• Sonuç bulunamadı

Tasfiyenin aynı takvim yılı içinde tamamlanması halinde ve tasfiyenin birden fazla dönemleri kapsaması hallerinde tasfiye beyannamelerinin verilme süreleri farklı farklı olacaktır. Tasfiyenin aynı takvim yılı içinde tamamlanması durumunda sadece tek tasfiye dönemi olacağı için bir beyanname verilmesi gerekirken tasfiyenin birkaç yıl sürmesi durumunda her bir tasfiye dönemi için ayrı ayrı beyanname verilmesi gerekmektedir.

2.6.1. Tasfiye Sürecinin Aynı Takvim Yılı İçinde Tamamlanması Halinde

Tasfiyenin aynı takvim yılı içinde sona ermesi, yani tasfiyeye başlanıldığı yıl, aynı zamanda tasfiyenin sonuçlandırılması halinde; tasfiye beyannamesi tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilir ve bu beyannamede gösterilen kar ve zarar üzerinden nihai vergilendirme yapılır358.

2.6.2. Tasfiye Sürecinin Birden Fazla Dönemi Kapsaması Halinde

Tasfiye sürecinin aynı takvim yılı içinde sona ermemesi halinde, tasfiye dönemi kurumun tasfiye haline girdiği tarihte başlar ve bu tarihten aynı takvim yılı sonuna kadar

olan dönem ile bu dönemden sonraki her takvim yılı bağımsız bir tasfiye dönemi sayılır. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 17’nci maddesinde yer alan düzenlemeden hareketle her bir tasfiye dönemi için tasfiye kar ve zararı tespit edilerek ilgili olduğu dönemde ayrı beyannamelerle vergi dairesine beyan edilir. Söz konusu beyannameler üzerinden gerekli tarhiyat yapılır ve vergisi ödenir. Yapılan işlem kazanç elde edilen tasfiye dönemleri için, tasfiye zararla sonuçlanmadığı sürece nihai vergilemedir. Tasfiyenin zararla sonuçlanması durumunda bile, yapılacak tek şey bu zararın tasfiye dönemleri aşılmamak üzere geriye doğru mahsubundan ibaret olacaktır.

Beyannameler kural olarak, KVK’nın 14’üncü maddesinde belirtilen sürelerde, yani tasfiye döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ayın birinci gününden yirmibeşinci günü akşamına kadar kurumun bağlı olduğu Vergi Dairesine tasfiye memuru tarafından verilir. Ancak, tasfiye dönemi içinde tasfiye de sonuçlanmışsa, bu son döneme ait tasfiye beyannamesi tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilir.

Tasfiye haline giren kurumun her tasfiye dönemine ait karı ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Durum böyle olmakla beraber, KVK’nın 17/1-c maddesi uyarınca tasfiyenin zararla kapanması halinde tasfiye sonucu, önceki tasfiye dönemlerine göre düzeltilir ve önceki dönemlerde fazla ödenen vergiler mükellefe iade edilir.

Tasfiyenin zararla kapanması hali, tasfiye dönemleri boyunca hasıl olan karların, tasfiye dönemleri boyunca ortaya çıkan zararları (ve varsa tasfiyeye girişten önceki dönemlere ait olup Kanun’un 9’uncu maddesine göre mahsup hakkı kaybolmamış zararları) kapatmaya yetecek seviyede olmaması veya kronolojik olarak zarar edilen tasfiye dönemlerinin kar edilen tasfiye dönemlerinden daha sonra gelmesi sebebiyle Kanun’un 9’uncu maddesinde düzenlenen ileriye doğru zarar mahsubu mekanizmasının

işletilememesi halidir. Böylece KVK’nın 17/1-c maddesinde yer alan düzenleme, bir anlamda zararların geriye doğru mahsubu müessesesidir. Ancak düzeltme sadece önceki tasfiye dönemlerine doğru yapılacağından, kapatılamayan zarar kısmı için tasfiyeden daha önceki hesap dönemlerine ait sonuçları da düzeltmeye konu etmek söz konusu olmayacaktır. Öte yandan düzeltme, sadece tasfiyenin zararla kapanmış olması halinde gündeme geleceğinden, tasfiye sonucunun zarar olmadığı durumlarda, her biri bağımsız bir hesap dönemi sayılan geçmiş tasfiye dönemlerine ait kar ve zararların ‘toplu halde’ yeniden hesaplanmasına gerek olmayacaktır.

Tasfiye işlemleri sürerken vergi oranlarında meydana gelecek değişmeler söz konusu düzeltme işleminin yapılmasını gerektirmeyecektir. Düzeltme işlemleri ancak son tasfiye döneminin zararla sonuçlanması halinde yapılacaktır.

2.6.3. Tasfiye Beyannamelerinin Doldurulması ve Ekleri

Tasfiye dolayısıyla verilecek beyannameler, normal kurumlar vergisi beyannamesi ile aynıdır. Beyannamede sadece hesap dönemi yerine konulacak tarihler değişecektir.

Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu 439/2’nci maddesi hükmü uyarınca; tasfiyeye giren bir şirket, tasfiye amacıyla sınırlı olarak tüzel kişiliğini korur ve ticaret unvanı “Tasfiye Halinde” ibaresi eklenmek suretiyle kullanılır.

Tasfiye beyannamelerine, bilanço ve gelir tablosu ile tasfiye bilançosuna göre ortaklara dağıtılan paralar ve diğer değerlerin ayrıntılı bir listesi eklenir.

2.6.4. Tasfiye Karı Üzerinden Tarh Olunan Vergilerin Ödenmesi

Tasfiye halinde, tasfiye edilen kurumlara ait beyannameler KVK’nın 14’üncü maddesinde yazılı süreler içinde verilecektir. Dolayısıyla tasfiyesi devam eden kurumlarda, müstakil tasfiye dönemlerine ait beyannameler hesap dönemini takip eden dördüncü ayın

birinci gününden yirmibeşinci günü akşamına kadar verilecek ve tahakkuk eden vergiler de KVK’nın 21/1 maddesine göre beyannamenin verileceği ayın sonuna kadar ödenecektir.

Ancak KVK’nın 21/2 maddesine göre, tasfiye nedeniyle infisah eden kurumu ait kurumlar vergisi, beyannamenin verileceği ayın sonuna kadar değil, beyanname verme süresi içinde ödenecektir. Tasfiye halindeki kurumun tasfiye nedeniyle infisahı, son tasfiye döneminde gerçekleşmiş olacağından, son tasfiye dönemine ait beyannamenin verilme sürece KVK’nın 14’üncü maddesine göre değil 17’nci maddesinin 2’nci fıkrasına göre tayin edilecektir. Keza infisahın gerçekleştiği son tasfiye dönemine ilişkin kurumlar vergisinin ödeme süresi de 21’inci maddenin birinci fıkrasına göre değil, ikinci fıkrasına göre belirlenecektir.

Son tasfiye dönemine ilişkin beyanname tasfiyenin sona erdiği tarihi takip eden otuz gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verileceğinden, bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin beyanname verme süresi içinde ödenmesi gerekir. Tasfiye edilen kurumların KVK’na göre tahakkuk etmiş olup, henüz vadeleri gelmemiş bulunan vergileri de aynı süre içinde ödenir.

Diğer yandan, tasfiye karından ortaklara dağıtılan bir tutar olması durumunda, bu tutar üzerinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/6-b maddesi uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.