• Sonuç bulunamadı

SONUÇLAR (Yapılan tüm açıklamaların özeti, projenin önemli çevresel etkilerinin sıralandığı ve projenin gerçekleşmesi halinde olumsuz çevresel etkilerin

önlenmesinde ne ölçüde başarı sağlanabileceğinin belirtildiği genel bir değerlendirme, proje kapsamında alternatifler arası seçimler ve bu seçimlerin nedenleri)

Cenal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çanakkale ili, Biga ilçesi, Karabiga Beldesi, Dışbudak Mevkii civarında 136 hektarlık bir alanda “Cenal Atık Depolama Sahası” projesi yapılması ve işletilmesi planlanmaktadır. “Cenal Atık Depolama Sahası” projesi, hem kül depolama tesisini hem de alçıtaşı depolama tesisini kapsayacak şekilde belirlenmiştir.

Santralden kaynaklı külün önemli bir miktarının ilgili endüstrilere satılarak geri dönüşümünün sağlanması planlanmaktadır. En kötü senaryo göz önüne alınarak santralden kaynaklı külün ekonomik olarak değerlendirilememesi durumunda, 15,1 yıl süre ile kül depolayabilecek bir kül depolama tesisi planlanmaktadır. Aynı şekilde en kötü senaryo göz önüne alınarak BGD ünitesinden kaynaklı alçıtaşının ekonomik olarak değerlendirilememesi durumunda, 8,3 yıl süre ile hizmet verebilecek olan bir alçıtaşı depolama tesisi planlanmaktadır. Projenin inşaat süresi yaklaşık 18 ay olarak planlanmaktadır.

Cenal Enerji Santrali’nde elektrik üretimi için yapılan prosesler sonucunda oluşacak olan uçucu kül miktarı 45,00 t/sa (160.521,58 m3/yıl) , yatak kulu 10,00 t/sa (31.852,25 m3/yıl)ve alçıtaşı miktarı 31,50 t/sa (80.786,64 m3/yıl )olarak alınmıştır; ve buna istinaden yıllık atık miktarları uçucu kül miktarı 160.521,58 m3/yıl, yatak kulu 31.852,25 m3/yıl ve alçıtaşı miktarı 80.786,64 m3/yıl olarak hesaplanmıştır.

Proje için kullanılacak arazinin toplamı 136 hektarlık bir alandır. Söz konusu 136 hektarlık alanın 729.233m2 si kül depolama sahası, 141.850m2’si alçıtaşı depolama, 465.849m2’lik alanı kazı fazlası malzeme depolama alanı ve kazı fazlası malzeme depolama alanının içerisinde kalan 1498 m2’lik alan da şantiye sahası olarak planlanmaktadır.

Proje için düşünülen alan Karabiga Beldesinin kuşuçuşu yaklaşık 2,90 km kuzeydoğusunda, Biga İlçesinin kuşuçuşu yaklaşık 23 km kuzeydoğusunda, Çanakkale ilinin kuşuçuşu yaklaşık 82 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Kül ve alçıtaşı depolama sahasına en yakın yerleşim birimi Zeytinlik Mahallesidir yaklaşık kuşuçuşu 2,25 km mesafede bulunmaktadır.

Santralin işletilmesi aşamasında BGD ünitesinden kaynaklanan alçıtaşı ve yakma işleminden kaynaklı meydana gelecek kazan altı külü ve uçucu küller kazandan silolara gönderilecektir. Santralden kaynaklanan alçıtaşının ve küllerin satılamaması durumunda kül ve alçıtaşı silolardan (küller su ile spreylenip) 25 tonluk üzeri kapalı kamyonlara yüklenecek, düzenli depolama sahasına taşınacaktır. Ayrıca kül depoma sahasına boşaltılmadan önce suyla nemlendirilecektir. Bu nedenle külün nakli ve geçici depolanması aşamasında toz emisyonu oluşumu beklenmemektedir.Saha içerisinde ise dökülen malzemenin serilmesi ve sıkıştırılması amacıyla toprak silindiri kullanılacaktır.

