• Sonuç bulunamadı

letmeler belli bir deiim sürecinden geçmektedirler. Bu deiime ayak uydurabilen, dier iletmelerden farkllaabilen iletmeler baarl olmaktadrlar. Deien koullarda, müteri memnuniyeti kavram önemli rol oynamaktadr. Yakn gelecekte, müteri memnuniyetinin yerini, mal veya hizmetlerin sözcülüünü üstlenen müteriler alacaktr. Müteriler, sosyal sorumluluk kampanyalarn baar ile yöneten, toplumun güncel sorunlarn, istek ve ihtiyaçlarn yakndan izleyen iletme ve markalara kar kendilerini daha yakn hissedeceklerdir. letmeler de bu müterilerle aralarndaki duygusal ba gelitireceklerdir. Bunun sonucunda, müteriler satn alma tercihlerinde sosyal sorumluluk kampanyalarn baar ile yürüten iletmeleri tercih edeceklerdir. letmenin sunduu deer paketinden memnun kalnmas durumunda, iletmeye kar ballk gelitirecek ve daha sonraki satn almlarnda yine ayn iletmeyi tercih edeceklerdir.

Pazarlama açsndan, sosyal sorumluluk kampanyalarnn yürütülmesinden elde edilen en önemli ekonomik yararlar; müterilerin iletmelerin mal veya hizmetleri ile ilgili olumlu deerlendirme yapmas, markann tercih edilmesi ve markann tavsiye edilmesidir. letmelerin uyguladklar sosyal sorumluluk kampanyalar, mal sembollerinde olduu gibi, müteri için hem ekonomik açdan hem de rasyonel açdan ballk yaratmakta ve müterilerin tüketim davranlarn deitirmektedir. Müteri, sosyal sorumluluk anlayn, sadece daha önce denedii ya da kulland bir mal satn alrken deil, yeni bir mal deerlendirirken de dikkate almaktadr (Klein ve Dawar, 2004: 7).

Sosyal sorumluluk kampanyalarn bilinçli olarak yürüten iletmeler, yeni pazarlara girme ve müteri ball salamada önemli avantajlar elde etmektedir. Müteriler gibi yatrmclar da iletmelerin fonlarna yatrm yapmadan önce o iletmenin sosyal sorumluluk konusundaki performansn deerlendirmeye balamtr.

letmeler, sosyal sorumluluk anlay içinde faaliyetlerini sürdürürken, çevreye daha az zarar vermek için kaynaklarn daha etkin kullanmaktadr. Bu da iletmeye maliyet tasarrufu salamaktadr (Luetkenhorst, 2004: 160).

letmelerin en düük maliyetle müteri memnuniyetini devam ettirmesi için mal veya hizmetlerle müteri arasnda duygusal ba kurmas gerekmektedir. Bu duygusal ban kurulmasnda sosyal sorumluluk kampanyalar önemli rol üstlenmektedir.

ngiltere’de 1996 ylnda tüketiciler arasnda yaplan bir aratrma aadaki sonuçlar ortaya koymaktadr (Özgen, 2006: 29);

¾ Fiyat ve kalite eit olduunda, tüketicilerin iyi bir sosyal amaçla ilikili markalar tercih etme olasl %76 dr.

¾ Tüketicilerin %64’ü sosyal bir amaçla ilikili bir mal için biraz daha fazla (ortalama %5 daha fazla) ödemeye razdr.

¾ Nüfusun %20’si doru bir sosyal amaç için %10 daha fazla ödemeye razdr.

¾ Tüketicilerin %37’si üretici irketi sevmedii için mal almay her zaman reddediyor. %37’lik bir ksm da bazen reddettiini söylüyor.

