• Sonuç bulunamadı

Proje kapsamında inşaat ve işletme döneminde işler nedeni ile meydana gelecek vibrasyon, gürültünün kaynakları ve seviyesi, gürültü Kirliliği ve alınacak önlemlerin

BÖLÜM IV. PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

İşletme aşamasında farklı mesleki branşlardan olmak üzere toplam 15 kişi

IV.28. Proje kapsamında inşaat ve işletme döneminde işler nedeni ile meydana gelecek vibrasyon, gürültünün kaynakları ve seviyesi, gürültü Kirliliği ve alınacak önlemlerin

Gürültü Kontrol Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmesi,

04.06.2010 Tarih ve 27601 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren

“Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” (ÇGDYY) Madde 38 c bendinde; “Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliğinin Ek-I listesinde ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan işletmeler ile ulaşım kaynakları için çevresel etki değerlendirme sürecinde planlanan işletmeler için akustik raporu hazırlayacakların 36 ncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendi ile 37 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde getirilen şartları sağlaması zorunlu”

denilmektedir.

Proje konusu faaliyet, yürürlükteki ÇED Yönetmeliği’nin Ek-I listesinde yer almakta olup, 29.04.2009 Tarih ve 27214 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak 01.04.2010 tarihinde yürürlüğe giren “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında

Yönetmeliğin” 8.1. maddesinde (Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Madde 1 “(2) EK-1 ve EK-2 listesinde yer alan (*) işaretli faaliyet ve tesisler, çevre izninin gürültü kontrol ile ilgili hükümlerinden muaftır.” (Değişiklik 24 Şubat 2010 tarih ve 27503 sayılı R.G.)) ifadesi yer almaktadır. Bu sebeple akustik rapor hazırlanmayacaktır.

Ancak: Yönetmeliğin ilgili madde/maddeleri dikkate alınarak, inşaat ve işletme aşaması için gerekli ölçümleri, hesaplamaları ve değerlendirmeleri içerecek şekilde gürültü hesaplamaları yapılmıştır.

Planlanan faaliyette arazinin hazırlanmasından başlayarak projenin faaliyete açılmasına dek yapılan işlerde ekskavatör, kompresör, dozer, greyder, kamyon gibi iş makinelerinin kullanılması sonucu gürültü oluşması beklenmektedir. Proje kapsamında inşa çalışmaları sırasında; 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde yer alan şantiye alanı çevresel gürültü düzeyleri Lgündüz cinsinden verilmiş olan sınır değerler (70 dBA) aşılmayacaktır.

Çalışma Sahası Gürültü Hesabı Faaliyetin inşaat aşamasında kullanılacak ekipmanların ses gücü düzeyleri; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 30.12.2006 tarih ve 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu ile İlgili Yönetmeliğin 5.

maddesinde verilen ses gücü düzeylerine göre aşağıdaki gibi hesaplanmıştır. Madde-5’te verilen tabloya göre;

* 1 Hp = 0,746 kw

Projenin arazi hazırlama ve inşaatı süresince aşağıdaki ekipmanlar kullanılacaktır.

Projenin inşaatı aşamasında kullanılacak ekipmanlar ve adetleri ve ses gücü düzeyleri tabloda verilmiş olup her bir gürültü kaynağına ait ses gücü düzeyinin 500–4000 Hz arasındaki 4 oktav bandına dağılımı, her bir oktav bandındaki ses gücü düzeyi hesap edilerek tabloda verilmiştir. Lw= Kaynağın ses gücü düzeyi (dB)

Tablo 67 Muhtemel Gürültü Kaynakları ve Ses Gücü Düzeyleri Gürültü Kaynağı Ses Gücü Düzeyleri (dB)

Proje sahasında yapılacak tüm inşaat çalışmaları sadece gündüz zaman dilimlerinde (07:00 – 19:00) gerçekleştirilecektir. Alanın hazırlanmasında kullanılacak ekipmanların neden olduğu gürültü seviyesi hesaplamaları aşağıda verilmektedir.

Hesaplar

Her bir gürültü kaynağına ait ses gücü düzeyinin 500–4000 Hz arasındaki 4 oktav bandına dağılımı, her bir oktav bandındaki ses gücü düzeyi hesap edilerek aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Lw(i) = 10* log (10(Lw/10) / 4) Lw= Kaynağın ses gücü düzeyi (dB)

Tablo 68 Proje Kapsamında Kullanılacak Gürültü Kaynaklarının Ses Gücü Düzeylerinin Oktav Bantlarına Dağılımı Gürültü Kaynaklarının ses gücü düzeylerinin oktav bantlarına dağılımı

Gürültü Kaynakları Toplam Ses Gücü Düzeyi (dB)

500 Hz 1000 Hz 2000 Hz 4000 Hz

Lpi = Kaynakların r mesafedeki serbest alanda gürültü basın düzeyleri (dB) Lw= Kaynağın ses gücü düzeyi (dB)

Q = Yönelme katsayısı (1 alınmıştır) r = Kaynaktan olan uzaklık (metre)

Tablo 69 Proje Kapsamında Kullanılacak Gürültü Kaynaklarının Ses Basınç Düzeyleri

Belirli mesafelerde atmosferin absorbe ettiği basınç düzeyleri hesaplama sonuçları dB olarak aşağıda verilmektedir; Bültene göre % 67,4 olarak alınmıştır. )

Tablo 70 Mesafeye Bağlı Olarak Hesaplanan Atmosferik Yutuş Değerleri Frekans (Hz) Mesafe (m) Atmosferik Yutuş

500 10 0,002

Atmosferik yutuş değerlerinin düşülmesinden sonra her bir gürültü kaynağının 4 oktav bandındaki ses basınç düzeyi aşağıdaki formüle göre hesaplanarak aşağıdaki tabloda verilmiştir.

