• Sonuç bulunamadı

II.1. Proje Yerinin; İlgili Valilik veya Belediye tarafından doğruluğu onanmış olan, lejand ve plan notlarının da yer aldığı Onanlı Çevre Düzeni Planı, Nazım İmar Planı, Uygulama İmar Planı, üzerinde gösterilmesi, proje sahasının planlar üzerinde hangi kullanımda kaldığı, sağlık koruma bandının bu planlarda gösterimi; mesafeleri belirlenmesi , yer bulduru haritası, tesise ulaşım için kullanılacak yol güzergahları, planlana sahanın mevcut yapılar ile olan ilişkisi ve alana ait 1/25.000 ölçekli topoğrafik harita, proje alanı ve çevresinin panoramik fotoğrafları , gerekli izinler , (konuya ilşkin açıklamalar rapor metninde yer almalıdır. *Planlar lejantları ve plan notlarıyla verilmeli, “Aslının Aynıdır” kaşesi olmalıdır.

Cenal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çanakkale ili, Biga ilçesi, Karabiga Beldesi, Dışbudak Mevkii civarında 136 hektarlık bir alanda “Cenal Atık Depolama Sahası” projesi yapılması ve işletilmesi planlanmaktadır. Projeye ilişkin yer bulduru haritası ekte verilmiştir (Bkz.Ek-1). Ayrıca proje kapsamında kurulacak tesislerin konumlarını gösterir vaziyet planı ekte verilmiştir (Bkz.Ek-4).

Ayrıca projenin 1/25.000 ölçekli Karabiga-Gümüşçay Çevre Düzeni Planının İlgili Paftasının gösterildiği plan ve plan hükümleri Ek-6’da sunulmuştur. Buna göre proje sahası genel olarak ormanlık arazi üzerinde yer almaktadır. Az bir kısmı ise mera-fundalık arazi niteliğindedir. Söz konusu plan hükümlerine uyularak, projenin ÇED sürecinin tamamlanmasından sonra planlama sürecinin tamamlanacak ve gerekli ruhsatlar alınacaktır.

Projeye ilişkin nazım imar planı ve uygulama imar planları ÇED olumlu belgesi alındıktan sonra hazırlanacaktır.

Sağlık Bakanlığı’nın 17.02.2011 tarih ve 6359 sayılı “Çevre ve Toplum Sağlığını Olumsuz Etkileyecek Gayri Sıhhi Müesseselerin Etrafında Bırakılacak Sağlık Koruma Bandı Mesafesinin Belirlenmesi Hakkındaki Yönerge” kapsamında Çanakkale İl Özel İdaresince İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında, inceleme heyetinin kesinleştireceği ve ruhsat alanı sınırları içerisinde kalacak “Sağlık Koruma Bandı Mesafesi”

projenin risk faktörü göz önünde bırakılarak yeterli alan sağlanacak şekilde Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından ÇED süreci bittikten sonra belirlenecektir.

İnşaat ve işletme aşamasında kullanılacak kamyon ve iş makinaları; Karabiga beldesinden geçmeyecek ve Karabiga Belediyesi tarafından yapılacak olan alternatif yol güzergahının yaklaşık 1,5 km lik kısmı kullanılacaktır. Sözkonusu yolun güzergahı 1/25.000 ölçekli vaziyet planında gösterilmiştir (Bkz.Ek-4).

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Biga Orman İşletme Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formuna göre 1.360.161,772 m2 olan proje alanının 1.338.311,0 m2’sinin orman sayılan alanlar üzerinde yer aldığı belirtilmiştir. Proje alanın işletme şekli koru olup, ağaç cinsi kızılçam ve meşedir.

Meşçere tipi Ag0(Ağaçlandırma Alanı) ve BM (Bozuk Meşe) şeklindedir. Proje kapsamında söz konusu orman alanları için kamulaştırma söz konusu olmayıp, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17.maddesi gereği gerekli izinler alınacaktır.

Proje alanının ve çevresinin fotoğrafları Şekil 10 ve 11 ’de verilmiştir.

Şekil 10 Proje için planlanan sahanın fotoğrafı (1)

Şekil 11 Proje için planlanan sahanın fotoğrafı (2)

Kül Depolama Tesisi

Kazı Fazlası Malzeme Depolama Tesisi

Alçıtaşı

Depolama Tesisi

Kül Depolama Tesisi

Şekil 12 Proje için planlanan sahanın fotoğrafı (3)

II.2.Proje alanı ve yakın çevresinin mevcut arazi kullanımını değerlendirebilmek amacı ile yer altı sularını, yer üstü sularını, deprem kuşaklarını, jeolojik yapıyı, köy yerleşik alanlarını, ulaşım ağını, enerji nakil hatlarını, arazi kabiliyetini ve faaliyet alanının yakın çevresinde faaliyetlerine devam etmekte olan diğer kullanımların yerlerine ilişkin verileri gösterir bilgilerin 1/25.000 ölçekli halihazır harita üzerine işlenmesi,

Proje alanı sınırları içerisinde mevsimsel akış gösteren Sarp Deresi bulunmaktadır.

Bunun yanısıra proje alanına yakın su kaynakları ve mesafeleri ekte verilmiştir (Bkz.Ek-8).

Kül ve alçıtaşı depolama sahasına en yakın yerleşim birimi Zeytinlik Mahallesidir yaklaşık kuşuçuşu 2,25 km mesafede bulunmaktadır. Proje alanı içerisindeki her bir tesisin Zeytinlik Mahalledine olan mesafeleri, ulaşım ağını, enerji nakil hatlarını gösterir 1/25.000 ölçekli halihazır harita ekte verilmiştir (Bkz.Ek-8).