Deer sistemi ve ahlak normlarnn giderek önem kazanmas esas olarak toplumda iki konuda bilinç düzeyinin yükselmesiyle ilikilidir. Bunlardan birincisi, hava, su ve çevre kirliliine duyarllnn artmas, ikincisi ise; i felsefesinde sosyal sorumluluk ilklerinin ar basmasdr. Herhangi bir durgunluk döneminde, derhal iten eleman çkartmaya yönelen tavrlar giderek daha fazla tepki toplamaktadr. “Eer kalite ve fiyat fark olmasa, dünya için iyi eyler yaptna inandm ve sosyal sorumluluk tayan iletmelerin mallarn tercih ederim” diyenlerin oran üç yl içinde %55’ten %65’e yükselmitir. Benzer ekilde, çalanlarda ayn özellikteki bir

Sosyal sorumluluk kampanyalar, bir iletmeyi veya bir markay ilgili bir gönüllü kurulu veya sosyal amaca, karlkl yarar salamak üzere balayan stratejik bir konumlandrma arac olduuna göre, sosyal sorumluluk kampanyalar kurumun itibarn gelitirmekte, marka bilincini ve müteri balln arttrmakta, satlara ivme kazandrmakta ve medyann ilgisini çekmektedir (Özgen, 2006: 26).

Bloom ve dierleri (2003) çalmasnda, son yllarda tüketiciler, markalarn ne ekilde pazarlanmakta olduuna dikkat etmekte ve izlemekte olduunu, ayrca; tüketicilerin, iletmenin pazarlama programnda desteklenen sosyal amaca kar herhangi bir ekilde yaknlk veya olumlu duygulara sahip olmalarndan dolay pazarlamann yaplma eklinden holanrlarsa, tercihlerini olutururken markann veya iletmenin pazarlama programn, sosyal olmayan yani ticari bir amac desteklemeyen bir iletmenin pazarlama programna göre daha fazla tercih ettiklerini vurgulamtr. 1999 ylnda Business for Social Responsibility tarafndan yürütülen anket çalmas benzer bulgular vurgular niteliktedir. Anket sonuçlarna göre (www.bsr.org Eriim Tarihi: 28.08.2009);

9 Ankete katlanlarn %60’ sosyal sorumluluk anlayna dayanan bir iletmeden etkilendiklerini belirtmitir.

9 Ankete katlanlarn %90’ iletmelerin karllktan çok daha fazlasna odaklanmalarn istemektedir.

9 Anketi cevaplayanlarn %17’si sosyal sorumluluk bilincinin olmadn algladklar iletmelerin mallarn satn almadklarn ifade etmilerdir.

9 Anketi cevaplayanlarn %40’ sosyal sorumluluu olmadn algladklar iletmeler hakknda ya olumsuz tepki verdiklerini ya da çevreye olumsuz azdan aza iletiimi gerçekletirdiklerini belirtmilerdir.

Yazn taramas sonucunda sosyal sorumluluk kampanyalarn uygulayan iletmelere kar tüketiciler ballk duymakta olup, satn alma tercihini genellikle bu iletmeden yana kullanmaktadr.

Sosyal sorumluluk kampanyalarnn öncelikli amac; toplumsal yarar salamaktadr. Ancak toplumun yararnn dnda bu kampanyalarn ikincil beklentileri de söz konusu olmaktadr. Bu beklentiler ise, en temel balklar halinde u ekilde sralanabilmektedir (Özgen, 2006: 39);

¾ Kurumsal tibar

¾ Olumlu maj

¾ Çalanlarn kurumlarndan gurur duymalar ve çalanlarn motivasyonu (çalanlarnn kampanyada bizzat yer almalarn salamas ise çalanlarn aidiyet duygularn arttrr)

¾ Farkndalk Yaratmak

¾ Bilinirlii Arttrmak

¾ Scak Sat (Kampanyay yürüten bir iletmenin, satlan maldan elde edilen gelirin belirli bir ksmnn sosyal sorumluluk kampanyasna aktarlacan duyurmas o maln tercih edilirliini salayacak ve bu da o dönemde satlar arttracaktr)

¾ Kriz dönemlerini atlatmada yaplan sosyal sorumluluk çalmalarna atfta bulunmak (toplumsal yarar gözeten bir iletmenin yakalad kriz durumunda yapm ya da yapmakta olduu toplumsal yarar içerikli kampanya krizi atlatmakta önemli bir referans olacaktr)

Bugün gelinen nokta incelendiinde, tüketiciler artk bir mal sadece kalitesi ve maddi deerleri ile deil, bu mal üreten iletmenin sosyal sorumluluk faaliyetleri ile birlikte deerlendirerek tercih etmektedir (Ylmaz, 2009: 295).