Atıkların düzenli depolama sahasına gelişigüzel boşaltılmasını önlemek için, depolama sahasında genel giriş ve atık taşıma araç girişlerinde belirli giriş işaretleri bulunacaktır. Güvenlik sorumlusu/ kantar sorumlusu genel girişi kontrol edecektir ve yetkisiz araç trafiğini önlenecektir.Atık depolama sahası girişinde kantar görevlisi tarafından atık kontrol edilerek tartım işlemi için kantara alınacaktır. Denetleme kapsamında yapılan denetimler belgelenerek dosyalanacaktır, tesis personeli sahaya alınacak olan atıklar hakkında bilgilendirilecektir. Çalışma alanının dışında gelişigüzel atık boşaltılmasını ve kazaların önlenlemesine yardımcı olmak amaçlı trafik işaretler, engeller ile yönlendirilecektir.

Sahaya giriş çıkışların kontrol edilmesi ve sahaya izinsiz girişlerin engellenmesi amacıyla

saha uygun yükseklikte tel çit ile çevrilecektir. Tesis girişine serbest hareket eden kayar kapı konulacaktır. Kayar kapı yanına konulacak bir bekçi klubesi ile tesise giriş çıkışlar kontrol altına alınacaktır. Araç atık döküm sahasına ulaştığında saha sorumlusu tarafından karşılanarak, uygun olarak döküm yapılabilmesi için araç sürücüsü yönlendirilecektir.

CENALES’den çıkan kül ve alçıtaşının taşınabilmesi için Karabiga Belediyesi tarafından yapılacak olan yolun yaklaşık 1,5 km uzunluğunda ki kısmı kullanılacaktır

Proje sahası büyük toprak gruplarından “kireçsiz kahverengi orman toprakları”

üzerinde yer almaktadır. Alanın şimdiki arazi kullanım şekli fundalık olarak görünmektedir.

Bununla birlikte alan; tarımsal kullanıma elverişli olmayan VII.sınıf topraklar üzerinde bulunmaktadır ve eğim-erozyon zararı ile toprak yetersizliği şeklinde özelliklere sahiptir.

Proje alanı ve çevresi, ÇED Yönetmeliği’nin EK-V’deki Duyarlı Yöreler listesi dikkate alınarak incelendiğinde, milli park, tabiat parkı, yaban hayatı geliştirme ve yaban hayvanı yerleştirme sahaları, ulusal ve uluslar arası öneme sahip sulak alanlar, özel koruma alanları, nüfusça yoğun alanlar, tarihsel, kültürel, arkeolojik ve benzeri önemli olan alanlar, erozyon alanları, heyelan alanları, ağaçlandırılmış alanlar, potansiyel erozyon ve ağaçlandırma alanları ile 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun gereğince korunması gereken akiferler bulunmamaktadır. Sahanın büyük bir kısmı orman alanı içerisinde kalmakla birlikte güneyde az bir kısım makilik fundalık alan içerisinde kalmaktadır.

Projeye ilişkin nazım imar planı ve uygulama imar planları ÇED sürecinden sonra hazırlanacaktır.

Sağlık Bakanlığı’nın 17.02.2011 tarih ve 6359 sayılı “Çevre ve Toplum Sağlığını Olumsuz Etkileyecek Gayri Sıhhi Müesseselerin Etrafında Bırakılacak Sağlık Koruma Bandı Mesafesinin Belirlenmesi Hakkındaki Yönerge” kapsamında Çanakkale İl Özel İdaresince İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında, inceleme heyetinin kesinleştireceği ve ruhsat alanı sınırları içerisinde kalacak “Sağlık Koruma Bandı Mesafesi”

projenin risk faktörü göz önünde bırakılarak yeterli alan sağlanacak şekilde Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından ÇED süreci bittikten sonra belirlenecektir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Biga Orman İşletme Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formuna göre 1.360.161,772 m2 olan proje alanının 1.338.311,0 m2’sinin orman sayılan alanlar üzerinde yer aldığı belirtilmiştir. Proje alanın işletme şekli koru olup, ağaç cinsi kızılçam ve meşedir.

Meşçere tipi Ag0(Ağaçlandırma Alanı) ve BM (Bozuk Meşe) şeklindedir. Proje kapsamında söz konusu orman alanları için kamulaştırma söz konusu olmayıp, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17.maddesi gereği gerekli izinler alınacaktır.

