýmýz Mehmet Hýþýr “Afet Bilgi Sistemi ve Afet Yönetimi” Hakkýnda NTV’ye Röportaj Verdi, 10 Kasým · Dünya CBS Günü Etkinliði, 15 Kasým

· Kamulaþtýrma Bilirkiþilik Eðitimi, 20 Kasým · TUJK 2011 Çalýþtayý, 23-25 Kasým

· Çatalca Bölgesi Üye Toplantýsý, 2 Aralýk

· Genç Harita Mühendisleri Sorunlarýný Tartýþýyor Baþlýklý Söyleþi, 4 Aralýk

· Þube II. Baþkanýmýz Mehmet Hýþýr “Afet Riski Altýndaki Yapý ve Alanlarý Hakkýndaki Kanun Tasarýsý” Ýle Ýlgili Ulusal Kanal’da Þube Görüþlerimizi Paylaþtý, 8 Aralýk · HKMO Tarihine Iþýk Tutanlar Söyleþi Dizisi - Prof. Dr. Ahmet Yaþayan Söyleþisi, 13 Aralýk

· "Van Depremi Üzerinden Sorular&Cevaplar" Baþlýklý Söyleþiye Þube Baþkanýmýz M. Tevfik Özlüdemir Konuþmacý Olarak Katýldý, 18 Aralýk

· Temel Haklarýmýzý Gasp Etmeye Çalýþan Politikalara Karþý 21 Aralýk’ta G(ö)revdeydik, 21 Aralýk

· Þýrnak Uludere’de Yaþanan Olayla Ýlgili Basýn Açýklamasý, 31 Aralýk

· Yeni yýl Kokteyli, 3 Ocak

· HKMO Ýstanbul Þubesi 21. Dönem III. Temsilciler Toplantýsý, 14 Ocak

· Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla Bölgesi Üye Toplantýsý, 16 Ocak

· Sancaktepe, Ümraniye, Çekmeköy Bölgesi Üye Toplantýsý, 16 Ocak

· Kadýköy, Ataþehir, Üsküdar, Beykoz Bölgesi Üye Toplantýsý, 16 Ocak

· Bakýrköy, Esenler, Bahçelievler, Baðcýlar, Güngören, Zeytinburnu, Fatih Bölgesi Üye Toplantýsý, 19 Ocak · Büyükçekmece, Esenyurt, Baþakþehir, Beylikdüzü, Avcýlar, Küçükçekmece, Çatalca Bölgesi Üye Toplantýsý, 19 Ocak · Beþiktaþ, Þiþli, Beyoðlu, Kaðýthane, Sarýyer, Eyüp, Gaziosmanpaþa Bölgesi Üye Toplantýsý, 19 Ocak · Çorlu Bölgesi Üye Toplantýsý, 21 Ocak

· Tekirdað Bölgesi Üye Toplantýsý, 21 Ocak

· Edirne, Keþan, Kýrklareli Bölgesi Üye Toplantýsý, 21 Ocak · Þube Öðrenci Komisyonu Toplantýsý, 24 Þubat

· TMMOB Ücretli Çalýþan Mühendis, Mimar ve Þehir Plancýlarý ve Ýþsizlik Kurultayý, 25-26 Þubat

Yýldýz Teknik Üniversitesi (YTÜ) 100. Yýl Etkinlikleri kapsamýnda YTÜ Harita Mühendisliði Bölümü tarafýndan 18 Ekim 2011 tarihinde Tarihi ve Güncel Haritalarýmýz Sergisi açýlmýþ ve YTܒnün Türk Haritacýlýðýna Katkýlarý Paneli düzenlenmiþtir. Etkinlikler, YTÜ Harita Mühendisliði Bölüm Baþkaný Prof.Dr. Halil ERKAYA’nýn baþkanlýk yaptýðý düzenleme kurulunun koordinasyonunda, baþta eski bölüm baþkaný Prof.Dr. Mehmet SELÇUK olmak üzere Yrd.Doç.Dr. Melih BAÞARANER, Yrd.Doç.Dr. Füsun BALIK ÞANLI ve Yrd.Doç.Dr. Fatih GÜLGEN’in aktif rol oynadýðý yürütme kurulunun ve araþtýrma görevlileri, uzmanlar, teknikerler, bölüm sekreterleri ve görevlileri ile öðrencilerin özverili çabalarýyla gerçekleþtirilmiþtir. Sergi ve panele YTÜ akademik ve idari personeli, öðrenciler, diðer kurum ve kuruluþ temsilcileri ve ilgililer katýlmýþtýr.

