• Sonuç bulunamadı

Sosyal sorumluluk anlaynn birçok uygulama alan bulunmaktadr. letmeler yürüttükleri sosyal sorumluluk kampanyalarnda bu alanlardan birini seçebilecekleri gibi, birden fazla alana ayn anda veya farkl zamanlarda yönelebilirler.

letmelerin faaliyetleri ile ilikili bir çok sosyal sorumluluk alan bulunmaktadr. Sosyal sorumluluklarn snrlarn, kapsam ve konularn u ekilde sralamak mümkündür (Eren, 2005: 103-107):

• letmenin ve yöneticilerinin, hissedarlarna veya sermaye sahiplerine kar olan yükümlülükleridir.

• Yakn çevreye istihdam olanaklarnn teminidir. e almada cinsiyete, rka ve sosyal snflara eit davranlmaldr.

• Tüketicinin korunmasna yönelik faaliyetlerde bulunulmaldr.

•  ahlakna sahip olunmaldr. Haksz ve ar karlar elde etme rakip iletme mallarn kötüleyici ve küçük düürücü reklamlar yapma gibi i ahlakna ters davranlar sergilenmemelidir.

• Çevre kirliliinin önlenmesi ve çevrenin yaanabilecek bir ortam olarak korunmas için çaba gösterilmelidir.

Bu konular; iletmelerin sosyal sorumluluk kampanyalarnn kapsamn oluturmaktadr. Sosyal sorumluluk kampanyalarnn kapsam zaman içinde deiebilir. Ayn ekilde alanlar da zaman içinde geliip, çeitlenebilmektedir.

Bu kapsamda, Kitchen (1999: 131) sosyal sorumluluk kampanyalar ile ilgili çalmasnda, ideal iletmelerin sahip olmas gereken alt önemli özelliin sosyal sorumluluk uygulamasnda da kendini göstereceini belirtmitir. Bu özellikleri; yüksek etik standartlar, iyi/kaliteli çalanlar, eitime kendini adamlk, eit frsatlara kendini adamlk, aratrma ve gelitirmeye yatrm olarak sralamtr.

letmenin sahip olmas gereken özelliklerin dnda yerine getirmek zorunda olduu baz sorumluluklar da bulunmaktadr. Yaplan çalmalarda, iletmelerin sorumluluklar farkl ekillerde isimlendirilmi ve snflandrlmtr. Bu sorumluluklar; temel sorumluluklar, meslee kar sorumluluklar, iverene kar sorumluluklar, müterilere ve hedef müterilere kar sorumluluklar ve yatrmclara kar sorumluluklardan olumaktadr. Temel sorumluluklar; mevzuat çok iyi bilmek, mevzuata uygun davranlarda bulunmaktr. Meslee kar sorumluluklar; dürüstlük, güvenilirlik ve yetkinlie sahip olmaktr. verene kar sorumluluklar; iverene rekabet yaratc baka bir i yaplmamas, baka ilerden elde edilen gelirlerin yönetime bildirilmesidir. Müterilere ve hedef müterilere kar sorumluluk; müteri çkarlarnn en üst düzeyde korunmas, müteri gizliliinin korunmas, mal ve hizmetlerle ilgili yanl bilgi verilmemesi konusunda titiz davranmaktr. Yatrmclara kar sorumluluk; yatrm yapan kiilere belli bir gelir salanmaldr. Sosyal sorumluluk anlaynn kurulularn çalma alan ile ilgisi yoktur. Sosyal sorumluluk bütünü ilgilendiren bir sorumluluktur (www.adinka.com Eriim Tarihi: 25.08.2009).

letmelerin sosyal sorumluluk alanlar yazn taramas sonucunda yukarda açkland gibi farkl kiiler tarafndan farkl ekillerde tanmlanmasna ramen, genel olarak iletmelerin sosyal sorumluluk alanlarn, çevreye yönelik, tüketiciye yönelik, sala yönelik, ekonomik geliime yönelik, eitime yönelik ve kültürel faaliyetlere yönelik sorumluluklar olarak özetlemek mümkündür.