Söz konusu faaliyetin inşaat aşamasında kullanılacak iş makineleri karayolu üzerinden çalışma alanına getirilecek ve iş bitimine kadar trafiğe çıkmayacaktır. Alanda en fazla (iş makineleri ile birlikte) 50 adet araç bulunacaktır. Bu duruma göre projeden kaynaklı, bölgenin mevcut karasal trafiğini olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu değildir. Trafiğe en kötü durumda günde 50 adet araç çıktığı varsayılırsa trafik yükü 6644 taşıt/gün’e çıkacaktır.

İnşaat ve işletme aşamasında taşıma faaliyetlerinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 19.07.2003 tarih ve 25173 sayılı R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4925 sayılı Taşıma Kanunu, 25.02.2004 tarih ve 25384 sayılı (son değişiklik: 19.11.2006 tarih ve 26351 sayılı R.G.) Karayolu Taşıma Yönetmeliği, 18.07.1997 tarih ve 23053 sayılı (son değişiklik:

22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı R.G.) Karayolları Trafik Yönetmelik hükümlerine riayet edilecektir.

Proje alanı sınırları içerisinde mevsimsel akış gösteren Sarp Deresi bulunmaktadır.

Sözkonusu dere beton büzlerle derive edilecek olup, ilgili derivasyon projesi projenin inşaatına başlamadan hazırlatılıp DSİ’ye onaylatılacaktır. İnşaat işlemleri DSİ’den gerekli izinler alındıktan sonra başlayacaktır.

Proje alanına en yakın fay zonu Çan-Biga fay zonudur ve 40-45 km uzaklıktadır.

Proje alanının topografik eğimi düşük olduğundan bu fay zonunun afet durumlarına yönelik bir etkisi olmayacaktır. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına (1996) göre proje alanı 1.derece deprem kuşağı içinde yer almaktadır.

Proje kapsamında 14.07.2007 tarih ve 26582 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” ve 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’te bulunan hususlara titizlikle uyulacaktır.

İnceleme alanı ve çevresinde jeolojik etüt amaçlı açılan ortalama 10 metre derinliğindeki 8 adet sondaj kuyularından herhangi bir noktada yeraltı suyu gözlemlenmemiştir. Sondaj kuyularından alınan karot numuneleri üzerinde incelemeler yapılmış, birimlerin bölgedeki tektonizma nedeniyle oldukça çatlaklı ayrışmış bir yapı kazanan granodiyoritlerden oluştuğu gözlemlenmiştir. Yüzeyde yer yer 20-30 cm kalınlıkta nebati toprak örtüsü olduğu görülmüştür. Bu koşullarda zemin içinde yeraltı suyu bulunması halinde sondaj kuyusunda birimlerin çatlaklarından sızıntı şeklinde suyun yükselmesi gerekir.

Ancak bu şekilde bir durum gözlemlenmediğinden çalışma alanı ve çevresinde faaliyetlere engel bir yeraltı suyu seviyesi bulunmamaktadır.

Depolama sahasının dışında yağış dolayısıyla akışa geçen yüzey suyunun, depolama sahasına girmesini engellemek amacıyla kuşaklama kanalı planlanmaktadır. Kuşaklama kanalı sayesinde yüzey suyu depolama sahasına girmeden tahliye edilecektir. Kuşaklama kanalı depolama tesislerini çevreleyecek şekilde arazinin topoğrafyasına uygun şekilde yerleştirilecektir. Kuşaklama kanalında toplanan yüzey suları seddelerin mansabında dereye deşarj edilecektir. Sızıntı sularının da depolama alanında kül alanına girmesi önlenecek ve sızıntı suyu toplama havuzu yapılacaktır. Bu havuzun depolama hacmi 4.463,50 m3 olacaktır.

Sızdırmaz nitelikte olması planlanan sızıntı suyu toplama havuzunda toplanan su, külün tozumasını engellemek amacıyla külün nemlendirilmesinde kullanılacaktır.

17.05.2005 tarih 25818 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve 26.08.2010 tarih ve 27684 tarihli Resmi Gazete’de değişiklikleri yayınlanan “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği” hükümlerine göre Sulak alanlar kapsamına giren her türlü çalışmada Ek-II Sulak Alan Faaliyet Başvuru Formu doldurulup izin alınacaktır.