Tarihi ve Güncel Haritalarýmýz Sergisi, harita ve haritacýlýk bilincinin ve farkýndalýðýnýn oluþturulmasý ve geliþtirilmesi amacýyla 18-21 Ekim 2011 tarihleri arasýnda çeþitli kurum, kuruluþlar ve kiþilerin katkýlarýyla YTÜ Davutpaþa Yerleþkesi Otað-ý Hümayun’da düzenlenmiþtir. YTÜ Rektörü Prof.Dr. Ýsmail YÜKSEK, YTÜ Ýnþaat Fakültesi Dekaný Prof.Dr. Hayrullah AÐAÇÇIOÐLU, YTÜ Harita Mühendisliði Bölüm Baþkaný Prof.Dr. Halil ERKAYA, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi (ÝBB) Kütüphane ve Müzeler Müdürlüðü Nadir Eserler Sorumlusu Ýrfan DAÐDELEN, eski Harita Genel Komutaný Hrt.Müh. Tümgeneral (E) Cevat ÜLKEKUL ve Prof.Dr. Mehmet SELÇUK tarafýndan yapýlan açýlýþ konuþmalarýný takiben sergi açýlýþý yapýlmýþtýr. Tarihteki en eski harita olarak bilinen Çatalhöyük haritasýndan deniz haritalarýna, kadastral haritalardan sigorta haritalarýna kadar çeþitli tarihi haritalar, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi (ÝBB) Kütüphane ve Müzeler Müdürlüðü, Seyir, Hidrografi ve Oþinografi Dairesi Baþkanlýðý, eski Harita Genel Komutaný Hrt.Müh. Tümgeneral (E) Cevat ÜLKEKUL ve Tapu ve Kadastro Ýstanbul Bölge Müdürlüðü tarafýndan saðlanmýþtýr.

Sergide ayrýca ülkemizde üretilen 1:1.000 ölçeðinden 1:51.800.000 ölçeðine kadar çeþitli güncel topografik ve tematik haritalar yer almýþtýr. Sergiye, Harita Genel Komutanlýðý, ÝBB Harita Müdürlüðü, ÝBB Coðrafi Bilgi Sistemi Müdürlüðü, ÝBB Deprem ve Zemin Ýnceleme Müdürlüðü, Tapu ve Kadastro Ýstanbul Bölge Müdürlüðü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüðü, Seyir, Hidrografi ve Oþinografi Dairesi Baþkanlýðý, DSÝ Genel Müdürlüðü Harita Þube Müdürlüðü, ÝSKÝ Genel Müdürlüðü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý, Elektrik Ýþleri Etüt Ýdaresi Genel Müdürlüðü, EMI Harita, National Geographic Türkiye, Mapist ve Selçuk Üniversitesi Kartografya Anabilim Dalý gibi farklý kurum ve kuruluþlar destek vermiþtir. Büyük ve orta ölçekli

topografik haritalar, ortofotolar, uydu görüntüleri ve küçük ölçekli fiziki, idari ve kabartma haritalar yanýnda karayollarý haritasý, deniz haritasý, flora haritasý, fauna haritasý, baraj batimetri haritasý, içme suyu havzalarý haritasý, atýksu hatlarý, barajlar ve havza alanlarý haritasý, nehir haritasý, deprem bölgeleri haritasý, jeoloji haritasý, heyelan envanteri haritasý, diri fay haritasý, jeomorfoloji haritasý, kadastral harita, kent haritasý ve rehberi, turistik harita, yerleþime uygunluk haritasý, fay haritasý, zemin sýnýflandýrma haritasý, heyelan tehlike haritasý, sývýlaþma tehlike haritasý, yer sarsýntý haritasý, yükseklik haritasý, eðim haritasý, yeraltý suyu derinlik haritasý, deprem tehlike haritasý ve tsunami tehlike haritasý gibi çeþitli konu ve ölçekte haritalar sergilenmiþtir. Yürütücülüðü Prof.Dr. Mehmet SELÇUK tarafýndan yapýlan ve Ýnþaat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleþtirilen YTܒnün Türk Haritacýlýðýna Katkýlarý Paneli’nde Hrt.Müh. Tümgeneral (E) Cevat ÜLKEKUL “Türk Haritacýlýðý ve Son 100 Yýlý”, Prof.Dr. Halil ERKAYA “YTܒnün 100. Kuruluþ Yýlýnda Harita Mühendisliði Bölümü ve Türk Haritacýlýðýna Doðrudan Katkýlarý”, Prof.Dr. Ahmet YAÞAYAN (YTܒnün Türk Haritacýlýðýna Dolaylý Katkýlarý”, Yrd.Doç.Dr. Melih BAÞARANER “Genç Kuþak Haritacýlarýn Yüzyýla Bakýþý” ve Doç.Dr. Bülent BAYRAM “Harita Mühendisliði’nin Gelecek Projeksiyonu ve YTܔ baþlýklý konuþmalarýný yapmýþlardýr. 1949 yýlýnda ülkemizde sivil harita mühendisliði eðitim-öðretiminin baþladýðý kurum olan YTÜ Harita Mühendisliði Bölümü, Türk Haritacýlýðý’na yaptýðý önemli katkýlarý ayný sorumluluk bilinciyle ve çaðdaþ vizyonuyla sürdürmeye devam etmektedir.