• Sonuç bulunamadı

Evaluation of Secondary School Program in Turkey in terms of English

EXAMINATION OF PERSONALITY TRAITS, HAPPINESS LEVELS AND FREE TIME SATISFACTION LEVELS IN ELITE FEMALE WRESTLERS

4. TARTIŞMA SONUÇ ÖNERİLER

Bu çalışma, elit bayan güreşçilerin kişilik özellikleri, mutluluk düzeyleri ve serbest zaman doyum düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bunun sağlanması için tanımlayıcı ve ilişkisel taramaya yönelik yöntemler değerlendirilmiştir. Araştırmada veriler ölçek yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen veriler korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Korelasyon analizi iki ya da daha fazla değişkenin arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını, ilişki varsa bunun şiddetini belirleyen istatistiki bir analizdir.

Yapılan literatür taramasında güreş sporunun özellikleri, güreş sporu ile uğraşan elit bayan sporcuların kişisel özellikleri üzerinde durularak, sporcuların mutluluk düzeyleri ve serbest doyum düzeyleri ele alınmıştır. Spor yapmanın insan bedeninde pek çok olumsuz güdüleri boşalttığı ve saldırganlık davranışının kontrol edilmesinde etkisi büyüktür (Öztürk, 1991, s. 43).

Sporda olan rekabetin giderek önem kazanmaya başlaması ve artmasıyla birlikte sporcuların fiziksel ve psikolojik açıdan kendilerini güçlendirmesi gerekmektedir. Başarıya ulaşabilmek için fiziksel gücün tek başına yeterli olmadığı, psikolojik faktörlerin de bunda etkili olduğu görülmektedir. Kaygı, stres gibi etkenler sporcular açısından önemli psikolojik faktörlerdir (Moralı ve Tiryaki, 1990, s. 5).

Elit seviyede spor yapmak sporculara kazanma hırsı ile beraberinde bazı sorumluluklar yüklediğinden, zamanla sporcularda olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Yapılan araştırmaların pek çoğu sporcuların en üst seviyeye çıkmasında sporcuları geliştiren psikolojik yöntemlerin önemini ortaya çıkarmıştır. Sporcular bazı durumlarda performanslarını sergilerken iniş çıkışlar yaşayabiliyor. Strese yeniliyor, hedefe odaklanmada zorlanıyor, saldırganlaşıyor, sporculuk dışındaki yaşamını planlamada sıkıntı yaşayabiliyor. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür (Moralı ve Tiryaki, 1990,s. 7).

Spor faaliyetlerinde potansiyelin yükseltilmesi, konsantre ve motive olunması, odaklanma, hedef belirlenmesi, olumlu düşünme, özgüven gibi becerilere sahip olunması, bunların geliştirilmesi, sporcular adına hayati önemdedir (Neff, 2006, s. 94).

Elit bayan güreşlerin ele alındığı çalışmada, gelir elde etme amacıyla ücret karşılığı güreş sporu ile uğraşan sporcuların bir yandan meslek olarak yaptıkları güreşte yüksek

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 131

performans beklentisi olan spor kulübüne, diğer yandan kendi yaşam tatmini açısından yüklenmek durumunda oldukları sorumluluklar ele alınmıştır. Sporcuların kişilik özellikleri, mutluluk düzeyleri ve serbest zaman doyum düzeyleri üzerine seçilmiş elit bayan güreşçiler ile ölçek çalışması gerçekleştirilmiştir.

Elit bayan güreşçilerin aldıkları ücretler karşılığında kendilerinden sürekli yüksek performans beklentisi, sayısal başarı göstermelerinin beklenmesi kaçınılmazdır. Her sporcu yaşamının idamesini sağlayabilmek için bir yandan meslek olarak yaptığı güreşte başarısını devam ettirmek, bir yandan da kendi mutluluğu, yaşam tatmini açısından farklı bir çaba içinde bulunmaktadır. Bunların etkisiyle sporcuların zorlandığı, adapte olmakta güçlük çekebileceği durumlar yaşanabilmektedir (Kılcıgil, 1998, s. 39).

Araştırmaya katılan elit bayan güreşçilerin yaş, millik sayısı ve sporculuk yaşı demografik değişkenlerine göre yapılan çalışmada, millilik sayısı değişkenine göre serbest zaman doyum ölçeği sonuçları arasında negatif anlamda bir ilişki belirlenmiştir. Bu sporcuların mesleklerinde sürekli üst düzey performans gösterme, antrenman ve müsabakalarda başarılı olarak, millilik sayısını arttırma yükümlülüğünde olduğunu, bunun etkisiyle serbest zamandan yeterince yararlanamadıklarını göstermektedir. Her bireyin en temel ihtiyaçlarından olan serbest zaman faaliyetlerine katılım, araştırma grubunda olan sporcuların yaptıkları işte başarıyı yakalayabilme, millik sayısını artırabilme çabası nedeniyle serbest zaman faaliyetlerine yeterli zaman ayıramadığı sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Yaşamını devam ettirebilmek için çalışma zorunluluğu olan her bireyin yaşayabildiği bu sorun, sporcuların mutluluk düzeylerine de olumsuz etkiler yapabilir.

