• Sonuç bulunamadı

2.1. Kuramsal Çerçeve

2.1.11. Sosyal Medyanın Faydaları

Günümüz internet aktörlerinin en önemlilerinden olan sosyal medyanın birçok avantajı olup bunlar (Sözmez, 2013):

 Bir mesajın, bir iletinin paylaĢılması ve yayılması süreci oldukça seri bir süreçtir.  Sosyal medya üzerinden tüm dünyayı bir olay veya durum hakkında haberdar

etmek oldukça kolay ve hızlıdır.

 Sosyal medyanın kullanımı basittir: Sosyal ağ sitelerinin kullanım arayüzleri oldukça basit bir Ģekilde kullanılabilir Ģekilde geliĢtirilmiĢtir. Bu bakımdan sosyal medyanın kullanımı kolaydır.

 Sosyal medya ucuzdur: Facebook, Twitter gibi sosyal ağ sitelerinin kullanıcısı olmanın hiçbir ücreti yoktur. Ġsteyen herkes bu ağ sitelerine hiçbir maliyet getirisi olmadan üye olabilirler.

 Sosyal medya iletiĢimi kolaylaĢtırır: Günümüzde sosyal ağ kullanıcısı olan çoğu insan, bu ağlar üzerinden birbirleriyle etkileĢim ve iletiĢim kurmaktadır. Üstelik bu iletiĢimin sağlanması için zamanın ya da mekânın önemi yoktur.

2.1.11.1. Çevrimiçi (online) alıĢveriĢ. Günümüzde giderek yaygınlaĢan ve geliĢen çevrimiçi alıĢveriĢ bilgisayar ve internet kullanıcıları için vazgeçilmez bir alıĢkanlık haline gelmiĢtir. Ġnternet aracılığıyla istenen ürün veya ürünlere ulaĢmak, sipariĢ vermek mümkün olmaktadır. Bu çevirimiçi alıĢveriĢ kapsam olarak oldukça geniĢlediği için gıdadan otomobile pek çok Ģeyi satın almak mümkün olmuĢtur. Bu yüzden çevrimiçi alıĢveriĢ sitelerinin kullanıcı sayıları gittikçe artmaktadır.

İnternet Üzerinden Alışverişin Geleneksel Alışverişe Göre Avantajları  Mağazadaki kalabalıktan kurtulmak

 Kuyrukta beklemek Ģeklindeki sorunların oluĢmaması  Fiyatların nispeten daha düĢük olması

 Günün her saati alıĢveriĢ imkânı tanıması  Ürün çeĢidinin fazla olması

İnternet Üzerinden Alışverişle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Önemli Hususlar:  Kredi kartı ile ilgili güvenlik kaygılarının olması

 Kimlik bilgilerinin baĢkasının eline geçebilme kaygısı

 Ürüne dokunamabilme, ürünü deneyebilme ve ürünün gerçek ebatlarını ile ilgili kaygılar

 Teslim süresinin uzun zaman alabilmesi

 Hizmet sağlayıcılardan oluĢan eriĢim hızı düĢüklüğü

2.1.11.2. Ġnternet bankacılığı. Ülkemizde 1998 yılında teknolojik geliĢmelerle aynı oranda, Türk bankaları da internet bankacılığı hizmeti sunmaya baĢlamıĢlardır. Ġnternet bankacılığı ile Ģu iĢlemler yapılabilmektedir Ocak (2012):

 Hesap bakiye ve hesap özeti görüntülenebilmekte  Fatura ödemesi yapılabilmekte

 Hesaplar arası transfer yapılabilmekte  Kredi kartı iĢlemler yapılabilmekte  Çek ve senet iĢlemleri yapılabilmekte  SGK ödemeleri yapılabilmekte  Vergi ödemeleri yapılabilmekte  Eğitim ödemeleri yapılabilmekte  Döviz ve altın alım satımı

 Yatırım hesabı iĢlemleri (fon ve hisse senedi alım satımı vb.) yapılabilmekte  Hesap açma iĢlemleri kolaylıkla yapılabilmekte

 Talimat iĢlemleri yapılabilmektedir.

