• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM IV. PROJENİN ÖNEMLİ ÇEVRESEL ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

ACİL EYLEM PLANI

Bu plan; kaza, yangın, deprem, sel baskını vb. olağan dışı durumlarda işletme içerisindeki can mal kaybını en aza indirmek amacıyla oluşturulmuştur.

Acil durum planlamasının ilk aşaması, tesisin içinde veya dışında meydana gelebilecek olayların tespit edilmesidir. Bu tespitler acil duruma yol açabilecek kaza olayların tanımıdır. Yapılan bu tespitler ile meydana gelebilecek kaza ve olayların çevreye, insanlara, tesise ve ekipmanlara ne gibi etkiler yapacağı belirlenir.

ACİL DURUMLARDA ARANMASI GEREKLİ TELEFON NUMARALARI

Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte hazırlanmış olan Acil Eylem Planına uyulacaktır.

A. AMAÇ

Tesiste işçi, çevre ve toplumu etkileyecek düzeyde büyük kaza riski taşıyan bölümlerde meydana gelebilecek acil durumlarda zararı minimuma indirmek amacıyla hazırlanmıştır.

İTFAİYE 110

ACİL YARDIM 112

POLİS 155

JANDARMA 156

B. KAPSAM

CENAL ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.’ye ait “Cenal Atık Depolama Sahası” için hazırlanmıştır.

C. HEDEF

Acil durumlarda meydana gelebilecek zararı en aza indirebilmek ve tesis olanaklarını kullanabilmektir.

D. VARSAYIMLAR

Çıkabilecek bir kazanın ekolojik dengeyi bozabileceği, tehlikeli maddelerin olası bir kaza durumunda can ve mal kaybına neden olabileceği komşu tesis ve sanayi fabrikalarından, il ve ilçe olanaklarından istifade edilerek yardımın sağlanabileceği kabul edilmiştir.

E. HABERLEŞME

Tesiste mevcut olan telefon, telsiz ve faks ile haberleşme sağlanacaktır. Tesis yönetimi; jandarma ve emniyet birimleri ile direkt haberleşilecek ve ayrıca Belediye ile Kaymakamlık arasında haberleşme her an yapılacaktır.

F. UYGULAMA

Tesisin Acil Eylem Planının hazırlanması, test edilmesi ve gerektiğinde revize edilmesini sağlamaktır.

Acil durumlarda müdahalenin başarılı olabilmesi için organizasyonun kurulması sorumluların belirlenmesi ve koordinasyonu uygulamaktır.

Tesisin hayati önem taşıması nedeniyle topyekün Savunma, Koruyucu Güvenlik, Sivil Savunma ve Sabotajlara karşı koruma planı uygulamaktır.

Yangın güvenliğini sağlamak için gerekli tüm yangın sistem araç ve gereçleri tesiste bulundurulacaktır ve yerleşimi kolayca ulaşılabilecek şekilde yapılacaktır.

Acil müdahaleye gerekli insan gücü ve diğer olanakların bulundurulmasını sağlamaktır.

Acil durumlara hazırlık ve müdahale amacıyla kullanılabilecek teknolojilerdeki gelişmeleri izleyerek en uygun seçimi yapmaktır.

Acil durum planlarının uygulanması sırasında tesis personelinin bilincini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmaktır.

Gerekli personel, ekipman ve diğer imkanların, gerektiğinde sağlanabilmesi için komşu tesis ve fabrikalar ile güvenlik birimleri ve ilçe olanaklarının temini amacıyla ilgililerle işbirliği yapmaktır.

G. DUYURU VE İLETİŞİM SİSTEMİ

Herhangi bir kaza durumunda tesis müdürü en yakın mahalli güvenlik birimlerine ve mülki amirine olayı haber verir.

Ayrıca acil durumlarda müdahale komisyonu başkanı veya başkan yardımcılarından birine haber ulaştırılır.

Bu tür kazalarda, kazanın etkileyebileceği alanlar düşünüldüğünde haberleşmenin çok önemli olması nedeniyle araç telefonundan ve diğer iletişim araçlarından da yararlanılır.

Acil durumlara müdahale komisyon başkanı, yardımcıları ve üyelerinin bilgileri dahilinde telefon ve diğer iletişim araçları ile Kaymakamlık, bağlı bulunduğu Belediye ve Emniyet Güçleri tarafından duyurulur.

H. ACİL DURUM MÜDAHALE KAYNAKLARI

Acil durum planında görev alan personelin kimlikleri, unvanları ve telefon numaralarını belirleyen listeler uygun yerlerde asılı bulundurulur.

Ayrıca önemli telefon numaralarını belirten birimlerin listesi de güvenlik binasında bulundurulur.

Personelin kişisel koruyucu malzemeleri temin edilerek tesis bünyesinde muhafaza edilir.

İlkyardım ve diğer acil tıbbi malzemeler her an tesiste yeterli miktarda bulundurulacaktır.