Çevreye yönelik sorumluluk; iletmelerin temel sorumluluklarndan biri olan,

toplumsal normlara, deerlere ve inançlara saygl olmak ve onlar dikkate alarak faaliyetleri yürütmektir. letmelerin içinde bulunduu toplumun bütün bireylerine en iyi ekilde yaama imkan salayacak faaliyetlerde bulunmalar ve toplumsal katma deeri yükseltmeleri yeni i anlaynn gereidir (Özüpek, 2005: 62). Çevrenin korunmas konusunda, siyasal ve yerel düzenlemelere uyum, enerji tasarrufu politikalarnn çok ötesinde bir boyut kazanmtr. Birçok kii, çevre koruma örgütleri ve büyük iletmeler, artk çevre koruma çabalarnn, daha az kaynak harcayan mallarn, süreçlerin, hizmetlerin gelitirilmesi, sunulmas, atk ve emisyonlarn azaltlmas, sürdürülebilir bir küresel kaynak kullanm programlarnn oluturulmas yönünde çalmaktadr (Zorolu, 2001: 93). letmenin çevreye yönelik sorumluluklarnda toplumsal normlara, deerlere ve inançlara saygl olmak ve onlar dikkate alarak faaliyette bulunmak yer almaktadr. letmelerin bunun dnda, faaliyette bulunduu toplumun bireylerine en iyi ekilde yaama ve çalma imkan salayacak ekilde baz konulara katk vermeleri ve topluma yarar salamalar gerekmektedir. Bu ekilde, toplumsal katma deeri yükseltmi olacaklardr (Rosen, 1998: 35-36).

letmeler, son yllarda etkisini göstermeye balayan küresel snma gibi doal olaylara kar tüketicilerini korumak için çevreye yönelik sorumluluklarn daha fazla dikkate almaya balamtr. Bu balamda, küresel snmaya önlem olarak mallarnda farkllamaya gitmitir. Örnein; elektrik tasarrufu salayan mallar ve ampüller üretilmitir.

Tüketiciye Yönelik Sorumluluk; ekonomik faaliyetin temelinde tüketicilerin

tercihleri ve ihtiyaçlar yer almaktadr. letmeler bu isteklere uymakla hem maksimum kar elde edecekler, hem de toplumun kaynaklarn gereksiz yere harcamam olacaklardr. Mal ve hizmetler hakknda doru bilgi vermek, mal ve hizmetlerle ilgili tüketici ikayet ve eletirilerine açk olmak, sosyal pazarlama anlaynn gereklerindendir. Bu tür bir davran, hem ahlaka uygun, hem de sosyal açdan sorumlu bir davrantr. Zaten tüketiciler, üretim için üretim yapan iletmelere

beklentilerine cevap vermek özellikle iletme açsndan önemlidir (Özgener, 2000: 184).

Tüketicilerin haklarnn korunmas, tüketiciye yönelik sorumluluklarn en banda gelmektedir. Tüketiciye yönelik sorumlulukta, tüketicinin istedii mal, istedii yerde ve zamanda bulmasnn yan sra dürüst reklam, bilgilendirme, tüketicilerin haklarn arama imkan yaratlmas, garanti ve servis imkan sunulmas bulunmaktadr.

letmeler, tüketiciye yönelik sorumluluklar yerine getirmekle, tüketicilerin güvenini kazanmaktadr. Tüketicinin güveninin kazanlmas sonucu, iletmeye kar müterinin ballk duygusu olumaktadr.

Sala Yönelik Sorumluluk: letmelerin birçou toplumun sal için

yaplan yatrmn sadece sosyal yönden sorumluluk olmadn, ayn zamanda iletme, çalanlar, paydalar ve toplumun tümünü kapsayan, istenen önemli ve gerekli görülen bir sorumluluk olduu inancn tamaktadr. Salk ve dier sosyal refah kampanyalar iletmelerin toplumda olumlu bir izlenim yaratmasn salayacaktr. Bu durum, iletmeyi hem çalanlar açsndan cazip klacak hem de potansiyel yatrmclar etkileyecektir (Bovee ve dierleri, 1993: 111).

Ekonomik Geliime Yönelik Sorumluluk: Ekonomik geliime yönelik

sorumluluklar temel olarak, iyi, kaliteli bir mal uygun fiyata üretip, iletme sahip ve hissedarlarna kazanç salamaktr. Yaplan çalmalarda ekonomik geliime yönelik sorumluluklar bütünsel olarak u ekilde ifade edilmektedir (Lantos, 2001: 6-7);

• letmeye yatrm yapan kiilere, yatrm yaplan fonlardan uygun geri dönüüm salamak,

• Müteriyi gerçek deere sahip mal ve hizmetler ile memnun etmek,

• nsanlara maddi anlamda durumlarnn geliecei hissini vermek,

• Yeni i alanlar salamak

Eitime Yönelik Sorumluluk: letmeler eitime yönelik sorumluluklara

dier sorumluluklardan çok daha fazla önem vermektedir. Aslnda iletmeler çevrelerinde bulunan eitim kurumlarna gereken ilgi ve destei göstermelidirler. letme, sadece çevresine deil, ayn zamanda çalanlarna da gereken eitim desteini salamaldr.