Müteri ball ile ilgili yaznda birçok çalma bulunmaktadr. Bu çalmalarn her biri müteri ball ile farkl bir deiken arasnda iliki kurmu olup, hepsindeki ortak sonuç; müteri ballnn uzun dönemde iletme karllna olumlu yönde katk saladdr. Sosyal sorumluluk anlay ile ilgili de birçok çalma bulunmaktadr. Müteri ball ve sosyal sorumluluk anlay konusundaki yaznda geçen çalmalar aadaki gibi özetlenmitir.

Aaker (1991) marka deeri yaratma sürecinde balln rolünü aratrd çalmasnda, marka ballnn pazarlama maliyetlerini azaltmak, yeni müteri elde etmek ve ticaret hacminde art salamak gibi pek çok pazarlama avantaj salad sonucuna ulamtr.

Mazanec (1995) otel iletmelerinde yapm olduu çalmasnda, müteri tercihleri, müteri ball ve müteri memnuniyeti ile kurum imaj arasnda pozitif bir iliki olduunu, kurum imaj, pazarlama faaliyetlerini pozitif ve negatif etkileyebilen çok önemli bir deiken olduunu vurgulamtr.

Kandampully ve Suhartanto (2000) otel iletmelerinde kurumsal imajn müteri memnuniyeti ve müteri ball üzerindeki rolünü aratrdklarnda, otelin kurumsal imajnn müteri memnuniyeti ve ballna etkisinin pozitif yönde ve önemli olduunu belirtmilerdir. Ayrca, müteri ballnn temel iki boyutu olan olumlu tavsiyelerde bulunma ve tekrar satn alma eilimi gösterebilmeleri için iletmelerin olumlu kurum imajna sahip olmalar gerektiini ifade etmilerdir.

Sen ve Bhattacharya (2001) müterilerin sosyal sorumluluk kampanyalarna gösterdii tepkiyi incelediklerinde, normal koullar altnda müterilerin, sosyal sorumluluk kampanyas uygulayan iletmelerin mal ve hizmetlerini tercih ettikleri sonucuna ulamlardr.

Luarn ve Lin (2003) elektronik hizmetler için müteri balln belirlemeye yönelik bir model önerisinde bulunduu çalmasnda, müteri ballnn davransal ve tutum boyutlarn incelemitir. Bu inceleme için müteri ballnn boyutlarn oluturan güven, müteri memnuniyeti ve alglanan deer deikenlerini ele alm, güven, müteri memnuniyeti ve alglanan deerin balln olumasnda hep beraber etkileri olduu ve hatta tekrar satn alma sözü vermenin güven, müteri memnuniyeti ve alglanan deer deikenlerinden daha fazla etkili olduu sonucuna ulamtr. Bununla birlikte, çalmann sonucunda, müteri memnuniyeti ve alglanan deerin ballk üzerinde dolayl etkisi olduunu belirtmilerdir.

Ranaweera ve Prabhu (2003) müteri memnuniyeti ve güvenin, müteriyi elde tutma ve olumlu azdan aza iletiim üzerindeki etkilerini aratrdklar çalmalarnda, müteri memnuniyetinin, müteriyi elde tutmada, güvenden daha güçlü bir etkiye sahip olduu, iletmelerin memnuniyet ve güveni gelitirmeye yönelik stratejilere daha fazla önem vermeleri gerektii ve memnun edici tüm hizmet iyiletirmelerinin, hizmet baarszlklarnn hepsini gidermek için yeterli olmadn ifade etmilerdir.

Anderson ve Srinivasan (2003) elektronik ticarette müteri memnuniyetinin müteri ball üzerindeki etkisini incelemitir. Dier çalmalardaki sonuçlar destekler nitelikte, iletme tarafndan yaratlan güven ve alglanan deer ile müteri memnuniyetinin, müteri ball üzerinde çok önemli etkisi olduu sonucuna ulamlardr.

Kim, Park ve Jeong (2004) müteri memnuniyetinin ve deitirme maliyetinin müteri ball üzerindeki etkisini inceledii çalmasnda, müteri memnuniyeti ve deitirme maliyetinin, müterinin karakteristik özelliklerinin, psikolojisinin, davranlarnn açklanmasnda ve müteri ballnn olumasnda önemli rol oynadn vurgulamtr.