İnternet Bankacılığında Web Sayfasının Güvenli Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Tanıdığınız birinden veya üyesi olduğunuz herhangi bir yerden (bankalar, alıĢveriĢ siteleri, sosyal ağlar…olabilir) gelen bir posta, sizden kimlik bilgilerinizi doğrulamanız talebinde bulunduğunda, bunun bir yem e-posta (phishing) olabileceğini unutmayınız. Zira e-posta ve yönlendirileceğiniz web sayfaları, rahatlıkla taklit edilebilir ve sizin Ģahsi bilgileriniz basit bir Ģekilde baĢkalarının eline geçebilir. Güvenli bir web sayfası olduğuna

emin olabilmek için adres satırını kontrol edebilirsiniz. Özel bilgilerinizi gireceğiniz adresin; https (security) ile baĢlayan ve yanında asma kilit simgesi bulunan bir web sayfası olduğuna dikkat ediniz.

Phishing(yem) e-postalarına karşı ne şekilde önlem alınabilir?

 Sizin tarafınıza gönderilen e-posta‟nın kimlerden geldiğinden ve doğruluğu konusunda emin olunuz. Tanımadığınız kiĢiler tarafından aldığınız maillerdeki linkleri tıklamayınız veya gönderilen dosyaları açmayınız.

 Banka veya ticari kurumlardan gelmiĢ Ģekilde gösterilen ve tarafınızdan Ģifre, kullanıcı adı, müĢteri numarası, kredi kartı numarası, kimlik numarası türünde bilgileri isteyen e-postaları önemsemeyiniz ve hemen siliniz.

 E-postalardaki linklerin üzerinden herhangi bir bankanın internet bankacılığına girmeyiniz.

 Ġnternet tarayıcınızın üst kısmında bulunan adres barındaki adresin “https” ile baĢladığını kontrol ediniz, “https”in son kısmında yer alan “s” harfi bu sayfanın güvenli ve çeĢitli Ģifreleme yöntemleri ile iĢlem yaptırdığını belirtir. Dahası internet tarayıcınızın sağ alt kısmında yer alan kapalı kilit iĢareti, yine güvenli ve ĢifrelenmiĢ bir sayfada iĢlem yaptığınızı belirtir.

 Phishing saldırısından Ģüphelendiğiniz bir e-postaya cevap verdiyseniz eğer, hemen kart ve internet Ģubesi Ģifrelerinizi değiĢtiriniz. Bankanızın çağrı merkezini arayıp, konu hakkında onları bilgilendiriniz.

SSL Nedir? Nasıl Çalışır?

Ġnternet bankacılığı çok yüklü miktarda veri alıĢveriĢine olanak tanımaktadır. Bu veri alıĢveriĢi, müĢteri ve banka arasında internet ortamında gerçekleĢirken, baĢkalarının da bunu görme ve izleme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden internet bankacılığı hizmeti sunan bankalar, transfer iĢlemi esnasında verileri Ģifreleme yoluna giderler. SSL protokolü adı verilen bu güvenlik sistemi, verilerin Ģifrelenmesine olanak tanır. Bu özel Ģifreyi çözmek ve anlaĢılabilir bir duruma getirmek, ancak ilgili bankadaki ilgililerce gerçekleĢtirilebilir. Bu iĢlem esnasında kötü amaçlı kiĢilerin eriĢebilecekleri tek Ģey anlaĢılmaz bir bilgi kümesinin ötesine geçemez. SSL protokolü, 40 bit ve 128 bit arasında

olabilir. Bu rakam yükseldikçe, protokolün sunduğu güvenlik seviyesi de yükselecektir. 40 ve 128 sayılarının manası, Ģifreleme için kullanılan ve rastgele türetilen anahtarın uzunluğudur.

