• Sonuç bulunamadı

2.1. Kuramsal Çerçeve

2.1.7. Sosyal Medya Türleri

2.1.7.9. Anlık mesajlaĢma ve sesli konuĢma siteleri

gerektirir. Ġnternetin daha ucuz ve kolay eriĢilebilir olması sayesinde mobil iletiĢim uygulamaları GSM faturalarını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Bu uygulamaları kullanarak iletiĢim ihtiyaçlarından tasarruf yapılabilir. Ayrıca çoğu mobil iletiĢim uygulaması metin mesajlaĢmalarının yanı sıra sesli arama ve görüntülü arama gibi özellikler de sunmaktadır (https://ekonomist.co/teknoloji/en-iyi-10- mobil-mesajlasma-uygulamasi). Mobil mesajlaĢma pazarının en büyük oyuncuları Line, WeChat,Skype,Viber,Blackberry Messenger,Tango, Tiktok, Nimbuzz,KakaoTalk,Kik,WhatsApp ve Snapchat Ģeklindedir. Bunların arasında Whatsapp, Snapchat ve Skype büyük kullanıcı kitlesiyle sivrilmiĢtir.

2.1.7.9.1. Whatsapp. Akıllı telefonlar için geliĢtirilen, platformlar arası çalıĢma özelliğine sahip bir mesajlaĢma ve arama uygulaması olan WhatsApp, önceden Yahoo'da toplam 20 yıl geçiren Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuĢtur.WhatsApp ismi, What's Up ifadesinin bir kelime oyunudur.WiFi internet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj, belge göndermesini sağlar.Son sürümünde Web WhatsApp özelliği eklenerek kullanıcıların tarayıcıları üzerinden web.whatsapp.com adresine gittikten sonra WhatsApp uygulamasına gidip menüden Web WhatsApp'a girip ekrandaki QR kodu telefona okutmaları halinde bilgisayar üzerinden WhatsApp'ta oturum açıp sohbeti etmelerini sağlamıĢtır (https://tr.wikipedia.org/wiki/WhatsApp).

Whatsapp aracılığıyla180'den fazla ülkede 1 milyardan fazla kiĢi arkadaĢları ve ailesiyle, her zaman ve her yerde kolayca iletiĢime geçmektedir. WhatsApp ücretsizdir ve dünyanın her yerindeki telefonlarda kullanılabilen kolay, güvenli, güvenilir bir mesajlaĢma ve arama hizmeti sunar. WhatsApp, SMS'e bir alternatif olarak baĢlamıĢtı, ancak zamanla sesli aramaya ek olarak, metin, fotoğraf, video, belge ve konum gibi pek çok değiĢik tipte medyayı alıp göndermeyi desteklemiĢtir. Mesajlar ve aramalar uçtan uca Ģifrelemeyle korunmaktadır, yani WhatsApp da dâhil olmak üzere hiçbir üçüncü kiĢi onları okuyamaz veya dinleyemez. WhatsApp 2014'te Facebook'a katıldı, ama tüm dünyada hızlı ve güvenilir bir Ģekilde çalıĢan bir mesajlaĢma hizmetini geliĢtirme amacına odaklanmak için ayrı bir uygulama olarak çalıĢmaya devam ediyor (https://wwww.hatsapp.com/about/).

Whatsapp‟ta grup sohbetleriyle tek seferde 256 kiĢiye kadar mesaj, fotoğraf ve video paylaĢabilirsiniz. Ayrıca gruba isim verilebilir, sessize alınabilir veya bildirimler tercihe göre ayarlanabilir. Ücretsiz görüntülü arama sayesinde de resim veya yazının yetmediği