Bu nedenle, iletme kurum içine dönük eitim faaliyetlerine gereken hassasiyeti göstermeli, eitim kurumlarna gerekli maddi ve manevi destei vermeli, ayn zamanda toplumsal bilincin geliimine katkda bulunan eitim faaliyetlerinde bulunmaldr. letmelerin eitim kurumlaryla ibirlii yapmas ve eitime gönüllü destek vermesi hem iletmenin gelecei hem de toplumun gelecei için önem tamaktadr (Özgener, 2004: 200).

Kültürel Faaliyetlere Yönelik Sorumluluk: letmelerin kültürel faaliyetlere

yönelikte sorumluluklar bulunmaktadr. letmelerin sosyal sorumluluklarn yerine getirmelerinin en genel ekli, yerel ve ulusal yardm kurulular, vakf ve dernek gibi organizasyonlar araclyla bata bulunmalar ve kültürel faaliyetleri finanse etmeleridir. letmeler kültürel faaliyetlere yaptklar katklar arttrarak toplumun yaam kalitesini yükseltmeye çalmaktadr (Bayrak, 2001: 113).

Sosyal sorumluluk anlaynn uygulama alanlarnn nda, bir takm sorumluluklar ekil 1.1’de gösterilmitir;

ekil 1. 1: Sosyal Sorumluluk Piramidi

ekil 1.1’de görüldüü gibi Caroll (1991) sosyal sorumluluk ile ilgili çalmasnda sorumluluklar bir piramide benzetmitir. Piramidin taban ekonomik sorumluluklardan olumakta, ikinci basamak yasal sorumluluk, üçüncü basamak etik sorumluluk ve dördüncü basamak ise gönüllü sorumluluklardr. Ekonomik sorumluluklar, karl olma ile ilgili ve zorunlu sorumluluklardr. Yasal sorumluluklar, kanuna uyma ile ilgili ve zorunlu sorumluluklardr. Etik sorumluluklar, etik olma ile ilgili ve beklenilen sorumluluklardr. Gönüllü sorumluluklar ise iyi bir kurumsal vatanda olma ile ilgili ve arzu edilen sorumluluklardr.

Ekonomik Sorumluluk; letmelerin o ülke tarafndan kendisine iletmesi

için emanet edilen kaynaklar en etkili ve verimli biçimde kullanmalar ve toplumun ihtiyaçlarna uygun miktar ve kalitede üretimde bulunmalar zorunluluunu ifade etmektedir (Ylmaz, 2009: 298). letmelerin hepsinin ilk düzeydeki sorumluluu, toplumun ihtiyaç duyduu ve istedii mal ve hizmetleri üretmek, temin etmek için kaynaklar uzun dönemde verimli bir biçimde kullanmak ve üretilenleri karl bir biçimde satmaktr (Bone ve Kurtiz, 1999: 13). Ekonomik boyut, mallarn ve hizmetlerin üretiminde kullanlan kaynaklarn, sosyal bir süreç içinde nasl bir dalm gösterdii ile ilgilenmektedir (Ferrell ve Friedrich, 1994: 69). Ekonomik

Ekonomik Sorumluluklar Yasal Sorumluluklar Gönüllü Sorumluluklar Etik Sorumluluklar

boyutta, iletmeler, üzerinde dorudan ya da dolayl olarak olumlu yönlü etkiyi amaçlayan faaliyetleri içermektedir. letmelerin yürüttükleri baz faaliyetler dorudan bazlar ise, dolayl olarak ekonomik faaliyetler içinde deerlendirilmektedir. Dorudan ekonomik faaliyetlere örnek olarak; iletmenin satlarn arttrma faaliyetleri olabilir. Dolayl ekonomik faaliyetlere örnek olarak; çalanlar motive edici faaliyetler olabilmektedir (Schwartz ve Carroll, 2003: 508). Ekonomik sorumlulukta, iletme toplumun istedii mal ve hizmeti üretmekte ve doru bir fiyattan satmaktadr. Ayrca, fiyatlar sunulan mal ve hizmetlerin gerçek deeri olmaldr. letmeler açsndan da iletmenin sürdürülebilirliini salayacak, yatrmclarna karln verecek yeterlilikte kar salamaldr (Carroll ve Buchholtz, 2000: 33).

