• Sonuç bulunamadı

Sahanın bulunduğu alandaki trafik durumu, sahaya ulaşım yolu hakkında ayrıntılı bilgi, sahaya ulaşım yolunun bir plan üzerinde gösterilmesi, bilgi, sahaya ulaşım yolunun bir plan üzerinde gösterilmesi,

BÖLÜM I: PROJENİN TANIMI VE AMACI

I.7. Sahanın bulunduğu alandaki trafik durumu, sahaya ulaşım yolu hakkında ayrıntılı bilgi, sahaya ulaşım yolunun bir plan üzerinde gösterilmesi, bilgi, sahaya ulaşım yolunun bir plan üzerinde gösterilmesi,

Kül Depolama Sahası

Kül depolama sahasına en yakın konut sahanın güneyinde kuşuçuşu yaklaşık 0,93km mesafede yer almaktadır. En yakın yerleşim birimi Zeytinlik Mahallesi olup kül depolama sahasının yaklaşık kuşuçuşu 2,26 km güneyinde bulunmaktadır. Ayrıca Kül depolama sahasının güneyinde kalan Karabiga beldesine olan mesafesi kuşuçuşu yaklaşık 2,88 km’dir.

Alçıtaşı Depolama Sahası

Alçıtaşı depolama sahasına en yakın konut sahanın güney batısında kuşuçuşu yaklaşık 0,83 km mesafede yer almaktadır. En yakın yerleşim birimi Zeytinlik Mahallesi olup alçıtaşı depolama sahasının yaklaşık kuşuçuşu 2,25 km güneyinde bulunmaktadır. Ayrıca alçıtaşı depolama sahasının güneyinde kalan Karabiga beldesine olan mesafesi kuşuçuşu yaklaşık 2,88 km’dir.

Kazı Fazlası Malzeme Depolama Sahası

Kazı fazlası malzeme depolama sahasına en yakın konut sahanın güney batısında kuşuçuşu yaklaşık 1,55 km mesafede yer almaktadır. En yakın yerleşim birimi Zeytinlik Mahallesi olup Kazı fazlası malzeme depolama sahasının yaklaşık kuşuçuşu 3,00 km güney batısında bulunmaktadır. Ayrıca Kazı fazlası malzeme depolama sahasının güney batısında kalan Karabiga beldesine olan mesafesi kuşuçuşu yaklaşık 3,33 km’dir.

Şantiye Tesisleri

Şantiye tesisine en yakın konut sahanın güney batısında kuşuçuşu yaklaşık 1,58 km mesafede yer almaktadır. En yakın yerleşim birimi Zeytinlik Mahallesi olup Şantiye tesisinin yaklaşık kuşuçuşu 2,94 km güney batısında bulunmaktadır. Ayrıca Şantiye tesisinin güney batısında kalan Karabiga beldesine olan mesafesi kuşuçuşu yaklaşık 3,38 km’dir.

I.7.Sahanın bulunduğu alandaki trafik durumu, sahaya ulaşım yolu hakkında ayrıntılı bilgi, sahaya ulaşım yolunun bir plan üzerinde gösterilmesi,

Atık depolama sahası için düşünülen alan, Bursa-Çanakkale karayolunun yaklaşık 144. kilometresinin, yaklaşık 19 km kuzeyindedir.

Karayolları Genel Müdürlüğü Program ve İzleme Dairesi Başkanlığı Ulaşım ve Maliyet Etütleri Şubesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Otoyollar ve Devlet Yolları Trafik Hacim Haritası adlı çalışma kapsamında E 90 (D 200) Karayolundaki trafik hacmi;

• Otomobil :4384 taşıt/gün

• Orta Yüklü Ticari Taşıt :696 taşıt/gün

• Otobüs :185 taşıt/gün

• Kamyon :718 taşıt/gün

• Kamyon+Römork, Çekici+Yan Römork :611 taşıt/gün

• Toplam :6594 taşıt/gün olarak verilmiştir.

Söz konusu faaliyetin inşaat aşamasında kullanılacak iş makineleri karayolu üzerinden çalışma alanına getirilecek ve iş bitimine kadar trafiğe çıkmayacaktır. Alanda en fazla (iş makineleri ile birlikte) 50 adet araç bulunacaktır. Bu duruma göre projeden kaynaklı, bölgenin mevcut karasal trafiğini olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu değildir.

Trafiğe en kötü durumda günde 50 adet araç çıktığı varsayılırsa trafik yükü 6644 taşıt/gün’e çıkacaktır.