Proje alanına en yakın fay zonu Çan-Biga fay zonudur ve 40-45 km uzaklıktadır.

Proje alanının topografik eğimi düşük olduğundan bu fay zonunun afet durumlarına yönelik bir etkisi olmayacaktır. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına (1996) göre proje alanı 1.derece deprem kuşağı içinde yer almaktadır. Proje alanını ve çevresini gösteren dirifay haritası EK-10’ da verilmiştir.

Proje sahası büyük toprak gruplarından “kireçsiz kahverengi orman toprakları”

üzerinde yer almaktadır. Alanın şimdiki arazi kullanım şekli fundalık olarak görünmektedir.

Bununla birlikte alan; tarımsal kullanıma elverişli olmayan VII.sınıf topraklar üzerinde bulunmaktadır ve eğim-erozyon zararı ile toprak yetersizliği şeklinde özelliklere sahiptir. Proje

Alçıtaşı

Depolama Tesisi

Kül Depolama Tesisi

Kazı Fazlası Malzeme Depolama Tesisi

yerinin ve yakın çevresinin arazi kullanımını gösterir 1/25.000 ölçekli harita ekte verilmiştir (Bkz.Ek-9).

II.3. Proje Kapsamındaki Faaliyet Ünitelerinin Konumu (Bütün idari ve sosyal ünitelerin, teknik altyapı ünitelerinin varsa diğer ünitelerin proje alanı içindeki konumlarının vaziyet planı üzerinde gösterimi, bunlar için belirlenen kapalı ve açık alan büyüklükleri , binaların kat adetleri ve yükseklikleri)

Proje kapsamında kurulacak olan tesislerin konumuna ilişkin detaylı bilgi Bölüm 1.6’da verilmiştir. Ayrıca kurulacak tesisler 1/25.000 ölçekli topografya haritasına işlenmiş olup ekte verilmiştir.

Alanlar

Cenal Atık Depolama Sahası projesi kapsamında yapılacak olan tesislerin yaklaşık alanları Tablo 8’de verilmiştir.

Tablo 8 Kurulacak tesislerin yaklaşık kapladıkları alan

TESİS ALAN

Kül Depolama Sahası 729.233 m2

Alçıtaşı Depolama Sahası 141.850 m2 Kazı Fazlası Malzeme Depolama Sahası 465.849 m2

Şantiye Tesisi 1.498 m2

II.4.Projenin inşaat ve işletme aşamasında kullanılacak arazi miktarı ve arazinin tanımlanması , arazi yapısı, mülkiyet durumu, alanın coğrafik şekli , coğrafi tanımlanması (memleket koordinatları- coğrafik koordinatlar) , proje sahasının ruhsatlı maden sahalarına uzaklıkları, bunlara etkileri, alınacak önlemler,

Proje için kullanılacak arazinin toplamı 136 hektarlık bir alandır. Söz konusu 136 hektarlık alanın 729.233m2 si kül depolama sahası, 141.850m2’si alçıtaşı depolama, 465.849m2’lik alanı kazı fazlası malzeme depolama alanı ve kazı fazlası malzeme depolama alanının içerisinde kalan 1498 m2’lik alan da şantiye sahası olarak planlanmaktadır.

Proje sahası büyük toprak gruplarından “kireçsiz kahverengi orman toprakları”

üzerinde yer almaktadır. Alanın şimdiki arazi kullanım şekli fundalık olarak görünmektedir.

Bununla birlikte alan; tarımsal kullanıma elverişli olmayan VII.sınıf topraklar üzerinde bulunmaktadır ve eğim-erozyon zararı ile toprak yetersizliği şeklinde özelliklere sahiptir.

(Bkz.Ek-9).

Proje alanı ve çevresi, ÇED Yönetmeliği’nin EK-V’deki Duyarlı Yöreler listesi dikkate alınarak incelendiğinde, milli park, tabiat parkı, yaban hayatı geliştirme ve yaban hayvanı yerleştirme sahaları, ulusal ve uluslar arası öneme sahip sulak alanlar, özel koruma alanları, nüfusça yoğun alanlar, tarihsel, kültürel, arkeolojik ve benzeri önemli olan alanlar, erozyon alanları, heyelan alanları, ağaçlandırılmış alanlar, potansiyel erozyon ve ağaçlandırma alanları ile 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun gereğince korunması gereken akiferler bulunmamaktadır. Sahanın büyük bir kısmı orman alanı içerisinde kalmakla birlikte güneyde az bir kısım makilik fundalık alan içerisinde kalmaktadır. Proje sahasının gösterildiği 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ekte verilmiştir (Bkz.Ek-6).

Cenal Atık Depolama Sahası için kullanılacak olan arazinin ve tesis edilecek depolama sahalarının koordinat listesi işbu raporun iç kapak kısmında hem ED50-6 derece hem de coğrafi (WGS-84) formatında verilmiştir.

II.5. Proje alanının hangi karayoluna ne kadar mesafede bulunduğu, projede kullanılacak yol güzergahı, yollar için yapılacak çalışmalar , araç yüklerinin hesabı ve yola etkileri , yollara verilecek zararlar için alınacak önlemler, alınacak izinler , karayollarının planlarda gösterimi.

Proje alanının hangi karayoluna ne kadar mesafede bulunduğu, projede kullanılacak yol güzergahı, araç yüklerinin hesabı ve yola etkileri, yollara verilecek zararlar için alınacak önlemler ve alınacak izinlerle ilgili detaylı bilgi Bölüm 1.7’de verilmiştir.

Outline

Benzer Belgeler