• Sonuç bulunamadı

Proceedings Book

TARTIŞMA VE SONUÇ

Bu çalışma, taekwondo sporcularına 6 hafta haftada 3 gün kan akımı kısıtlama yöntemi ile uygulanan kuvvet antrenmanlarının bacak kuvveti performansına etkisinin incelenmesi için planlanmıştır. Araştırmaya yaş ortalamaları deney grubunun 16,89 ± 1,05, kontrol grubunun 17,20 ± 1,31 olmak üzere 20 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır.

Literatür incelendiğinde kan akımı kısıtlama antrenmanlarının kuvvet gelişimi üzerine etkisi ile ilgili farklı bulgulara ulaşılmıştır. Taekwondo branşında ve teknik kuvvet ölçümüyle ilgili Boyanmış’ın yapmış olduğu çalışmasında 6 haftalık kan akımı kısıtlama antrenmanının teknik kuvvette, quadriseps ve dorsal fleksiyon kas kuvveti ve patlayıcı bacak kuvveti üzerine olumlu etkileri olduğu saptanmıştır (6). Luebbers ve arkadaşlarının yapmış olduğu çalışmada iyi antrenmanlı atletlerle 4 farklı grupta 7 haftalık kuvvet antrenmanları uygulanmıştır. Gruplardan birine geleneksel kuvvet antrenmanı, iki gruba geleneksel kuvvet antrenmanı ile birlikte BFR antrenmanı, son gruba ise sadece BFR antrenmanı uygulanmıştır. Sonuç olarak BFR grubunun dahil olduğu çalışmalarda kuvvet kazanımı daha fazla bulunmuştur. Diz üstüne uygulanan kan akımını kısıtmaya yarayan elastik bantlar antrenman çeşitliliği olarak antrenör ve sporculara önerilmektedir (6).

Korkmaz’ın, 6 hafta süresince haftada iki gün 1 MT’ın %20-30 şiddetinde yapmış olduğu BFR antrenmanının, 1 MT’ın %80 şiddetinde yapılan klasik direnç egzersizi uygulaması ile karşılaştırıldığında kas kuvvetini artırmada klasik direnç egzersizinden istatistiksel olarak daha fazla kuvvet gelişimi sağladığı gösterilmiştir. Çalışmasının sonuçlarına göre vasküler kan akışı kısıtlama antrenmanı kısa süre içerisinde düşük ağırlıklarla çalışarak hipertrofi oluşturmak için alternatif bir yol olarak görülmekte olduğunu vurgulamaktadır (5).

Geleneksel kuvvet antrenman programına ek olarak 7 haftalık BFR antrenmanının Amerikan futbolu oynayan sporcularda 1 MT squat performansını arttırdığı gösterilmiştir. Yarı profesyonel Avustralya futbolu oynayan sporcularda ise 5 haftalık BFR ile birlikte düşük yoğunluklu skuat egzersizinin ek kazançları olmasa da direnç antrenmanının adaptif cevaplarını bozmadığı gösterilmiştir. Sporcularla yapılan başka bir çalışmada ise düşük yoğunluklu kan akışı kısıtlanma antrenmanı sonrası sporcuların sprint performansları değerlendirilmiştir. 20 kişiden oluşan yarı profesyonel erkek ragbi oyuncularına 3 hafta süresince haftada 3 gün 5 set 5 tekrardan oluşan bench press, skuat ve barfiks egzersizlerini içeren antrenman programı

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 58

uygulanmıştır. Çalışmada sporcu gruplar aynı egzersiz prokollerini kan akışı kısıtlanması uygulanarak ve kan akışı kısıtlanması uygulanmadan gerçekleştirmiştir. Sonuçlar incelendiğinde kan akışı kısıtlanması uygulanan grubun maksimum sprint süresinde diğer gruba göre daha fazla gelişme sağlandığını gösterilmiştir (5).

Martin ve arkadaşları 5 haftalık BFR antrenmanı ve yüksek şiddette kuvvet antrenmanı etkilerini genç erkeklerde karşılaştırmışlar ve diz ekstansiyon kuvvetinde BFR antrenmanını yapan grupta daha fazla artış bulmuşlardır (7).

Yamanaka ve ark.’ları futbolcularda yaptıkları bir çalışmada oklüzyon antrenmanının geleneksel kuvvet antrenmanının faydalarına ek olarak kas kuvvetini artırmada ve hipertrofide etkin olduğunu göstermiştir (8).

Kaatsu (BFR) antrenmanlarının çeşitli fizyolojik ve fiziksel bozukluğu olan kişilerin, sağlıklı kişilerin ve atletlerin performanslarını geliştirmeleri için güvenli ve umut verici olduğunu vurgulanmaktadır. Kaatsu antrenmanının sağlık açısından önceden bildirilen ciddi bir etkisi olmadığı rapor edilmiştir (9).

Sonuç olarak 6 haftalık haftada 3 gün kan akımı kısıtlamasıyla (BFR) taekwondocu sporcular üzerinde yapmış olduğumuz kuvvet egzersizleri sonunda bulgulara göre, deney grubunun sağ bacak çevre (49,56cm/52,67cm), sol bacak çevre (46,89cm/51,56cm) ölçümlerinde anlamlı bir artış görülmüştür (p<0.05). Bu artış hipertrofi ve kuvvet artışı kaynaklıdır. Çalışmamız literatüre paralel görülmektedir. Aynı zamanda deney grubunun diğer tüm veri ortalamalarının kontrol grubuna göre daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.

Kan akımı kısıtlaması ile yapılan kuvvet antrenmanlarının taekwondo sporcularının bacak kuvveti gelişimine katkı sağladığı düşünülmektedir.

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 59

KAYNAKLAR

1. Karanfilci M, Kabak B, Hamamcılar O, Arslanoğlu O. Taekwondoda Spor Yaralanmaları Ve Çözüm Önerileri, 1.Baskı. Ankara, Neyir Matbacılık, 2013:11-18.

2. Sakin Taekwondo. Taekwondo nedir ? http://www.sakintaekwondo.com/taek- giris/TeakWondo_Nedir/taeknedir.htm. 21.05.2019.

3. Özkan M. Temel Kuvvet Antrenmanı. http://www.sakintaekwondo.com/taek- giris/yazar/mehmet-yazi/yazi05.htm. 12.04.2018.

4. Mavi Var S. Taekwondoda Temel Yaklaşımlar, 1.Baskı. Ankara, Gece Akademi, 2019:41-44.

5. Korkmaz E. 19 Yaş Altı Erkek Futbol Takımı Oyuncularında 6 Haftalık Kan Akışı Kısıtlama Antrenmanının Kas Kuvveti Ve Kasın Mimarisi Üzerine Etkisinin Ultrasonografik Olarak Değerlendirilmesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fixyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans tezi, Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, 2018.

6. Boyanmış A.H. Taekwondocularda Pliometrik Ve Kan Akımı Kısıtlama Antrenmanlarının Kuvvet Gelişimine Etkisi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans tezi, Mersin: Mersin Üniversitesi, 2018.

7. Martín‐Hernández, J., Marin, P. J., Menendez, H., Ferrero, C., Loenneke, J. P., & Herrero, A. J. Muscular adaptations after two different volumes of blood flow‐restricted, 2013. 8. Yamanaka, T., Farley, R. S., & Caputo, J. L. Occlusion training increases muscular strength in division IA football players. The Journal of Strength & Conditioning Research, 2012: 26(9), 2523-2529.

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 60 89-iecses-4th-508-FC-Oral / S�zel

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SPORTİF REKREASYONEL AKTİVİTELERE