İnşaat ve işletme aşamasında kullanılacak kamyon ve iş makinaları; Karabiga beldesinden geçmeyecek ve Karabiga Belediyesi tarafından yapılacak olan alternatif yol güzergahının yaklaşık 1,5 km lik kısmı kullanılacaktır. Sözkonusu yolun güzergahı 1/25.000 ölçekli vaziyet planında gösterilmiştir (Bkz.Ek-4).

İnşaat ve işletme aşamasında taşıma faaliyetlerinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 19.07.2003 tarih ve 25173 sayılı R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4925 sayılı Taşıma Kanunu, 25.02.2004 tarih ve 25384 sayılı (son değişiklik: 19.11.2006 tarih ve 26351 sayılı R.G.) Karayolu Taşıma Yönetmeliği, 18.07.1997 tarih ve 23053 sayılı (son değişiklik:

22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı R.G.) Karayolları Trafik Yönetmelik hükümlerine riayet edilecektir.

Şekil 9 2012 yılı trafik hacim haritasında proje sahasının yeri

Projenin Yeri

1.8.Atıkların toplanması ve taşınmasına ilişkin detaylar, taşımada kullanılacak araçların özellikleri, kapasite ve miktarları , atık taşıma yöntemi, atık sahasına giriş-çıkış bilgileri, saha içi trafik yönetimi,

Santralin işletilmesi aşamasında BGD ünitesinden kaynaklanan alçıtaşı ve yakma işleminden kaynaklı meydana gelecek kazan altı külü ve uçucu küller kazandan silolara gönderilecektir. Santralden kaynaklanan alçıtaşının ve küllerin satılamaması durumunda kül ve alçıtaşı silolardan (küller su ile spreylenip) 25 tonluk üzeri kapalı kamyonlara yüklenecek, düzenli depolama sahasına taşınacaktır. Ayrıca kül depoma sahasına boşaltılmadan önce suyla nemlendirilecektir. Bu nedenle külün nakli ve geçici depolanması aşamasında toz emisyonu oluşumu beklenmemektedir.Saha içerisinde ise dökülen malzemenin serilmesi ve sıkıştırılması amacıyla toprak silindiri kullanılacaktır.

Proses tasarımı gereği söz konusu kül ve su değerleri (külün ve suyun yoğunlukları, siloların kapasiteleri vb.) belirlenecektir.

Atıkların düzenli depolama sahasına gelişigüzel boşaltılmasını önlemek için, depolama sahasında genel giriş ve atık taşıma araç girişlerinde belirli giriş işaretleri bulunacaktır. Güvenlik sorumlusu/ kantar sorumlusu genel girişi kontrol edecektir ve yetkisiz araç trafiğini önlenecektir.

Atık depolama sahası girişinde kantar görevlisi tarafından atık kontrol edilerek tartım işlemi için kantara alınacaktır. Denetleme kapsamında yapılan denetimler belgelenerek dosyalanacaktır, tesis personeli sahaya alınacak olan atıklar hakkında bilgilendirilecektir.

Çalışma alanının dışında gelişigüzel atık boşaltılmasını ve kazaların önlenlemesine yardımcı olmak amaçlı trafik işaretler, engeller ile yönlendirilecektir. Sahaya giriş çıkışların kontrol edilmesi ve sahaya izinsiz girişlerin engellenmesi amacıyla saha uygun yükseklikte tel çit ile çevrilecektir. Tesis girişine serbest hareket eden kayar kapı konulacaktır. Kayar kapı yanına konulacak bir bekçi klubesi ile tesise giriş çıkışlar kontrol altına alınacaktır.

Araç atık döküm sahasına ulaştığında saha sorumlusu tarafından karşılanarak, uygun olarak döküm yapılabilmesi için araç sürücüsü yönlendirilecektir.

Araçların depolama sahasına ulaşmalarının sağlanması için saha içi yollar yapılacaktır. Yapılan saha içi yolların sürekli bakımı sağlanacaktır. Araçların atık boşaltmaları için de araç yoğunluğuna cevap verebilecek büyüklükte döküm platformu hazırlanacaktır.

Sahaya ulaşım için yapılacak olan yolun koordinatları ve yeri 1/25.000 ölçekli topoğrafya haritasında verilmiştir (Bkz.Ek-4).

Proje sahasında trafik kontrolü için aşağıdaki unsurlar göz önünde bulundurulacaktır:

- Tesis içi araç kullanımı için bir hız limiti belirlenecektir - Araçların kullanımı için belirli güzergahlar olacaktır

- Belirlenen güzergahları gösteren yön levhaları konulacaktır - Trafik ve emniyet kuralları araç sürücülerine dağıtılacaktır

I.9.Proje ve yer alternatiflerine ilişkin çalışmalar ve ÇED Raporuna konu olan

Outline

Benzer Belgeler