Faaliyet sahasında iş makinelerinin çalışması sonucu kullanacakları yakıta bağlı emisyon oluşumu söz konusu olacaktır. İş makineleri için hesaplanan kütlesel debi değerleri çok küçük olduğundan mevcut hava kalitesine olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Proje sahasında çalışacak araçların yakıt sistemleri sürekli kontrol edilecek, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan 4 Nisan 2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Proje kapsamında kül depolama sahası için 1.558.737 m3, alçıtaşı depolama sahası 398.276 m3 olmak üzere toplam 1.957.013 m3’lük kazı çalışması söz konusu olacaktır.

Sahadan çıkacak malzeme, kül ve alçıtaşı depolama alanının seddeleme işleminde ve kül örtü tabakasının oluşturulmasında kullanılacaktır. Söz konusu çalışmaların 18 ay sürmesi planlanmaktadır.

Proje kapsamında alçıtaşı ve kül depolama alanlarında yapılacak kazı işlemlerinde oluşacak toz emisyon debisi, 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerinde verilen 1 kg/saat sınır değerinin üzerindedir. Bu nedenle proje alanında oluşacak toz emisyonu ile ilgili toz modelleme çalışması yapılmıştır.

Proje kapsamında toz ve toz etkisine karşı; yürürlükteki 13.03.2004 Tarih ve 25406 Sayılı “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine riayet edilecektir.

Yapılan toz modellemesi raporuna sonucuna göre; toz kaynağına en yakın yerleşim birimi olan alçıtaşı depolama alanının yaklaşık 0,83 km. güneyinde ve kül depolama sahasının yaklaşık 0,93 km. güneyinde bulunan konutlarda tozdan dolayı oluşabilecek olumsuz bir etki beklenmemektedir.

Proje kapsamında, oluşacak toz emisyonları ile ilgili olarak, 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”

ve 06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Toz modellemesinde verilen değerler teorik hesaplamalarda bulunan ve tüm faaliyetlerin aynı anda yapılması durumu göz önüne alınarak hesaplanmıştır. Ancak proje alanının topoğrafik yapısı ve toz etkisine karşı alınacak önlemler düşünüldüğünde toz değerleri daha alt seviyede gerçekleşecektir. Çalışma süresince çalışma yapılan alanlarda, kamyonların hareket alanlarında ve iş makinelerinin çalışma alanlarında arazöz ile spreyleme sulama yapılarak alanlar nemlendirilecektir. Yükleme-boşaltma işlemlerinde savurma yapılmadan dikkatli bir şekilde çalışma yapılacaktır.

Proje kapsamında yapılan jeolojik etüt raporuna göre yapılan sondaj çalışmaları ve arazi gözlemleri neticesinde etüt alanını oluşturan zeminde sıvılaşma risk potansiyeli, olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca oturma ve şişmeye neden olacak birimler gözlemlenmemiştir.

İnşaat aşamasınd personelden kaynaklı evsel nitelikli atık su miktarı toplam 5,25 m3/gün işletme aşamasında ise 2,25 m3/gün olması beklenmektedir. Atık depolama sahası inşaat ve işletme aşamasında şantiye kurulacak olup, söz konusu atıksular yaklaşık 105 m3 hacime sahip fosseptikte biriktirilip, Cenal Enerji Santralinde kurulacak olan atıksuarıtma tesisine yatırımcı tarafından kiralanacak vidanjörlerle sevk edilecektir. Cenal Enerji Santralinin ÇED alanında kurulacak paket atıksu arıtma sisteminde, atıksuların 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” Tablo 21.1, Tablo 4 ve Su Ürünleri Yönetmeliği Ek-5’e uygun olarak arıtılmasından sonra ve gerekli izinler alınıp yapılacak derin deniz deşarj sistemi üzerinden Marmara deşarj edilmesi planlanmaktadır. Biyolojik arıtma tesisi piyasada satılan TSE onaylı ve uygun kapasiteye sahip olarak seçilecektir. Arıtma tesisi proje onayı 2005/5 sayılı Proje Onay Genelgesi Kapsamında yapılacak olup, gerekli izinler alınacaktır. Alıcı ortam ile ilgili olarak 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik” (25.04.2010 tarih ve 27562 sayılı R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin

Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik) hükümleri doğrultusunda Çevre Izin Belgesi alınacaktır.