İlk 100 metrede LP  LPort

100 metrede sonra LP = LPort - AAt m

Tablo 71 Faaliyet Alanında Kullanılacak Her Bir Gürültü Kaynağının Mesafeye Bağlı Ses Basınç Düzeyleri Gürültü Kaynağı Mesafe (m) Ses Basınç Düzeyi (dB)

Transmikser 10 72,01 72,00 71,97 71,85

Faaliyet alanındaki gürültü kaynaklarının net ses basınç düzeylerini hesaplamak için aşağıdaki tabloda verilen düzeltme faktörleri kullanılmıştır.

Tablo 72 Frekanslara Göre Düzeltme Faktörleri

Merkez Frekans (Hz) Düzeltme Faktörü

500 -3,2

1000 0

2000 1,2

4000 1

Yukarıda ki tabloda verilen düzeltme faktörlerine göre yapılan hesaplama sonucunda her bir gürültü kaynağının 4 oktav bandındaki net ses düzeyleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 73 Faaliyet Alanında Kullanılacak Her Bir Gürültü Kaynağının Mesafeye Bağlı Net Ses Düzeyleri

Gürültü Kaynakları Mesafe (m) Ses Düzeyi (dBA) Toplam Ses

Düzeyi (dBA)

Kamyon 10 75,81 79,00 80,17 79,85 85,028 oluşacak olan eşdeğer gürültü düzeyleri hesaplanarak aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Lgündüz = Leq

Leq = 10 log∑10LT/10

Tablo 74 Faaliyet Alanında Kullanılacak Tüm Gürültü Kaynaklarının Mesafeye Bağlı Net Ses Düzeyleri

Mesafe (m) Lgündüz (dBA)

Şekil 48 Gürültünün Mesafeye Göre Dağılım Grafiği

Yukarıda bulunan Lgündüz değerleri; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan 23.12.2003 Tarih ve 25325 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gürültü Yönetmeliği ile yürürlükteki “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” Ek-VII de yer alan Tablo-5’ de verilen şantiye alanı için çevresel gürültü sınır değerleri karşılaştırılmıştır.

Tablo 75 Şantiye Alanı İçin Çevresel Gürültü Sınır Değerleri Faaliyet Türü (yapım, yıkım ve onarım) Lgündüz (dBA)

Bina 70

Yol 75

Diğer kaynaklar 70

Yapılan hesaplamalar neticesinde faaliyet alanında mevcut durumda işletme sırasında 10. metrede oluşacak gürültü seviyesinin 98,50 dBA olacağı belirlenmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan 23.12.2003 Tarih ve 25325 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gürültü Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre en yüksek maruziyet etkin değeri ise 85 dBA olarak kabul edilmiştir. Buna göre meydana gelecek gürültü düzeyi yönetmelikte belirlenen sınır değerin üzerinde olup, gürültü seviyesinin personel üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri ortadan kaldırmak üzere 11.01.1974 tarih ve 14765 sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’nün 22. maddesinde belirtildiği gibi personelin kulaklık, eldiven, gözlük, maske, baret vb. iş elbiselerini kullanmaları sağlanacak ve Madde-78’de belirtilen hükümlere uyulacaktır. Ayrıca çalışacak personelin sürekli bu gürültüye maruz kalmaları engellenecektir. Bununla birlikte iş makinelerinin devamlı bakımlı tutulması sağlanacaktır. Proje kapsamında, 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”, 4857 Sayılı

“İş Kanunu” ve ilgili tüzük ve yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.

ÇGDY Yönetmeliğinin 23. maddesinde belirtildiği üzere ünitelerin inşası sırasında meydana gelecek Lgündüz gürültü düzeyinin en yakın duyarlı yapı çevresinde 70 dBA seviyesini aşmaması gerekmektedir.

Proje kapsamındaki ünite yerlerine en yakın konut depolama sahasının yaklaşık kuşuçuşu 830 m güneyinde bulunan Zeytinlik Mahallesi konutudur.

Faaliyet alanında kullanılacak tüm gürültü kaynaklarının mesafeye bağlı net ses düzeylerini gösteren yukarıdaki tabloya göre 500 m mesafede Lgündüz değeri 62,43 dBA olup sınır değerin olan 70 dBA’in altındadır. 830 m mesafede bu değerin dahada düşük olması beklenmektedir.

Yapılan hesaplamalarda tüm iş makinelerinin aynı anda ve sürekli çalıştığı varsayılmıştır. Gerçekte ise böyle bir uygulama pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle gerçekte meydana gelecek gürültü seviyeleri yapılan hesaplamalarla bulunan gürültü seviyesinden 7-8 dBA daha düşük olacaktır.

Gürültü seviyesini en aza indirmek için iş makinelerinin bakım ve kontrolleri periyodik olarak zamanında yapılacak, bozulan parçalar zamanında değiştirilecektir.

İş makinelerinin çalışmasından kaynaklı çevresel etkiler inşaat süresince devam edecek, inşaatın bitmesi ile sonlanacaktır.

Proje kapsamında arazinin hazırlanması ve inşaat aşamasında kullanılacak ekipmanların gürültü düzeyleri kapsamında, 30.12.2006 tarih ve 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu ile İlgili Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır.

IV.29. Depolama sahasında atık depolama yöntemleri ile işletme sonu ve uzun süreli

Outline

Benzer Belgeler