durumlarda yüz yüze sohbet etme Ģansı da vermektedir. E-posta ve dosya paylaĢma uygulamalarıyla uğraĢmadan PDF, belge, e-tablo, slayt gösterisi ve daha fazlası gönderilebilir. 100 MB‟a kadar belge gönderilebilir. WhatsApp‟ın en son sürümünde uçtan uca Ģifreleme getirilerek uçtan uca Ģifrelendiğinde, gönderilen mesajlar ve aramalar korunmuĢ oluyor. Bu mesajları sadece kullanıcı ve iletiĢimde olan kiĢi okuyabilir veya dinleyebilir, aradaki hiç kimse, WhatsApp bile bunları okuyamaz ve dinleyemez (https://www.whatsapp.com/features/).Whatsapp‟a iliĢkin bazı istatistikler aĢağıda verilmiĢtir (https://twitter.com/jankoum):

 Ocak 2015 verilerine göre aktif kullanıcı sayısı 700 milyondur.

 WhatsApp bir numaralı mesajlaĢma uygulaması ve mobil mesajlaĢma sektörünün yüzde 75‟ine sahiptir.

 WhatsApp Android platformunun en çok indirilen beĢinci uygulamasıdır.  WhatsApp‟ın sadece 55 çalıĢanı vardır.

 Uygulama 32 dilde; Android, iPhone, Blackberry, Apple, Nokia, Windows Phone platformları ile cihazlarında kullanılabiliyor.

 WhatsApp‟ın tanıtım, reklam bütçesi tam olarak sıfır. Ayrıca Whatsapp‟ta her gün (http://www.sozcu.com.tr/2016/teknoloji/rakamlarla-whatsapp):

 30 milyar mesaj,

 700 milyondan fazla resim,  200 milyondan fazla sesli mesaj,

 100 milyondan fazla video, paylaĢılıyor.  Bir milyondan fazla kullanıcı kayıt oluyor.

 Ortalama bir kullanıcı WhatsApp‟ı günde 23 kez açıyor ve ayda 100‟den fazla mesaj paylaĢıyor.

 Kullanıcılar WhatsApp‟ı ortalama haftada 195 dakika kullanıyor.

 Ayrıca Ġnternette paylaĢılan selfielerin yüzde 27‟si WhatsApp kaynaklıdır.

2.1.7.9.2. Skype. Günümüzün en çok tercih edilen görüntülü arama programlarından biri olan Skype, 23 Nisan 2003 tarihinde kurulmuĢtur. Kuruculuğunu ve geliĢtirme özelliklerini Microsoft‟un gerçekleĢtirdiği Skype, kısa sürede Windows, Linux ve Mac iĢletim sistemlerinin temel programlarından biri haline gelmiĢtir. Program sesli arama ve mesajlaĢma gibi özellikleri barındırmaktadır. Android ve IOS özellikli akıllı telefonlara da

yüklenebilen programın geniĢ bir kitleye hitap ettiği bilinmektedir (http://kimkurdu.com/skypei-kim-kurdu/). Skype‟ın diğer bazı özellikleri aĢağıda verilmiĢtir(https://www.skype.com/tr/about/):

 Anlık mesajlaĢma, sesli ve görüntülü çağrı özellikleri bulunmaktadır.

 Skype; telefonda, bilgisayarda ya da Skype özellikli bir televizyonda kullanılabilir.  Skype'ta, uygulamayı kullanan diğer kiĢilerle konuĢmak onları görmek ve anlık

mesajlarla görüĢmek ücretsizdir.

 DüĢük bir ücret ödenirse daha fazla özellikten, daha fazla Ģekilde yararlanılabilir ve daha fazla kiĢiye ulaĢılabilir. Örneğin telefonlara çağrı yapılabilir, WiFi ağlara eriĢilebilir ya da SMS gönderilebilir. Bunun için tercihe göre kullandıkça ödeme yapılabilir ya da abonelik satın alınabilir.