Sporcuların yaşamı sadece müsabakaların olduğu dönemleri kapsamaz. Yoğun, riskli, yorucu olan sporcu yaşam tarzındaki çalışma temposu alışılmış mesai kavramlarından farklıdır. Özellikle güreş gibi bireysel mücadele sporlarında çalışma yaşamı ağırdır. Sporcunun sakatlanma ve mücadeleden yoksunluk gibi sağlığını ilgilendiren riskler barındırır. Sporcunun psikolojik sağlığını her daim koruyabilmesi için yaşam tatminleri, mutluluk düzeyleri, serbest zaman faaliyetlerine katılımlarını sağlayabilecek önlemlerin alınması gerekmektedir.

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 132

KAYNAKÇA

Akandere, M. (1997). Üniversite Gençliğinde Görülen Kaygının Giderilmesinde Sporun Etkisi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, İstanbul, 1991.

Aktop A. Biyolojik geribildirimle zihinsel antrenman yönteminin dart performansına etkisinin incelenmesi. Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya, Doktora Tezi. 2008.

Baltaş, Acar., ve Z. Baltaş, Stres ve Başa Çıkma Yolları, İstanbul: Remzi Kitabevi, 2000. Başer, E., Uygulamalı Spor Psikolojisi. 3. Baskı, Bağurgan Yayımevi, Kültür Ofset, Ankara,

1998.

Bıyıklı Y.: Genç Güreşçi Yetiştirilmesi Konusunda Kamu Kuruluşlarının Rolü ve Bursa Bölgesi Örneği, İstanbul Güreş İhtisas Kulübü Koruma Vakfı Yayını, s. 12, İstanbul, 1993.

Çolakoğlu M., Dayanıklılık Gelişiminin Metabolik ve Fizyolojik Temelleri 1. C.B.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 1995.

Çoruh Y, Karaküçük S. Üniversite öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre rekreasyonel eğilimleri ve rekreasyonel etkinliklere katılımına engel olan faktörler. International Journal of Science Culture and Sport. 2014.

Erbaş, M. (2000). Türkiye Basketbol II. Ligindeki Oyuncuların Bazı Kişisel Değişkenlerinin Durumluk Kaygı Üzerine Etkileri ve Durumluk Kaygının Takım İçi ilişkilerine Etkisinin Araştırılması, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, s.38, 41, 70

Eryılmaz A. Investigating adolescents’ subjective well-being with respect to using subjective well-being increasing strategies and determining life goals. Dusunen Adam: The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2011.

Güven, Ö., Spor Psikolojisi. (Yayınlanmamış Psikoloji Ders Notları), Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Ankara, 1997.

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 133

İğrek MM, Karataş A. Son Yüzyılda Türk Güreşi, 1.Baskı, İstanbul, Step Ajans Matbaacılık Reklamcılık Hizmetleri, 2000.

İkizler C. Sporda Başarının Psikolojisi. 2. Baskı, İstanbul, Alfa Basım Yayım. 1994.

Jonason, P.K., ve Webster, G.D. (2010). The Dirty Dozen: A concise measure of the Dark Triad. Psychological Assessment, 22, 420-432. doi: 10.1037/a0019265

Karaküçük S, Ekenci G. Okulların boş zamanları değerlendirme (rekreasyon) eğitimindeki rolü. Milli Eğitim Dergisi, 1995.

Kılcıgil, E.; Sosyal Çevre ve Spor İlişkileri, Bağırgan Yayınevi, Ankara, 1998.

Moralı, s. ve Tiryaki, Ş. (1990). Genç sporcularda yarışma performans kaygısı ve bu kaygı ile başa çıkma davranışlarının araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri 1. Ulusal Sempozyumu, Ankara,

Morgan CT., Psikolojiye Giriş, 13. Baskı, Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yayınları, 1999.

Özdemir S, Karaküçük S, Gümüş M, Kıran S. Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’nde Çalışan Yeraltı İşçilerinin Boş Zamanlarını Değerlendirme Alışkanlıklarının Belirlenmesi, 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Bildiri Kitabı, Muğla; 2006.

Özsoy, E., Rauthmann, J. F., Jonason, P. K., ve Ardıç, K., Reliability and validity of Turkish version of Dark Triad Dirty Dozen (DTDD-T), Short Dark Triad (SD3-T) and Single Item Narcissism Scale (SINS-T), Personality and Individual Differences, 2017.

Özşaker M. Gençlerin serbest zaman aktivitelerine katılamama nedenleri üzerine bir inceleme. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2012.

Öztürk, F., Sporda stres. Bursa Belediye Spor Kulübü Yayınları, Bursa, 1991.

Paulhus. D. L., ve Williams. K. M. (2002). The Dark Triad of personality: Narcissism, Machiavellianism and psychopathy. Journal of Research in Personality, 36, 556–563. doi: 10.1016/S0092-6566(02)00505-6

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 134

Persil, Y., Kişilik. (Psikoloji Ders Notları), Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Ankara, 2000.

Sevil T, Şimşek KY, Katırcı H, Çelik OV, Çeliksoy MA. Boş Zaman ve Rekreasyon Yönetimi. 1. Baskı. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını; 2012.

Tavacıoğlu Leyla, Spor Psikolojisi, Bağırgan Yayınevi, Ankara, 1999. Tekin A. Rekreasyon. Ankara: Ata Ofset Matbaacılık; 2009.

Tezcan M. Boş Zamanlar Sosyolojisi. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları; 1993.

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 135 31-10-iecses-4th-522-FC-Oral / Sözel

TÜRKİYE GENÇLER TAEKWONDO ŞAMPİYONASINA KATILAN SPORCU