Proje kapsamında; inşaat aşamasında oluşacak evsel nitelikli katı atık miktarı toplam 39,9 kg/gün-kişi işletme aşamasında ise 17,1 kg/gün-kişi olarak hesaplanmış olup, bu atıklarla ilgili 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”ne uyulacaktır. “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nin 8.Maddesine uygun olarak bu atıklar, çevreye zarar vermeden bertarafını ve değerlendirilmesini kolaylaştırmak, çevre kirliliğini önlemek ve ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla ayrı ayrı toplanarak biriktirilecek ve gerekli tedbirler alınacaktır. “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nin katı atıkların toplanması ve taşınması ile ilgili dördüncü bölümü 18.

Maddesi’nde belirtilen esaslara uyularak katı atıklar çevrenin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacak yerlere dökülmeyecek, ağzı kapalı standart çöp kaplarında muhafaza edilerek toplanacaktır. “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” nin 20. Maddesine uygun olarak, görünüş, koku, toz, sızdırma ve benzeri faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde firmaya ait kapalı araçlarla ilgili Belediye’nin çöp döküm sahasına götürülerek bertaraf edilecektir.

İnşaat çalışmaları sırasında çıkacak hafriyat, temel ve çukur kısımların dolgusunda, tesis içi yolların yapımı işlemlerinde ve çevre düzenlemesi çalışmalarında kullanılacaktır, arta kalan hafriyat atığının planlanan kazı fazlası malzeme depolama alanında depolanması planlanmaktadır. Proje sahasında hafriyat atığı malzemeler olması durumunda ise 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır. Proje kapsamında toplam 1.957.013 m3 kazı fazlası malzeme açığa çıkacaktır. Açığa çıkan kazı fazlası malzemenin yaklaşık %5’nin bitkisel toprak olacağı öngörülmektedir. Bu durumda kazı fazlası malzemenin yaklaşık 97.850 m3’ü bitkisel toprak olacaktır. Projede Madde 14 kapsamında; uygun bir alanda biriktirilecek olan bitkisel toprak erozyona, kurumaya ve yabani ot oluşmasına karşı korunacak olup, toprağın canlılığını sürdürebilmesi amacı ile çim, çayır-mera bitkisi v.b. bitki örtüsü ile kaplanacaktır.

Bitkisel toprağın depolanması esnasında nebati toprak depolama alanının yüksekliği 5 metreden, eğimi ise %5’den fazla olmayacaktır. Açığa çıkan bitkisel toprak çevre düzenlemesi çalışmalarında kullanılacak olup; ihtiyaç fazlası malzeme belirlenen kazı fazlası malzeme sahasında hafriyat artıklarından ayrı geçici olarak biriktirilecektir. Bitkisel toprak dışındaki hafriyat toprağı ise Madde 26 kapsamında öncelikle temel ve çukur kısımların dolgusunda kullanılacak, tekrar kullanımlarının mümkün olmaması durumunda belirlenen kazı fazlası malzeme sahalarında depolanacaktır.

Proje kapsamında 08.06.2010 tarih ve 27605 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Kirliliğinin Kontrolü Ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik”’deki ilgili hükümlere uyulacaktır.

Proje kapsamında; 09.09.2006 Tarih ve 26284 Sayı ile yürürlüğe giren ve “Dere Yatakları ve Taşkınlar” adı ile yayınlanan 2006/27 nolu Başbakanlık Genelgesine uyulacaktır.

Proje kapsamında inşaat aşaması boyunca 05.07.2008 tarih ve 26927 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik”

hükümlerine riayet edilecektir.

Evsel nitelikli katı atıklar arasında yer alan ambalaj atıkları (cam, plastik, şişe, naylon, v.b.) geri dönüşümleri ve geri kazanımı sağlamak için 24.08.2011 Tarih ve 28035 Sayılı R.G.’de yayınlanarak yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Madde 23 kapsamında kaynağında ayrı toplanacak, biriktirilecek ve Madde 24 kapsamında toplanmasından sorumlu olan belediyelere ve/veya belediye ile anlaşma yapan lisanslı geri dönüşüm firmalarına verilecektir.