2.1.11.3. e-Devlet. Ocak‟a (2012) göre “e-devlet” ile sunulan kamu hizmet kalitesini ve performansını iyileĢtirerek klasik devlet anlayıĢından farklılık arz etmektedir. “Akıllı devlet”, “dijital devlet” Ģeklinde de isimlendirilebilen e-devlet kavramı, devletin kendi iĢleyiĢini ve sunduğu hizmetleri biliĢim teknolojilerinin yardımıyla vatandaĢlarına sunmasıdır. E-devlet, kamu hizmetlerinin biliĢim teknolojileri temelinde yeniden inĢa etmiĢtir. Bir baĢka deyiĢle, e-devlet, ticari kurum ve kuruluĢlar ile devletin farklı birimleri arasında iletiĢim becerilerinin artırılması yoluyla bürokratik süreçlerin otomasyona geçiĢini anlatmak amacıyla kullanılan bir kavramdır.

E-Devletin Başlıca Önemli Amaçları Şunlardır:  Maliyetleri aza indirmek,

 ġeffaf bir hizmet ortamı sunmak,

 Hızlı ve basit bir Ģekilde hizmet vermek,  Günün her saatinde hizmet verebilmek,

 Verimliliği artırmak ve bürokratik iĢlemlerden uzaklaĢmak,

 Hataları en aza indirip, herkesi aynı oranda zamandan bağımsız biçimde devlet hizmetlerinden faydalandırmaya çalıĢmak.

Ülkemizde e-devlet hizmetleri, 2005 yılından bu yana http://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden verilmektedir.

2.1.11.4. Sosyal medyanın eğitsel amaçlı kullanımı. Bilindiği gibi öğrenciler; bloglar, podcastler, Wikiler, Facebook ve MySpace gibi sosyal ağ siteleri, sanal dünyalar, video ve fotoğraf paylaĢım siteleri gibi Web 2.0 ve sosyal ağ teknolojilerini yoğun bir Ģekilde kullanarak, Ġnterneti hem sosyal hayatlarında hem de akademik yaĢamlarında kullanmaktadırlar. Grant (2008) internetin eğitim ortamlarında yaygın kullanımıyla içeriğe eriĢim, içeriği kullanma ve bilgiyi paylaĢma konusunda önemli kolaylıklarlar oluĢtuğunu vurgulamıĢtır. Öğrencilerin sosyal ağları kullanmasının, öğrenmeyidaha iĢbirlikli ortamlara taĢınmasına zemin hazırladığı, aynı zamanda öğrenci ve öğretmenler arasında da etkili bir iletiĢim ortamı oluĢturduğu söylenebilir (Akt. Akgündüz, 2013). Capogna‟ya göre (2010)

internet, genellikle genel ve mesleki bilgi edinme, bireysel üretkenlik, sosyalleĢme ve dil öğrenme düzeyini geliĢtirmek amaçlı kullanılıp, kiĢilere yeni fırsatlar sunar ancak bu katılımcıların aktiflik ve sorumluluk düzeylerine bağlıdır. Bu yeni ağ aidiyet duygusunu değiĢtirdiği gibi bireysel dijital kimlik oluĢturmaya da yardım eder. Mesleki geliĢimin temel aracı olan deneyim sosyal medya siteleri yoluyla mesleki bağlamda uygulanacak becerilere dönüĢtürülebilir ancak bu sadece kiĢisel geliĢim projesi ile mümkün olabilir. Bu tür sosyal ağlar ile Twitter ve FriendFeed gibi sosyal medya araçları çeĢitli konular için gruplar oluĢturabilir. Kullanıcılar, bu sosyal ağları kullanmanın onları geliĢtirdiğini, bu tür ağlarda güvenebilecekleri ve sorunlarını paylaĢabilecekleri insanların olduğunu ifade etmektedirler. Bosch (2009), farklı amaçlar için kullanılan Facebook‟un öğrenciler tarafından, sınıf arkadaĢlarını tanımak, internette ders materyalleri bulmak ve dersin yapılacağı yer ve zamanı verilen ödevlere iliĢkin bazı soruları cevaplamak gibi iĢlevine dikkat çekmektedir. Ayrıca derslerin olmadığı zamanlarda arkadaĢlarıyla çeĢitli projeler gerçekleĢtirmek amacıyla da kullanıldığına dikkatleri çekmektedir.