• Sonuç bulunamadı

KAN AKIMI KISITLAMASI İLE YAPILAN KUVVET ANTRENMANLARININ TAEKWONDO SPORCULARININ BACAK KUVVETİ GELİŞİMİNE ETKİSİNİN

Proceedings Book

KAN AKIMI KISITLAMASI İLE YAPILAN KUVVET ANTRENMANLARININ TAEKWONDO SPORCULARININ BACAK KUVVETİ GELİŞİMİNE ETKİSİNİN

İNCELENMESİ

*Zeynep ŞAHİN *Gamze ERİKOĞLU ÖRER

* Ankara Yıldırım Beyazıd Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstititüsü Spor Bilimleri Bölümü

ÖZET

Bu çalışma, en az 2 yıl sporcu geçmişi olan, müsabakalara katılacak seviyeye ulaşmış taekwondocu sporcuların, kan akımı kısıtlaması (occlusion cuff) ile yaptırılan kuvvet egzersizlerinin bacak kuvveti gelişimine etkisini incelenmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmaya aktif olarak taekwondoya devam eden, 9 deney grubu, (yaş ortalamaları 16.89 yıl, boy ortalamaları 1.76 m, vücut ağırlığı ortalamaları 66 kg) 11 kontrol grubu (yaş ortalamaları 17.2 yıl, boy ortalamaları 1.76 m, vücut ağırlığı ortalamaları 64.6 kg) olmak üzere 20 erkek sporcu gönüllülük esas alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Antrenman öncesi deney ve kontrol grubu sporcularının ön testleri (sağ ve sol bacak çevre, 1 dk squat, durarak uzun atlama, esneklik, sırt-bacak kuvveti, kare testi) alınmıştır. Deney grubuna 6 hafta haftada 3 günboyunca taekwondo antrenmanlarının yanında kan akımı kısıtlaması ile kuvvet antrenmanı yaptırılmıştır. Kontrol grubu rutin taekwondo antrenmanlarına devam ettirilmiştir. 6 hafta sonunda deney ve kontrol grubu sporcularının son testleri (sağ ve sol bacak çevre, 1 dk squat, durarak uzun atlama, esneklik, sırt-bacak kuvveti, kare testi) alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilen ortalama ve standart sapmaları verilmiştir. Bağımsız iki grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığının test edilmesi için Mann Whitney-U Testi yapılmıştır. Çalışmanın sonunda bulgulara göre deney grubunun sağ bacak çevre (49,56cm/52,67cm), sol bacak çevre (46,89cm/51,56cm) ölçümlerinde anlamlı bir artış görülmüştür.(p<0.05) Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak kan akımı kısıtlaması ile yapılan kuvvet antrenmanlarının taekwondo sporcularının bacak kuvveti gelişimine katkı sağladığı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: kan akışı kısıtlama antrenmanı, kaatsu antrenmanı, oklüzyon

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 49 INVESTIGATION OF THE EFFECT OF TAEKWONDO ATHLETES ON LEG STRENGTH DEVELOPMENT THROUGH BLOOD CURRENT RESTRICTION

ABSTRACT

This study is planned for the development of the leg strength of the taekwondo athletes, who have been in the athletic park for at least 2 years and have reached the level of participation in the competitions, during the blood flow control (blockage cuff). 9 experimental groups (mean age 16.89 years, mean male average 1.76 m, body weight average 66 kg), 11 control group (mean age 17.2 years, mean male average 1.76 m, mean average 64.6 kg), active taekwondo in this city 20 Volunteering of male athletes is mainly explained. Pre-training experiments and pre-tests of control group athletes (right and left leg circumference, 1 minute squats, standing long jump, flexibility, back-leg strength, square test). In addition to taekwondo training, strength training was performed with blood flow limitation for 3 weeks a week for 6 weeks. The control group continued the routine taekwondo training. At the end of 6 weeks, the final tests of the experimental and control group athletes (right and left leg circumference, 1 min squat, standing long jump, flexibility, back-leg strength, square test). SPSS 22.0 program. Given mean and standard deviations were given. In the Mann Whitney-U Test for a test in which the difference between the two independent groups averages is significant. At the end of the study, according to the findings, one day was born in the experience of right leg circumference (49,56cm / 52,67cm) and left leg circumference (46,89cm / 51,56cm) of the experimental group. (P <0.05) SPSS 22.0 program was evaluated.

As a result, considering the blood flow limitation of the strength training of taekwondo athletes is considering the health of leg strength development.

Keywords: blood flow restriction training, kaatsu training, occlusion training,

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 50

GİRİŞ

Taekwondo 20 yüzyıl boyunca Kore’de bağımsız olarak geliştirilmiş ve uluslararası nitelik kazanmış bir savunma sanatıdır. Taekwondo eğitimi sorumluluk anlayışıyla birlikte kişinin kendine güvenmesini sağladığı gibi, dostluk, başarı, düşüncede işbirliği, uyum gücü, liderlik ve demokratik medeniyet gelişimi de sağlar (1).