Yasal Sorumluluk; Yasal sorumluluk, iletmelerin belli ölçülerde kanunlara

balln gerekli klmaktadr. letmeler sadece temel kanunlara bal kalmamakta, bu kanunlarla beraber ekonomik bir takm sorumluluklarn gerektirdii kanun ve düzenlemelere de uymaktadrlar (Joyner ve Payne, 2002: 307). Toplum, iletmenin, içinde bulunduu ülkenin kanunlarna göre faaliyette bulunmasn beklemektedir. Ayrca, taraf olarak iletmenin, iletme ve toplum arasndaki sosyal sözlemeye uygun davranmasn talep etmektedir (Carroll, 1991: 41). letmeler, tüketici güvenlii ve çevre korumas gibi alanlarda tek bana yeterli duyarlla sahip deildir. Bu nedenle, devlet sosyal sorumluluk anlayn yasalarla garanti altna almakta ve uygulanmasn salamaktadr (Ferrell ve Friedrich, 1994: 73).

letmelerin faaliyetlerini yürütürken göz önünde bulundurmalar gereken kurallar kanunlarla belirlenmitir. letmelerin bu belirtilen kurallara uymalar yasal bir zorunluluktur. letmeler, bu yasal zorunluluklarn yerine getirmedikleri zaman kanun karsnda suçlu duruma dümektedirler.

Etik Sorumluluk; Sosyal sorumluluun etik boyutunda, kanuna balanmad

halde, örgütsel üyeler, topluluk ve toplum tarafndan beklenen veya yasaklanan davran ve faaliyetleri ifade etmektedir. Etik sorumluluklar, müteriler, çalanlar,

standartlar, normlar ve beklentilerdir (Gülolu, 1998: 405). Etik sorumluluklar hak ve adalet kavramlarna ilikin sorumluluklardr. Örnein; çalanlarn haklar, kurum içi adaletin salanmas v.s. gibi. Ayrca, hemen her toplumda yalan, hile, hrszlk ve bakalarna zarar veren davranlar etik olmayan davranlardr. Etik sorumluluklar yasalarda yer almasalar da, toplumun iletmelerden bekledii doru ve adil davranlar kapsamaktadr (Ay, 2003: 59). Bu sorumluluklar, iletmelerin toplumun deerleri ile uyum içinde faaliyet göstermesi üzerine odaklanmaktadr (Ferrell ve Friedrich, 1994: 81). Etik sorumluluklar, etik davranmay, dürüst olmay, doru olan yapmay, toplumun haklarna saygy, yaplan faaliyetlerin toplumun üzerinde yaratt etkiyi dikkate almay gerektirmektedir (Uzkesici, 2005: 69).

letmelerin etik sorumluluklar, hukuki sorumluluklarda olduu gibi yasalarla belirlenmitir. Ancak iletmeler, bu sorumluluklar toplum normlar olarak kabul edip, yerine getirmek zorundadr. Rekabetin ivme kazand pazarlarda etik sorumluluklar tam anlam ile yerine getiren iletmeler ön plana çkacaktr.

Gönüllü Sorumluluk; Gönüllü sorumluluklar, yöneticiler için gerek yasal

açdan gerekse etik açdan üstlenmek zorunda olmadklar sorumluluklardr. Bu açdan deerlendirildiinde, iletmelerin faaliyet gösterdii sosyal çevrede iyi bir birey olarak alglanmasna yardm eden faaliyetleri içermektedir (Ay, 2003: 39). Gönüllü sorumlulukta, iletmelerin zorunlu olmad halde yerine getirdikleri ve toplumun da bu sorumluluklar yerine getirmelerini bekledikleri sorumluluklar ifade etmektedir. Bu boyut, iletmeye olumlu bir imaj kazandrarak, uzun dönemde iletmenin karl çalmasn ve yaamn sürdürmesini salamaktadr (Ferrell ve Friedrich, 1994: 81). Bu sorumluluklar, tamamen iletmenin seçimine ve isteine bal olan sosyal faaliyetleri içermektedir. Bunlarn yerine getirilmesi hem kanunlarla zorunlu klnmaz hem de toplum tarafndan net bir ekilde talep edilmez. Toplum, iletmelerin bu tür davranlarda bulunmasn ister ancak böyle davranmayan iletmeleri etik d olarak nitelendirmez. Gönüllü sorumluluklar, iyi bir iletme, iyi bir birey olmak, toplum için kaynak yaratmak ve yaam kalitesini arttrmak için gereklidir (Carroll, 1991: 42). letmelerin yüksek düzeyde üretim gerçekletirmesi için çalanlarn eitimli olmalar, yeterli düzeyde fiziksel altyapya

sahip olmalar, kullanlabilir doal kaynaklarnn bulunmas gerekmektedir. Tüm bu koullarn salanabilmesinde gönüllü sorumluluklar önemli bir yere sahiptir (Porter ve Kramer, 2002: 61).