çalmasnda, sosyal sorumluluk kampanyalarn uygulayan iletmelerin müterilerin tutum ve davranlarn olumlu yönde etkiledii ve bu etkinin hem dorudan hem de dolayl bir etki olduunu vurgulamtr.

Yi ve La (2004) müteri ballnn müteri memnuniyeti ve tekrar satn alma davrann nasl etkilediini aratrd çalmasnda, müteri ballnn gelecek satn alma davrannn habercisi olduu sonucuna ulamtr.

Yang ve Peterson (2004) deitirme maliyetinin, müteri memnuniyetinden müteri ballna doru ve alglanan deer arasndaki araclk etkisini ortaya koymaya yönelik çalmasnda, müteri balln salamak için iletmelerin memnuniyet ve alglanan deer üzerine odaklanmalar gerektii ve deitirme maliyetinin memnuniyet, ballk ve alglanan deer üzerindeki araclk etkisinin memnuniyetin ortalamann üstündeki düzeylerinde gerçekletiini ifade etmitir.

Pont ve Mcquilkon (2005) banka iletmelerinde müteri memnuniyeti ve müteri ball arasndaki ilikiyi inceledikleri çalmalarnda, müteri memnuniyetinin ballk, ayn mal ve hizmet için daha fazla ödeme ve yöneticilere müteri memnuniyetini arttrmak için iletme politikalarn deitirme gibi birçok konuda bilgi verdii sonucuna ulamlardr. Ayrca, memnuniyetin daha sonraki satn almalarda yol gösterici olduunu belirtmilerdir.

Mohr ve Webb (2005) sosyal sorumluluk kampanyalarnn etkisi ve müterilerin bu kampanyalara tepkisini belirlemeye yönelik çalmasnda, müterilerin irketi deerlendirmesinde, sosyal sorumluluk kampanyalarnn pozitif etkisi olduu, satn alma amacn etkiledii ve müteriler üzerinde sosyal sorumluluk kampanyalarnn fiyat konusundan daha güçlü bir etki yaratt sonucuna ulamlardr.

Lin ve Wang (2006) müteri ball kavramnn mobil ticeretteki etkisini inceleyen çalmasnda, müteri ballnn alglanan deer, güven, alkanlklar ve müteri memnuniyetinden etkilendiini, müteri memnuniyetinin, güven ve alglanan

deer ile ballk arasndaki ilikiyi salayan çok önemli bir rol oynadn vurgulamlardr.

Luo ve Bhattacharya (2006) sosyal sorumluluk, müteri memnuniyeti ve pazar deeri arasndaki ilikiyi inceledikleri çalmalarnda, müteri memnuniyetinin sosyal sorumluluk anlay ve pazar deeri arasnda araclk görevi üstlendii, iletmelerin sahip olduu yeterliliklerin sosyal sorumluluk kampanyalarna yaplan finansal yatrm hafifletici etkide bulunduunu belirtmilerdir.

Marangoz ve Biber (2007) çalmasnda kurum imajnn ve kurumsal ünün müteri ballna etkilerini aratrmlardr. Kurumsal imajn ve kurumsal ünün müteri balln olumlu yönde etkiledii sonucuna ulamlardr. Yani müteri ball oluturmada, kurumsal imaj ve kurumsal ün etkili ve önemlidir.

Duman, Ayduan ve Koçak (2007) karayolu tamacl hizmetlerinde hizmet kalitesi, hizmet deeri, müteri memnuniyeti ve müteri ball ilikilerini deerlendirdikleri çalmalarnda, balln en güçlü belirleyicisinin hizmet kalitesi olduunu ortaya çkarmlardr.

Webb, Mohr ve Harris (2008) sosyal sorumluluk anlayn benimseyen iletmelerin pazarlama stratejilerini deitirdiini, geri dönüümlü mallar kullanmaya baladklarn, çevreye verdikleri zararlar en aza indirmeye çaltklarn ve satn almlarnn temelinde sosyal sorumluluk performans bulunduunu belirtmilerdir.