Acil durumda yangınlara müdahale kaynağı olarak yaygın olarak yangın malzemesi ve teçhizatı bulundurulacaktır. Bunlar:

• Yeterli yangın söndürme ekipmanı ile gerektiğinde yangın detektörleri ve alarm sistemleri,

• Yangın söndürme ekipmanı kolay kullanılır olacak, görünür ve kolay ulaşılır yerlere koyulacak, önlerinde engel bulunmayacak,

• Yangın söndürme cihazları Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliğine uygun şekilde işaretlenecek, işaretler uygun yerlere koyulacak ve kalıcı olacaktır.

I. ACİL DURUM SONRASI YAPILACAK İŞLEMLER

Acil durum bittiğinde bölgeye giriş iznini acil durum müdahale komisyonu başkanı verir.

Acil durumun sona erdiği telefon, radyo ve diğer iletişim araçları ile haber verilir.

Zarar görmüş bölgenin izlenmesi incelenmesi ve gerekli kayıtlar için, kazanın meydana geldiği tesis yöneticisi ile aşağıdaki kurum temsilcilerine bilgi verilir.

• İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü

• İl Sağlık Müdürlüğü

• İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü

• İlgili Belediye Başkanlığı

J. EĞİTİM VE TATBİKATLAR

Tesis Müdürü periyodik olarak personele yangın eğitim tatbikatlarını yaptırır. Ayrıca tesiste senaryolu, ihbarlı veya ihbarsız olmak üzere acil durum eğitim ve tatbikatları gerçekleştirilir. İlgili Sivil Savunma Müdürlüğü görevlileri ile koordinasyonlu Sivil Savunma Eğitimi verilir.

Projenin kati proje aşaması tamamlandıktan sonra inşaat faaliyetlerine başlamadan önce detaylı Acil Müdahale Planı oluşturulacak ve çalışmalar esnasında bu plana göre hareket edilecektir. Yatırımcı firma tarafından belirlenecek Çevre Yönetim Ekibi çalışmalar sırasında, alınan kararların yürütülmesini sağlayacaktır.

IV.33. İşletme Faaliyete Kapandıktan Sonra Olabilecek ve Süren Etkiler (Arazi ıslahı, Rehabilitasyon çalışmaları, Mevcut yer altı ve yüzeysel su kaynaklarına etkileri, olabilecek hava emisyonları.) ve Bu Etkilere Karşı Alınacak Önlemler

Cenal Atık Depolama Tesisinin ömrü tamamlandıktan sonra depolama tesisinin üzerinin son örtü sistemi ile kapatılması planlanmaktadır. Son örtü sisteminin belirlenmesinde, 26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik” Madde 17’de yer alan yükümlülükler dikkate alınacaktır.

Buna göre Cenal Atık Depolama Tesisinde gerçekleştirilmesi planlanan son örtü sisteminin alttan üste doğru:

- Tesviye Tabakası (0,5 m) - Jeosentetik Kil Kaplama (GCL) - Drenaj Tabakası (0,5 m)

- Bitkisel Toprak Tabakası - Bitki Örtüsü

Cenal Atık Depolama Sahası için son örtü sisteminin kesiti aşağıdaki şekilde verilmiştir:

Şekil 49 Cenal Atık Depolama Sahası son örtü sistemi kesiti

Tesviye Tabakası

Atık depolama işlemi tamamen bittikten sonra atık depolama tesisi 0,5m kalınlığında tesviye tabakası ile tesviye edilecektir. Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik Madde 17 Bent 1 hükmü gereğince; kapatma işlemine başlamadan evvel atıkların veya yapının kayma ve çökme riskine karşı depolanan atık kütlesinin yeterince sağlam bir şekilde oturduğu tespit edilecektir.

Jeosentetik Kil Kaplama

Son örtü sisteminde tesviye tabakasının üzerine jeosentetik kil kaplama yapılacaktır.

Jeosentetik kil kaplamanın geçirimsizlik katsayısı değeri (K) İlgili Yönetmelikte belirtildiği üzere 1,0 x 10-9 m/sn ‘den küçük olacaktır.

Drenaj Tabakası

Cenal Kül Depolama Tesisi ve Alçıtaşı Depolama Tesisi’ nde “Atıkların Düzenli DepolanmasınaDair Yönetmelik” Madde 17’ nin 2. Bendi gereğince son örtü sisteminde jeosentetik kil kaplama üzerine 0,5 m kalınlığında ve en az K ≥ 1,0 x 10-4m/s geçirgenliğe sahip drenaj tabakası uygulanacaktır.

Bitkisel Toprak Tabakası

Cenal Kül Depolama Tesisi ve Alçıtaşı Depolama Tesisi’nde tesislerin üstü kapatıldıktan sonra sahaların yeşillendirilmesi yapılacaktır. Son örtü sisteminde yer alan tabakaları korumak ve yeşillendirme çalışmaları için son örtü sisteminin en üstüne minimum 50 cm kalınlığında bitkisel toprak serilecektir.

BÖLÜM V : HALKIN KATILIMI (Projeden etkilenmesi muhtemel yöre halkının nasıl ve

Outline

Benzer Belgeler