Projenin inşaat ve işletme aşamalarında kullanılacak iş makinelerinin ve nakliye araçlarının her türlü yağ değişimi, bakım ve onarımı alana en yakın akaryakıt istasyonunda gerçekleştirilecektir. Ancak, iş makinelerinin ve nakliye araçlarının yağ değişiminin sahada yapılmasının zorunlu olduğu durumlarda; 30.07.2008 Tarih ve 26952 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği (Değişik:R.G. 30.03.2010 Tarih vee 27537 Sayı)” hükümlerine riayet edilecektir. Araçlardan kaynaklanan atık yağların bertarafı için ilk önce Madde 15 kapsamında atık yağların analizi yaptırılarak kategorisi belirlenecektir. Atık Yağlar, Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Madde 18 kapsamında, kategorilerine göre ayrı ayrı geçici depolanacak ve lisanslı taşıyıcı kurumlar vasıtası ile lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilecektir.

Proje kapsamında oluşacak bitkisel atık yağların bertarafında 19.04.2005 Tarih ve 25791 Sayılı “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” (Değişik: R.G. 30.03.2010 ve 27537 Sayı) hükümlerine uygun olarak hareket edilecektir.

Proje kapsamında; oluşan tehlikeli atıklar (yağ, yakıt, boş yağ tenekeleri, boya v.b.

kimyasallar ile bulaşan üstübü, eldiven, bezi v.b. her türlü malzeme, boya kapları, floresan lambalar, elektrik kabloları v.b.); 14. 03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (Değişik: 04.09.2009 Tarih ve 27339 Sayı, Değişik: R.G. 30.03.2010 Tarih ve 27537 Sayı, 30.10.2010 Tarih ve 27744 Sayı)” gereğince diğer atıklardan ayrı olarak sızdırmasız, üzerlerinde “Tehlikeli Atık”

ibaresi yazılı olan kaplarda biriktirilecek olup, lisanslı taşıyıcı firmalar vasıtası ile lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilecektir.

Sahada inşaat ve işletme aşamasında iş makinelerinden çıkabilecek kullanılmaz durumdaki lastikler, 25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği (Değişik:30.03.2010 Tarih ve 27537 Sayı)” hükümlerine göre lisanslı geri kazanım tesislerine verilip bertarafı sağlanacaktır. Aynı şekilde sahada ömrünü tamamlamış pil ve aküler; 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği (Değişik:03.03.2005 Tarih ve 25744 Sayı; Değişik: R.G. 31.07.2009 Tarih ve 27305 Sayı, Değişik: R.G. 30.03.2010 Tarih ve 27537 Sayı)” Madde 13 kapsamında evsel nitelikli atıklardan ayrı toplanacak ve pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmelerce veya belediyelerce oluşturulacak toplama noktalarına teslim edilecektir.

Proje kapsamında çalışacak olan işçiler Cenal Enerji Santrali kapsamında kurulacak olan revirden yararlanılacaklardır, dolayısıyla proje sahasında tıbbi atık oluşmayacaktır.

Ancak proje sahasında herhangibir tıbbi atık oluşması halinde tıbbi atıklar 22.07.2009 tarih 25883 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (Değişik: R.G. 26.03.2010 tarih ve 27533 sayı; Değişik: R.G. 30.03.2010 tarih ve 27537 sayı; Değişik : R.G. 03.12.2011 tarih ve 28131 sayı)” uygun olarak diğer tüm atıklardan ayrı olarak toplanacak, yönetmeliğe uygun bertarafı sağlanacaktır.

Alçıtaşı depolama sahasına oluşacak kazı fazlası malzemeden kaynaklı toz oluşumu 1kg/sa’i geçtiğinden dolayı toz modellemesi yapılmıştır. Yapılan toz modeli sonucuna göre; S (güney) yönünde oluşacak havada asılı partikül madde miktarları 830 m mesafede;

1,19μg/m3 çöken toz emisyonu 19,81 mg/m2-gün havada toz miktarıdır.

Kül depolama sahasına oluşacak kazı fazlası malzemeden kaynaklı toz oluşumu 1kg/sa’i geçtiğinden dolayı toz modellemesi yapılmıştır. Yapılan toz modeli sonucuna göre; S

Kül depolama sahasına oluşacak kazı fazlası malzemeden kaynaklı toz oluşumu 1kg/sa’i geçtiğinden dolayı toz modellemesi yapılmıştır. Yapılan toz modeli sonucuna göre; S

Outline

Benzer Belgeler