Dövüş sanatı olarak tabir edebileceğimiz Taekwon-Do, kelime olarak el ve ayakla yapılan vuruşların ilmi, felsefesi anlamına gelir. Tae ayak vuruşları, kwon el vuruşları, Do ise bu dövüş sanatının uygulandığı esnada izlenilecek yolun ve dövüşün manevi değerlerinin genel adıdır. Taekwondonun başlıca özelliği çıplak el ve ayaklarla rakibe karşı geliştirilen, savunma tekniklerini içeren bir müsabaka sporu olmasıdır (2).

Taekwondo alt ekstremite üyeleri daha aktif olduğu, çoğunlukla dizden vuruşların ve ön bacak adalesinin fazlaca kullanıldığı bir spor branştır. Bacak gücü (patlayıcı güç) sıçrayarak vuruşlarda, savunma ve saldırılarda, kontra ataklarda değişen pozisyonlarda yüksek düzeyde önem taşımaktadır. Özellikle bacak kasının diğer kaslarına göre daha kuvvetli olması gerekmektedir. Bacak kasları bir bütün olarak dengeli bir şekilde kuvvetlendirilmezse teknik dengesizlikler ve sakatlıklar oluşacaktır (3).

Kuvvet, bir direnci yenme ya da bir dirence karşı koyabilme özelliğine kuvvet denir. Kuvvet; sürat, dayanıklılık, koordinasyon gibi motorik özellikleri temelinde barındıran bir niteliğe sahiptir. Kuvvet sporlarında sporcular daha güçlü, dayanıklılık gerektiren sporlarda daha dayanıklı, sürat ve çabukluk gerektiren sporlarda ise daha hızlı olmalarını gerektirmektedir. Sportif oyunlar içerisinde geçerli ve gerekli kuvvet türleri, maksimal kuvvet, çabuk kuvvet ve kuvvette devamlılıktır (4).

Bir çok spor branşında olduğu gibi taewondo sporunda da kuvvet özelliği sporcunun tenik özelliğini destekleyerek performansının artmasında önemli bir etkiye sahiptir. Taekwondo da anaerobik güç oldukça önemli ve gerekli bir özelliktir. Alt ekstremite anaerobik güç yani patlayıcı güç, ani vuruşlarda, sıçrayarak vuruşlarda, savunmalarda, ataklarda ve kontra ataklarda oldukça önem taşımaktadır (4).

4th International Eurasian Conference Sport Education and Society, International Juried Arts Mixed Exhibition on National Cultures 6-8 December 2019, Denizli, TURKEY

www.iecses.org 4.Uluslararası Avrasya Spor Eğitim ve Toplum Kongresi Bildiri Kitabı 51

Kan Akımı Kısıtlaması Antrenmanı

1960'lı yılların sonlarında Japon fizyoterapist Yoshiaki Sato tarafından bulunan bu antrenman metodu düşük ağırlıklarla egzersiz yapılırken kasa olan kan akışının manşon kullanarak kısıtlanması mekanizması üzerine kuruludur. Sato “Kaatsu antrenmanı” (“ka atsu” basınç artışı) olarak adlandırdığı bu antrenman metodunu önce kendi üzerinde, daha sonra eğitim merkezine gelen kişiler üzerinde uygulamıştır. Shinohara ve arkadaşları kan akışı kısıtlama (BFR) yöntemi kullanılarak yapılan düşük ağırlıklı direnç egzersizinin kas kuvvetini arttırdığını gösteren İngilizce literatüre geçen ilk çalışmayı 1997 yılında yapmışlardır. Daha sonra yapılan birkaç çalışma, BFR ile kombinasyon halinde yapılan düşük ağırlıklı antrenmanın (1 MT'in %20-50'si) geleneksel kuvvet antrenmanlarıyla kıyaslandığında kas kitlesi artışında benzer kazançlar sağladığını göstermiştir. Bu nispeten yeni olan antrenman metoduyla, sedanter genç bireylerde kas gücü, kas boyutu ve protein sentezinde kazançlar elde edilmesinin yanında aynı zamanda yaşlılarda, iyi antrene sporcularda ve ön çapraz bağ cerrahisi sonrası rehabilitasyon hastalarında benzer kazanımlar elde edilmiştir. Benzer şekilde, BFR antrenmanı kasa yüklenme olmadığı zaman kasta gelişebilecek atrofiye karşı koyabilir (5)

Tüm bu sebeplerden dolayı kan akımı kısıtlama yöntemi kullanılarak yapılan kuvvet egzersizleriyle taekwondocu sporcuların bacak kuvvetini artırmak için bu çalışma planlanmıştır.