Çat ve Koçolu (2008) ise müteri ball ile müteri memnuniyeti arasndaki ilikiyi belirlemeye yönelik aratrmasnda, müteri memnuniyetini oluturan faktörler ile davransal ve tutumsal ballk arasnda ilikinin var olduunu, bu ilikinin pozitif ve güçlü bir iliki olduunu belirtmilerdir.

tler ve Gökmen (2009) ilikisel yarar, güven, özel ilgi, müteri memnuniyeti ve müteri ball arasndaki ilikiyi aratrdklar çalmalarnda, sralanan tüm bu

deikenler arasnda anlaml ve pozitif yönlü bir iliki olduu sonucuna ulamlardr.

Müteri ball ve sosyal sorumluluk kampanyalar ile ilgili sralanan çalmalarn çounda benzer deikenler ve ilikiler kurulmutur. Müteri ball ile ilgili çalmalarda, müteri memnuniyeti, güven, deitirme maliyeti ile ballk arasnda ilikiler kurulmu ve bu deikenler ile ballk arasnda pozitif yönlü ilikiler ortaya çkmtr. Sosyal sorumluluk kampanyalar ile ilgili olan çalmalarda bu kampanyalar uygulayan iletmeleri müterilerin daha fazla tercih ettii ve daha fazla satn alma gerçekletirdikleri sonucuna ulalmtr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARINDA MÜTER BALILIININ BELRLENMESNE YÖNELK BR UYGULAMA

Sosyal sorumluluk kampanyalar, önemi her geçen artan ve iletmelerin daha fazla önem vermeye baladklar bir faaliyettir. Özellikle uzun dönemde, sosyal sorumluluk kampanyalarn yürütmek iletmelere, kurum imajnn olumlu yönde gelimesi, elde edilen karlarda art, müteri memnuniyetinde art ve müteri ballnn salanmas gibi pek çok yarar salamaktadr.

Çalmann bu bölümü aratrmann amac, yöntemi, aratrma modeli, hipotezleri ve anket formu ile ilgili bilgilerden ve aratrma sonuçlarnn analizi, deerlendirilmesi ve bulgularn yorumlanmasndan olumaktadr.

3.1. ARATIRMANIN AMACI

Aratrmann amac, sosyal sorumluluk kampanyalarnn müteri ballnn belirlenmesindeki rolünün aratrlmasdr. Bu amac en fazla hizmet sektöründeki iletmeler yerine getirmektedir. Bu balamda, sosyal sorumluluk kampanyalarna dier sektörlere göre daha fazla önem veren ve bütçelerinde bu kampanyalara daha fazla pay ayran, bankaclk sektöründe faaliyet gösteren X bankasnn müterilerinin sosyal sorumluluk kampanyalarna olan duyarllklar ve bankaya olan ballklar belirlenmitir. Bankann tercih edilmesinin nedeni; bankalarn tüketicilere daha fazla güven salama zorunluluudur. Çünkü tüketicilerin, duyduklar güven ile tüketici harcamalar ve kurumsal itibar arasnda yakn iliki bulunmaktadr. Günümüzde, bu güven ortamn yaratabilmek için bankalar daha fazla sosyal sorumluluk kampanyas yürütmeye balamlardr. letmelerin mal ve hizmetlerinin kalitesi, sunum ekli, fiyat stratejileri, pazarlama ve reklam faaliyetleri müterilerin kararlarnda önemli rol oynamaktadr. Ancak, bugün hemen hemen her iletmenin mal, hizmet ve fiyat stratejileri birbirine benzerlik göstermekte, iletmelerin rakiplerinden farkllamas ve rekabette onlardan bir adm önde yer alabilmeleri müteri ile aralarnda kurduklar

topluma olan duyarlln ve katklarn görmek istemektedir. Bu nedenle de iletmeler sosyal sorumluluk kampanyalarna daha fazla bütçe ayrmakta ve yürüttükleri faaliyetleri kitle iletiim araçlar ile topluma duyurmaktadr. Böylece, toplumun, yürütülen sosyal sorumluluk kampanyalar ile ilgili farkndal salanmakta, marka hatrlanrl ve tannrl artmaktadr.

X bankasnn yürüttüü sosyal sorumluluk kampanyalarnn, bankann sunduu hizmetlerden yararlanan müteriler üzerinde ne kadar etkili olduunun ve yürütülen bu kampanyalarn müterileri iletmeye balayp balamadnn belirlenmesine yönelik bir alan aratrmas yaplmtr.