 41 milyon kiĢi ortalama 13 dakikasını Skype‟a ayırdığı, kullanıcıların %46.3‟ü erkek, %53.7‟si ise kadın, 18-49 ve 25-54 yaĢ aralıkları ise en çok yüzdesi bulunan yaĢ aralıkları, kullananların %52,8‟i evli, %33.3‟ü ise lise ve üstü okulları bitirdiği bilinmektedir (http://shiftdelete.net/skypein-istatistikleri).

2.1.7.9.3. Snapchat. Fotoğraf ve video çekimi yaparak üzerine çeĢitli notlar eklenmesiyle insanların kendi arkadaĢlarıyla paylaĢım yapılmasına imkân veren sosyal ağ ve anlık mesajlaĢma uygulamasıdır. Bu uygulamadaki paylaĢımlar 1-10 saniye arasında görülmekte ve daha sonra paylaĢılan kiĢilerde görünmemektedir. Uygulamanın en önemli ve farklı görülen özelliği de budur. PaylaĢmıĢ olunan fotoğrafların daha sonrasında silinecek olmasının dıĢında bu fotoğraflar ekran kaydetme programlarıyla alınabilir. Screenshot da fotoğrafların alınmasını sağlamaktadır. Bunun yanında mesajların görünümü de kiĢinin belirlediği bir süre sonunda arkadaĢlarının görünümüne kapatılabilir (http://snapchatturkiye.com/). Sanapchat‟e yönelik istatistikler aĢağıda verilmiĢ olup, verilerin tespit edildiği tarih yanda verilmiĢtir(http://www.sibelhos.com/snapchat- istatistikleri-2016):

 Snapchat‟in günlük 100 milyon aktif kullanıcısı var (26.05.2015).

 Snapchat aktif kullanıcıların %65‟i içeriğe günlük katkıda bulunuyor (26.05.2015).  Snapchat‟te her saniye 9,000 fotoğraf paylaĢılıyor (26.01.2016).

 Araç kullanıcılarının %11‟i araç kullanırken Snapchat hesabını da kullandığını söylüyor (19.05.2015).

 Snapchat‟teki selfilerin diğer sosyal medya kanallarında paylaĢılma oranı: %5‟tir (16.03.2014).

 Snapchat‟te günde 8 milyar video görüntüleniyor (29.02.2016).

 Online alıĢveriĢ yapan insanların % 76‟sı Snapchat kullanıyor (Ağustos 2015).  Snapchat kullanıcılarının %73‟ü milenyum kuĢağı (24.09.2015).

 Snapchat kullanıcılarının %54‟ü uygulamayı her gün kullanıyor (26.01.2016).  Snapchat‟te haftada 2-5 arası giren kullanıcıların oranı: %32‟dir (26.01.2016).  Snapchat kullanıcıları günde ortalama 30 dakika uygulama üzerinde zaman

geçiriyor (29.02.2016).

 Snapchat Discover‟ı her ay 60 milyon insan ziyaret ediyor (12.08.2015).  Snapchat kullanıcılarının %45‟i, 8-24 yaĢ arasında (Mart 2015).

 Snapchat kullanıcılarının %71‟i 25 yaĢ altıdır (28.07.2014).  Snapchat kadın kullanıcı oranı: %70‟tir (20.11.2013).  Her gün 400 milyon snap atılıyor (20.11.2013).

 Hikâyeler-stories Snapchat‟in en fazla öne çıkan özelliğidir (20.06.2014).

 Snapchat stories- hikâyeler 1 milyar günlük görüntülenme sayısına ulaĢtı (20.06.2014).

 YetiĢkin internet kullanıcılarının Snapchat kullanma oranı: %4‟tür (20.11.2014).  Snapchat kullanıcılarının %72‟si Facebook Messenger‟ı da kullanıyor (2015‟in ilk

çeyreği).

 Snapchat kullanıcılarının Whatsapp‟ı da kullanma oranı: %54‟tür (2015‟in ilk çeyreği.).

 Snapchat‟in Ģirket değeri: 15 milyar dolardır (13.03.2015).